Recept Rajská omáčka (s perníkem)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na másle osmahneme na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zaprášíme ji moukou a krátce zasmahneme. Přidáme sůl, koření, rozmačkaná rajčata a zalijeme vše studeným vývarem. Omáčku vaříme nejméně hodinu. Konečně přidáme jemně nastrouhaný perník, víno, citrónovou šťávu a cukr. Opět vše provaříme, až je omáčka přiměřeně zahoustlá a hladká, a přecedíme ji.
Omáčkou přeléváme vařené hovězí maso.

Čerpáno z knihy Vaříme ze zeleniny (1983).

Recept je z kategorií: Omáčky k masům


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.10.04 vloženo
  • 22079x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 80 g kořenové zeleniny
  • 1 menší cibule
  • 4 dl silného hovězího vývaru
  • 1 dl červeného vína
  • 200 g zralých rajčat
  • 50 g tvrdého perníku
  • sůl
  • skořice
  • pepř
  • bobkový list
  • cukr
  • nové koření
  • citrónová šťáva.

Doporučená příloha

  • houskové knedlíky, vařená těstovina nebo dušená rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rajská omáčka (s perníkem)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Perník je prima nápad.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

vencale, dokonce se dá koupit už NASTROUHANÝ PERNÍK v misce s víčkem!!! Ušetříš práci při strouhání…

 
Eja
3668 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Lucíí, na cca litr omáčky kousek asi jako malíček, intenzita chuti je tím větší, čím déle ji tam necháš- nejlepší je tak po 10-15 minutách ochutnat a ev. vyndat . Pokud nemám celou, tak mleté asi tak 1/4 čajové lžičky - přidat můžeš vždycky.

 
LuciiK
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Ejo...

poraď mi,jak velký kousek té skořice dáváš ?? Já jsem zatím rajskou se skořicí nevařila,tak ať to nemám přeskořicováno… :o)

 
Eja
3668 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Lucíí, rajskou si bez skořice nedovedu představit, lepší je celá a vyndat, nechávám ji tam jen tak 10 minut. Mňam. A ta vůně ! Ale ten perník mi přijde jako super nápad, to musím vyzkoušet.

 
vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Pendo díky.

 
vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)
 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

vencale, perník na strouhání je přímo pekárenský výrobek, koupí se v průhledné fólii, kde na štítku je přímo uvedeno Perník na strouhání…ale když na pouti koupíš srdce z lásky své manželce, která ho nesní, ale uschová…po nějaké době můžeš použít i ten ;-) (bez barevných sladkých bílkových ozdob)

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Ja okrem celej škorice pridávam aj bobkový list, nové korenie, sušený tymián a hrebíček - všetkého s mierou, aby tej vône nebolo priveľa. To isté korenie dávam aj do rajčiakovej polievky. Vyskúšajte, je to príjemná zmena.
Zdravím

 
vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem) - dotaz

Nezlobte se, nejsem moc zkušený omáčkář :-), můžete mi vysvětlit co to je „perník na struhání“, já mám zafixovaný perník jenom takové ty vánoční figurky s cukrovým zdobením. Díky.

 
Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Já při vaření rajské vždycky používám skořici. A když náhodou nemám celou, tak tam klidně nasypu mletou a chutná taky výborně.

 
LuciiK
29 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Já jsem zase kdysi slyšela,že se snad přidává i celá skořice ??? Nemáte někdo zkušenost ??

 
Labužník nika02
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rajská omáčka (s perníkem)

Rajskou s perníkem dělám, je moc dobrá. Když nemám perník na strouhání, který je určen k vaření, použiji rumové perníčky, nepřidávám víno. Je to taky moc dobré a voní po rumu.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Nadívaný hovězí jazyk


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist