Recept Polévka ze slzovky a bílé ryby

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka ze slzovky a bílé ryby

Úvod

Slzovka obecná (porcelánová), Jobovy slzy, čínsky yi yi ren tvořila základ stravy obyvatel staré Číny, ale i Egypta, Palestiny, Řecka…, je jednou z nejstarších pěstovaných obilovin na světě.
Slzovka jsou semena divoké trávy, podobné ječmenu, má silné čistící účinky a používá se k detoxikaci organismu. Podporuje činnost sleziny, účinně pomáhá trávit maso a tuky, má blahodárný vliv na pleť …

Postup

Slzovku přes noc namočíme do studené vody.

Cibule nakrájíme na větší měsíčky, zázvor najemno a česnek na plátky.
Slzovku scedíme (vodu můžeme vypít) a se zeleninou dáme vařit do vývaru.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 30-40 minut.

Ochutnáme slzovku, pokud je měkká přidáme kousky ryby a houby.
Na mírném ohni povaříme 5 minut.

Přidáme špenát a necháme ho zavadnout.

Nakonec přidáme koriandrovou nať, sůl a dochutíme limetovou šťávou.
Zdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
Můžeme zakápnout sezamovým olejem.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.04.17 vloženo
  • 573x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h

Ingredience

  • 250g slzovky
  • 4 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3cm kousek zázvoru
  • 1.5l zeleninového vývaru
  • 400g bílé ryby (halibut, Pollock)
  • 250ml čerstvých hub shiitake
  • 500g čerstvého špenátu nebo bok choy
  • limetová šťáva
  • 250ml natě koriandru nebo bazalky posvátné
  • šedá nebo růžová mořská sůl
  • 3 jarní cibulky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 08.04.17 19:02

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka ze slzovky a bílé ryby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1102 příspěvků 11.04.17 22:46

@di https://www.apotek.cz/…-obecna-200g?… :mavam:

 
di
2441 příspěvků 11.04.17 19:57

@daduuja Mám dotaz - čemu asi nejvíc se ta slzovka podobá a dala by se něčím nahradit (oves bezpluchý, ječmen - některé zdroje totiž tvrdí, že to je ječmen, planý)? A jak to vlastně chutná? Totiž, dělala jsem si menší průzkum na netu a v prodejnách zdravé výživy, které mám v dosahu. Internetové průzkumy byly veselé, ty obchodní méně, našla jsem jenom jednu, 25 dkg sáček za 142,– Kč a i když jsem opravdu příznivec zdravé stravy a experimentů a o peníze mi zas tak moc nejde, pokud je to dobré, tohle bych si asi nekoupila, cena mírně připomíná drahotu (viz Š + G). Navíc jsem našla, že se prodává syrová a „pufovaná“ (což netuším, co je) verze, jaký je rozdíl? (v chuti asi určitě).
No, asi tenhle pokus odpískám, nahrazovat něco něčím podobným nebo úplně jiným nechci.

Příspěvek upraven 12.04.17 v 17:06

 
jolana
5057 příspěvků 10.04.17 19:28

Slzovka obecna, prvykrat o nej pocujem :mavam:

 
daduuja
1102 příspěvků 08.04.17 22:52

@di kolegyně z práce si objednávají na Plody slunce, tak jsem zkusila m. j.i slzovku, vypadá jako popcorn a chutná nijak :-), ale příště zkusím jako rizoto i jako přílohu, mám ráda neotřelé přílohy. Silné čistící účinky se zatím neprojevily :-)
Tip na tom webu: kešu, pistácie, pálivé arašídy a sušené, proslazené květy ibišku, bezkonkurenční :-)

 
di
2441 příspěvků 08.04.17 21:06

To vypadá hezky. Kde tu slzovku koupím? Ve zdravé výživě?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Nadívaný hovězí jazyk


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist