Recept Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Postup

Filo cesto krajame na obdlzniky priblizne 20 az 23 cm dlhe a 10 az 12 cm siroke. Kazdy platok osobitne natocime na rucku varesky alebo palicky ( jednoducho na drzadlo varesky ), ale nesmie to byt natesno- volne, cesto stiahneme jemne od vnutorneho konca varesky tak aby sa nam pekne nariasilo a stocime ho do kolecka ( konce jeden druhy presahuju 0,7 az 1 cm ). V strede tak isto nemame velku medzeru ale malinku dierku( tych 0,5 cm je normalne). Malo by to vyzerat naozaj ako take male hniezdocko s priemerom tych 4-5 cm. Ukladame tesnejsie vedla seba do primeraneho pekaca.
Do stredu davame primerane mnozstvo pomletych pistacii rozmiesanych s lyzicou muky.
Polejeme roztopenym horucim maslom alebo tukom a pecieme v rure do zlatava.
Pokial sa nam pecie baklava pripravime sirup. Cukor a vodu nechame vriet tych 5 az 7 minut a potom pridame zopar kvapiek (7-10) citrona, nechame minutu az tri prevriet. Ma byt husty!
Na horucu baklavu vylejeme horuci sirup. Bude bublat, prskat, nebojime sa, tak to ma byt. Nechame vychladnut a papame.
Dobru chut !

Pozn.: Prava baklava aj so spravnym postupom! Vlastne spomedzi druhov aj ta najdrahsia ( spravnejsie baglawa).
Recept ma naucil a ukazal moj naj Chef Anton.
Inac turisti sa mylne domnievaju, ze sirup je med, bohuzial nie je to pravda.

Recept je z kategorií: Cukroví



Nahlásit recept

  • 03.07.06 vloženo
  • 19429x zobrazeno

Čas přípravy

  • R

Ingredience

  • 1 balicek filo cesto
  • 1/2 salky pistacii nahrubsie pomletych alebo kesu oriesky ( davam aj mandle )
  • 3/4-1 salky masla alebo rastlinneho tuku
  • 1 pol. lyzica zarovnana hladkej muky
  • Sirup:
  • 3 salky cukor
  • 1,5 salka vody
  • zopar kavapiek stavy z citrona 1/2 PL

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 29.01.12 18:33

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4988 příspěvků 30.01.12 19:37

Babi, pravdu mas veru..chut je len rozdiel v orieskoch..inac je baklava skoro vsetka rovnaka..skoro preto ze niektora je aj z ineho cesta ako filo..ale aj ta chuti rovnako, pretoze vsetky do jednej sa s tymi orieskami musia prepiect najprv v tuku a zaliat sirupom…tato je ale efektna na pohlad a jednoducha na pripravu a ten co chce robit akukolvek baklavu tak pri priprave tejto na ten „figel“ baklava dojde mihom oka..teda pride na to, ze to nie je ziadna veda..upiect/pre­piect dobre a zaliat horuce horucim sirupom a basta.. a potom uz bude robit aj podschodove baklava..snad len taka mala poznamka..zvlastne ze tato malinka vtacie hniezda je jedna z najdrahsich..a ja ju robievam zas najradsej..a dobra rada –pouzivat radsej ghee alebo tuk ako maslo..

Mansaf ako narodne jordanske jedlo je jednoducha zalezitost..ale na to musis mat jameed -susenu ricotta vlastne..aj ked sa niekde pise o labaneh..jo, byva to aj labaneh ale v jordansku ide o ricotta..ak mas jameed, napisem ti recept s radostou len daj vediet.. :lol: :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 30.01.12 02:09

Jo, to jsem jedla v Tripoli, dostala jsem krabici s ruznymi druhy, neco jako ‚bombonieru‘ :potlesk: Na baklavu je plno receptu, hlavne ruzne vypadaji a chutnaji…zalezi na oriscich atd.

Joli, zajiste mas recept na Mansaf (nebo Mansef), je to prilis slozite? Predem dekuji :hug:

 
jolana
4988 příspěvků 29.01.12 18:46

Pre obraz ako na to, som pridala fotky…upecena a odfotena sa uz nepodarila lebo vsetko sa rozchytalo v mihu bohuzial..ale princip ako na to je snad jasnejsi ..staci len skusit, je to jednoduche a rychle a vdacne pohostenie …a ak sa nezje vydrzi dlho predlho..

 
jolana
4988 příspěvků 02.06.08 15:20
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Medjo, mam obrovsku radost ze sa ti darilo a chutilo…domaca baklawa je predsa len domaca a tato je fakt jednoducha - len to skusit. Aj ten cukor sa da upravit podla chuti;-). Dik :)))

 
Medjo
145 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Teda vyzkoušela jsem a je to vynikající! Na to jak je to jednoduchý a nenáročný (co do počtu surovin) recept, tak reakce na něj jsou skvělé:)
Zkoušela jsem s listovým těstem a mandlemi a poté s filo těstem a pistáciemi a rozdíl je znatelný, ale obojí je moc dobré. Akorát na vkus mého okolí dost sladké, což jsem ale předpokládala (a vyřešila poloviční dávkou cukru:)
Jolanko, dík za recept!

 
jolana
4988 příspěvků 15.06.07 21:09
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Inac, mozes si urobit aj Baklawa - jednoducho rozpresties 3-4 platky do pekacika, posypes ich zomletou naplnou + trosku cukru asi tak lyzicu zarovnanu navyse, prikryjes 5-6 platkami, dookola ich akoby vyhrnies pospolu spevnis-spojis, ostrym nozom porezes na kosostvorce alebo stvorceky asi tak 3 krat 4 cm, polejes tukom a das upiect zhora aj z dola do zlatava a potom ten sirup ako je v recepte. No a mas pravu baklawa.A ked chces kludne si to mozes urobit aj z tvarohom ale taky nie moc makky vlhky radsej suchsi …myslim, ze aj babi ma dakde recept na baklawa ak to nie je jasne, skus mrknut…

 
jolana
4988 příspěvků 15.06.07 20:47
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

…400 gr…a su to tenunke platky 25 cm siroke a 32-35 dlhe. Pekny den …

 
gaburiatko
739 příspěvků 15.06.07 20:18
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Jolanka este jedna otazocka, kolko vazi jedno filo cesto z Tvojho receptu ?
Dakujem.

 
gaburiatko
739 příspěvků 15.06.07 20:17
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Jolanka, dakujem za radu, bud skusim zohnat nesolene alebo ich nejak zbavim soli. Inak som robila nejake orientalne mesiaciky s bananom a pistaciami v listkovom ceste a davala som solene pistacie a nevadilo to :)) Ta sladkost babanu slanu chut prekryla :)) Kazdopadne som si presla vsetky Tvoje receptiky a uz sa tesim, ako si niektore z nich urobim :)) Urcite dam vediet :)

 
jolana
4988 příspěvků 15.06.07 17:42
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Gaburiatko ja ti neviem ci by to bolo so solenymi dobre, alebo ze ich v obrusku obsuchas od tej soli..neviem…a napadlo ma, ze si to mozete skusit ako sa to robi na tenkom papierovom obrusku pre tu predstavu…je to tak strasne jednoduche aj ked sa to nezda…tak nech sa dari ak skusis a dobru chut :)

 
gaburiatko
739 příspěvků 15.06.07 17:10
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

No akosi som sa po tom falefele namotala na receptiky od Jolanky, takze toto urcite coskroro skusim :)). Chcela by som sa vsak spytat, ci sa nemozu pouzit aj pistacie solene ? Alebo to vyrazne zmeni chut ? Totiz, ja som este v obchode neprazene, nesolene pistacie nevidela !.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Jolano, teď je mi to jasné, děkuji! Ty jsi poklad pro každého labužníka… Hezký den.

 
jolana
4988 příspěvků 01.12.06 09:58
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Marianne, si zlata, ze sa na to pytas - nie je to tam jasne napisane . Namotavas tu dlhsiu stranu tych 20 az 23 cm . Namotam ( volne ! ) a jemne stiahnem ( tym sa nariasi samo ) potom uz to len stocis do kolecka s piemerom tych 4 - 5 cm . Sirka toho cesta je tych 10-12 cm len preto, ze ked je ho nakruteneho vela , kazi chut - ja nakrucam len 3 krat . Najlepsie je pokus na jednom kusku, potom na to sama dojdes… Je to ta naj baklava ( aj najdrahsia ) … nielenze chuti a zda sa taka lahsia pri jedeni ale aj na pohlad je rozkosna… Dufam, ze je to jasnejsie ak nie opytaj sa este ( som hotentot , navyse teraz pisem a mam tu kopec ludi o))
Pekny den…

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Baklava je můj nejmilejší zákusek a u nás patří ke každým Vánocům, takže musím vyzkoušet i tento lákavý recept.
Jolanko, mám (zase) pár otázek: obdélník těsta namotáváš na vařečku kratší (nebo delší) stranou, takže vznikne nařasená „trubička“ dlouhá těch 10/12 cm (nebo 20/23 cm), tu pak stočíš do „věnečku“ = hnízdečka a přeložíš jeden okraj přes druhý cca 1 cm; nebo je to úplně jinak? Doufám, že nesolené nepražené pistácie budou mít v Makru. Omlouvám se, ale nerada bych udělala někde chybu. :-) Měj se hezky.

 
jolana
4988 příspěvků 10.09.06 03:46
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda ) -Jirulko

Filo cesto nie je listkove cesto. Niekedy sa da nahradit nasim listkovym. Nemyslim si, ze v tomto pripade, ak to chces takto original sa da, lebo ten platok cesta, ktory stocis je tenucky skoro ako papier. Neviem, ci by sa listkove dalo takto oddelit. Ale ak to skusis s filo, uspech zaruceny a je to pochutka, ver mi.

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )-jirulko

v diskusním fóru dole je -vyhledávání ve fóru-, napiš slovo -filo- a čti, je tam plno zajímavostí.

 
jirulka
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Rada bych vyzkousela filo cesto, to je listové??? :-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Děkuji, určitě vyzkouším…

 
jolana
4988 příspěvků 04.07.06 04:57
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Podla mna ano. Sice do pravej idu naozaj kesu alebo pistacie, ale aj ja dakedy davam mandle. Takze kludne to skus ! Zmena je zivot ! Pa!

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Prava baklava -AES ASAFIR( Vtacie hniezda )

Díky Jolanko, už je v oblíbených, když zrovna nebudu mít oříšky, co tu uvádíš, můžu dát naše vlašské ořechy?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Mozzarellové balíčky

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist