Recept Ražniči stréca Křópala

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Tento recept uvádím v původním znění – a bez titulků…

Tož poslóché, jak já to ražniči dělám:

Nédřív zmáknu ščávu na potěr: utřu knoblauch se soló, do teho hrknu jedno decko ryzlinka (dvě do sebe), decko voleja, trocha pepřa, rozbóchanýho kmína, zemlité papriky a dobromyslovéch plev.

Lapnu celý masisko, kudló to naříznu až ke kosti na štyry štorc kósky a nechám je na té kosti plandat. Hodím to do míse, potřu ščávó, pošlu bábu spat a du s tím přes noc do sklepa koštovat letošní ryzlink. No a když idu něgdy náhodó kolem mísy, zase to potřu ščávó. Však je času dost, no ne?

Když ráno vysednu z hópačky, dám maso do pekáča s hródó sádla a fóknu to do rozfajrované tróby. Každó chvílu to polévám ščávó – a dojížďám zbytek teho ryzlinka, ze kterýho jsem dělal ščávu. Přece to nevyliju. Nésu blbé, no ne? No ba!

Když bóchajó v kapličce půl, vytáhnu to z tróby. Ale vopatrně, abych si nepopálil pazóry! Nechám to chvílu vydéchat a skočím si do sklépka pro další džbánek ryzlinka.
Vnitřní strany plandanců namažu pálivó hořčicó, stačí tak žlyca, može byt od Žida nebo ze Spolku. Mezi plátky domácího uzenýho šópnu sólový kolo cibule a zabořím to mezi ty plandance. Pak to znova popatlu ščávó a celý to spíchnu bábinó sváteční jehló na štrykování, aby se mně to celý nerozpadlo.

V tróbě to potem nechám dopéct tak dlóho, až je to hotový. Většinó tó dobó v kapličce bóchajó celó – a já už su zas nalité, jak v nedělu.

Dondu do sklépka pro sódek kvašáků, džbánek ryzlinka a hóknu na bábu, že už je to hotový.

Kosti vykóšu do sucha a hážu je po Klózkovi *). Pak bábě dám motyku a vyženu ju okopávat řepu. Co s ňó doma, no ne?
A jestli se budeš furt tak blbě křenit, dám ti přes čuňu! Ale napřed pojď ochutnat ten ryzlink…

*) Klózek – strýcův pes

Zdroj: stréc Křópal (Pálavská oblast).

Recept je z kategorií: Vepřové maso



Nahlásit recept

  • 14.07.05 vloženo
  • 4847x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60-90 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 vepřová pečeně vcelku i s kostí (min. 4 žebra)
  • 1 velkoprůměrová cibule
  • 6 plátků moravského uzeného, libovější slaninky nebo boku
  • hořčice
  • sádlo
  • 0,5-1 kg domácích kvašených okurek.
  • Marináda:
  • 1 l bílého vína
  • 1 dl oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, drcený kmín, ždibec dobromysli a mleté papriky.

Doporučená příloha

  • ryzlink

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ražniči stréca Křópala

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
mchob
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

Pupku a spol., teď jsem se tak krásně pobavila, že si to ani neumíte představit. Bezva odreagování. Strašně mě baví pročítat některé recepty a reakce na ně. Jen tak dál, je to fajné prodloužení života, hihihi

 
Pupek  25.01.09 03:43
JitkaP & Alis

Díky za slova uznání, důvěru ve mě vloženou co nevidět převrátím naruby…

Možná to sice někdy přeženu, ale fakt si bez pece nedokážu představit život. Jak já si u toho odpočnu… A taky nejsem línej pořádně se nažrat :o)))

Všechny moje recepty z šuflíku jsou totiž nepublikovatelné a musím je nejdřív trošku upravit do stravitelna. Stejně mně sem tam něco ulítne a pak mě někteří labužáři pozývají do Pakostnice na konzil.

Jinak su od přirození Moravák jak řepa, béval jsem v Brně 3 pětky járů, vymetl jsem kdejakó palušu, i pár panen zprznil jsem, přiznávám se, no a co…

Pak jsem ale párkrát dostal do hrbola na Cejlu od sociálně potřebnéch, tak jsem zjistil, že su tam sociálně nepotřebné, sbalil jsem Osceolu a kufr – a pali pryč. No a včil dávám hašte Táboritům.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

Klobók dolů, Pupku! Tedy smekla bych, kdyby byl… Z tvých receptů čiší nejen živičišná radost ze života, zdravá chuť k jídlu, hravost při přípravě, ale co musím obzvlášť ocenit, láska k jazyku (mateřskému samozřejmě!!!) A dodávám, že se styl tvého psaní s každým receptem vytřibuje, ze začátku to tak dobré nebylo, ale teď se na každý tvůj další přímo těším!!!

P.S. Jsem pražanda, co se právě za pár chvil chystá do Písku, v kufru auta mám pětilitrový demižónek… Protože papundeklové pixle ať už jsou odkudkoliv také nemohu!!!

 
jitkap
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

Pupku, Pupku, Ty musiš byt betelné Moravák - ten Tábor mně k Tobě né a né
pasovat! .....

 
Pupek  25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

No jasně, stéc je pěkné vélupek. A pod Pálavou je nejkrásněji tak koncem září, když burčí…

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

:-)) vždyť přece Morava je jistě krásná zem .......lalalalala :-)).......Pupku, ty tvoje recepty, to je lidová poezie :-) a tého stréca ti závidím, to mosí bét dobré borec.

 
Pupek  25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

Šak do teho papundekla lijó enem močky a druháci pro Pražáci.
A žížňó neumíré, to je pré smrtedlný :o)

Pupan

Mí Pražané, nic ve zlým, vy mně určitě rozumíte… ;o)

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

Tož z teho papundeklu to nepiju. To plnijó stým, co vypláchnó bečky. To radčej umřu žízňó.

 
Pupek  25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

Tož nebuď hlópá, děvčico. Sklépků je pod Pálavó víc než lidí. No ale když už to nende ináč, aj flaša ze samošky stačí (někdy…). Enem aby to nebylo z té papundeklové pixle.

Akorát jsem zapomněl do toho receptu napsat, že se to jí jenom nožem – odřezávaná, napichovaná a následně zasouvaná do traktu.

 
Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ražniči stréca Křópala

Stréčku Křópale, tož já to teda prubnu. Jen mi chybí ten sklépek.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mozzarellové balíčky

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist