Recept Portugalské kuře

Portugalská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nůžkami na drůbež rozstřihněte kuře po obou stranách páteře. Páteř schovejte třeba na polévku. Položte kuře kůží nahoru a rukou zmačkněte prsní kost. Tímto kuře zploštíte.
Smíchejte čili, papriku, dobromysl, sůl, cukr, citronovou šťávu a olej.
Nalijte na kuře, přikryjte a nechte v lednici marinovat přes noc.
V tomto stádiu to můžete dát do mrazáku a schovat pro Strýčka Příhodu.
Druhý den pečte kuře na BBQ, nebo na roštu v troubě. Občas potřete zbylou marinádou.

Proč se to nazývá Portugalské kuře?
V roce 1986 podnikavý Portugalec António Cerqueira otevřel svoji první restauraci ve čtvrti Bondi v Sydney. Šlo vlastně o kuře Galinha à Africana , neboli kuře po africku.
Původně se restaurace jmenovala Portuguese Style Bondi Charcoal Chicken. Později přejmenována na Oporto podle druhého největšího města v Portugalsku Porto.
Jeho kuře slavilo takový úspěch že začal otevírat další restaurace tohoto názvu. Dnes má restaurace nejen po celé Austrálii, ale i na Novém Zélandu, v Británii a Spojených státech.

Recept je z kategorií: Drůbež



Nahlásit recept

  • 21.05.04 vloženo
  • 10262x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina+marinovÄ

Ingredience

  • 1 celé kuře asi 1.5 kg
  • 4 nadrobno nakrájené čili papričky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 2 lžičky sušeného dobromyslu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 125 ml citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje

Doporučená příloha

  • česnekový chleba a salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Portugalské kuře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Zuzka1973
1745 příspěvků 31.12.12 09:03

@esmeralda Díky i za další tip a také já přeji do nového roku vše jen a jen nejlepší :kytka:

 
esmeralda
4801 příspěvků 31.12.12 02:34

Jolano a Zuzko a ostatní Labužníci,
přeji též hodně zdraví a pohody do Nového roku.

Je to milé když někdo občas vytáhne nějakou zapadlou klasiku.

Zuzko, na tomto receptu mám nejraději, že může sedět připravený měsíce dopředu v mrazáku.
A když se zorganizuje narychlo nějaká návštěva, udělám pár salátů, česnekový chleba, roztopíme BBQ může se začít.

Zde je recept na další klasiku od nás z OZ. Česnekový chleba:

http://www.labuznik.cz/…arlic-bread/

 
Zuzka1973
1745 příspěvků 30.12.12 20:01

@jolana Dík za vytažení receptu :kytka:
Každé dobře vypadající kuře u mne najde ohlas, ukládám… :palec:

 
jolana
4988 příspěvků 30.12.12 18:21

…vytahujem recept kedze som nalozila na zajtra a dokonca aj pre strycka prihodu.. :mavam:
PS: Esme, PF 2013 :kytka: :mavam: a bude aj Pavlova (dvakrat) pre slecny a tiez podla Esme…

 
esmeralda
4801 příspěvků 07.06.11 00:54

Jsem ráda že je o recept zájem a že chutná.
Pro ty, které to zajímá, jsem v receptu doplnila pár řádků o původu tohoto kuřete v Austrálii.

 
Anitta
521 příspěvků 06.06.11 19:28

Upeceno v troube, velmi dobre, stavnate. :-D Bohuzel zadna fotka, po vylete vybita baterie :-(
Nahodne jsem objevila, ze tohle kure se pece i v Americe, nazev - Galveston chicken. Do marinady se pridava i cesnek, ale ne sul a citron. Kure se nedrive polije citronovou stavou, vetre do kuze a masa, pak se potre smesi koreni a necha marinovat. Az tesne pred pecenim se osoli. Vklada se v nizkem pekacku do studene trouby, ne uplne dolu, nepodleva a nezakryva se. Trouba se zapne na 400 F (200 C), pect asi hodinu, obcas kure otocit a potrit vypecenou stavou.
Dik za recept, libi se mi :-D

 
jolana
4988 příspěvků 04.06.11 13:28

Svato, urcite by sa dalo..:-) len sa neboj a do toho … dobru chut :)

 
svato
1396 příspěvků 04.06.11 11:36

Kočky, dalo by sa to na lávovom kameni (nemám s tým vôbec žiadne skúsenosti) ? prípadne menšie kúsky? Ď.

 
jolana
4988 příspěvků 04.06.11 11:19

Esme, v rure na na strednej teplote, najprv prikryjem alobalom a po case odkryjem a obcas polievam a boli skvele..(na gril sa zmestia dva a boli tri)…a kazdy si pytal a vsetko zjedli a to bola aj krkovicka.. sa zjedli do poslednej kosticky..vdacny rcept a vdacne jedlo co chuti kazdemu :) Vdaka Esme :)

 
esmeralda
4801 příspěvků 04.06.11 02:17

Anitto, v troubě jsem ho ještě nikdy nedělala.
U nás se vždy dělalo na BBQ. Otáčím jednou. Občas píchnu špejlí a podívám se zda ještě teče krev. Šťáva musí být úplně čirá, pak je to hotové.
Záleží na velikosti kuřete, preferuji menší…tak do kila. Ta jsou upečená na BBQ za 20-30 minut.
V troubě bych to dělala při cca 180°C.
Určitě se povede! Dobrou chuť.

 
Anitta
521 příspěvků 03.06.11 19:02

Tak a o vikendu se pece tohle kuratko :-D Esmaraldo dik za recept :-D
A jak je nejlepsi zpusob ho pect v troube, jaka teplota, jak asi dlouho, otacet, neotacet…? :think:

 
jolana
4988 příspěvků 03.06.11 11:11

Naplacala som im ..tri..este vcera a ako treba..a uz se line vune… :)
PS: Esme, nebud skrob a pridaj este daco..urcite za ten cas daco mas…leto ide, rychlovka fajnova sa zide..:)

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře - Bona,

vyzkoušej, nebudeš litovat.
Toto placaté kuře se tu začlo prodávat v roce 1986 na promenádě u pláže Bondi.
Dali si název Oporto a dnes mají po Austrálii a Novém Zélandu řetěz více než sta obchodů.
Nejen že výborně chutná, ale na BBQ je poměrně rychle hotové.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře

Tak jsem si myslela, že už mě tu ze starších receptů nic nepřekvapí a ejhle!!! :-)

To musí být dobrůtka, ráda vyzkouším. Esme, děkuji za recept (i za odkaz na přílohu). Moc Tě zdravím. Bona

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře - Buráci,

omlouvouvám se. Myslela jsem že se výraz ESP používá všude.

ESP je zkratka pro Extra-sensory perception, což je vlastně získávání nebo přenášení informací nekonvenčními cestami.
Moc mě totiž rozesmálo, když jsem konečně vymyslela jaký salát udělám, zjistila jsem že jste měli stejný nápad.

…a pejska za mě pohlaďte. Ať se nebojí, já nemyslela jeho.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře - Esme

Chutnalo moc! Doufam, ze uz nam pocasi brzy umozni grilovani. ESP je pro nas pejskare evropsky sanovy pes, a ten existuje, mame jednoho doma:-)

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře - Buráci,

začínám pomalu věřit v ESP.
Na neděli jsem se taká rozhodla (ještě než jsem se napojila na net) ke kuřátkům udělat…ŘECKÝ SALÁT. :-))))
Ať chutná.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře

Mam moc rada marinady s citronem a tak uz nam tohle kuratko voni z trouby:-) Bude k nemu klasicky recky salat a cerstvy chlebik. Uz se tesim, az ho udelam venku na drevenem uhli, pak k nemu bude i ta cesnekova bagetka. Dekuji za recept a preji pekny vecer!

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře - Bedlo,

nevím jestli je to náhoda, ale zrovna včera jsem dvě kuřátka namarinovala.
Teď budou čekat do neděle v lednici.
Je až s podivem, že tam ty čili paričky skoro nepálí.
Teď jenom vymyslet jaké k tomu saláty.
Ale tohle je k tomu vždycky. :-))))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Portugalské kuře

Esme, dělávám kuře na černo…díky vyzkouším opět něco jiného, protože přijdou starší vnuci a toto musí být delikatesa......

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky ze sírovce

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Chléb s celerem Chléb s celerem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist