Recept Rajská omáčka (s perníkem)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na másle osmahneme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zaprášíme ji moukou a krátce zasmahneme. Přidáme sůl, koření, rozmačkaná rajčata a zalijeme vše studeným vývarem. Omáčku vaříme nejméně hodinu. Konečně přidáme jemně nastrouhaný perník, víno, citrónovou šťávu a cukr. Opět vše provaříme, až je omáčka přiměřeně zahoustlá a hladká, a přecedíme ji.
Omáčkou přeléváme vařené hovězí maso.

Čerpáno z knihy Vaříme ze zeleniny (1983).

Recept je z kategorií: Omáčky k masům



Nahlásit recept

  • 14.10.04 vloženo
  • 20760x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g kořenové zeleniny
  • 1 menší cibule
  • 4 dl silného hovězího vývaru
  • 1 dl červeného vína
  • 200 g zralých rajčat
  • 50 g tvrdého perníku
  • sůl
  • skořice
  • pepř
  • bobkový list
  • cukr
  • nové koření
  • citrónová šťáva.

Doporučená příloha

  • houskové knedlíky, vařená těstovina nebo dušená rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rajská omáčka (s perníkem)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Perník je prima nápad.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

vencale, dokonce se dá koupit už NASTROUHANÝ PERNÍK v misce s víčkem!!! Ušetříš práci při strouhání…

 
Eja
3615 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Lucíí, na cca litr omáčky kousek asi jako malíček, intenzita chuti je tím větší, čím déle ji tam necháš- nejlepší je tak po 10-15 minutách ochutnat a ev. vyndat . Pokud nemám celou, tak mleté asi tak 1/4 čajové lžičky - přidat můžeš vždycky.

 
LuciiK
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Ejo...

poraď mi,jak velký kousek té skořice dáváš ?? Já jsem zatím rajskou se skořicí nevařila,tak ať to nemám přeskořicováno… :o)

 
Eja
3615 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Lucíí, rajskou si bez skořice nedovedu představit, lepší je celá a vyndat, nechávám ji tam jen tak 10 minut. Mňam. A ta vůně ! Ale ten perník mi přijde jako super nápad, to musím vyzkoušet.

 
vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Pendo díky.

 
vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)
 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

vencale, perník na strouhání je přímo pekárenský výrobek, koupí se v průhledné fólii, kde na štítku je přímo uvedeno Perník na strouhání…ale když na pouti koupíš srdce z lásky své manželce, která ho nesní, ale uschová…po nějaké době můžeš použít i ten ;-) (bez barevných sladkých bílkových ozdob)

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Ja okrem celej škorice pridávam aj bobkový list, nové korenie, sušený tymián a hrebíček - všetkého s mierou, aby tej vône nebolo priveľa. To isté korenie dávam aj do rajčiakovej polievky. Vyskúšajte, je to príjemná zmena.
Zdravím

 
vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem) - dotaz

Nezlobte se, nejsem moc zkušený omáčkář :-), můžete mi vysvětlit co to je „perník na struhání“, já mám zafixovaný perník jenom takové ty vánoční figurky s cukrovým zdobením. Díky.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Já při vaření rajské vždycky používám skořici. A když náhodou nemám celou, tak tam klidně nasypu mletou a chutná taky výborně.

 
LuciiK
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Já jsem zase kdysi slyšela,že se snad přidává i celá skořice ??? Nemáte někdo zkušenost ??

 
Labužník nika02
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Rajskou s perníkem dělám, je moc dobrá. Když nemám perník na strouhání, který je určen k vaření, použiji rumové perníčky, nepřidávám víno. Je to taky moc dobré a voní po rumu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist