Recept Polský bigos

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do jednoho hrnce dáme kysané zelí, uzené maso, bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu.

Do druhého hrnce dáme dusit nakrouhané čerstvé zelí se sušenými houbami na 30 – 40 minut.

Mezitím na pánvi na sádle usmažíme dozlatova na vetší kousky nakrájené cibule, vložíme na kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a smažíme cca 15 min, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a ještě smažíme dalších 15 min.

Z hrnce vyndáme dušené uzené maso a po vychladnutí ho nakrájíme na kostičky.

Když máme vše hotové, vše smícháme do jednoho hrnce, přidáme rajský protlak, dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a cukr a společně ještě dusíme cca 2 hodiny (musí se vypařit skoro všechna voda).

Každá rodina v Polsku má rodinný recept trochu jiný. Není žádné pravidlo co do Bigosu přidat. Podmínkou ale je aby to byly samé dobré věci :o). Můžete přidat předem dušené hověží, sušené švestky, mrkev a spoustu jiných dobrot.

Smacznego

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce



Nahlásit recept

  • 18.08.07 vloženo
  • 11974x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 500 g čerstvého bílého zelí
  • cca 200 g uzeného masa(dobrý je uzený bůček)
  • cca 200 g vepřového masa
  • 2 - 3 klobásy (jakékoliv dobré)
  • cca 50 g sušených hub
  • 3 cibule
  • 280 g rajského protlaku (2 větší plechovky)
  • sádlo
  • sůl, pepř vcelku i mletý, cukr, bobkový list, nové koření

Doporučená příloha

  • chléb

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polský bigos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
LaPetula
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Gandelion … no my děláme bigos vždy v obrovském hrnci na zavařování .. pak ty tři dny vydrží .. ale ne o moc déle :o)

 
LaPetula
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Jak jsem řekla ne jenom každá oblast ale i snad každá rodina má recept jiný.
Jedli jsme bigos snad u všech možných polských příbuzných mého přítele a můžu říct, že pokaždé byl úplně jiný. Myslím že přesný recept dle „rodilých poláků“ Vám nikdo neřekne. Můj přítel je rodilý polák a u nás doma se dělá bigos jinak něž dělá jeho babcia a mama atd. atd. Prostě každý bigos je originál ale vždy je super :o)

 
Labužník gandelion02
25 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Bigos dělával můj otec – téměř jako podle tohoto receptu, jen bez hub a protlaku a vždy to byla delikatesa!!!
A údajně je fakt nejlepší třetí den, bohužel nemůžu to posoudit, tak dlouho u nás nikdy nevydržel… :-)

 
iva  25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

No já ho dělala v pomalém hrnci celkem 6 hodin a vždycky, když jsem šla okolo, tak jsem něco přidala. Pak jsem ho nechala 24 hodin odležet. Moc dobré.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Chtěla jsem se podivit, že se to nějak dlouho dusí a z toho zelí musí být kaše. Ale nejdřív jsem sedla ke knihovně a začala pátrat. :-) A v jedné kuchařce jsem se dozvěděla, že 1. den se něco dusí několik hodin, nechá odležet. 2. den se něco přidá a dusí zase několik hodin. 3 den opět. A poláci prý tvrdí, že pokaždé by to mělo být 7 hodin… Tak mi sklaplo a už se nedivím.:-)))) Ale určitě nějakou variantu vyzkouším, kysané zelí můžu pořád :-), jen to asi trochu zkrátím:-))

 
Eja
2899 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

A co opakovaně ohřát ? Třetí den je nejlepší, mňam.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Kamilio v Polsku v době, kdy nebyl dostatek masa, jedla jsem ten nejskvělejší bigos a to tam byla jen domácí klobáska. Mám recepty přímo z Polska, můj děda byl Polák, ale je to tak jak píše LaPetula …každý si to doplňuje ingrediencemi, které mu chutnají. Mně osobně chutná bigos v poslední fázi dopečený v troubě. A tak to dělala i Grazyna ve Wroclawi.

 
kamilio
534 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polský bigos

Trochu jednodušší recept. Do bigosze dle rodilých Poláků by mělo přijít hovězí, vepřové, klobásy, škvarky, kysané zelí, houby, cibule, sádlo, koření atd, atd…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Velikonoční jidáš

Inzerce

Bonduelle Vapeur - zelenina na páře!

10.04.14 | Zelenina je základ jídelníčku, to ví zřejmě každý, ale co její kvalita? Nemá smysl jíst od rána do večera zeleninu, která již dávno ztratila všechny hodnotné vitamíny! (číst dále)

 

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Štika na smetaně Štika na smetaně
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový...
TOPlist