Recept Pomalý hrnec - Svíčková na smetaně

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pomalý hrnec - Svíčková na smetaně

Úvod

Rychleji asi svíčkovou udělat nelze, příprava před pečením 10 minut a zahušťování, mixování maximálně dvacet. Mezitím můžete relaxovat. Pokud ji začínáte večer, ráno máte vařeno.

Postup

 

Omyté maso vložíme do pomalého hrnce. Do misky vsypeme zeleninu na kostičky (jeden sáek zmražené směsi - necháme povolit např. 2 minuty rozmrazit v MW), nalijeme skleničku Halali, přidáme pokrájenou na kostičky slaninu i cibuli, přisypeme všechno koření a sůl, přlijeme 200 ml vody, vše zamícháme a přelijeme tím maso. Hrnec přiklopíme a asi dvě hodinky necháme uležet.
Ideální je vše si připravit večer a kolem půlnoci zapnout na program I na 7-8 hodin podle kvality masa. Pokud zapínáme ráno, pak bych použila stupeň II a poloviční čas vaření.
Po upečení maso vyjmeme a necháme zchladnout. Vyndáme i bobkové listy.
Do omáčky nalijeme kysanou smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou, rozmixujeme a necháme provařit. (Mixovat můžeme uvnitř hrnce pokud máme plastový nástavec na mixeru, jestliže máme kovový, je jistější si to přelít na mixování zase do mísy. Můžeme i přecedit přes síto. Omáčku necháme v pomalém hrnci vařit ještě hodinu.
Teď je čas na naporcování masa - nakrájíme ho na úhledné plátky - lze použít elektrický kráječ, u králíka na jednotlivé porce. Pro pozdější podávání zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce.
Můžeme ještě ochutit citronem, přidat trochu cukru nebo soli, ale já to již nedochucovala.
Na talíř naskladáme knedlíky, porci masa, přelijeme omáčkou. Ozdobíme kopečkem šlehačky, lžičkou brusinek a plátkem citronu.
Přeji dobrou chuť a věřím, že lepší svíčkovou než je z tohoto hrnce jste nejedli. Masíčko je jako dort a u přípravy jídla strávíte jen pár minut.

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Hovězí maso Pokrmy z jednoho hrnce



Nahlásit recept

  • 12.12.09 vloženo
  • 36338x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut celkem asi

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1,2 kg maso-hovězí svíčková, hovězí roštěná, vepřová pečeně vykoštěná, králík, krůta, co je komu libo
  • 50-100kousek uzeného špeku
  • 400g kořenová zelenina-mrkev, petržel celer, může být i mražená
  • 1 Halali
  • 1 cibule
  • 10 zrnek pepře
  • 10 zrnek nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli vrchovatá
  • 2 dcl mléka
  • 1 kysaná smetana 250 ml
  • 1 šlehačka (nemusí být)
  • hladká mouka podle potřeby - odhad 100 g
  • asi 500 ml vody
  • citron
  • brusinkový kompot
  • popř. šlehačka

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 09.04.13 00:59

Svieckova bez roboty , vsetko strcil vecer do hrnca nastavil 8 hodin low ,pouzil som cerstvu zeleninu nakonci vybral maso , pridal mlieko s mukou vsetko rozmixoval v hrnci tycovym mixerom a nechal este na low 30 minut.
PS: Najviac roboty bolo s knedlou.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Pomalý hrnec - Svíčková na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sds  01.12.10 08:34

supr recept mnam mnam :palec:

 
esmeralda
4799 příspěvků 15.12.09 07:31
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - Marmeládo

i ostatní, díky za tipy.

 
Labužník magie03
7 příspěvků 15.12.09 01:20
Re: Pomalý hrnec-vývary

Mohu potvrdit, hned druhý pokus po svíčkové v novém hrnci byl kuřecí vývar se zeleninou z kterého jsem pak udělala kuřecí polévku s játrovými knedlíčky a nudlemi, rodinka se olizovala a to jsou nesmírně mlsní a polévky nemusí.

 
Labužník Kafka02
41 příspěvků 15.12.09 00:43
Re: Pomalý hrnec- vyvary

Jsme polivkova rodina a dobre domaci vyvary (kureci, hovezi, zeleninovy) mame radi. Pomaly hrnec je idealni pomocnik.

 
marmelada
1643 příspěvků 13.12.09 18:56
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Mělo to být Esmeraldo, Jenoféfo. Ivo dík za nápad s pečením uzeného, to mě nenapadlo.

 
marmelada
1643 příspěvků 13.12.09 18:36
Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - jak péct vepřové

Ivo, Jenofefo,
píšu to do „začínáme od píky“, abych nehltila tenhle recept.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 13.12.09 15:07
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - Ivo

Také uvítám zkušenosti s děláním vepřového v PH, ale zaujalo mne i to uzené. To tam dáš kus uzeného úplně bez vody? Není pak příliš slané? A nepřipeče se? To pustí šťávu samo? To je otázek, viď, ale docela mne to zajímá. Děkuji.

 
esmeralda
4799 příspěvků 13.12.09 12:52
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - Ivo,

vepřovou pečeni jsem ještě v PH nezkoušela. A v těch vedrech by se to hodilo.
Popiš prosím jak to děláš. Třeba i do soukromé pošty. Jsem ale přesvědčená že by to zajímalo i ostatní Labužníky.

 
iva  13.12.09 12:39
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

U nás je hrnec velmi potřebný pomocník. Dělám v něm všechna dušená masa i vepřovou pečeni. Svíčková a guláš z něj jsou vynikající. Skvělý je na vaření uzeného masa bez přidání vody, takže maso není vymáčené, ale přesto krásně měkké.

 
esmeralda
4799 příspěvků 13.12.09 06:15
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Ani já svíčkovou jinak než v pomalém hrnci už léta nedělám.
Můj postup je trochu jiný:
Maso prošpikuji, opepřím a opeču ze všech stran na másle. (Maso nenakládám, nemarinuji, neboť jsem ještě nepřišla na to k čemu je to dobré.)
Vložím do PH, na té samé pánvi si osmažím (opět na másle) zeleninu (mrkev, celer, cibuli a petržel. Zeleninu dávám čerstvou, se zmrazenou nemám zkušenosti. Přidám do PH. Nepřidávám žádnou tekutinu, zelenina jí pustí dost. Nechám vařit pomalu přes noc. Ráno maso vyndám, zeleninu rozmixuji, dochutím a přidám kelímek smetany. Moukou též nezahušťuji, rozmixovaná zelenina je dosti hustá. Hotovo!
PH má nekonečné možnosti, hezky si ho užij.

 
oldsoft
682 příspěvků 13.12.09 02:28
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Svíčkovou jsem už v pomalém hrnci dělal, i když podle trochu jiného receptu. Koho to zajímá, nechť si to zde najde v mém deníčku i s fotkou (odkaz z hlavy nevím, píšu z mobilu).
Rozhodně mohu doporučit.

 
Drobek  12.12.09 23:09
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Děkuju za recept do mého milovaného pomalého hrnce. Jak to, že mne doteď nenapadlo udělat v něm svíčkovou? Rajskou, v něm dělám, tak teď přibyde svíčková. Děkuju děkuju.

 
jolana
4987 příspěvků 12.12.09 22:09
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

magie, to je hezkej recept ;)) tak si ho poriadne uzi ten darecek :))

 
Labužník magie03
7 příspěvků 12.12.09 21:54
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Ještě malou poznámku, byla to premiéra, můj první pokus, včera večer jsem si ho přivezla k Ježíškovi a nevydržela čekat :D :D :D

 
kesus
1 příspěvek 12.12.09 21:28
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

No je to lákavé a jistě dobré, určitě vyzkouším - zatím mám malou zkušenost, ale jen pozitivní ohl. pomalého hrnce

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist