Recept Pesto – variace na téma

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pesto není jen bazalkové. Je možná příprava i s jinými ingrediencemi, recepty se ustálily s vlastním názvem.

Postup

Pesto alla siciliana
Bazalka, česnek, parmazán, pinoli a mandle napůl (jsme na Sicílii), olej evo, zralá rajčata bez semínek, ricotta (čerstvá nebo solená), sůl, feferonka nebo pepř.
Krásná varianta: Cibuli nakrájenou nadrobno s česnekem, pinoli a mandlemi osmahnout na oleji, odstranit česnek, přidat rajčatové pyré, nadrobno posekanou bazalku, čerstvou ricottu, dochutit solí a feferonkou.

Pesto alla Trapanese (sicilské městoTrapani)
Bazalka, (neloupané) mandle, česnek, zralá rajčata oloupaná a bez semínek, olej evo, hrubozrná sůl, pepř. Je bez sýru, možno přidat trochu strouhanky.

Pesto s fenyklem (zelenina) ½ fenyklu pokrájeného na kostičky, dužninu z ½ citronu bez bílých částí a bez semínek, 6 lístků máty, 5 lístků bazalky, hrstka odmočených solených kapar, 1PL pinoli nebo lupínky mandlí, pár semínek fenyklu, olej evo, sůl. Všechno rozmixovat, ozdobit snítkou zpeřených listů fenyklu.

Pesto s fenyklem a tuňákem
Do výše uvedeného receptu přidáme tuňáka.

Pesto s fynyklem (obecným-bylina)
Roztřepené listy fenyklu, citronová šťáva, zralá rajčátka, ančovičky, olej evo, feferonka, sůl.
Fenykl 3–4 minuty povaříme (v téže vodě můžeme uvařit těstoviny). Pokračování obvyklé.

Pesto koprové Čerstvý kopr, česnek, pinoli nebo oříšky, ančovičky, parmazán, olej evo, sůl. Někdy přidávají kousek jablka. Velmi dobré na ryby.

Pesto s mátou a oříšky
Lístky máty, oříšky, šťávu z mandarinky, olej evo, petržel, sůl, pepř. Na těstoviny s pečenými nebo sušenými rajčaty.

Pesto s chřestem
Uvařený chřest nakrájet na špalíčky, špičky dát stranou. Do mixeru dát chřest, citronovou šťávu, pinoli, muškátový oříšek, strouhaný parmazán, trochu oleje evo, dochutit solí. Můžete přidat trochu ricotty nebo tvarohu, případně naředit trochou vody. Na těstoviny nakonec přidáme špičky chřestu.

Pesto s cuketou
Cuketu podusíme s trochou oleje evo a česnekem. Studené rozmixujeme s bazalkou, strouhaným parmazánem nebo pecorino, mandlemi a solí.

Pesto s roketou
Pesto alla genovese, místo bazalky použijeme roketu.

A další a další ……… můžete přidat nebo připomenout v komentářích.

Recept je z kategorií: Omáčky



Nahlásit recept

  • 28.03.10 vloženo
  • 7606x zobrazeno

Ingredience

  • Neuvádím dávky u receptů, které vycházejí z klasického pesto alla genovese. Samozřejmě existuje mnoho malých krajových odchylek.Všechny přípravy můžete upravit podle vaší zkušenosti a chuti. Použití hmoždíře zůstává klasika.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pesto – variace na téma

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jaga13
399 příspěvků 04.10.10 21:11

Ahoj, dnes jsem ochutnala velice dobré pesto ze sušených rajčat v oleji, pražených loupaných mandlí a parmazánu, namazané na nasucho opečených plátcích bagety, nahoře plátek mozzarelly, na pár chvilek pod gril, lístek bazalky a kolečko cherry rajčete…lahůdka
Malá otázka pinoli= piniové oříšky? Děkuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kinder řezy

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
TOPlist