Recept Polévka z hovězí oháňky

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka z hovězí oháňky

Postup

Hovězí oháňku vložit do 2 – 3 l studené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, kořením, solí a pepřem a nechat asi 2 hodiny pomalu vařit.Maso musí jít lehce od kosti. Zeleninu vyjmout, nebude více zapotřebí (eventuelně lze pasírovanou použít jako základ omáčky pro jiné jídlo). Oháňku vyjmout a nechat vychladnout, vykostit a nakrájet na malé kousky. K vyčištění polévky zašlehat do polévky ušlehané bílky a nechat jednou přejít varem. Ještě horkou polévku přefiltrovat přes filtrační sáčky na kávu (moje poznámka: nejlépe vložit do cedníku dvojitou vyždímanou mokrou utěrku). Když je čištění u konce, získáme úžasný zlatavý vývar. To vše je možno připravit v klidu den předem. Vývar ochutit solí, pepřem a portským vínem.Zeleninu nakrájet na tenké nudličky (Julienne) nebo na plátky a z nich pak malými formičkami na vykrajování vánočního pečiva vykrájet drobné tvary (hvězdičky apod.). Připravenou zeleninu nechat ve vývaru krátce táhnout, aby zůstala v každém případě křupavá. Maso nechat ve vývaru prohřát.
Pokud možno servírovat na bílém porcelánu, aby vynikla úžasná barva polévky.Tato polévka je opravdu sen, ale je velmi pracná.
Poznámka:
Ochsenschwanzsuppe je typickou polévkou rakouské kuchyně (zřejmě však z dob, kdy ji vařily české kuchařky). Předpis jsem našla a přeložila z německého webu.

Recept je z kategorií: Masové polévky



Nahlásit recept

  • 20.08.04 vloženo
  • 17334x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 hovězí oháňka
  • 4 velké mrkve
  • ½ bulvy celeru
  • 2 ks pórku
  • 1 kořen petržele
  • 2 bobkové listy
  • 4 jalovčinky
  • sůl a pepř
  • 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru
  • zelené natě (petrželka, libeček, pažitka)
  • 2 velké mrkve jako vložka do polévky
  • 1 ks pórku jako vložka do polévky
  • ¼ bulvy celeru jako vložka do polévky
  • 1 sklenice portského vína

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jjirka 09.03.12 22:40

z oháňky je nejlepší vývar a kvalitní portské z něj udělá excelentní pochoutku

Diskuse k receptu Polévka z hovězí oháňky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
danda  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jeno :-)

celou oháňku jsem vařila dobrých pět hodin, ze tří litrů se zredukovala na půl jednoho, nemusela jsem ji ničím dochucovat, vývar byl silný, voňavý… :-), díky za překlad :-)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

chvost (oháňku) mali aj v kauflande, už nakrájanú, v sobotu bola uvarená polievka

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jiti

právě se v Praze dlouhodobě vyskytuji, tak mi dej zprávu na můj meil na Labužníkovi.

Díky moc

Manek

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Pozor, oháňky se již zacínají vyskytovat i u nás na severu – mám ji v lednici.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

oháňku kupuji v jednou suprovém řeznictví v Praze na Vinohradech. Kdyby jsi měl cestu, tak děj vědět, podám podrobnější popis. Ale je pravda, že se na ní musí „narazit“. Ale lepší polévka není.

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Jen tak sehnat tu oháňku… :-(

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Táto polievka je naozaj super. Ak máte poruke dobré brandy (ešte lepšie koňak), dajte si pár kvapiek rovno do taniera. To tiež pochádza z Rakúska. Tam polievku odvaria na taký silný vývar, že sa podáva v malých miskách alebo šálkach, nie väčších ako čajové.
Zdravím

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Květáková polévka Květáková polévka
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s...
TOPlist