Recept Plněné papriky podle tety Aleny

(Hodnoceno 4x) Chorvatská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plněné papriky podle tety Aleny

Postup

Paprikám odkrojíme vršky, umyjeme je a necháme okapat. Pak jednu necháme stranou a zbytek naplníme náplní: mleté maso, sůl, pepř, mleté nové koření, nasekanou půlku větší cibule, vejce a propláchnutou a okapanou syrovou rýži promícháme. Plníme asi 1 cm pod hranu papriky.
Do tlakového hrnce dáme rozpálit olej, přidáme nakrájenou druhou půlku cibule, vršky paprik (bez stopky) a zbylou papriku vše nakrájené na nudličky. Na tento základ dáme naplněné papriky (nádivka nevyteče, nemusíte mít obavy), osmahneme ze všech stran, přidáme pokrájená rajčata (konzervu nebo čerstvá), passatu (rajský protlak), osolíme, opepříme a případně doplníme vodou, aby papriky byly skoro celé ponořené. Rýže v paprikách absorbuje určité množství vody. Tlakový hrnec uzavřeme a dusíme cca 1/2 hodiny. Výsledkem by měly být papriky v hustší směsi paprik a rajčat (asi jako lečo).
Toto je původní předpis, já ještě občas přidávám do omáčky čerstvé nebo sušené bylinky (rozmarýn, bazalku, dobromysl, levanduli, petrželku…).

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla



Nahlásit recept

  • 14.08.05 vloženo
  • 88783x zobrazeno

Ingredience

  • papriky 6+1 ks
  • mleté maso (směs vepřové + hovězí, případně jehněčí) 1/2 kg
  • vejce 2 ks
  • syrová rýže cca 2 hrsti
  • cibule 1/2
  • sůl
  • pepř
  • mleté nové koření
  • olej
  • cibule 1/2
  • konzerva loupaných rajčat (nebo cca 1/2 kg syrových rajčat)
  • passata (nebo rajský protlak)
  • sůl
  • pepř.

Doporučená příloha

  • bageta, bílý chléb, pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

SimonaCZ 01.01.16 16:18

Vynikají recept, vynikající jídlo. Udělala jsem malé změny - místo vody jsem dala vývar a použila trochu máty a tymiánu. Moc dobré :

Odkaz na uvaření

Lyduska 20.04.13 17:53

Náplň z 500 g mletého jahňacieho mäsa stačila na 10 menších paprík. Varila som v obyčajnom hrnci. Spolu s odrezkami zelených paprík a cibuľou som osmažila nadrobno pokrájanú jednu tretinu veľkej mäsitej červenej papriky. Naplnené papriky som vložila do hrnca až po pridaní passaty (400 g), paradajkového pretlaku (200 g) a čerstvo pripraveného vývaru z hovädzieho chvosta (7 dl). Inak som postup dodržala. Nakoniec som však do omáčky pridala 4 PL cukru. Výborné. (Do omáčky som pridala čerstvú pertžlenovú vňať.)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

danda 06.10.12 22:14

Báječná omáčka s kousky rajčat a paprik ovoněná levandulí.

Uvaření se již líbí 10 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 20.09.12 14:24

Takřka stejný postup, jen s tím rozdílem, že si zpěním cibuli na másle, přidám hl. mouku, nechám zpěnit, přidám pouze čerstvá rajčata, krátce orestuji, bobkový list, pepř i nové koření, zaliji vodou a povařím, sůl i cukr, máme rádi sladší. Naplněné papriky vložím do kastrolu a zaliji rajskou, šoupnu do trouby, je to o móc lepší, než když se to jen vaří v hrnci

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Balveda 22.01.11 08:15

Odzkouseno jiz po druhe a je to opravdu dobry recept, cela rodina si vzdy posmakne :)

Diskuse k receptu Plněné papriky podle tety Aleny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Lyduska
265 příspěvků 20.04.13 21:32

Ja som pripravila so zemiakovou prilohou, ale myslim, ze s knedlou by to bolo takisto velmi dobre.

 
Anitta
521 příspěvků 09.10.12 00:13

Di, to ja spis premyslela nahlas :D My radeji hnedou ryzi, neni „hladova“ a je zdravejsi… ale nebude tak pekne vypadat, jako ta bila :D :kytka:

 
di
2398 příspěvků 08.10.12 23:10

Anitto, nejsem casino, ale doporučuju tu troubu a nějakou barevnou/směsnou rýži taky, určitě se tím nic nezkazí.

 
Anitta
521 příspěvků 08.10.12 22:03

Casino, no samo, ze na tom obrazku - knedle v majde - typicke ceske jidlo, ano, tak to vypadalo kdysi v druzine :mrgreen: :D
Ale tenhle recept je o necem jinem, to je uplne jasny, jen nevim, jestli bych to chtela delat v papinaku, neni tech 30 minut moc? Neni paprika moc uvarena? Co to pect v troube, mozna stava jeste lepsi? Jak by to asi chutnalo s hnedou ryzi? No recept uz jsem si natiskla a udelam brzy. :mavam:

 
di
2398 příspěvků 08.10.12 20:30

Ejo, já k rajské (teda ne té „klasické“ české) taky radši brambory, k té „klasické“ (jenže která to je, že jo, co domácnost, to jiný recept) pro změnu klidně i nějaké těstoviny, knedlíky až snad na posledním místě, moc je nemusím.
Edit. Každopádně, inspirovaná tímto receptem i diskusí, vyrazím zítra nebo ve středu na trh, pokusím se „ulovit“ nějaká poslední „domorodá“ rajčata a nějakou kreaci v tomhle stylu vytvořím, mňam. Bohužel už sezóna končí, ještě tak týden-dva-tři a bude po všem, pak zas nezbyde než používat rajčata plechovková.

 
Eja
3624 příspěvků 08.10.12 20:24

Cituji: „takřka stejný postup“. No, pokud to bereme takto, tak volská oka a míchaná vajíčka jsou taky „takřka stejný postup“ :nevim: Jakýkoli základ s moukou už je prostě „jiný postup“ než když tam tu mouku nedám, a jestli dám do základu jen rajčata a nebo i papriky to už je taky „jiný postup“. To není varianta receptu, to je prostě JINÝ recept.
A k tomuto knedle fakt ne. Ale já su zemákový magor, já bych si k tomu klidně dala brambory :mrgreen:

 
danda  08.10.12 20:17

Ještě naposled: tady nejde o fotku, ale o nepochopitelnou zatvrzelost, já to prostě nechápu :-)

Hele, casino, ale tu ironii jsem pochopila hned :-)

 
casino
4407 příspěvků 08.10.12 20:12
Ačraj...

…tady píšete: „klidně můžeš svoje foto vložit místo mého“
Obávám se, že bez toho, že vymažete své foto, to danda nedokáže ani náhodou (i když je to jinak děfčica šikovná) :mrgreen:

Anitta,
píšete: „ty knedle v majde moc lakave nevypadaji“ :evil:
Myslím si, že k tomu jídlu na obrázku jsou právě knedlíky jedině to pravé ořechové :palec: :)

 
danda  08.10.12 20:12

Di, škoda slov :-), já tady končím, protože jinak :pocitac: :-)

 
danda  08.10.12 20:09

Ačraj, ale to není debata o TVÉ rajské, to je debata o plněných paprikách uvařených podle tohoto receptu :zed:

Fotku jsi mohla přidat k receptu Plněné papriky pečené v troubě, třeba, určitě tu recept taky je.
Mně se zdá, že jsi tento recept ani nečetla, jen k němu práskla fotku a napsala k ní svůj recept na normální rajskou, kterou děláme úplně normálně.

 
di
2398 příspěvků 08.10.12 20:06

O co? Že diskutujete u jiného receptu, než jaký jste vařila, a že a nejste schopná pochopit, v čem tkví rozdíl.

 
Ačraj
697 příspěvků 08.10.12 19:41

Já vůbec nemám nic proti výtvoru dandy, může to být dobré, ale víc rozdílů, než jsem uvedla jsem nenašla, snad ještě na tu levanduli jsem zapomněla, moje uvaření je normální rajská, kterou vařím z čerstvých rajčat a která nám takto chutná a jedině s domácím knedlíkem, Anitta, vůbec mě nevadí, že máš něco proti mému uvaření, já Ti to přeci nevnucuji.
di, já nepotřebuji a ani nečekám na nějaké vysvětlení, vař si podle svého, na co máš a co umíš. Danda uvařila dle receptu, já uvařila takto, nevím, o co Vám všem jde? :?:

 
di
2398 příspěvků 08.10.12 19:17

Pro Ačraj: Danda se Vám to snaží delší dobu vysvětlit, bohužel asi marně, ale tohle opravdu nejsou „české“ plněné papriky s „českou“ rajskou, knedlíky jako příloha se nehodí, nic se nepasíruje, natož zahušťuje moukou.

Pro ostatní: Něco podobného taky dělávám, rýži ale předem mírně spařím. Podobnou nádivkou (moc dobrý je do ní aspoň kousek jehněčího, jak je v rozpisu zmíněno, nebo trocha máty, případně i skořice) se dají plnit i vinné nebo zelné listy, je to dobrota. Když se dělají ty vinné listy, je dobré (kvůli případnému připalování) dát do hrnce jako nejspodnější vrstvu krájené syrové brambory - ty se pak buď vyhodí, nebo slouží jako příloha, jak kdo chce, dá se k tomu podávat i nějaký ten balkánský/turec­ký/blízkovýchod­ní chleba. Rajčat klidně může být i dvojnásobné množství, aspoň je víc té moc dobré šťávy.
Recept, resp. ty jeho finesy (něco hodně podobného jsem dělala už předtím), jsem okoukala od Michala/Huga/Racha­da („modří“ už vědí), párkrát jsme to spolu vařili. Teď o víkendu jsme spolu vařili zase, snad po čtvrté tohle léto, bylo to moc fajn.

 
danda  08.10.12 18:49

Ačraj, mám ráda - Najdi 5, 10, 20…rozdílů, možná bys to mohla taky trénovat :-)

Ne, rýže nebylo moc, možná tím, že nejsme zvyklí na talíři jídlo rozpitvávat, ale spíš proto, že k tomuto receptu se knedlíky nehodí. Ona to není rajská.
Zkus uvařit podle něj a pochopíš.

 
Anitta
521 příspěvků 08.10.12 18:26

Acraj, rekla bych vytvor Dandy vypada velmi jedly :palec:, take bych volila ryzi, ty knedle v majde moc lakave nevypadaji… :kytka:

 
Ačraj
697 příspěvků 08.10.12 10:08

Hm, opravdu se to liší, :,( nedala jsem passatu, nepoužila jsem tlakový hrnec :roll: a tu kaši jsem naředila a přepasírovala a vznikla výborná rajská omáčka, nedělala na oleji, ale na másle, ta lžíce mouky na světlou jíšku, dodala chuť, klidně můžeš svoje foto vložit místo mého, aby labužníci nepřehlédli přesné znění receptu a nepřipravili se tak, o tuto pochoutku. :P :mavam:
Rýže do paprik a rýže jako příloha, není té rýže trochu moc? ;)

 
danda  08.10.12 00:14

Ačraj, nemusím psát přesný postup, ten postup je tento recept - Plněné papriky podle tety Aleny -, bohužel, ty jsi přidala k němu fotku, která absolutně neodpovídá :zed:

 
Ačraj
697 příspěvků 07.10.12 23:46

Danda - to jsi ale měla napsat přesný postup tvého vaření, protože to není rajská, jak popisuji já, já mám ještě hodně paprik a rajských, dozrávají mě v bytě, tak bych se o něco takového mohla pokusit.. ;) :P
Bohužel, musela bych se obejít bez té levandule :think:

 
danda  07.10.12 23:09

:-), někdy je důvpd oprávněný :-)
Je to stejné, jako když se přežene s rozmarýnem nebo obyčejným pepřem :-) Moje babička dávala do svíčkové omáčky snítku saturejky, dávám ji taky a je to skvělé :-)

 
casino
4407 příspěvků 07.10.12 22:56
Jj, danda...

Bojím se! :oops:
Bojím se falešných proroků… ;)

 
danda  07.10.12 22:07

Ejo, dík :-), já měla donedávna představu, že jídlo na talř nakládá každý stejně :-)

Casino, moje chuť říká - kořenitě nahořklá :-), ale já mám chutě občas zvrácené.
Pokud by se přidal svazek, zřejmě to k jídlu nebude, ale okořenit 4 nasekanými lístky?, tak je to labužnické :-)
Skopové, drůbeží… venku na rožni, potírám marinádou snítkou levandule, levandulové sušenky jsou výborné a ocet nebo olej ochucený levandulí dodá zvláštní příjemné aroma.
Vařila jsem v kastrolu, klasicky, i když proti papinovu hrnci vůbec nic nemám.
Casino, jestli ty se ho nakonec nebojíš? :-)

Ačraj, tento recept je zvláštní a dobrý právě tou absencí hladké mouky a celými kousky nepasírovaných paprik a rajčat.

Zuzko, vlastní chov? :potlesk:, už jsem doma také navrhovala, ale bohužel, ale náš dobrman by společnost uvítal :-)

 
Zuzka1973
1781 příspěvků 07.10.12 16:17

Levandule se ale používá i jako koření… Jen se s ní musí opatrně, je docela dost silně aromatická ;)
V rajské si ji umím představit, ale u zbytku rodiny bych moc nepochodila :roll:
Používámji na jehněčí a skopové (máme svůj chov) a na drůbežím mase také není špatná. Babička používala na zvěřinu - do směsi dalších druhů koření.

 
Ačraj
697 příspěvků 07.10.12 15:09
Nevařená rýže...

Eja, je mě jasné, že levandule byla pouze jako dekorace, foto je zdařilé, :P to jsem si jen tak rýpla :lol:,skořici nedávám do rajské, nemusím to mít tak navoněné. Že bych to nenapsala dosti srozumitelně? :zed: Udělám si cibulovou jíšku na másle, přidám čerstvá rajčata, také orestuji, zaliji vodou, pořádně se vším všudy provařím a přes cedník přeliji na ty naplněné papriky… :mavam:

 
Eja
3624 příspěvků 07.10.12 14:30

Že do rajské patří skořice, o tom bych vůbec nediskutovala, to je snad jasné, bez toho já si rajskou neumím představit ( a ještě bez špetky strouhané citronové kúry, ale to nikomu nenutím)…
Ačraj, možná čti, na co odpovídáš - nevařená rýže…nejříve uvařit rajskou ( mmch již zahuštěnou moukou do trouby??)…o le­vanduli nepadlo slovo - ale na té fotce na nádherná a nic tam není o tom, že by ji Danda dávala do omáčky…

 
Ačraj
697 příspěvků 07.10.12 14:20

Někdo dává do rajské i kousek celé skořice, to jsem nezkoušela, ale LEVANDULI? :roll: Eja, vyzkoušej nejdříve uvařit rajskou, naplněné papriky vlož (i s nevařenou rýži, je to jedlejší) do kastrolu a přelít přepasírovanou rajskou, péci v troubě od začátku do konce, ta omáčka je provoněná i těmi paprikami. :P

 
Eja
3624 příspěvků 07.10.12 13:41

:mrgreen: do plněných paprik NEVAŘENÁ rýže je podle mne samozřejmost, rozhodně ne v hrnci Papinově, ale předpečení v troubě a pak teprve vnoření do napůl hotové omáčky se mi osvědčilo, pak ještě tak 20 minutek…bez levandule :mrgreen:

 
casino
4407 příspěvků 07.10.12 10:52
LEVANDULE

Jj, obrázky od danda jsou k sežrání jeden vedle druhého :) :palec: :potlesk:
…tedy, až na tento 8) Neznám „příjemnější“ „vůni“ než tu levandulovou :roll: a nedovedu si představit, že bych si jakékoli jídlo parfémoval mýdlem, nebo kolínskou :mrgreen: ať si gggdo chce zpívá co chce :mrgreen: tady se mi neudělalo dobře už od pohledu, aniž bych četl předposlední slovo v postupu… :mrgreen:
Toto jsou PAPRIKY skoro podle mých představ; jeden z nemnoha receptů, kde se do paprikových obalů ještě necpe jenom masová sekaná, ale kam nelíné kuchařky nelení do fáše zamíchat i RÝŽI :palec: …No, až na ten Papinův vynález ;) Znáte snad mnoho receptů, kde je vám dáno kochat se pohledem na jen tak, v kastrolu si pobublávající rajčudu s natěsno si trůnícími paprikami, které jste vyskládali do tvaru nějakého květu? ( rozhodně ne levandulového) :) :mrgreen:

 
Eja
3624 příspěvků 07.10.12 09:50

Dando, Tvoje fotky vzbuzují nutkání obrázek vydloubnout z PC a se..níst :mrgreen: :potlesk:

 
Balveda
1 příspěvek 22.01.11 08:15

Odzkouseno jiz po druhe a je to opravdu dobry recept, cela rodina si vzdy posmakne :)

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné papriky podle tety Aleny

Dělám je podobně, peču je v troubě a místo passaty je zaliju litrem rajčatového džusu.

 
Labužník Baruska02
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné papriky podle tety Aleny

Dělám trochu jinak. Vynechávám protlak, všechny uvedené suroviny míchám přímo do té nádivky. A peču v troubě - pouze podlité vývarem. Také vynikající.

 
HelenaJ
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné papriky podle tety Aleny

hned zítra to zkusím

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné papriky podle tety Aleny - Jeno

Zajímavý recept, už proto, že jde dělat v tlakovém hrnci, který ráda používám jak pro úsporu času tak i energie. Takový ještě ve své sbírce nemám. :-)))))))

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist