Recept Pesto – variace na téma

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pesto není jen bazalkové. Je možná příprava i s jinými ingrediencemi, recepty se ustálily s vlastním názvem.

Postup

Pesto alla siciliana
Bazalka, česnek, parmazán, pinoli a mandle napůl (jsme na Sicílii), olej evo, zralá rajčata bez semínek, ricotta (čerstvá nebo solená), sůl, feferonka nebo pepř.
Krásná varianta: Cibuli nakrájenou nadrobno s česnekem, pinoli a mandlemi osmahnout na oleji, odstranit česnek, přidat rajčatové pyré, nadrobno posekanou bazalku, čerstvou ricottu, dochutit solí a feferonkou.

Pesto alla Trapanese (sicilské městoTrapani)
Bazalka, (neloupané) mandle, česnek, zralá rajčata oloupaná a bez semínek, olej evo, hrubozrná sůl, pepř. Je bez sýru, možno přidat trochu strouhanky.

Pesto s fenyklem (zelenina) ½ fenyklu pokrájeného na kostičky, dužninu z ½ citronu bez bílých částí a bez semínek, 6 lístků máty, 5 lístků bazalky, hrstka odmočených solených kapar, 1PL pinoli nebo lupínky mandlí, pár semínek fenyklu, olej evo, sůl. Všechno rozmixovat, ozdobit snítkou zpeřených listů fenyklu.

Pesto s fenyklem a tuňákem
Do výše uvedeného receptu přidáme tuňáka.

Pesto s fynyklem (obecným-bylina)
Roztřepené listy fenyklu, citronová šťáva, zralá rajčátka, ančovičky, olej evo, feferonka, sůl.
Fenykl 3–4 minuty povaříme (v téže vodě můžeme uvařit těstoviny). Pokračování obvyklé.

Pesto koprové Čerstvý kopr, česnek, pinoli nebo oříšky, ančovičky, parmazán, olej evo, sůl. Někdy přidávají kousek jablka. Velmi dobré na ryby.

Pesto s mátou a oříšky
Lístky máty, oříšky, šťávu z mandarinky, olej evo, petržel, sůl, pepř. Na těstoviny s pečenými nebo sušenými rajčaty.

Pesto s chřestem
Uvařený chřest nakrájet na špalíčky, špičky dát stranou. Do mixeru dát chřest, citronovou šťávu, pinoli, muškátový oříšek, strouhaný parmazán, trochu oleje evo, dochutit solí. Můžete přidat trochu ricotty nebo tvarohu, případně naředit trochou vody. Na těstoviny nakonec přidáme špičky chřestu.

Pesto s cuketou
Cuketu podusíme s trochou oleje evo a česnekem. Studené rozmixujeme s bazalkou, strouhaným parmazánem nebo pecorino, mandlemi a solí.

Pesto s roketou
Pesto alla genovese, místo bazalky použijeme roketu.

A další a další ……… můžete přidat nebo připomenout v komentářích.

Recept je z kategorií: Omáčky



Nahlásit recept

  • 28.03.10 vloženo
  • 7516x zobrazeno

Ingredience

  • Neuvádím dávky u receptů, které vycházejí z klasického pesto alla genovese. Samozřejmě existuje mnoho malých krajových odchylek.Všechny přípravy můžete upravit podle vaší zkušenosti a chuti. Použití hmoždíře zůstává klasika.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pesto – variace na téma

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jaga13
399 příspěvků 04.10.10 21:11

Ahoj, dnes jsem ochutnala velice dobré pesto ze sušených rajčat v oleji, pražených loupaných mandlí a parmazánu, namazané na nasucho opečených plátcích bagety, nahoře plátek mozzarelly, na pár chvilek pod gril, lístek bazalky a kolečko cherry rajčete…lahůdka
Malá otázka pinoli= piniové oříšky? Děkuji

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

dnes | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená...
TOPlist