Recept Pečený čaj

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečený čaj

Postup

Vše smícháme, vložíme do pekáče a pečeme při 200st.C asi půl hodiny.

Horké plníme do skleniček, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

2 lžičky směsi dáme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Je to výborný, zahřívající ovocný čaj.

Recept z „babince“ od kámošky Káji.

Recept je z kategorií: Příprava čaje Vánoční nápoje



Nahlásit recept

  • 12.11.06 vloženo
  • 167233x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kg bobulového ovoce (maliny, rybíz, hrozny, ostružiny atd.)
  • 2 kg cukru
  • 3 kolečka citronu, nakrájená na kousky
  • 1 lžička skořice
  • 4 hřebíčky
  • 1/8 l rumu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Sobis 27.12.15 17:00

Také ho pravidelně peču každý rok víc jak 10 let a pokaždé chutná všem obdarovaným. Letos před Vánocemi jsem upekla různé chuťové variaty víc jak z 8 kg ovoce.
Lze použít ovoce i z mrazáku, přidat badyán, kardamom, hrozinky, sušené brusinky......právě teď popíjím citrusovou verzi se zázvorem.

Odkaz na uvaření

Georgenka 01.11.14 11:01

Po upečení tohoto čaje musím uznat, že nic lepšího jsem nepila. Kupovaný se může jít zahrabat :) Použila jsem mražené ovoce (jahody,ostru­žiny,červený rybíz,lesní směs), 2 jablka, 4 blumy a kousek citronu. Vše jsem doplnila asi 6 hřebíčky a celou skořici. Posypala asi třičtvrtě kilem cukru a pekla 45 minut. Je to lahoda :) Paráda na dlouhé zimní večery

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

naše zahrádka 02.06.12 19:50

Je to neskutečná dobrota. Mám malinko jiný recept, ale neliší se moc. Uvádím: 2 litry na kostičky nakrájeného ovoce, 1 kg cukru, 1 lžička skořice, 4 hřebíčky, 200 ml rumu. Babička tento recept někde vyštrachala a na zimu je bezkonkurenční.
Mě osobně chutnají různé kombinace ovoce, např. švestky, pomeranče, hroznové víno bez pecek, jahody, ostružiny. Chce to zkoušet.
Zavařujeme to do skleniček od přesnídávek. A pak to celou zimu pijeme. Dodá energii a ohřeje. Vhledem k tomu, že jsem řidič a občas ho piji v práci, tak tam dávám rumu jen dle receptu, ne víc. (Fotky zkusím dodat, právě je vše vypité…)

Přidávám fotky. Tentokráte jsem se více držela zde uvedeného receptu. Složení tedy většinou bobulové ovoce: rybíz černý, červený rybíz, maliny, borůvky, pár jahod a třešní

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Pečený čaj

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Ačraj
697 příspěvků 23.11.13 14:16
Pečený čaj

Z mrazáku jsem vyndala červený rybíz, jostu, borůvky, aronii, ostružiny, maliny, jahody a černý rybíz, mimo borůvek, vše z moji zahrádky, je výborný. :P

 
miki_z
7 příspěvků 13.11.12 16:44

Právě se mi dělá čajíček v troubě. Použila jsem 3/4kg rybízu, 3/4kg jablek, 2 citrony, asi 3/4kg cukru a směs koření na svařené víno.. Je to krásně voňavý a výborný čajíček. To koření chce ale drcené, ne nějaké instantní. Mám dobrou zkušenost s kořením od firmy Benkor.
Poprvé jsem zkoušela variantu bez rybízu, jen jsem namíchala ovoce-jabka, jahody, švestky a nebylo to moc dobré. Určitě to chce, aleapoň polovinu celkového množství ovoce, něco kyselého.

Příspěvek upraven 13.11.12 v 17:23

 
Ačraj
697 příspěvků 09.12.11 14:25

Také peču tento čaj, je to dobré pitíčko, já mám takovýto recept:

1 l červený rybíz
1 l černý rybíz
Možno maliny, jahody-jakékoli jiné ovoce
1/2 lžíčky skořice, 2 hřebíčky, 3 kolečka citronu, 1/2 kg cukru
Na 1/2 hodiny do trouby na 2OO°C, míchat-né vařit!Nakonec 1/8 rumu, dáme do teplých sklenic horké, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Takřka schodný s originálem, jen mám méně cukru. :wink:
Dá se již i koupit, ale dosti drahý…

 
alfa30
1 příspěvek 09.12.11 08:51

Peču již několik let. Peču bez alkoholu, ale trochu Griotky přidávám až při podávání. Je to bomba, jen pozor na počet vypitých hrnků :-) Zkoušela jsem čaj péct i z citrusových plodů (pomeranče, grapefruity, madarinky, citrony + jablka+cokoli). Mám citrus moc ráda.

 
midla
266 příspěvků 17.11.11 17:59

Bylo. Nektere se rozvari vic - treba broskve, ale je dobre, ovoce vybirame lzickou pak z hrnicku. Ty tmave kulicky je aronie. Aronie tomu da barvu, trislovinky a nerozvari se. Dale cerveny jerab, pomeranc, citron/limetka, myslim i jablko a broskev, mozna i trochu rybizu, uz nevim. Davky byly ruzne. Delam co nejpestrejsi, kazdy si tam pak najde sve chute. Ja ho opravdu pecu, myslim, ze ve vysledku bude rozdil mezi pecenim a varenim. Driv jsem delala susene jen ty bobule na akumulackach, to bylo take fajn a bez prace, ale smes ovoce je lepsi.

 
lydia
1217 příspěvků 17.11.11 17:07

Midlo, ale ovoce nebylo rozvařené? Mé hrozny byly. Ale chuť byla výborná a krásná červená barva.

 
midla
266 příspěvků 17.11.11 17:01

Vidim, ze fotka silne mate - to je pred upecenim, aby bylo videt ruzne ovoce. Po upeceni to ma vsechno v zasade barvu po tom ovoci, ktere nejvic barvi, v mem pripade po aronii.

 
lydia
1217 příspěvků 17.11.11 16:47

Tento recept mám už dlouho vytisknutý a včera jsem pekla, ale jenom z hroznů. Máme na zahradě 2 velmi staré vinné révy, z které se vyrábí tzv. Uhudler víno (je to červené víno se zvláštní chutí. Smí se vyrábět jenom v Rakouském Burgenlandu). Tato réva je velmi odolná proti škodlivcům, hrozny jsou malé, sladké, mají hodně peciček, krásně voní a mně chutnají. Bohužel jenom mně. Letos jich bylo tolik, že jsem nevěděla co s nimi. Je mi líto je vyhodit a bohužel je nikdo nechce ani zadarmo. Tak jsem upekla tento čaj. Asi proto, že jsem pekla jenom hrozny, výsledek nebyl takový jako na obrázku. Měla jsem rozvařené hrozny, které zrovna moc pěkně v čaji nevypadají. Musí se přecedit, ale chuť a barva je nádherná. A celý dům voněl. A nepřidala jsem rum, ten si dám až do čaje :-) . Příště zkusím upéct a přidám i jiné ovoce. Někde jsem četla, že se dá udělat šťáva např. z rybízu v tlakovém hrnci, tak jsem poslední dávku asi 8-10 minut povařila. Výsledek byl stejně dobrý, jenom rychlejší.

Příspěvek upraven 17.11.11 v 23:30

 
marmelada
1643 příspěvků 16.11.11 12:29

Samozřejmě nevadí. Děkuji!!! S těmi fíky je to skvělý nápad, já je miluji!

 
midla
266 příspěvků 16.11.11 10:25

Přidala jsem fotku z letošní přípravy čaje. Po předešlé dobré zkušenosti s přidáním fíků do čaje, jsem je dala i letos. Z koření tentokrát skořice a hvězdička badyánu. Cukru dávám výrazně méně.
Doufám, že fotka nevadí, mohu případně smáznout.

 
penda
4751 příspěvků 01.10.10 19:13

Dnes jsem jako dárek dostala pár jednoporcových skleniček pečeného čaje … od profi výrobce: http://www.babicka.eu/cs/
Takže pokud chcete mít stejnou sílu svých pečených čajů jako od profi výrobce, přelijte 55 ml svého extraktu 1/4 litrem vroucí vody. :)

 
midla
266 příspěvků 10.03.10 16:30
Re: Pečený čaj

My jsme něco takového udělali z jeřabin červených a černých (nevědouc už pak co s nimi). Moc jsme se stím nepárali. Když se začlo topit tak jsme vytáhli z mrazáku, na plech, trochu pocukrovat, občas zamíchat a usušit jen na akumulačkách (tedy zadarmo). Mám to ve skleničkách. Když dělám čaj, tak přidám hřebíček, ev. vanilku, nebo jiné koření, do hrníčku rumlíčko… Báseň to je večer na zahřátí

 
pepapocasicko
4 příspěvky 27.02.10 02:19
Re: Pečený čaj

Dělali jsme pečený čaj snejvětším podílem jablek, švestky jsme použili kompotované bez cukru a bez nálevu/naštouchané ve sklenicích/ borůvky z mrazáku, citrony bez kůry, náš recept se podobá spíše Vánočnímu čaji, cukru dávám minimum protože všechno to ovoce cukr obsahuje. A rum ten si může každý nalít sám. Výborně prý chutná i s griotkou ale to nemůžu potvrdit jsem diabetik. Jinak je to výborný pitíčko nejen o vánocích.

 
Vali
1326 příspěvků 17.12.09 06:07
Re: Pečený čaj

…letos jsem zpracovala celkem 30 kg ovoce, kombinace všelijaké, ještě mám v mrazáku 1/2 kg ostružin, tak jednu várku znova upeču, přidám jablka a hrušky. Jako koření mám nejraději badyán - hvězdičkové koření, rum nedávám, ten lze přidat do hrnku. Ovoce si dávám do bílé aktivie…je to pochoutka....­.marmeládko - dííííky ;-)

 
hafca  01.12.09 04:08
Re: Pečený čaj

Nedávno mi přišel poštou Vánoční pečený čaj. Jak přišel, tak se ho sem pokusím dát. Ještě jsem ho nezkoušel, ale snad to do vánoc vyjde.

 
Alu
147 příspěvků 10.08.09 03:26
Re: Pečený čaj - Ejo

Díky za odpověď. Právě kvůli tomu, že je v ovoci fruktóza, nechtěla jsem to přehánět ještě přidanou sacharózou. Doufám, že se Ti dobře daří. Vyřiď ode mě hubánka na čumáček veškeré své domácí zvěři. Pa :-)

 
Eja
3605 příspěvků 10.08.09 00:39
Re: Pečený čaj - Alu§ko,

trocha cukru by tam být určitě měla, když dáš na dvě kila ovoce čtvrt kila cukru tak ho bude v jedné dávce čajíku minimum. Ovoce je taky sladké, to máš skoro jedno - navíc záleží i na použitém ovoci, toho cukru určitě může být méně.

 
Alu
147 příspěvků 09.08.09 16:25
Re: Pečený čaj

Mám doma diabetika. Myslíte, že by bylo možné připravit tento čaj bez cukru nebo se sladidlem? Nebo je v něm důležitá chuť zkaramelizovaného cukru? Děkuji za odověď.

 
penda
4751 příspěvků 08.08.09 08:08
Re: Pečený čaj

P.S. Mrkněte se i do komentářů, je tam zajímavá varianta zastudena. :)

 
penda
4751 příspěvků 08.08.09 08:07
Re: Pečený čaj

Před chvílí jsem vytáhla třetí várku čaje ze zavařovacího hrnce. Spotřebovala jsem 6 kg ovoce - rybíz, borůvky a višně. Z toho dvě várky bez rumu, třetí s rumem (pro babi a dědu).
Posílám odkaz, kde je bezva shrnutí všech možných variant pečeného čaje na netu: http://zitzdrave.blog.cz .

 
goralka
267 příspěvků 08.08.09 07:06
Re: Pečený čaj - Vali

Prečítala som na nete, že vraj ríbezle sú najlepší základ a potom slivky. Teda 1 diel ríbezlí a 1 diel zmes rôzneho ovocia. Ja už ho mám v špajzi, červené ríbezle, po troške maliny, čierne ríbezle, broskyne a slivky - je naozaj výborný, chutí každému, len ja som nespokojná, lebo je rozvarený. Nedodržala som množstvo a nešlo mi do hlavy prečo na plechu, je to nepraktické atď., tak som to preliala do hrnca a ešte povarila. Kto mi vysvetlí rozdiel medzi presladeným povareným a pečeným? Akurát v jednom recepte som čítala, že pečieme pri 250° C pokiaľ cukor nezačne karamelizovať a potom teplotu znížime, pri druhom pokuse vyskúšam.

 
Vali
1326 příspěvků 07.08.09 04:02
Re: Pečený čaj

…taky se chystám vyzkoušet v kombinaci ostružiny a rybíz, jiné bobuloviny nemám a v mrazáku jen zeleninu, ryby a kuřecí masíčko…jestli jde přidat i jablko a hrušky tak to bych měla a co švestky, nezkazí to? Poradí někdo?

 
EvikD
9 příspěvků 06.08.09 21:19
Re: Pečený čaj

Kamarádka nám ho nasevírovala minulou horkou neděli s ledem, byla to lahůdka. Tak jsem neodolala a dnes ho peču taky, dala jsem nakrájená jablíčka a hrušky a maliny, rybíz a jahody z mrazáku.

 
lvice
148 příspěvků 29.07.09 15:12
Re: Pečený čaj

Ráda bych připoměla tento recept. Je teď vhodného ovoce. Zjara jsem udělala z poloviční dávky ovoce a celé dávky rumu, když jsem uklízela mrazničku. Dolít vodou a pít jako čaj, no prosím. Ale nalít to neředěné na zmrzlinu - to je BEZKONKURENČNÍ . Doporučuji. Díky marmeládko.

 
pekarka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečený čaj

Jo, jo ten čaj znám, mamka ho letos dělala a je výborný.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky ze sírovce

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Chilli con carne Chilli con carne
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist