Recept Řepa

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

100 a první recept na řepu, ale takhle lahodný jsem tu nenašla. Podobné ano. Tenhle recept je krásný svou jednoduchodností a následně chutí.
Poskytla mi ho kamarádka Slávka ze Staré Hutě u Dobříše.

Možnost dvojího podávání.

Postup

Řepu dáme na 30 min vařit, celé bulvy. Současně svaříme 1/2 l vody s fenyklem, cukrem, octem a solí (necháme pár min lehce čeřit).
Uvařenou řepu zchladíme, velice snadno oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Do nich nastrouháme 10cm křenu. (Zmrazený křen se strouhá nejlíp).
Svařenou octovou vodu - vlažnou - nalejeme do řepy, zamícháme a eventuelně dosolíme.

_____________­________________________­_____

V těchto poměrech zpracovaná řepa lze konzumovat hned, může se zasterilovat, nechat v lednici ve sklenici, vydrží i měsíc (jen když se na ní zapomene, jinak je hned snězená) a když se odebere do misky a smíchá s majonézou, pak chybí slovní ekvivalent pro tu úžasnou chuť.

Recept je z kategorií: Zeleninové saláty



Nahlásit recept

  • 03.03.11 vloženo
  • 7319x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Ingredience

  • 3 velké bulvy červené řepy
  • 10 cm čerstvého křenu
  • 1/2 l vody
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic vinného nebo rýžového octa
  • 2 plné, kávové lžičky fenyklu
  • 1 lžička (i víc) soli
  • ___________________________________
  • majolka, majonéza

Doporučená příloha

  • pečivo, maso, knedlíky s vejci

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 03.03.11 22:30

Diskuse k receptu Řepa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
mikesanda
2 příspěvky 17.05.11 16:31

Není pravda že by se zelí ve směsi s řepou ztratilo, salát je křupavý a chutný.

 
zébulon  28.03.11 19:46

wydro, zkusila jsem tu řepu s kysaným zelím, mám krásné, pořádně kyselé - uvařenou jsem nestrouhala, ale nakrájela nožem na nudličky, aby se v tom zelí neztratila, osolila, opepřila, přidala trochu cukru a křen - mňam. Skoro se to nedá přestat jíst. A taky je to krásně barevné :- ).

 
wydra  21.03.11 18:21

Zebulon, s kysanym zelim neznam, az zkusis, dej vedet.

Ale kdyz tuhle variantu repy udelas (krajet na male kosticky) a pridas nakrouhane bile zeli a zasterilujes, tak to zeli casem uplne zcervena a je to stejna mana !

 
blanca.xy
647 příspěvků 21.03.11 17:32

Přidávám se k těm, co řepu chválí, vynikající jsou obě verze, jak s majolkou tak bez ní. Dnes jsem ji uvařila, ráda bych ochutnala proleženou aspoň do zítřka, jestli vydržím :-D .

 
zébulon  16.03.11 21:12

Ta varianta s kysaným zelím se mi líbí. Zkusím. Možná zkusím i se syrovou řepou. Díky za tip, mikesando.

 
mikesanda
2 příspěvky 16.03.11 20:35

Dobrý večer, k vůli červené řepě jsem se zaregistrovala. Musím se podělit o další varianty salátů z červené řepy. Možná je znáte, kdo ne, doporučuji vyzkoušet :

  1. uvařenou nastrouhanou řepu promíchat s kysaným zelím, případně osladit, opepřit a dochutit.
  1. Salát na zavaření do sklenic : nastrouhat 1 kg hlávkové zelí, 1 kg vařené řepy,20 dkg cibule,1 l vody,3 dkg soli a 1/4 l octa, 5 dkg cukru promícháme, necháme asi 2 hodiny v míse, potom dochutíme a zavaříme. Je možné použít i svůj oblíbený nálev.
 
babi
6360 příspěvků 06.03.11 19:17

Tak jsem uposlechla a vyzkousela s dobrou olivovou majonezou…nevim ktera varianta lepsi :think: Ale jedno vim, ze oboji chutnalo :palec: a bude mit reprizu :-D

 
babi
6360 příspěvků 05.03.11 23:02

…to uz jsem si odzkousela, ze ‚je to nebe v hube‘. Verim, ze i s tou majonezou to bude stejne snove :-D

 
wydra  05.03.11 22:27

Dej si babi repu k veceri a budes mit krasny sny, protoze je doslova SNOVÁ ! :-)

Příspěvek upraven 05.03.11 v 22:28

 
babi
6360 příspěvků 05.03.11 22:13

tak to zmrazovani me ani tak neprekvapilo (jak jsem rekla, zmrazuji zazvor), ale co je naprosto fantasticka rada a co jsem na mou dusi nevedela, je to strouhani do spicky. To je nesmirne vzacny trik :palec:
Slanky zde nenajdu, pokud si je neupecu, ale za to dostanu vybornou francouzskou bagetu. Ze bych si dala tu prevtelenou repu dnes k veceri?

 
wydra  05.03.11 22:03

Babi, kazdeho tady potesi, kdyz prispeje nejakou dobrou radou a zvlast takovym zkusenym kucharkam jako jsi ty. Pridam k tomu krenu jeste jednu radu. Strouhat do spicky jako tuzku , neudela se pak ten limec kolem !

Tak jeste vyzkousej s majonezou , dej si k tomu treba tve slamky nebo nejake zrnickove pecivo a uz mas zase nebe v hube :-)

 
babi
6360 příspěvků 05.03.11 21:50

wydricko, to je tedy s tim krenem opravdova lahoda. Jeste mam k jedne veceri. Kren jsem doposud udrzovala napul ponoreny ve sklenici s vodou v lednici, ale hned jsem ho soupla do mrazaku. V mrazaku totiz udrzuji poruce cerstvy zazvor, ktery se dobre hranou lzice oloupe a lehce na struhadle nastrouha :-D Dekuji Ti za dobrotu…

 
Drobek  04.03.11 15:19

Takovouhle řepu už jsem ochutnal, ale bez majonézy, jako k přílohu k masu a bylo to strašidelně dobré. :-P
Rozhodně při nejblišší příležitosti stvořím, umím si i představit tu chuť na jazyku. :potlesk:

 
sveva
751 příspěvků 04.03.11 15:04

Wydra - určitě by mi chutnal protože řepu s fenyklem mám také ráda.
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
babi
6360 příspěvků 04.03.11 00:16

wydricko, to je barva! Repu zvlaste nalozenou miluji a pritom salaty nedelam. Urcite vyzkousim oboji variace, uz se tesim…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist