Recept Paštika z vepřových jater

aneb Paštika z vepřových jater *

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Paštika z vepřových jater

Postup

1. V kastrolku rozehřejeme 100 g sádla. Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Na středním plameni za stálého míchání pomalu osmažíme dozlatova. Játra vykrájíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli z výpeku vyjmeme, výpek opět rozpálíme, vložíme do něj nakrájená játra a opékáme je asi 4 - 5 minut, aby uvnitř zůstala růžová. Potom k játrům přisypeme zpět osmahnutou cibulku a směs necháme vychladnout. Vychladlá játra s cibulkou i výpekem umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme.

2. Do jemně rozemleté nebo rozmixované játrové směsi přidáme sůl, pepř, koňak, smetanu, prolisujeme česnek a ochutíme bylinkami. Vše dobře promícháme. Paštiku přendáme do formy a necháme zcela vychladnout ( pokud budeme chtít paštiku vyklopit, nejdříve formu vyložíme mikrotenovou fólií). Formu necháme přibližně 3 hodiny překrytou alobalem v chladu. Mezitím rozehřejeme zbylé sádlo a přelijeme jím odleželou paštiku. Necháme zatuhnout, opět zakryjeme alobalem a dáme do chladu na dalších zhruba 12 hodin odležet.

3. Paštiku podáváme nejlépe s rozpečeným pečivem a zeleninou dle chuti. Zdobíme petrželkou.

Recept je z kategorií: Pomazánky z uzenin, masa a drůbeže



Nahlásit recept

  • 02.07.05 vloženo
  • 54330x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min. bez odleÄą

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g sádla
  • 1 velká cibule
  • 500 g vepřových jater
  • 1 KL soli
  • pepř
  • 1 PL koňaku
  • 1 PL sladké smetany ke šlehání
  • 1stroužek česneku
  • 1 KL provensálských bylinek;

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 22.06.12 19:59

Vyzkoušela jsem podobný recept:1/2 kg vepřových jater, 20 dkg cibule, 20 dkg špeku, tymián, česnek, pepř, sůl, smetana na vaření, olej, 2 pol.lžíce másla, 1 vejce.
Cibuli orestovat na trošce oleje do růžova, přidat špek, játra a orestovat, přidat 1/2 kelímku smetany, přidáme koření a chvíli dusíme, přidat masox, potom 2 pol.lžíce másla a zbytek smetany, do chladného vejce a mixovat do hladka, sterilovat ve skleničkách 1 hodinu, já jsem si tento recept ještě upravila, vynechala jsem olej, máslo a jen polovinu smetany a žďabec masoxu.Cibuli jsem orestovala na sádle se špekem a potom játra, je velice dobrá.Tento recept ještě vyzkouším z kuřecích jater.;-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.05.12 21:17

Jednoduchý recept na domácí paštiku, vhodný hlavně pro ty, kdo nemají moc času a ani začátečníci by s ní neměli mít žádné problémy…
Od včera se nádherně proležela, koňak jsem nakonec neměla, takže jsem ho nahradila „půldeckou“ bílého vína, do paštik je fajn nějaké dobré, suché, s kořeněnou chutí…
Na výsledek to vliv nemělo, chutě se rozvinuly dobře i tak, stejně co si pamatuju, i babička do paštik používala víno a maminka taky…

Diskuse k receptu Paštika z vepřových jater

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 22.05.12 13:07

Diskuse byla přesměrována do tématu Chléb a nůž.

Tereza

 
Zuzka1973
1745 příspěvků 12.05.12 12:04

Tak jsem vyndala játra z mrazáku a jsem moc zvědavá na výsledek, vypadá to na zatím nejsnadnější postup, na jaký jsem dosud narazila :palec:
Jen ještě čekám na jednu z ingrediencí - večer se synek uvolil, že mi k nim do klubu skočí pro ten koňak… no, se ještě nevrátil :think: :mrgreen:
Tak až dorazí, pustím se do toho a pak poreferuju :mavam:

 
DanaJ
1134 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika z vepřových jater *

Paštika… tralala lalala a jednoduchej recept… lala tralálá :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Čerstvý žampionový salát

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist