Recept Polévka z hovězí oháňky

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka z hovězí oháňky

Postup

Hovězí oháňku vložit do 2 – 3 l studené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, kořením, solí a pepřem a nechat asi 2 hodiny pomalu vařit.Maso musí jít lehce od kosti. Zeleninu vyjmout, nebude více zapotřebí (eventuelně lze pasírovanou použít jako základ omáčky pro jiné jídlo). Oháňku vyjmout a nechat vychladnout, vykostit a nakrájet na malé kousky. K vyčištění polévky zašlehat do polévky ušlehané bílky a nechat jednou přejít varem. Ještě horkou polévku přefiltrovat přes filtrační sáčky na kávu (moje poznámka: nejlépe vložit do cedníku dvojitou vyždímanou mokrou utěrku). Když je čištění u konce, získáme úžasný zlatavý vývar. To vše je možno připravit v klidu den předem. Vývar ochutit solí, pepřem a portským vínem.Zeleninu nakrájet na tenké nudličky (Julienne) nebo na plátky a z nich pak malými formičkami na vykrajování vánočního pečiva vykrájet drobné tvary (hvězdičky apod.). Připravenou zeleninu nechat ve vývaru krátce táhnout, aby zůstala v každém případě křupavá. Maso nechat ve vývaru prohřát.
Pokud možno servírovat na bílém porcelánu, aby vynikla úžasná barva polévky.Tato polévka je opravdu sen, ale je velmi pracná.
Poznámka:
Ochsenschwanzsuppe je typickou polévkou rakouské kuchyně (zřejmě však z dob, kdy ji vařily české kuchařky). Předpis jsem našla a přeložila z německého webu.

Recept je z kategorií: Masové polévky



Nahlásit recept

  • 20.08.04 vloženo
  • 17011x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 hovězí oháňka
  • 4 velké mrkve
  • ½ bulvy celeru
  • 2 ks pórku
  • 1 kořen petržele
  • 2 bobkové listy
  • 4 jalovčinky
  • sůl a pepř
  • 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru
  • zelené natě (petrželka, libeček, pažitka)
  • 2 velké mrkve jako vložka do polévky
  • 1 ks pórku jako vložka do polévky
  • ¼ bulvy celeru jako vložka do polévky
  • 1 sklenice portského vína

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jjirka 09.03.12 22:40

z oháňky je nejlepší vývar a kvalitní portské z něj udělá excelentní pochoutku

Diskuse k receptu Polévka z hovězí oháňky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
danda  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jeno :-)

celou oháňku jsem vařila dobrých pět hodin, ze tří litrů se zredukovala na půl jednoho, nemusela jsem ji ničím dochucovat, vývar byl silný, voňavý… :-), díky za překlad :-)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

chvost (oháňku) mali aj v kauflande, už nakrájanú, v sobotu bola uvarená polievka

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jiti

právě se v Praze dlouhodobě vyskytuji, tak mi dej zprávu na můj meil na Labužníkovi.

Díky moc

Manek

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Pozor, oháňky se již zacínají vyskytovat i u nás na severu – mám ji v lednici.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

oháňku kupuji v jednou suprovém řeznictví v Praze na Vinohradech. Kdyby jsi měl cestu, tak děj vědět, podám podrobnější popis. Ale je pravda, že se na ní musí „narazit“. Ale lepší polévka není.

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Jen tak sehnat tu oháňku… :-(

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Táto polievka je naozaj super. Ak máte poruke dobré brandy (ešte lepšie koňak), dajte si pár kvapiek rovno do taniera. To tiež pochádza z Rakúska. Tam polievku odvaria na taký silný vývar, že sa podáva v malých miskách alebo šálkach, nie väčších ako čajové.
Zdravím

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hraběnčiny řezy

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Chilli con carne Chilli con carne
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
TOPlist