Recept Pravý tatarák - Steak Tartare

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pravý tatarák - Steak Tartare

Postup

Maso uškrábeme nožem tak, aby v něm nebyly žádné kůžičky, tuk a žilky. Pak maso sekáme nožem po 1/4 hodiny, aby vznikla jemná masová kaše.

Potom maso osolíme, opepříme, ochutíme Tabasco omáčkou, špetkou Kayánského pepře a vše rozdělíme na 4 porce. Z masa vytvarujeme bochánky a pomocí namočené lžíce do studené vody uděláme doprostřed důlky do kterých vložíme syrové žloutky. (někdy se žloutky nechají v půlskořápce)

Bochánky položíme doprostřed talířů a dokola na jejich okraj rozdělíme cibuli, kapary a petrželku.

Zvlášť podáváme citronové plátky, Worcerstershire omáčku, hořčici a olej.

TIP: Každý stolovník si umíchá biftek (zamíchá do masa žloutek a ochucení) podle své chuti. Je dobré to nepřehnad s ingrediencemi, aby se vychutnalo maso! Někdy se přidává kmín, mletá paprika, nebo jiné koření atd.

Recept je z kategorií: Minutky



Nahlásit recept

  • 03.01.04 vloženo
  • 110762x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g syrového hovězího ze svíčkové, kýty, nebo nízkého roštěnce (maso musí být dobře odleželé, jako je angus hovězí)
  • mořská sůl a čerstvě pomletý pepř podle chuti
  • Tabasco omáčka
  • špetka kayánského pepře
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce na jemno posekané cibule, nejlépe sladké, nebo španělské
  • 4 lžíce slitých posekaných kaparů
  • 4 lžíce petrželky posekané
  • pikantní dijonská hořčice, nebo podobná
  • olivový jemný olej
  • citron nakrájený na plátky
  • Worcestershire omáčka

Doporučená příloha

  • Česnekové topínky z bagety, nebo žitného chleba.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 12.08.12 22:09

babi, výborné :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Pravý tatarák - Steak Tartare

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
ucitelas
305 příspěvků 04.08.13 17:13
tak

Tak.

 
esmeralda
4767 příspěvků 04.08.13 01:46

Konečně něco pořádného k jídlu.

V názvu by snad ani nemuselo být slovo „pravý“.
V mém slovníku je totiž „tatarák“ jenom jeden a to je tento.
Všechno ostatní hatlámapatláma z brambor, syrečků, lilků nebo borůvek prostě tatarák NENÍ.

Autorovi fotečky gratuluji. Můžu přijít na večeři? :kytka:

 
Sylvie
2305 příspěvků 16.02.13 19:40

Dando, tvá babička s dědečkem by se mi taky líbili(a). :-)

 
danda  13.08.12 22:26

:-), Zeb, já tím chtěla vlastně říct, že ten můj děda nic jinýho asi neuměl, natož tatarák :-), to babička vévodila kuchyni, panská kuchařka, fajnšmekrová a dáma, v 80 letech si barvila vlasy načerno :-) a po revoluci si koupila jugoslávské vínové kozačky na 10cm jehlách :-), doma děda ale směl (vlastně asi musel) přikládat do kachlových kamen, aby se všechno správně peklo a vařilo a to byl taky obřad :-)
Ráda na ně vzpomínám, čím jsem starší, tím raději a častěji :-)

 
zébulon  13.08.12 22:10

Ale muj deda byl taky na obycejna jidla – okurkovy salat s kysanou smetanou, hlavkovy salat (ve velkem smaltovanem lavoru) s vodovou octovou zalivkou, gulas, rybi file na malse a kmine – ale vzdycky peclive a bez spechu pripraveny, povidalo se u toho… Nebo prochazka u potoka, nasbirany spicky a pak bramboracka… Ach jo, zacinam byt sentimentalni :- )). Zitra bude tatarak!

 
danda  13.08.12 22:00

Můj děda byl na obyčejná jídla, pamatuju a dodnes mám ráda a dělávám si – studené vařené brambory oloupal, měl takový nožík, notně probroušený, nakrájel na 3mm kolečka, úhledně rovnal do toho bílého silnostěnného talíře, takového babičkovského, oloupal menší cibulku, nadrobounko ji nakrájel na prkýnku, co už ani prkýnko nebylo, jen půlka, nasypal na brambory, opepřil, osolil a zalil studeným mlékem, dochutil octem a asi malilinko cukru… to byla dobrota, a když babičce zbylo vařené vajíčko, a v létě kousek kopru,,, tak mě napadá, jestli on tenkrát nevyráběl nějaký bramborový chlodnik, tuuuze dobré to bylo :-)

Já měla návštěvu hlášenou, chtěli jsme grilovat, ale byla všem zima, tak jsme venku jen udělali tatarák z roštěnce, bylo to veselé, tabasco jsem koupila až dnes, kečup dodala babí, na petrželku jsme zapomněli… ještěže kapary a dijonskou mívám doma :-), ale i přesto nálada byla skvělá :-)

Příspěvek upraven 13.08.12 v 22:04

 
zébulon  13.08.12 21:41

Dando, akt vyroby tataraku v podani meho dedecka byl obrad – na „mycaku“ rozlozena prkynka, s peclivosti krajene okurcicky, skrabane maso… pak ty zloutky a horcice a Tabasco… vubec netusim, kde tehdy sehnal kapary a Tabasco! Babicka smazila topinky (zenam se pri teto prilezitosti sverovaly jen pomocne kopacske prace :- ) ). Mne to ochutnat nedali, dostala jsem jen topinku s cesnekem, ale i tak se mi to vrylo! Nemela jsi taky takoveho dedecka?

 
danda  13.08.12 20:06

Zeb, týden hlášená návštěva s chutěmi pravěkých lovců, co jiného, než syrové maso?
Dědeček byl gurmet :-), názorný příklad přenosu genů na vnučku je vidět v každé tvé fotce, jak servírováním, tak nafocením, oboje je znakem labužníka :-) :mavam:

 
zébulon  12.08.12 22:30

Dando, dando, dando… a babi taky. Tatarak jak od meho dedecka.

 
ejin
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Svíčková

díky moc za radu a doporučení. A Jiti, jsem důchodkyně, ne Bill Gates, abych ti to vykoupila, určitě zbude nejen na tebe :-)))

 
Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare - svíčková

Dneska jsem byla v Letňanech, ulice Beranových. Kousek od Letova je rohové řeznictví a dneska se tam pyšnili čerstvým telecím, jehněčím a také svíčkovou. Když jsem v Letňanech bydlela, často jsem tam chodila nakupovat. Býval tam starší řezník, který vždy dobře poradil :-))))

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

svíčkovou kupuji na Vinohradech, Francouzská ulice. Nejsem rodilý pražák, tak se to pokusím vysvětlit takto: když půjdeš z Náměstí míru Francouzskou ulicí tak je to první masna po pravé straně (cca 300 m). Mají tam i bufet a z venku mají spoustu papírových cedulí popsaných aktuálním sortimentem a cenami.
Ale taky se mi už stalo, že jí třeba neměli, ale myslím že tak středa je spolehlivý den na nákup.
Ne, že mi vykoupíš všechny svíčkové a všechny oháňky… :-))))

 
ejin
24 příspěvků 25.01.09 03:43
A Jiti,

prozraď mi, kde je ta masna s tou svíčkouvou, kam pro ní chodíš. Já ji taky nemůžu sehnat, protože maj buď mraženou, nebo nemaj. Díky!

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

Já si nechávám u řezníka maso prohnat 3× strojem a je to taky FPOHO…jako naškrábané.....

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

Mňami tataráček už jsem dlouho neměla…
Dano na struhátku nebo škrabkou bys toho masíka na tatarák asi moc nevyrobila :)))))) Já osobně to sekám (2×) protože škrábání je na dlouho a dost pracné. Dělá se to nožem, asi by se to dalo přirovnat ke tření česneku. Čepelí nože uškrabuješ z masa a přitom krásně vyndáš všechny blanky.

 
DanaJ
1112 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

babi: Moc díky za vysvětlení. Už chápu. Nebudu dál hledat.
Stačí prostě koupit u ověřeného řezníka svíčkovou a nebo roštěnou a vrhnout se na to.:-) Odleželá určitě tedy bude, halavně aby nebyla moc dlouho.:-))

A co maso? To se strouhá na struhátku. Nebo jak se škrábe. Znám jen škrabání brambor a to asi nejni ono. Že?:-))

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

tohle jídlo taky zbožňujeme.
Jenom si dovolím poznamenat, že angus je plemeno skotu, protože je to jedno z typicky masných plemeno, lze ho jen doporučit. Více http://www.abscz.cz/…s/angus.html.
Z vlastní zkušenosti si ale myslím, že dnes se opravdu dá koupit kvalitní hovězí i bez BIO kvality, která cenu výrazně zvýší.
Na pravou svíčkovou chodím do své oblíbené masny, protože běžně se moc neprodává (prý ji berou hospody, a pro domácí vaření je drahá). Je to výborná masna, kde mají též telecí svíčkovou, hovězí oháňky … mňam… Ještě, že jsme tatarák měli minulý týden, jinam bych to asi nezvládla.
A ještě, jak říká Babi: z pravé svíčkové občas – tu pak škrábu, a z falešné svíčkové pro větší společnost – a tu melu a 2×.

 
babi
6282 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - toustíku...

Ty dovedeš přivéct každý recept do stavu perfektnosti ;o)))

S pozdravem,

 
babi
6282 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - alouchu...

zajisté si v kuchyni můžeme pomoct jak můžeme, tedy to patnáctiminutové sekání se může připravit v robotě s nádstavcem kovových nožů (z vlastní zkušenosti, někdy se zbytek blan a šlach namotá na nože). Máš naprostou pravdu, je to klasika z mladých let ;o)))

Ráda bych opravila svoji poznámku z předešlého příspěvku…jedná se o nízký roštěnec!

Příjemný den!

 
babi
6282 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - DanaJ...

Zadej si do hledání na webu ¨Angus hovězí ¨a naskočí Ti tam několik adres, které Ti všechno objasní. Je to jednoduše vysoce kvalitní BIO hovězí k dostání v ČR a protože se tatarák jí syrový, je možná dobré ho použít. Ne vždycky používám svíčkovou, protože vysoký roštěnec je možná i chutnější. Dobře odleželé maso se nepřipravuje doma, ale na jatkách ;o) Jinak připravit Tatarák je poměrně jednoduchá záležitost. Musíš dát také na svoje vlastní chuťové buňky a až jich několik připravíš, stane se z Tebe expert ;o)

Pěkný den!

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

Tataráka toho já taky rád, přidávám si do něj lžičku, někdy dvě jemného brandy či armagnacu, jen tak pro radost…

 
alouch
56 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

Babi, tohle je klasika nejklasikovatější, nádhera, ale kde vzít čas, síly a trpělivost na škrábání? Já to „šidím“ nasekáním v sekacím nástavci ručního šlehače – je to mnohem bližší naškrábání, než mletí na strojku. Maso je třeba předtím pečlivě odblanit a odžilkovat. Tatarák je naše oblíbené a slavnostní jídlo ve dvou už 30 let. Jen v dobách studentských jsme chodili na jednoho tataráka se čtyřmi topinkami, vzpomínáte, dnešní padesátníci?

 
DanaJ
1112 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravý tatarák - Steak Tartare.

Prosím o osvětlení termínu angus hovězí. Co je to dobře odleželé? „To koupím svíčkovou a nechám jí někde válet nejakej ten čas?;-)“
Prosím upřesnit recept, ještě se tolik nevyznám. Tatarák jsem si už dávala v restauraci a móc mi chutnal a ráda bych ho „ukuchtila“ doma.

Předem moc děkuji.

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: tatarský biftek - přidán obrázek

díky Babi :)

 
babi
6282 příspěvků 25.01.09 03:43
Luboši...

upřímě Ti děkuji ;-)

 
Labužník Lubos02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Steak Tartare - tatarský biftek.

Vynikající. Víc k tomu nelze říci !!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: VIDEO: Nepečený cheesecake

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

včera | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
TOPlist