Recept Řecká musaka

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 min. odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na 2 lžících oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme a opepříme. Dusíme 15 min.

2. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících oleje.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku. Přilijeme mléko a prova­říme. Dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr. Osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a napl­níme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou. Pečeme asi 50 min.

Recept je z kategorií: Mleté maso



Nahlásit recept

  • 03.02.02 vloženo
  • 118791x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 lilky
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 750 g mletého masa
  • 1 svazek sekané petr­želky
  • 800 g sterilovaných raj­čat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • pepř
  • 450 g brambor
  • 50 g hladké mou­ky
  • 50 g másla
  • 600 ml mléka
  • 200 g jogurtu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce strouhanky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Řecká musaka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
AbiesAlba
400 příspěvků 11.10.09 21:27
Re: Řecká musaka

Musím říct, že musaka byla výborná. Nechtělo se mi vážit a měřit suroviny, tak jsem vše dávala od oka a žádný problém. Přidala jsem víc sýra do bešamelu, a to je snad jediný rozdíl. Pracné se mi to nezdálo, jen se zašpiní trochu víc nádobí - zvlášť, když jsem musela kvůli hrudkám bešamel přecedit :o). Ale je to výborné jídlo, ohřívané opravdu skvělé. Pozvali jsme na ně návštěvu - spokojenost nejvyšší. Děkuju za recept, kdyby se dal hodnotit, tak mu dám jedničku s hvězdičkou.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 10.10.09 23:58
Re: Řecká musaka

Tak mám uvařeno na zítřek, uvidíme, jak bude chutnat.

 
janenka
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Řecká musaka

V říjnu se mi zadařila a dneska ještě líp :o)

 
janenka
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Řecká musaka

Jdu do toho, pak dám vědět. Každopádně nemám lilek, tak ho nahradím cuketou:o)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Řecká musaka

bola vyskúšanaá a bola veeeľmi vysoko ocenená :o)
viac baklažánov, paradajky čerstvé (blanšírované - robota navyše ale oplatila sa), syr nebol použitý a jahňacie bolo po zomletí deň vopred odležané v chladničke s orientálnou koreninovou zmesou
 mňam!

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Řecká musaka

Podle obdobného receptu od kolegovy manželky jsem musaku dělala již několikrát - naposledy před týdnem. Je to pracné, ale výborné. Tato musaka s brambory a jogurtem v bešamelu mi moc chutná, zdá se mi trochu „odlehčená“. Dávám ale na dno pekáčku vrstvu brambor, vrstvu masa, vrstvu brambor, vrstvu masa na navrch opečené lilky. Zaliji bešamelem a posypu trochou strouhanky smíchané se sýrem a pokladu několika tenounkými plátky tuhého másla. Jídlo je velmi vydatné, ale dá se krásně ohřát (a je ještě lepší). Protože jsem bešamelu udělala více, gratinovala jsem pod ním
a) uvařený chřest obalený plátkem šunky
b) lehce ovařenou brokolici

  • bylo to výborné.
    Už se těším na dovolenou, kde ji vychutnám v tom správném prostředí: se džbánkem Retsiny a okem upřeným do azurových dálek.
 
Labužník Cokolada02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Řecká musaka

Musaka je znamenita. Ovsem jeji opravdova chut vynikne pouze v Recku, kdy vecer sedite v taverne, kolem Vas plno milych lidi,prijemne unaveni sluncem,popijite skvelou Racinu nebo Zitsu a vse Vam pripada stejne jemne jako chut, kterou prave mate na jazyku. Tak to je musaka.

 
Labužník Lucie02
8 příspěvků 10.06.03 15:05
...

Mnam, mnam - moc dobre ale trosku pracne :)
Doporucila bych vice lilku a mene brambor…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist