Recept Pomalý hrnec - Svíčková na smetaně

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pomalý hrnec - Svíčková na smetaně

Úvod

Rychleji asi svíčkovou udělat nelze, příprava před pečením 10 minut a zahušťování, mixování maximálně dvacet. Mezitím můžete relaxovat. Pokud ji začínáte večer, ráno máte vařeno.

Postup

 

Omyté maso vložíme do pomalého hrnce. Do misky vsypeme zeleninu na kostičky (jeden sáek zmražené směsi - necháme povolit např. 2 minuty rozmrazit v MW), nalijeme skleničku Halali, přidáme pokrájenou na kostičky slaninu i cibuli, přisypeme všechno koření a sůl, přlijeme 200 ml vody, vše zamícháme a přelijeme tím maso. Hrnec přiklopíme a asi dvě hodinky necháme uležet.
Ideální je vše si připravit večer a kolem půlnoci zapnout na program I na 7-8 hodin podle kvality masa. Pokud zapínáme ráno, pak bych použila stupeň II a poloviční čas vaření.
Po upečení maso vyjmeme a necháme zchladnout. Vyndáme i bobkové listy.
Do omáčky nalijeme kysanou smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou, rozmixujeme a necháme provařit. (Mixovat můžeme uvnitř hrnce pokud máme plastový nástavec na mixeru, jestliže máme kovový, je jistější si to přelít na mixování zase do mísy. Můžeme i přecedit přes síto. Omáčku necháme v pomalém hrnci vařit ještě hodinu.
Teď je čas na naporcování masa - nakrájíme ho na úhledné plátky - lze použít elektrický kráječ, u králíka na jednotlivé porce. Pro pozdější podávání zabalíme do alobalu a uložíme v chladničce.
Můžeme ještě ochutit citronem, přidat trochu cukru nebo soli, ale já to již nedochucovala.
Na talíř naskladáme knedlíky, porci masa, přelijeme omáčkou. Ozdobíme kopečkem šlehačky, lžičkou brusinek a plátkem citronu.
Přeji dobrou chuť a věřím, že lepší svíčkovou než je z tohoto hrnce jste nejedli. Masíčko je jako dort a u přípravy jídla strávíte jen pár minut.

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Hovězí maso Pokrmy z jednoho hrnce


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.12.09 vloženo
  • 42902x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut celkem asi

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1,2 kg maso-hovězí svíčková, hovězí roštěná, vepřová pečeně vykoštěná, králík, krůta, co je komu libo
  • 50-100kousek uzeného špeku
  • 400g kořenová zelenina-mrkev, petržel celer, může být i mražená
  • 1 Halali
  • 1 cibule
  • 10 zrnek pepře
  • 10 zrnek nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička soli vrchovatá
  • 2 dcl mléka
  • 1 kysaná smetana 250 ml
  • 1 šlehačka (nemusí být)
  • hladká mouka podle potřeby - odhad 100 g
  • asi 500 ml vody
  • citron
  • brusinkový kompot
  • popř. šlehačka

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 09.04.13 00:59

Svieckova bez roboty , vsetko strcil vecer do hrnca nastavil 8 hodin low ,pouzil som cerstvu zeleninu nakonci vybral maso , pridal mlieko s mukou vsetko rozmixoval v hrnci tycovym mixerom a nechal este na low 30 minut.
PS: Najviac roboty bolo s knedlou.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Pomalý hrnec - Svíčková na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sds  01.12.10 08:34

supr recept mnam mnam :palec:

 
esmeralda
4812 příspěvků 15.12.09 07:31
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - Marmeládo

i ostatní, díky za tipy.

 
Labužník magie03
7 příspěvků 15.12.09 01:20
Re: Pomalý hrnec-vývary

Mohu potvrdit, hned druhý pokus po svíčkové v novém hrnci byl kuřecí vývar se zeleninou z kterého jsem pak udělala kuřecí polévku s játrovými knedlíčky a nudlemi, rodinka se olizovala a to jsou nesmírně mlsní a polévky nemusí.

 
Labužník Kafka02
41 příspěvků 15.12.09 00:43
Re: Pomalý hrnec- vyvary

Jsme polivkova rodina a dobre domaci vyvary (kureci, hovezi, zeleninovy) mame radi. Pomaly hrnec je idealni pomocnik.

 
marmelada
1643 příspěvků 13.12.09 18:56
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Mělo to být Esmeraldo, Jenoféfo. Ivo dík za nápad s pečením uzeného, to mě nenapadlo.

 
marmelada
1643 příspěvků 13.12.09 18:36
Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - jak péct vepřové

Ivo, Jenofefo,
píšu to do „začínáme od píky“, abych nehltila tenhle recept.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 13.12.09 15:07
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - Ivo

Také uvítám zkušenosti s děláním vepřového v PH, ale zaujalo mne i to uzené. To tam dáš kus uzeného úplně bez vody? Není pak příliš slané? A nepřipeče se? To pustí šťávu samo? To je otázek, viď, ale docela mne to zajímá. Děkuji.

 
esmeralda
4812 příspěvků 13.12.09 12:52
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně - Ivo,

vepřovou pečeni jsem ještě v PH nezkoušela. A v těch vedrech by se to hodilo.
Popiš prosím jak to děláš. Třeba i do soukromé pošty. Jsem ale přesvědčená že by to zajímalo i ostatní Labužníky.

 
iva  13.12.09 12:39
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

U nás je hrnec velmi potřebný pomocník. Dělám v něm všechna dušená masa i vepřovou pečeni. Svíčková a guláš z něj jsou vynikající. Skvělý je na vaření uzeného masa bez přidání vody, takže maso není vymáčené, ale přesto krásně měkké.

 
esmeralda
4812 příspěvků 13.12.09 06:15
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Ani já svíčkovou jinak než v pomalém hrnci už léta nedělám.
Můj postup je trochu jiný:
Maso prošpikuji, opepřím a opeču ze všech stran na másle. (Maso nenakládám, nemarinuji, neboť jsem ještě nepřišla na to k čemu je to dobré.)
Vložím do PH, na té samé pánvi si osmažím (opět na másle) zeleninu (mrkev, celer, cibuli a petržel. Zeleninu dávám čerstvou, se zmrazenou nemám zkušenosti. Přidám do PH. Nepřidávám žádnou tekutinu, zelenina jí pustí dost. Nechám vařit pomalu přes noc. Ráno maso vyndám, zeleninu rozmixuji, dochutím a přidám kelímek smetany. Moukou též nezahušťuji, rozmixovaná zelenina je dosti hustá. Hotovo!
PH má nekonečné možnosti, hezky si ho užij.

 
oldsoft
682 příspěvků 13.12.09 02:28
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Svíčkovou jsem už v pomalém hrnci dělal, i když podle trochu jiného receptu. Koho to zajímá, nechť si to zde najde v mém deníčku i s fotkou (odkaz z hlavy nevím, píšu z mobilu).
Rozhodně mohu doporučit.

 
Drobek  12.12.09 23:09
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Děkuju za recept do mého milovaného pomalého hrnce. Jak to, že mne doteď nenapadlo udělat v něm svíčkovou? Rajskou, v něm dělám, tak teď přibyde svíčková. Děkuju děkuju.

 
jolana
5057 příspěvků 12.12.09 22:09
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

magie, to je hezkej recept ;)) tak si ho poriadne uzi ten darecek :))

 
Labužník magie03
7 příspěvků 12.12.09 21:54
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

Ještě malou poznámku, byla to premiéra, můj první pokus, včera večer jsem si ho přivezla k Ježíškovi a nevydržela čekat :D :D :D

 
kesus
1 příspěvek 12.12.09 21:28
Re: Pomalý hrnec-svíčková na smetaně

No je to lákavé a jistě dobré, určitě vyzkouším - zatím mám malou zkušenost, ale jen pozitivní ohl. pomalého hrnce

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Hruškový koláč Hruškový koláč
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist