Recept Pravé valašské frgály

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pravé valašské frgály

Postup

TĚSTO :

1 a 1/2 kostka kvasnic
2 dcl mléka- 45°teplé
1 vanilk. cukr a uděláme kvásek
potom přidáme
1/2 polohr. mouky-prosejeme
8 dkg písk. cukru
1 celé vejce + 2 žloutky
1/2 lžičky soli
10 dkg rozpuštěného tuku/ Hera, máslo,olej /
citronová kůra
a vymísíme těsto-necháme 15 min kynout

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a z těsta děláme bochánky/ 20 dkg/,necháme zase 15 minut kynout.Postupně z bochánku vyválíme placku do tvaru koláče,dáme ji na pečící papír ,okraj těsta potřeme rozšlehaným celým vejcem a naneseme 4 vrchovaté lžíce tvarohové směsi doprostřed. Lžíci rozvádíme tvaroh na celý koláč.
Posypeme posypkou, rozemletým perníkem a poprášíme mletýma ořechama. Dáme péct do vyhřáté trouby.
Pečeme : 12 minut + - /180° !
Po vychladnutí políváme rozpuštěným máslem s rumem. S rumem nešetříme a nelijeme do sebe!
Nejlepší jsou druhý a další dny.
Na rozválení je dobré mít dřevěné kulaté podložky.

NÁDIVKA :

5 kousků tvarohu/1,25kg/
10 dkg rozpuštěného tuku
3 žloutky
16 dkg písk.cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
hrst umytých rozinek - směs rozmícháme

Ze všech bílků nakonec vyšleháme společně s lžičkou citr. šťávy tuhý sníh a lehce vmísíme do tvarohu.

POSYPKA :

1/2 kg hrubé mouky
10 dkg ml.cukru
1 vanilkový cukr
1/2 Hery - vše rozmísíme

Další nádivky mohou být : hrušková, máková, ořechová, zelová, povidlová.Na požádání zašlu návod.
Je to kalorická bomba- tak pozor, pečte jen svátečně !
Dobrou chuť !

Recept je z kategorií: Buchty



Nahlásit recept

  • 14.11.04 vloženo
  • 69402x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1 a 1/2 kostky kvasnic Noeli
  • 2 dcl mléka
  • 3 vanilkové cukry
  • 5 kostek měkkého tvarohu
  • 22 dkg pískového cukru
  • 7 vajec
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/2 kg hrubé mouky
  • 1 a 1/2 Hery
  • 1 máslo
  • 3 dcl rumu
  • perník na posypání /perník na strouhání/
  • mlété vlašské ořechy
  • citronová kůra
  • rozinky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 27.05.14 23:45

Stalo se několik neuvěřitelných věcí: z těsta vyšlo 5 snad na gram přesně 200g frgálů, konečně se mi povedlo bez problémů (a bez podsypávání) vyválet těsto úplně natenko a ve třech lidech po 3 dnech není po frgálech ani památky. Myslela jsem, že něco zamrazím, ale bez šance. Náš malý dokonce baštil i ty s tvarohovou náplní (ale až po makových), které nejí ani od Cyrila z Hrachovce u Valmezu. Inspirace posypat ořechy a mletým perníkem je úžasná. Je ale fakt, že ještě stále nebyly lepší než ty od Cyrila, kde je kupuje naše valašská famílie pokaždé, když přijedeme. Tam je snad v tom másle koupou. Příště taky ještě přidám. Ale posýpky jsem dělala jen asi z 250g mouky (ostatní dle receptu) a ještě mi zbylo. Vynikající recept, doporučuji vyzkoušet a na ničem nešidit, hlavně ne na másle a náplni! Moc děkuji!

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Berušanda 05.04.14 10:55

Fantastické a ten korpus,lepší jsem nikdy nejedla.

Diskuse k receptu Pravé valašské frgály

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
hella138
71 příspěvků 14.01.16 16:24
Valašské frgály

Potřebuji poradit:
Na Valašsku se pečou frgály plněné podušeným bílým zelím s přidáním cukru, soli a rozinek.
Jedla jsem je tam, ale nebyly naplněné jen nahoře a posypané drobenkou, ale nahoře byla tenoučká vrstva těsta a pak teprve drobenka.
Má se to údajně naplnit a pak teprve vyválet, aby zelná náplň nahoře prosvítala.
Znáte někdo ten postup?
Moc děkuji za radu.

 
Eja
3605 příspěvků 28.03.15 15:45

Zapomněla jsem poreferovat, dělala jsem je před týdnem, jako náplně rychlá hrušková z pečených hrušek a tvarohová. Vykoupané v másle s rumem. I kamarád Moravák prohlásil, že se „můžu vdávat“ :mrgreen: jen prý mají být jako kolo od vozu a ne mini s průměrem cca 25 cm.
Výborný recept, rozhodně jsem je nedělala naposled.

 
daduuja
1002 příspěvků 28.05.14 21:00

Kamarádi z Domažlic pečou obdobné, minule přivezli 10 krabic od pizzy a v každé koláč nádherně zdobený několika nádivkami a mandlemi, neskutečně lahodné.
Po dlouhém přemlouvání a několika slivovicích prozradili tajemství - ještě horké koláče potírají šlehačkou. Koláče vydrží vláčné několik dní, kolik, to nevím, protože u nás nezbyly ani do dne druhého :-)

 
sonik 85
1 příspěvek 29.01.11 18:14

Dobry den. Tak se mi to nejak nepovedlo. Testo i nadivka vyborne, ale kdyz jsem to pekla, tak se mi neudelal takovy ten krasny okraj, ale zustalo to tenke… Testo jsem ale nechala dele kynout, tak nevim jestli to bylo tim, co myslite? A jak velke se asi maji delat? Dekuji moc

 
klaaarka
222 příspěvků 27.03.10 23:25
Re: Pravé valašské frgály - casino,

díky moc, to mám fakt radost :) Docela se mi napoprvé povedly - až nečekaně, tak by mi jich bylo líto.

 
casino
4386 příspěvků 27.03.10 22:21
Re: Pravé valašské frgály

… zmrazit každý zvlášť (nebo na 1/2, na 1/4) pak poskládat na sebe (proložit fólií),
dobře zabalit a uložit. Později si „odloupnete“ podle potřeby:-) Po rozmražení jsou jako čerstvé, pouze posypka nekřupe. Odzkoušeno :-)

 
klaaarka
222 příspěvků 27.03.10 21:23
Re: Pravé valašské frgály - Prosbička

Nevíte prosím, zda by se dal celý hotový koláč zmrazit? Respektive určitě dal, ale jestli bude po rozmražení zase k jídlu :D Větší část rodiny nečekaně odjela a sami všechno nesníme, ani rozdat snad není komu. Jestli se nedají mrazit, budu je dávat kolemjdoucím, ale tady na vsi jich zas tolik nechodí … :)

 
klaaarka
222 příspěvků 27.03.10 05:10
Re: Pravé valašské frgály

Právě se dva pečou, dva už jsou hotové a pátý čeká na válu. Pekla je dřív jedna paní hospodyně u nás doma, ty moje se mi napřed zdály nějak moc nafouklé, jak naskočily v troubě, ale po vychladnutí zase splaskly a vypadají tak, jak je znám. Snad tedy to bude ono ;)

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Jeste k frgálu

frgaly jsou udajne puvodne nepovedene, nevzhledne pecivo, zname tez jako valasske vdolky, pecáky nebo lopaťáky...... nam je delava babicka - ma to z chaty do skanzenu kousicek … ale delava je po svem, neb je z bohatsiho kraje - „dvojctihodne“ tj dovnitr tvarohova plnka a nahoru povidla, a posypka hodne mastna, prstama tvarovana do kopecku a pak se na povidla jen posazuje do soustrednych kolecek… NAM … koukam ze by mi tu mel Pepicek zridit sekci nostalgicke vzpominky :-))))))

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Co je to "frgál"?

Našla jsem hezký článeček, který vás možná bude zajímat:
„Je to jedna ze specialit valašské kuchyně. Původní význam slova frgál byl hanlivý, představoval něco spáleného. Muži na Valašsku tak pojmenovávali veškeré pečivo, neboť jednoznačně dávali přednost konzumování masa. Postupně se však název frgál stále více prosazoval a sloužil výhradně k označení velkého kulatého koláče pečeného v peci. Ta byla v každé dřívější chalupě. Frgále se připravovaly na dřevěných tácích zvaných lopatky. Bylo to sváteční jídlo. Frgálů se peklo několik druhů, ty se však lišily jen použitou náplní. Na tenkou placku z kynutého těsta se nanesla hrubší vrstva rozvařeného rozemletého sušeného a ochuceného ovoce nebo jej nahradila hrušková, švestková (trnková), či jablková povidla. Jindy tvořil náplň mák s ořechy, tvaroh s krupicí i med. Zcela zvláštní byl frgál plněný zelím (zelník). Zelí se podusilo na tuku, osladilo a náplň byla hotova. Na frgálu nesměla chybět bohatá posypka z tuku, mouky a cukru.“

 
Labužník Bery02
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály

Babi, jsem velice potěšena, že se Ti koláče povedly. Kdo vaří a peče s láskou, tak se všechno musí podařit!! Ale přece jen, polívají se vysmahlým máslem s rumem až po dokonalém vychladnutí, jinak tuk vsákne do koláčů. A do tvarohu žádnou náhražku nedávej /krupici či puding/ a když je půl kupovaný a půl domácí tvaroh, to je bašta!! Také na vánoce upeču z jedné dávky. Hezký zbytek dne, mám noční.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály

Bery, právě jsem dopekla Tvoje frgály z poloviční dávky (vejce jsem rozmíchala a dala ho tam půl, zbytek použila na potírání okrajů). Nádivku jsem připravila hruškovou recept najdete zde a manžel prohlásil, že to je víc jak fantastické ;o) Bylo zbytečné mu říkat, že podle receptu jsou koláče nejlepší duhý i třetí den ;o)))) Nevím jak ta Tvoje cukrářská podložka opravdu vypadá, ale použila jsem své na Pizzu, i když je asi trochu větší.

Bery, děkuji Ti za krásný recept a přeji Ti pěkný zbytek neděle!

 
dorsch
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály

Bez komentáře....­..frgálko…

 
Labužník Bery02
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: kyselica

Sárko, na kyselicu je spousta receptů. Ochutnej můj, dala jsem ho do receptů :"moje zelňačka!

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály - bery

Frgale a zelnacka jsou moje beskydske slabosti. Jako dite jsem jezdila do Ostravice k tete na chatu. Jakmile to pujde, zacnu na frgalech pracovat. Jenom prosim o tu hruskovou napln. Bery, muzes prosim te napsat recept na valassku kyselicu? Moc dekuji

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály-bery

děkuji za odpověď, toho šikovného truhláře mám doma a tak si to asi nechám udělat, je to určitě šikovný pomocník. Něco podobného na vyvalování dokulata je možné i na podložce z Tupperware, ale je moc drahá, u té dřevěné se mi líbí ta možnost přenášení na plech - super pomůcka. Já ti zas můžu poradit, jak zahustit hodně řídkou marmeládu, na skleničku rozstrouhat asi 20 dětských piškotů a marmeláda při pečení neteče. To nanášení pomocí igelitových pytlíků jsem už dělala, na koláč přes celý plech úhlopříčně jsem dělala pruhy ze tří nádivek a vypadalo to moc hezky, každý kousek měl všechny nádivky. V Rožnově pod Radhoštěm jsme byli v r.1975 na rekreaci, ráda vzpomínám. Moc zdravím, tvoje recepty se mi líbí.

 
Labužník Bery02
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály

Z této dávky je přesně 5 koláčů.

 
Labužník Bery02
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály

Dřevěné podložky na vyválení těsta?. Já jsem to zdědila po tetě, která byla cukrářka.Je to jako větší pálka na ping-pong ,průměr 30 cm,rukojeť 13 cm a je zbroušená.U ru­kojeti je tloušťka dřeva12 mm, až na 1/2 cm. Dobře podsypu pol. moukou vykynutý bochánek a rozvaluji až ke koncům okraje a sesunu na pečící papír.
Pak teprve namažu kraje rozšl.vejcem a nanáším nádivku. Chce to naučit. Zkoušela jsem nejprve dát tvaroh do igelit. sáčku, v rožku nastříhnout a směs tlačit dokola.Ale někdy bývá tvaroh hustý a nejde to. Jak kdo. Někdo to roztírá malou spachtlí. Nejlepší lžička a semtam ji namočit do mléka.
Kdybys měla cestu do Rožnovského skanzenu, tam je možné podložky koupit, nebo známý truhlář Ti je udělá.Vali-nádivky napíšu později.

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály-bery

prima recept, prosím o bližší vysvětlení těch kulatých dřevěných podložek, to je kvůli tvaru? Taky bych měla zájem o ostatní nádivky. Přidej je, prosím do receptů, na Labužníku jistě nějaké jsou, ale třeba ty tvoje budou v něčem jiné a zajímavé, tak jako třeba to polévání koláče máslem s rumem - to musí být bašta. :-))))))

 
Labužník Lila02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Pravé valašské frgály

Prosím o zaslání návodu na ostatní nádivky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Čerstvý žampionový salát

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist