Recept Plnena mrkva

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plnena mrkva

Úvod

Oblubene a ocenovane jedlo v Syrii, Libanone a Palestine. Pouziva sa cervena mrkva teda mrkva tmava az fialova-ma farbu skoro ako cvikla.
Ukazka a foto..
 http://www.66n.com/…owthread.php?…

Postup

V Palestine sa zvacsa pouziva do omacky tamarind namoceny asi 20 minut, potom sa pretrie cez sitko.
V Syrii a Libanone sa zas zvacsa pouziva melasa z granatovych ja­blk.

1)

Plnka:
Ryzu preberieme, preplachneme , namocime asi 15 minut a nechame dobre okapat.
Zmiesame s mletym masom a pridame korenie.

2)

Mrkva:
Mrkvu vydlabeme a naplnime plnkou nie uplne- nechame asi 1,5 cm, aby nam varenim nepukla alebo nevysla plnka.
Plnenu mrkvu opecieme v oleji preto, lebo tento druh mrkvy je hodne tvrdy a samym varenim by tak skoro nezmakol a v konecnom vysledku je to takto ovela chutnejsie.

3)

Vydlabane striedky z mrkvy osolime stipkou soli a zakapneme 1 PL oleja.
Dame do kastrola, dusime aby trosku zmakla, na vrch poukladame opecenu plnenu mrkvu a zalejeme vodou. Nechame pomaly varit do zmaknutia. Asi 45 minut az hodinku.

  1. Tamarind alebo melasu z granatovych jablk pridavame 10 az 15 minut pred koncom. Mnozstvo podla chuti. Uplne asi minutku pred vypnutim pridame nasekany cesnak a zeleny koriander a ak pouzivame tamarind dochucujeme citronovou stavou.

Dobru chut :)

Recept je z kategorií: Hovězí maso



Nahlásit recept

  • 19.02.10 vloženo
  • 4083x zobrazeno

Ingredience

  • 3 kg mrkvy (20 kusov )
  • 500 gr masa mleteho na jemno (hovadzie alebo jahnacie)
  • 2,5 salky ryze gulatej
  • 1/4 KL zarovnanej - skorica mleta
  • kardamon mlety - stipka
  • 1/4 KL cierne korenie mlete
  • 1 KL nove korenie mlete
  • muskatovy oriesok zopar struhnuti
  • sol
  • citronova stava podla chuti (asi 1 PL)
  • tamarind alebo sirup z granatovych jablk (pomegranate melasses)
  • koriander zeleny asi hrst nasekany
  • cesnak podla chuti, nasekany na jemno alebo pretlaceny

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 12.04.11 09:33

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

jolana 19.03.11 13:31

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Plnena mrkva

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
alena45
585 příspěvků 12.04.11 13:45

No, Jolana, dnes sa teda zastavím v Semenách u nás v Tržnici, ak ju majú, kúpim.
Danda, dúfam, že si tú mrkvu nepridŕžala, keď ju navrtávali :wink:

 
danda  12.04.11 13:21

Do šikovných ruk vložena vrtačka a úhledné dírky byly na světě během chvilky a já se s tím mořila půlku večera :-) Rozděl a panuj od té doby u nás :-)

 
jolana
4988 příspěvků 12.04.11 11:15

Alena :DD..tu je o nej viac a ten recept vyzera bajecne..
 http://www.labuznik.com/…rees-a-lail/

.. ak by si mala moznost, tak si kup alebo zasad, nebudes banovat..jej chut je naozaj dobra, ja ju chrumem aj len tak..daco ako cvikla..trosku vyraznejsia, lepsia ako mrkva aj ako cvikla..

 
jolana
4988 příspěvků 12.04.11 10:24

Dando, tak dobre–mas ju mat!nevynecham ziadny vzor :mrgreen:
Vsimla som si uz ze gulasek..:) ..nezabudni sa podelit s tou kapamou prosim ;)
Wydro, to vyzera dobre, to si necham na vikend pre nas :) Ma prist stravnik a ten nemastne, necibulove a nedrazdive vzhladom k jeho chorobe. Ale uz som urobila kolaudaciu chladnicky a je tam kilovy jogurt..cesnaku mu dam pomenej a je to :)

http://www.labuznik.com/…ettet-dzadz/

Bento, hod ho do stroje..teda na Labuznik :)

 
alena45
585 příspěvků 12.04.11 10:23

Dando, také úhľadné dierky :palec: , teraz by som si už dala povedať, s tou fialovou mrkvou nie, nie som zvyknutá a cítila by som sa ako tá, čo jej zlá macocha dávala jabĺčko napustené jedom.

 
Frantiska
922 příspěvků 12.04.11 10:18

Dando doufám, že pak přidáš recept na balkánskou kapamu. Na labu jsem ji nenešla :)a vypada to dobre. Jen trochu nechapu … jak jako vrtat mrkev vrtačkou? Neumím si to nějak představit :)

 
Bento
794 příspěvků 12.04.11 10:14

Ja som vcera ako blbec vydlabaval cele zeli na jeden Turecky recept.Take daco ako sarma ale v celku. 8-o

 
danda  12.04.11 10:09

Dlabátka by se hodily :-), ale vrtačka je pohodlnější, nemusím nic dělat, jen kibicovat :-)

Jol, dneska Bentův guláš s polentou, tak aby zbyla i k večeři podle zébulon, zítra balkánskou kapamu, na tu se těším, je to cibule, rajčata, papriky, balkánský sýr a vepřové pečené v hliněném hrnci, taky rychlovka, kuře bude asi o víkendu :-)

 
wydra  12.04.11 10:07

Jolano, nejsem Danda, neva? :-)
Kazdemu ctvrtku zadni, dej na pekacek, osol.
Na masle udelej co ctvtka, to jedna velka cibule nadrobno.
Tu ctvrtku kazdou pokrej kompletne tou cibuli usmazenou jen dosklovata.
Nastrouhej hromadu syra (u nas eidam) a pokrej zase kazdou ctvrtku tím sýrem aby nebyla videt cibule.
Zalej kazdou ctvrtku slehackou a dej pect .
Az bude na mase krusta zlatava , muzes servirovat s bramborem.

Pri olizovani si na me vzpomen :-)

 
jolana
4988 příspěvků 12.04.11 09:44

Dando :mrgreen: poslem ti sadu dlabatiek :mrgreen: a dik za foto :)
PS: Dando,len tak medzi recou.. co dnes varis? ..snad daco obkukam..teda necham sa inspirovat :-P..mohlo by to byt daco z kurata.. :-D

 
jolana
4988 příspěvků 12.04.11 09:37

Alena, ono to ide, len treba cvik :-)
Wydro :mrgreen:
Pekny den :)

 
danda  12.04.11 09:29

Wydro, musím souhlasit :-), naši oranžovou mrkev už nikdy dlabat nebudu :-P

 
wydra  12.04.11 09:12

Obavam se, ze ac miluju Jolaniny recepty, ze v tomto pripade si dokazu odrict ! :mrgreen:
A to delam, ze koriandr nevidim :-)

 
alena45
585 příspěvků 12.04.11 09:03

a keby ste tú mrkvu zblanšírovali, možno by nebola taká krehká, než ju budete vydlabávať ?

 
jolana
4988 příspěvků 19.03.11 13:35

Wydro, koriander :)))

 
danda  22.02.10 04:35
Re: Plnena mrkva - Jolano :-)

pozdě jsi odpověděla :-), než jsem přišla od PC, tak šťáva byla zredukovaná, mrkev jsme snědli jen tak bez ničeho, Zdenda si pochvaloval a dal si nášup, já bych ale nechtěla plnit 3kg naší mrkve :-), nemít velkého Zdenka s vrtačkou , tak jsem ji šťourala ještě dnes :-) Bylo to skoro vegetariánské jídlo, skoro všechna náplň zbyla, zítra budou plněné papriky :-) Dík za ochutnání Palestiny :-)

 
jolana
4988 příspěvků 22.02.10 03:29
Re: Plnena mrkva-Dando,

nezahustuje…dobru chut :)

 
danda  21.02.10 23:51
Re: Plnena mrkva - Jolano,

a ta šťáva už se ničím nezahušťuje? nebo jsem to podlila víc? ale voní a chutná báječně :-)

 
jolana
4988 příspěvků 20.02.10 22:32
Re: Plnena mrkva-Dando,

vies ako som sa smiala? Ver alebo never, ale ta vrtacka sa pouziva. Aj som to chcela pisnut tuna , ale vravela som si boozinku, ktoze bude verit a co si ludkovia pomyslia ..;-) ;D
PS: aj v tom odkaze a recepte je to napisane si myslim teda, ak som to spravne citala..

 
ester
288 příspěvků 20.02.10 19:04
Re: Plnena mrkva

Já mám docela čerstvou zkušenost,že když je „starší“ a hořká,tak se dobře
„opracovává“ i bez fíglů.

 
danda  20.02.10 19:04
Re: Plnena mrkva

Včera večer přišel Zdenek z piva, já smutná a na lince ještě smutnější torza mrkví :-), tak mi slíbil, že dnes je zkusí vydlabat akuvrtačkou s nástavcem na dřevo :-), jen co se zmátoří po obědě, tak ho na to vyšlu :-)

 
martin_etzl
280 příspěvků 20.02.10 18:35
Re: Plnena mrkva

Jolanko, Dando a další díky za rady. Dnes jsem to probíral v práci, dokonce jsme to i zkoušeli a zjistili jsme, že obyčejná oranžová mrkev se dá docela dobře vydlabat jemným kostním dlátkem, takovým podobným jako používají stomatochirurgové na kořen zubu uvízlý v dásni. Ovšem praská snadno a ráda, ta mrkev.

 
jolana
4988 příspěvků 20.02.10 05:40
Re: Plnena mrkva

jj..pust, ten rada a velmi, ale u nas takisto ako u vas..a ja ked varim, cucham a nucham , tak sa aj najem..;-)) u nas zajtra snicle a pozajtra tato mrkev..
Dobru noc :)

 
danda  20.02.10 05:27
Re: Plnena mrkva - jol :-)

myslela jsem si, že to bude jiné vydlabávátko :-), to moje dělá dost tlustou spirálu a mrkev pak praskne, ale ráno se podívám v zelenině po té nejtlustší mrkvi a nechám ji, podle tvé rady, zavadnout do neděle, stejně chci dělat masový koláč, tak si na tvoji plnku kousek odeberu a už se těším :-), dnes jsem vařila veliký, uzený, hovězí jazyk a zítra bude s restovaným hráškem, sice začal půst, ale ty hladovce jinak nezasytím :-)
Asi by šly takto naplnit i maličké patisony nebo i brambory? Měj se :-)

 
jolana
4988 příspěvků 20.02.10 04:50
Re: Plnena mrkva

Dando, to udelatko s cim sa dlabe mrkev, baklazan, male tekvicky je ine. Dlhe, take zeliezko zohnute a na konci len zaoblene, okraje su ostrejsie a zohnute k sebe ako zliabok malinky vyzera . Tym sa len zapichnes a dlabes. Ide to rychlo.
Su tenke, male , velke , dlhe..podla toho na co sa pouzivaju,. Ja mam tenke dlhe a pouzivam to na vsetko- take moje univerzal.
Dando, ked ju mas tu mrkvu tlustu tak by to malo ist, len ju nechaj trosku zvadnut. Ked je studena zelenina a chces ju dlabat tak puka, kvoli vode je krehkejsia..
Tu spiralku mam taky, este som ju ale za tie roky nanic nepouzila.
Zdravim a do toho, nevzdavaj sa :-):D

Klaarko, tu nasu som este neskusala. Ale ako vravi Danda, ta fialova bude v asijskej trznici asi ..oni ju taky maju radi. Musim poobzerat co z nej kuchtia…
Dakujem, ahoj :)

Anicka,dakujem :)

Svato,mas pravdu :)) sa vari hovadzie alebo slepice na mrkve asi ako u nas , len to korenie je toto ..dakujem :)

 
klaaarka
222 příspěvků 20.02.10 04:09
Re: Plnena mrkva

Dando, s těmi kousky to zní jako dost dobrý nápad. Fialovou mrkev jsem na tržnici zatím neviděla, ale je fakt, že jsem ji ani extra nehledala. No, uvidíme.

 
danda  20.02.10 03:14
Re: Plnena mrkva

mám takové udělátko, vypadá jako vývrtka s očkem na konci, po navrtání se z vnitřku udělá spirála, zkouším druhou naši oranžovou mrkev, tlustou a po 5cm praskne. Možná ji nakrájet na špalíky a naplnit jen kousky, nebo jsem jen nešikovná :-) Fialovou mrkev by mohli prodávat v asijské tržnici … :-)

 
klaaarka
222 příspěvků 20.02.10 02:03
Re: Plnena mrkva

Jolanko, a máš zkušenosti i s dlabáním naší normální oranžové mrkve? Co jsem koukala na ty fotky, tak ta fialová je tlustší a kratší, takže u ní to jde asi líp…?

 
svato
1396 příspěvků 20.02.10 02:02
Re: Plnena mrkva

Kamarát z Jordánska nám párkrát uvaril hovädzie s mrkvou, plnené to samozrejme nebolo, ale myslím, že použil veľmi podobné korenie a bolo to výborné.

 
anickav
2904 příspěvků 20.02.10 01:08
Re: Plnena mrkva, Jolanka,

zas krásny receptík…máš môj stály obdiv! :o

 
jolana
4988 příspěvků 20.02.10 00:40
Re: Plnena mrkva

Dodatok: tych 20 ks je u nas tak primerane. Je to totizto zdrave a zrave.. :))

 
jolana
4988 příspěvků 20.02.10 00:37
Re: Plnena mrkva

Gaburiatko, dakujem ..:).. je to naozaj dobre, priam vynikajuce ..

Martin, vdaka :)Len predavam to co som obkukala a sa naucila od inych.

Ku dlabaniu mrkvy. Jednoducho sa zreze vrsok, vezme sa tenky nozik, zapichneme do stredu a krutenim tym nozikom vydlabavas. Potom sa vezme to udelatko dlabatko dlhe take zelezne tensie a vydlabe. Treba len davat pozor a by mrkva nepraskla alebo zeby si ju neprepichol. Najprv ju umyjem, vydlabem a potom ju zvonka oskrabem alebo na tenucko orezem. Farbi ruky ako cvikla.
S granatovym jalkom ju mam radsej.

Pekny vecer :)

 
martin_etzl
280 příspěvků 20.02.10 00:19
Re: Plnena mrkva

Jolanko, já mám pro tvoje recepty slabost, ale řekni mi, jak dlabeš ty mrkve? Vždyť je to tvrdé a ještě 3 kila. To musí trvat věčnost, o řezných ranách ani nemluvě. Nebo na to máš nějaký fígl?

 
gaburiatko
739 příspěvků 20.02.10 00:03
Re: Plnena mrkva

Jolanka, to vyzera super :) Mnam.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Kuře na medu Kuře na medu
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist