Recept Ptačí mléko - vtáčie mlieko

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň 1 PL cukru.
Asi 3/4 mlieka s vanilkovým cukrom dáme variť do hrnca na varenie mlieka (dvojité dno, v plášti voda).
Malú naberačku (alebo lyžicu) namáčame-oplachujeme v studenej vode, naberáme kopčeky snehu a vkladáme do vriaceho mlieka - ďalej od seba. V horúcom mlieku ich necháme asi 1 min. na jednej a 1 min. na druhej strane. Hotové vyberieme, necháme vychladnúť. Žltky, cukor, múku vymiešame v malom množstve studeného mlieka, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme za neustáleho miešania.
Necháme vychladnúť.
Vychladené vlejeme do misy, poukladáme snehové kopčeky. Kopčeky ozdobíme postrúhanou čokoládou, hrozienkami alebo trochou džemu. Podávame dobre vychladené.

Dá sa robiť aj s Maizenou - škrobovou múčkou..

Toto je obľúbená sladkosť z môjho detstva. Niekedy nám to mamka robila s karamelom - skaramelizovaný cukor zaliať vodou, rozvariť a doplniť mliekom.

Recept je z kategorií: Poháry



Nahlásit recept

  • 16.04.07 vloženo
  • 7331x zobrazeno

Ingredience

  • 1 l mlieka
  • 5 vajec
  • 2 balíčky vanilk. cukru (alebo lusk-zrnká z neho)
  • 1 PL hladkej múky
  • 150-200 g prášk. cukru
  • štipka soli do snehu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

DanaJ 15.04.14 11:59

Vařila jsem opatrně v hrnci. Hrnec na mléko s dvojitým dnem nemám. Vychytala jsem, aby obláčky byli hodně nadýchané. To jsem pochopila.
Ale dost se mi toho mléka odvařilo a omáčka byla hrozně moc hustá a přeslazená. Vůbec by tam nemusla být ta mouka, stačili by na zahuštění ty žloutky. A to jsem tam přilila trochu vody. Omáčku jsem si představovala, že bude řidší jak třeba na buchtičky s krémem.:-/

Diskuse k receptu Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4987 příspěvků 31.03.14 20:09

DanaJ, na kazdeho misticka…cize pre styroch…len priprav, je to lahodka a cukor podla toho ako mate radi.. u nas napriklad davame malinko a hrozienka davame lebo syn ich ma rad..v receptre su foto pre lepziu predstavu, ale je to jednoduche a rychle.. :mavam:
 http://www.labuznik.cz/…ko-original/

 
DanaJ
1133 příspěvků 31.03.14 19:50

Prosím, pro kolik je to osob? Moc mě to láká, ale nikdy jsem to nejedla, tak si nedokážu představit, kolik toho sním. :)

 
anickav
2903 příspěvků 13.04.09 01:49
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Pavle, nehľadáš toto?

 
zidulka
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Dnes jsem náhodou vařila tekvicový prívarok, recept nám od babičky, ta se narodila již před 113 lety a toto jídlo nám vařila. Chtěla jsem si ověřit kdo ještě zná tyto jídla a objevila jsem i vtáčie mlieko na vašich stránkách. Jsou to jídla, která mě vrací do dětství.Babička byla zámecká kuchařka vařila v Budapešti a také v Horných Motešicách na zámku. Jídla mě moc chutnala, občas je také vařím a ráda bych aby nezapadla v zapomnění. Tak jsem se přesvědčila, že jsou ještě labužníci, kterým to také chutná. Jen tak dál, skvělé. Vtáčiemu mlieku jsme také říkali sněhová nokrlátka.

 
jolana
4987 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

…s hrozienkami, tie pridavam po zltkach a davam trosilinku skrobu nie muku, milujeem tento dezert a teply viac ako studeny…dik;) pekny vecer :)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Aničko díky, jsem ráda, že nejsem sama kdo je takový barbar … já se tak chovám…ale jenom doma..zdravím

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - Bedla,

ja viem, že to sem nepatrí k tomuto receptu, ale aby si vedela, že v detstve som bola podobná - raz som jedla huspeninu (sulc) ešte teplú, čo som sa nevedela dočkať, kým vychladne…

 
yanul
76 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Bono, tento recept také znám, je to opravdu dobrůtka, až to tatínkovi připravíš, naservíruj to jemu i všem ostatním do širokých pohárů, ozdob to strouhanou čokoládou a lístečkem máty nebo meduňky. A ještě až mu řekneš, že je to ptačí mléko, bude zpívat jako slavík :-))

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

ile flottante, plovouci ostrov, se to jmenuje francouzsky. Je to nas nejoblibenejsi dezert. Snehove kopecky polevame karamelem, hezky to vypada a vyborne chutna. Jime to vychlazene. Bon Appetit

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Aničko, ty bílkové noky byly vařené a mléko vlažné, určitě zavrtěné žloutky, protože to bylo pěkně žluté a hlavně maminka Ili to před námi asi neuchránila. T o víš mladé osmnáctileté holky.

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - Bedla,

vy ste to konzumovali teplé - vlažné? Ja mám spomienku na detstvo - v letných horúčavách to mamka vyťahuje z chladničky a je to strááášne príjemné a chladné. A máme to v obrovskej polievkovej mise a naberáme si. Aj vajcia boli dobré - nehrozila ani salmoneloza…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Aničko, vrátila jsem se o hodně let zpět. Jako mladá jsem byla u kamarádky v Gbelcích na Slovensku u maďarských hranic a maminka Ili nám toto vařívala. Byla to nesmírná dobrota …v teplém zahuštěném mléce sněhové noky. Díky za připomínku a již tisknu.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko

Aničko, určitě Ti dám vědět, co táta na to… Jak recept studuji, utvrzuji se v přesvědčení, že je to ONO. To jsem ráda - a zrovna se to hodí k tomu jeho jubileu…i když on nic pochopitelně slavit nechce, plánujeme „obr oslavu“ a já mu snad připomenu dětství…
Papa Bona

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - Bona,

za svojej „kariéry“ som to robila tiež zriedka. Množstvo múky je orientačne, hustota od oka, komu ako :,-(ne. Raz som to robila s tým škrobom, ale je to také pudingovité, nie je to ono, ako si to pamätám z detstva. A do mlieka tú zahusťujúcu zmes možno vliať cez sitko - vyvaruješ sa hrčiek…Tie kopčeky - noky sú mierne zatiahnuté zvrchu - neviem, či si to vieš takto predstaviť…Budem rada, ak sa Ti podarí prekvapiť ocka a pochutná si!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ptačí mléko - vtáčie mlieko - Aničko,

po něčem takovém vzdychá můj táta, že prý mu to dělala jeho babička a recept už nikomu nestihla předat. Mluví o sněhových „vejcích“ ve žloutkové omáčce, tak se mi zdá, že by to mohlo být ono. Zkusím mu to uvařit jako překvápko, bude mít za čtrnáct dní šedesátiny (tak mám díky Tobě jeden z dárečků…:o)).
Děkuju Bona

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist