Recept Perlivá limonáda z černého bezu

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Perlivá limonáda z černého bezu

Postup

Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a nalejeme do velké sklenice od okurek. Dobře omyjeme citron, nakrájíme jej na kolečka i s kůrou a přidáme do nálevu. Polorozvité květy černého bezu dobře opereme a vložíme do sklenice. Láhev uzavřeme celofánem, převážeme a necháme týden stát v teplejší místnosti. Potom přecedíme, stočíme do lahví, zakápneme korkové zátky parafínem a lahve uložíme na 14 dnů do chladného sklepa.

Lahodná (bílá) perlivá limonáda, kterou získáme, vydrží jen do konce léta. Ne proto, že by se zkazila, ale proto, že jde rychle na odbyt.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty



Nahlásit recept

  • 19.07.02 vloženo
  • 29939x zobrazeno

Ingredience

  • 4 litry vody
  • 500 g cukru
  • 1 citron
  • 4 velké polorozvité květy černého bezu

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 24.05.12 13:26

Limonáda je výborná, dělám ji takto : 15 květů, (i více, třeba jednou tolik) 2 l převařené studené vody a 80 g kyseliny citronové =vyluhovat 24 hod. (Já jsem dala kyseliny méně (60 g) a vhodila 1 pokrájený citron), potom se to přecedí, přidají se 2 kg cukru, nechat do druhého dne rozpustit. (pro rychlejší rozpuštění cukru se může i trochu zahřát)Je z toho toto množství, je to spíše SIRUP, vhodné naředit s vodou, LÁHVE ULOŽIT V LEDNICI-velice osvěžující. :) :-)) Ještě takový detail, květy šetrně osprchovat, aby se zcela neodstranil PYL, ten dělá právě důležitou složku.;-) :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

ssuva 25.05.11 15:32

už dávno dávno a letos se opět chystám na tu úžasnou proceduru, kterou je možné do omrzení opakovat :c)

Diskuse k receptu Perlivá limonáda z černého bezu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
290 příspěvků 10.06.14 19:09

Zkusila jsem sirup podle Ačraj a chutná :-), příště vezmu sklenici sebou a budu květy házet rovnou do ní, žádné sprchování :-)

 
zébulon  25.05.11 18:23

My jí jako děti říkali smrdítko.

 
ssuva
3 příspěvky 25.05.11 15:32

už dávno dávno a letos se opět chystám na tu úžasnou proceduru, kterou je možné do omrzení opakovat :c)

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perlivá limonáda z černého bezu

další verze: 10 květenství černého bezu, 3 citróny, 750 g cukru, 7 l vody

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perlivá limonáda z černého bezu

od Pavla Vašáka…se omlouvám za zkomolení jména…;o)

 
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perlivá limonáda z černého bezu

Naše babi nám taky dělala tuhle limonádu, každé prázdniny. A pili jsme ji rovnou z těch lahví od okurek, protože to nemělo opravdu cenu skladovat. A nedávno jsem vyčetla (v Poezii kuchyně od Pavla Vlašáka), že je dobré k těm bezovým květům přidat hrst sušeného chmele, lipového květu, dva rozkrájené citrony a alespoň kilogram cukru. Hotová se pak pije naředěná vodou.

 
Celerka
35 příspěvků 25.01.09 03:43
Bezinková limonáda

Tuhle limonádu nám dělali rodiče jako dětem. Byla opravdu výborná!!! Dělali ji do velkého demižonu (a jak píše pampeliška) na uskladnění do láhví se ji ani nesnažili dávat. Jen se po ní zaprášilo. Pamatuju si, že ji vždy na ten cca jeden týden dávali na sluníčko. Ovšem když bylo náhodou deštivo, zima,… tak se stalo, že se limonáda nepovedla tak, jak by měla. Jak se u nás říká „zapčkla“. Doufám, že letos stihnu natrhat květy dřív než odkvetou, a … už se prostě moc těším! Zdravím pampelišku (dneska jsem potkala první jmenovkyni) …

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško

díky za tenhle recept. Letos už to nestihnu, ale příští rok ji určitě udělám.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.07.02 12:16
Perliva

Kopretinko, tohle Ti nereknu, nebo sama nevim, ale kvasenim to asi nebude, ale asi tema bezinkama. Vzpominam si, kdyz jsem delavala detem z bezinek sirup a jednou jsem ho nalila do koupene mineralky, ze mne to malem vypenilo ven z poharka.

 
Kopretinka
561 příspěvků 25.01.09 03:43
?

Já limonádu nikdy nedělala takže prosím prosím o vysvětlení: Jakto, že bude perlivá? Tím kvašením? Nebo čím?

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

dnes | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky -...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s...
TOPlist