Recept Polský bigos

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do jednoho hrnce dáme kysané zelí, uzené maso, bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu.

Do druhého hrnce dáme dusit nakrouhané čerstvé zelí se sušenými houbami na 30 – 40 minut.

Mezitím na pánvi na sádle usmažíme dozlatova na vetší kousky nakrájené cibule, vložíme na kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a smažíme cca 15 min, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a ještě smažíme dalších 15 min.

Z hrnce vyndáme dušené uzené maso a po vychladnutí ho nakrájíme na kostičky.

Když máme vše hotové, vše smícháme do jednoho hrnce, přidáme rajský protlak, dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a cukr a společně ještě dusíme cca 2 hodiny (musí se vypařit skoro všechna voda).

Každá rodina v Polsku má rodinný recept trochu jiný. Není žádné pravidlo co do Bigosu přidat. Podmínkou ale je aby to byly samé dobré věci :o). Můžete přidat předem dušené hověží, sušené švestky, mrkev a spoustu jiných dobrot.

Smacznego

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce



Nahlásit recept

  • 18.08.07 vloženo
  • 12611x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 500 g čerstvého bílého zelí
  • cca 200 g uzeného masa(dobrý je uzený bůček)
  • cca 200 g vepřového masa
  • 2 - 3 klobásy (jakékoliv dobré)
  • cca 50 g sušených hub
  • 3 cibule
  • 280 g rajského protlaku (2 větší plechovky)
  • sádlo
  • sůl, pepř vcelku i mletý, cukr, bobkový list, nové koření

Doporučená příloha

  • chléb

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polský bigos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
LaPetula
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Gandelion … no my děláme bigos vždy v obrovském hrnci na zavařování .. pak ty tři dny vydrží .. ale ne o moc déle :o)

 
LaPetula
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Jak jsem řekla ne jenom každá oblast ale i snad každá rodina má recept jiný.
Jedli jsme bigos snad u všech možných polských příbuzných mého přítele a můžu říct, že pokaždé byl úplně jiný. Myslím že přesný recept dle „rodilých poláků“ Vám nikdo neřekne. Můj přítel je rodilý polák a u nás doma se dělá bigos jinak něž dělá jeho babcia a mama atd. atd. Prostě každý bigos je originál ale vždy je super :o)

 
Labužník gandelion02
25 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Bigos dělával můj otec – téměř jako podle tohoto receptu, jen bez hub a protlaku a vždy to byla delikatesa!!!
A údajně je fakt nejlepší třetí den, bohužel nemůžu to posoudit, tak dlouho u nás nikdy nevydržel… :-)

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

No já ho dělala v pomalém hrnci celkem 6 hodin a vždycky, když jsem šla okolo, tak jsem něco přidala. Pak jsem ho nechala 24 hodin odležet. Moc dobré.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Chtěla jsem se podivit, že se to nějak dlouho dusí a z toho zelí musí být kaše. Ale nejdřív jsem sedla ke knihovně a začala pátrat. :-) A v jedné kuchařce jsem se dozvěděla, že 1. den se něco dusí několik hodin, nechá odležet. 2. den se něco přidá a dusí zase několik hodin. 3 den opět. A poláci prý tvrdí, že pokaždé by to mělo být 7 hodin… Tak mi sklaplo a už se nedivím.:-)))) Ale určitě nějakou variantu vyzkouším, kysané zelí můžu pořád :-), jen to asi trochu zkrátím:-))

 
Eja
3034 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

A co opakovaně ohřát ? Třetí den je nejlepší, mňam.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Kamilio v Polsku v době, kdy nebyl dostatek masa, jedla jsem ten nejskvělejší bigos a to tam byla jen domácí klobáska. Mám recepty přímo z Polska, můj děda byl Polák, ale je to tak jak píše LaPetula …každý si to doplňuje ingrediencemi, které mu chutnají. Mně osobně chutná bigos v poslední fázi dopečený v troubě. A tak to dělala i Grazyna ve Wroclawi.

 
kamilio
534 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Trochu jednodušší recept. Do bigosze dle rodilých Poláků by mělo přijít hovězí, vepřové, klobásy, škvarky, kysané zelí, houby, cibule, sádlo, koření atd, atd…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: VIDEO: Nepečený cheesecake

Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

včera | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s...
TOPlist