Recept Polévka z hovězí oháňky

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka z hovězí oháňky

Postup

Hovězí oháňku vložit do 2 – 3 l studené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, kořením, solí a pepřem a nechat asi 2 hodiny pomalu vařit.Maso musí jít lehce od kosti. Zeleninu vyjmout, nebude více zapotřebí (eventuelně lze pasírovanou použít jako základ omáčky pro jiné jídlo). Oháňku vyjmout a nechat vychladnout, vykostit a nakrájet na malé kousky. K vyčištění polévky zašlehat do polévky ušlehané bílky a nechat jednou přejít varem. Ještě horkou polévku přefiltrovat přes filtrační sáčky na kávu (moje poznámka: nejlépe vložit do cedníku dvojitou vyždímanou mokrou utěrku). Když je čištění u konce, získáme úžasný zlatavý vývar. To vše je možno připravit v klidu den předem. Vývar ochutit solí, pepřem a portským vínem.Zeleninu nakrájet na tenké nudličky (Julienne) nebo na plátky a z nich pak malými formičkami na vykrajování vánočního pečiva vykrájet drobné tvary (hvězdičky apod.). Připravenou zeleninu nechat ve vývaru krátce táhnout, aby zůstala v každém případě křupavá. Maso nechat ve vývaru prohřát.
Pokud možno servírovat na bílém porcelánu, aby vynikla úžasná barva polévky.Tato polévka je opravdu sen, ale je velmi pracná.
Poznámka:
Ochsenschwanzsuppe je typickou polévkou rakouské kuchyně (zřejmě však z dob, kdy ji vařily české kuchařky). Předpis jsem našla a přeložila z německého webu.

Recept je z kategorií: Masové polévky



Nahlásit recept

  • 20.08.04 vloženo
  • 21366x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 hovězí oháňka
  • 4 velké mrkve
  • ½ bulvy celeru
  • 2 ks pórku
  • 1 kořen petržele
  • 2 bobkové listy
  • 4 jalovčinky
  • sůl a pepř
  • 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru
  • zelené natě (petrželka, libeček, pažitka)
  • 2 velké mrkve jako vložka do polévky
  • 1 ks pórku jako vložka do polévky
  • ¼ bulvy celeru jako vložka do polévky
  • 1 sklenice portského vína

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jjirka 09.03.12 22:40

z oháňky je nejlepší vývar a kvalitní portské z něj udělá excelentní pochoutku

Diskuse k receptu Polévka z hovězí oháňky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Dwarfy
18 příspěvků 24.01.16 10:31

Tohle je jen slabý odvar, který zdaleka nemá takovou sílu a chuť, jakou má consommé, neboli dvojitý vývar - královna všech polévek. A dle mého názoru je na tenhle recept oháňky škoda. Doporučuji následující recept, který je kombinací receptů Pohlreicha a Romana Pauluse (je sice daleko pracnější, ale vývar je daleko lepší):
500 g volské oháňky
300 g kořenové zeleniny (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtku celeru a 1 cibuli),
200 g namletého libového hovězího masa,
5 vaječných bílků na sníh,
100 až 200 ml červeného vína,
2 lžíce rajčatového protlaku
divoké koření (černý pepř, nové koření a bobkový list)
sůl čerstvou petržel do hotové polévky
Oháňku nejprve nasekejte na menší kusy, narovnejte na pekáč, zakápněte trochou oleje a přihoďte pár kuliček černého pepře, dvě tři kuličky nového koření dva bobkové listy a lehce osolte. Přidejte i na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli pokrájenou na čtvrtky, a vše zapékejte zhruba půl hodiny v troubě rozehřáté na 220 °C. Přitom obsah pekáče párkrát promíchejte, vše má být rovnoměrně zlatavě opečené. Vyndejte z trouby, vypečený tuk slijte a k opečené zelenině na pekáči přidejte trochu rajského protlaku a podlijte vínem. Na plotně na mírném ohni promíchejte, kousky oháňky po chvíli vyberte z pekáče a přendejte do velkého čistého studeného hrnce. Zbytek restujte, občas promíchejte, až zelenina pěkně zkaramelizuje a víno se odpaří. Pak obsah pekáčku přidejte k oháňce do hrnce a přilijte studenou vodu. Přiměřeně osolte.Na nejmenším možném ohni pomalu přiveďte k varu a nechte táhnout přibližně 4 až 7 hodin – polévka nesmí vřít, jenom těsně nad bodem varu „sem tam bublina“. Poté z vývaru vyndejte oháňku, zeleninu i koření a vyhoďte je, samotný vývar přeceďte přes hustý cedník a nechte vychladnout (pokud nemáte rádi v polévce příliš mnoho tuku, nechte vychladnout přes noc v lednici a ztuhlý tuk můžete druhý den lehce z polévky sebrat). Polévku ochutnejte a podle potřeby přisolte. A na řadě je čištění vývaru, bez toho konsomé nepřipravíte…
Mleté hovězí maso smíchejte se sněhem z pěti bílků a tuto směs zamíchejte do vychladlého vývaru. Za stálého míchání, které je nutné, aby se maso s bílky nepřichytilo ke dnu, přiveďte k varu. Jakmile se vývar začne vařit a na povrchu se utvoří vrstva masa s bílky, stáhněte plamen na minimum a táhněte pod pokličkou zhruba hodinu. Již vůbec nemíchejte. Pak vývar opatrně, naběračku po naběračce, přeceďte přes plátno do čisté nádoby.
Zdroj (obsahuje i video a fotky): http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…
Moje rada: Zeleninu, knedlíčky, nudle / zavářku - všechno vařte samostatně v jiném hrnci!!! Nikdy nevařte ve vývaru, jinak ho a) zakalíte b) úplně změníte jeho chuť. Hotovou zeleninu a knedlíčky pak můžete dát do polévky, ale zavářku/nudle dejte na talíř a zalijte vývarem a uchovávejte je odděleně v misce s víčkem. Ohřejte je také samostatně horkou vodou, nikdy je neohřívejte v polévce. Petržel také nesypte do vývaru v hrnci, ale pouze na polévku v talíři.
Ten Paulusův játrový štrůdl je fakt skvělý!

 
Dwarfy
18 příspěvků 24.01.16 10:29

Tohle je jen slabý odvar, který zdaleka nemá takovou sílu a chuť, jakou má consommé, neboli dvojitý vývar - královna všech polévek. A dle mého názoru je na tenhle recept oháňky škoda. Doporučuji následující recept, který je kombinací receptů Pohlreicha a Romana Pauluse (je sice daleko pracnější, ale vývar je daleko lepší):
500 g volské oháňky
300 g kořenové zeleniny (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtku celeru a 1 cibuli),
200 g namletého libového hovězího masa,
5 vaječných bílků na sníh,
100 až 200 ml červeného vína,
2 lžíce rajčatového protlaku
divoké koření (černý pepř, nové koření a bobkový list)
sůl čerstvou petržel do hotové polévky
Oháňku nejprve nasekejte na menší kusy, narovnejte na pekáč, zakápněte trochou oleje a přihoďte pár kuliček černého pepře, dvě tři kuličky nového koření dva bobkové listy a lehce osolte. Přidejte i na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli pokrájenou na čtvrtky, a vše zapékejte zhruba půl hodiny v troubě rozehřáté na 220 °C. Přitom obsah pekáče párkrát promíchejte, vše má být rovnoměrně zlatavě opečené. Vyndejte z trouby, vypečený tuk slijte a k opečené zelenině na pekáči přidejte trochu rajského protlaku a podlijte vínem. Na plotně na mírném ohni promíchejte, kousky oháňky po chvíli vyberte z pekáče a přendejte do velkého čistého studeného hrnce. Zbytek restujte, občas promíchejte, až zelenina pěkně zkaramelizuje a víno se odpaří. Pak obsah pekáčku přidejte k oháňce do hrnce a přilijte studenou vodu. Přiměřeně osolte.Na nejmenším možném ohni pomalu přiveďte k varu a nechte táhnout přibližně 4 až 7 hodin – polévka nesmí vřít, jenom těsně nad bodem varu „sem tam bublina“. Poté z vývaru vyndejte oháňku, zeleninu i koření a vyhoďte je, samotný vývar přeceďte přes hustý cedník a nechte vychladnout (pokud nemáte rádi v polévce příliš mnoho tuku, nechte vychladnout přes noc v lednici a ztuhlý tuk můžete druhý den lehce z polévky sebrat). Polévku ochutnejte a podle potřeby přisolte. A na řadě je čištění vývaru, bez toho konsomé nepřipravíte…
Mleté hovězí maso smíchejte se sněhem z pěti bílků a tuto směs zamíchejte do vychladlého vývaru. Za stálého míchání, které je nutné, aby se maso s bílky nepřichytilo ke dnu, přiveďte k varu. Jakmile se vývar začne vařit a na povrchu se utvoří vrstva masa s bílky, stáhněte plamen na minimum a táhněte pod pokličkou zhruba hodinu. Již vůbec nemíchejte. Pak vývar opatrně, naběračku po naběračce, přeceďte přes plátno do čisté nádoby.
Zdroj (obsahuje i video a fotky): http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…
Moje rada: Zeleninu, knedlíčky, nudle / zavářku - všechno vařte samostatně v jiném hrnci!!! Nikdy nevařte ve vývaru, jinak ho a) zakalíte b) úplně změníte jeho chuť. Hotovou zeleninu a knedlíčky pak můžete dát do polévky, ale zavářku/nudle dejte na talíř a zalijte vývarem a uchovávejte je odděleně v misce s víčkem. Ohřejte je také samostatně horkou vodou, nikdy je neohřívejte v polévce. Petržel také nesypte do vývaru v hrnci, ale pouze na polévku v talíři.
Ten Paulusův játrový štrůdl je fakt skvělý!

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jeno :-)

celou oháňku jsem vařila dobrých pět hodin, ze tří litrů se zredukovala na půl jednoho, nemusela jsem ji ničím dochucovat, vývar byl silný, voňavý… :-), díky za překlad :-)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

chvost (oháňku) mali aj v kauflande, už nakrájanú, v sobotu bola uvarená polievka

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jiti

právě se v Praze dlouhodobě vyskytuji, tak mi dej zprávu na můj meil na Labužníkovi.

Díky moc

Manek

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Pozor, oháňky se již zacínají vyskytovat i u nás na severu - mám ji v lednici.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

oháňku kupuji v jednou suprovém řeznictví v Praze na Vinohradech. Kdyby jsi měl cestu, tak děj vědět, podám podrobnější popis. Ale je pravda, že se na ní musí „narazit“. Ale lepší polévka není.

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Jen tak sehnat tu oháňku… :-(

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Táto polievka je naozaj super. Ak máte poruke dobré brandy (ešte lepšie koňak), dajte si pár kvapiek rovno do taniera. To tiež pochádza z Rakúska. Tam polievku odvaria na taký silný vývar, že sa podáva v malých miskách alebo šálkach, nie väčších ako čajové.
Zdravím

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist