Recept Poleva cukrová (fondán)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cukr se zalije vodou a přivede do varu. Během varu se nádoba s cukrem na vnitřní straně omývá štetečkem nebo peroutkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystalky cukru. Když je voda téměř vyvařená, přidá se ocet a cukr se dovaří na potřebnou hustotu („na řetěz“).
Potom se nádobka s cukrem dá vychladit do studené vody a uvařený cukr se mírně pokropí vodou, aby se na povrchu neutvořil škraloup. Prochladlý cukr se míchá vařečkou - postupně se mění z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu. Ta se opět pokropí vodou, aby neosychala.

Poznámka:
Před použitím se potřebné množství polevy zahřeje tak, aby byla tekutá a mírně teplá, podle potřeby se přichutí rumem, citrónovou šťávou, ovocným sirupem, čokoládou, kakaem aj. a použije se k potažení dortů, máčení nebo zdobení různých zákusků. Když je poleva příliš hustá, lze ji zředit trochou vody. Příliš řídká fondánová poleva na dortech nebo na jiných výrobcích však špatně zasychá.

Vysvětlivka:
„Na řetěz“: malé drátěné očko o průměru asi 5 mm se ponoří do cukru, vyjme a do očka se foukne - je-li cukr svařený málo, bublina se vůbec neutvoří; je-li uvařen dostatečně, utvoří se dlouhá bublina.

Čerpáno z knihy Moučníky a cukroví (1971).

Recept je z kategorií: Polevy



Nahlásit recept

  • 27.06.05 vloženo
  • 59326x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g krupicového cukru
  • 1,5-2 dl vody
  • 2-3 cl octa.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Poleva cukrová (fondán)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

hahaha, asi bych si měla jít uvařit škubánky..haha­ha…protože jinak s těmi komentáři nepřestanu, ale florentýnko, tenhle je sice od čechoamíka (zřejmě), ale použitelný v českých podmínkách, protože fruktózový sirup lze i nelze použít :o):
Fondant určený k potahování dortů:
1 balíček želatiny-1 PL,
1 PL oleje,
2 PL ztuženého tuku,
1 kg moučkového cukru,
(1 dcl fruktózového sirupu)

Želatinu rozpusťte v 1 dcl vody. V míse nebo mixéru smíchejte všechny ingredience, přidejte želatinu a zpracujte na hladkou hmotu. Pokud nemáte zminěný sirup, přidejte ztužený tuk. Uchovávejte pod fólií v chladničce, pracovní plochu a váleček posypejte škrobovou moučkou, jinak se bude lepit a lepit. Na dort doporučuji tloušťku plátu cca 3-5 mm silnou, tenčí se trhá. Při nanášení na dort naviňte rozválený plát na váleček a přeneste na korpus. (autor: Tomáš Sedláček, čerpáno z cukrare.cz)

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

no, tak ještě jeden odkaz , abys neřekla, že je penda zlá..;o))…ale fakt už poslední ;o)

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

Flo, tady to máš i s obrázkem , tak to vypadá, že ten „rolled fondant“ je to pravé, co hledáš, už si to teď můžeš vyhledávat sama..hihi

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

a co tohle , Flo?..myslíš, že je to to pravé?…rolled fondant?

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán) - Flo,

mrknu se a taky se podívej do diskuze, kdysi tam cosi babi radila…třeba tam něco kolem toho je..stačí do vyhledávače v diskuzi vepsat fondán ;o) (a opusej jezinku..mojí holčinku)

 
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

Hotový fondán se opravdu dá koupit, mají ho například v Makru v balení tuším po půl kile. Vyrábí firma Kovandovi.
Pendo, nemáš taky v té kuchařce napsáno, jak se z fondánu tekutého na polevu dá udělat fondán rozvalovací? Vím jen, že se musí uvařená poleva hníst s dalším cukrem, ale zajímal by mne přesný postup…

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

Nemám, vendiku.....vklá­dala jsem to sem kvůli pralinkovému dortu pro kairu, já takovéhle pokusy nikdy nedělala, navíc to je mamčina kuchařka z dob dávných, ale mamka na mě křičí, že to dělávala „ixkrát“ a jen s cukrem a vodou, a že se to dnes dá i koupit hotové jako polotovar, čili si myslím něco jako jsou polevy od Dr.Oetkera…;o))

 
Labužník Vendík02
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

No to mě potěšilo.Máš to vyzkoušené?

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist