Recept Punčová bábovka

Lucemburská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Punčová bábovka

Postup

42 g droždí utřeme s 1 lžici cukru, 2 lžícemi mouky a přilijeme 1 sklenici mírně ohřátého mléka. Kvásek mírně rozšlehané a dáme na teplé místo vykynout. Oddělíme žloutky od bílků. 5 žloutků důkladně ušleháme s 1/3 cukru, a z bílků ušleháme tuhý sníh.

Do ušlehaných žloutků přidáme rozpuštěné máslo, mouku, vanilkový cukr, esenci, ořechy, rozinky a vykynutý kvásek a ušlehaný tuhý sníh z 5 bílků. Těsto třeme tak dlouho až je hladké, lesklé a tvoří se v n2m vzduchové bublinky. Poté ho přendáme do bábovkove formy vymazané tukem (mělo by sahat do poloviny) a pečeme 50 až 55 minut při teplotě 190°C.

Uděláme punč:
Cukr vysypeme do vody a uvaříme, následně ochladíme,vmícháme citronovou šťávu a rum. Do bábovky upečené dozlatova uděláme otvory (pletací jehlou), do kterých následně nalijeme punč.

Připravíme polevu:
Z cukru a vody uvaříme sirup, přidáme citronovou šťávu, necháme vychladnout a dost dlouho šleháme. Když nám poleva začne bělat, tak ji nalijeme na upečenou bábovku.

Bábovku je nejlepší pokropit punčem, a polevou až další den.

Recept je z kategorií: Bábovky



Nahlásit recept

  • 20.10.03 vloženo
  • 8955x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 3 sklenice mouky-polohrubé (420 g)
  • 1 sklenice mléka
  • 5 vajec
  • 125 g měkkého másla
  • 42 g cerstveho droždí
  • 1/3 sklenice cukru - mletého
  • 3 lžíce mletých ořechů
  • 3 lžíce předem v rumu namočených a posekaných rozinek
  • vanilkový cukr
  • vanilková esence (nemusí být)
  • špetka soli
  • Punč:
  • vodu podle potřeby (0,5 dl)
  • 1 sklenici cukru krupičkového
  • šťáva z poloviny citronu
  • 30 g rumu (přidat dle vlastní chuti)
  • Poleva:
  • 1 sklenice cukru krupičkového
  • šťáva z poloviny citronu
  • vodu podle potřeby (1/3 sklenice)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Punčová bábovka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Punčová bábovka

…;))

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 23.10.03 13:59
Misule

Drzim Ti pesti at se Ti babovka povede. Ja kdyz ji prvne jedla u pratel, tak se mi zdala lepsi, nez kdyz jsem ji sama upekla. Ale doporucuji Ti dej tam radeji orechy jenom posekane, ne pomlete a bilky uslehane zamichej do testa naposled. Babovka se mi moc libila, hezky i nakynula, ale nelibilo se mi to vstrikovani toho puncu. Jak jsem uz psala, chtelo by to velkou injekcni strikacku s jehlou.
Mej se moc hezky a dej vedet, jak se babovka povedla-ahoj

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampelišce

Děkuji moc odpověď. To mám ráda, když nemusím na nic čekat. Bábovka bude zítra určitě na světě, dám vědět, jak dopadla.
Jinak díky za všechny příspěvky, ráda vše čtu a prohrabávám se Vámi. Od té doby, co znám Labužníka, jjste mi skoro drogou.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 23.10.03 12:46
Misule

Babovku jsem pekla. Neni potreba ji nechavat kynout, jenom je nutne dobre vypracovat testo. Babovkoveho testa je do poloviny formy a po upeceni je plna.
 Ahoj

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Tak kyne, neno nekyne?

Po zkušenostech s vařením prosím, kdo jste vyzkoušeli tento recept o sdělení - vypracované těsto necháváme kynout, nebo je jen vymícháme do hladka a hned pečeme? To jsem nikde nenašla. Ze zkušenosti vím, že péci s doždím se dá i bez kynutí těsta. Jinak mně recept moc láká. Díky, mám na to chuť a doma mají punčové věci moc rádi.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampelisko,

moc dekuju za podrobny vyklad :-) Mozna by skutecne bylo nejlepsi punc nastrikat injekcni strikackou :-) Ale asi je nezbytne tam ty otvory udelat, aby se punc poradne vsakl.
Kdyz pripravuju citronovou polevu, tak tru pouze mouckový cukr s citronovou stavou a zadnou vodu tam nepridavam. Poleva ma pak pikantnejsi chut.
Tak uvidim, jestli ji vyzkousim. V receptech na labuznikovi je take jina kynuta babovka, tak treba upecu tuhle.
Zdravim vsechny

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.10.03 11:13
Pajo.

Zdravim Te. Tak zacnu od zacatku.Babovka mne nalakala, protoze mam rada punc. Ze je receptik pracny a zdlouhavy, to je poznat uz podle popisu. Vcera jsem uz necekala do dneska, jak je uvedeno v receptu, ze se ma plnit puncem a polivat polevou az druhy den. Babovka se povedla, byla pekne nakynuta. Chce to dobre vypracovat to testo. Jen jsem tak premyslela, ze to plneni puncem tema vpichama tou pletaci jehlici se mi moc nelibilo. Nejidealnejsi by bylo ten punc do te babovky nastrikat injekcni strikackou-hehehe. Kdyz jsem ten punc nalivala, tak to hodne teklo po babovce dolu na podlozku. Pak jsem to udelala tak, ze jsem to nekolikrat potrela po cele babovce a nechala vsaknout. Ale podle mne to neni ono prave.
Jenze moc se mi nelibila ta poleva, ktera nevim proc mi nechtela zhustnout ani zbelat, i kdyz jsem ji dlouho slehala. Pokud bych ji priste pekla, tak tam dam polevu radeji obycejnou citronovou.
Samozrejme, ze jsem ji hned rozkrojila a s manzelem jsme ji chutnali. Byla vyborna, ale mozna by tam byly lepsi orechy ne pomlete, ale nahrubo posekane.
Jenze babovka musela do mrazaku, ponevadz jsem se ja i muj muz nahnevali na nasi osobni vahu, ktera si nas nevazi. Cisla na vaze se zvysuji a museli jsme rici stop. Babovka zustala v mrazaku a ceka na navstevu. Skoda Pajo, ze to mas k nam daleko, jak rada bych Ti dala ochutnat a ne jenom Tobe ale vam vsem.
Vsem vam preji hodne trpelivosti pri konecne uprave babovky (ja ji nemela) a dobrou chut. Ahoj

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.10.03 10:54
Zorco

Tuto babovku jsem delala do formy o prumeru 22 cm. Testo je do poloviny teto formy a po upeceni je plna.
Preji pekny den

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.10.03 10:53
Kaco

Ano, sklenice jsem pouzivala 250 ccm. Mej se hezky

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško,

jak dopadla tvoje bábovka ?:-)

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško

do aký velký bábovkoý formy si dělala
na tento rozpis?

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
...

Promiň - mléka
Děkuji

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliška

Aké velké sklenice - 2,5 dl?
Děkuji

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 20.10.03 12:12
Pajo,

urcite dam vedet. Pokud bude treba jeste neco vylepsit, napisi. Ahoj

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky a ....

… určitě dej vědět, jak chutnala. Potom ji také vyzkouším.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 20.10.03 11:15
Recept na puncovou babovku,

jsem trosku pozmenila a upravila podle sve praxe. Babovka je moc pekna, jak bude chutnat, potvrdim v brzske dobe. Vsem preji hezky den.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 20.10.03 09:35
Pajo

Minuly tyden jsme byli u nasich pratel a prave jim prinesla dcera tuto upecenou babovku. Muzu Ti rict, ze byla vynikajici. Hned jsem chtela recept, ktery mi poslali mailem a dneska jsem ji upekla. Provedla jsem tam nejake zmeny, co se mi nepozdavalo jsem upravila podle me zkusenosti. Babovku mam upecenou, ale az zitra ji budu polevat a plnit rumem. Urcite dam vedet, jak to dopadlo.
Mej se hezky -ahoj

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Bábovka

Pampeliško máš tento recept vyzkoušený ? Miluju bábovku a kynutou obzvlášť, ale nebude to tím punčem rozmáčené ? Díky za odpověď

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist