Recept Paštika z vepřových jater

aneb Paštika z vepřových jater *

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Paštika z vepřových jater

Postup

1. V kastrolku rozehřejeme 100 g sádla. Cibuli oloupeme a na jemno nakrájíme. Na středním plameni za stálého míchání pomalu osmažíme dozlatova. Játra vykrájíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli z výpeku vyjmeme, výpek opět rozpálíme, vložíme do něj nakrájená játra a opékáme je asi 4 - 5 minut, aby uvnitř zůstala růžová. Potom k játrům přisypeme zpět osmahnutou cibulku a směs necháme vychladnout. Vychladlá játra s cibulkou i výpekem umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme.

2. Do jemně rozemleté nebo rozmixované játrové směsi přidáme sůl, pepř, koňak, smetanu, prolisujeme česnek a ochutíme bylinkami. Vše dobře promícháme. Paštiku přendáme do formy a necháme zcela vychladnout ( pokud budeme chtít paštiku vyklopit, nejdříve formu vyložíme mikrotenovou fólií). Formu necháme přibližně 3 hodiny překrytou alobalem v chladu. Mezitím rozehřejeme zbylé sádlo a přelijeme jím odleželou paštiku. Necháme zatuhnout, opět zakryjeme alobalem a dáme do chladu na dalších zhruba 12 hodin odležet.

3. Paštiku podáváme nejlépe s rozpečeným pečivem a zeleninou dle chuti. Zdobíme petrželkou.

Recept je z kategorií: Pomazánky z uzenin, masa a drůbeže



Nahlásit recept

  • 02.07.05 vloženo
  • 53694x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min. bez odleÄą

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g sádla
  • 1 velká cibule
  • 500 g vepřových jater
  • 1 KL soli
  • pepř
  • 1 PL koňaku
  • 1 PL sladké smetany ke šlehání
  • 1stroužek česneku
  • 1 KL provensálských bylinek;

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 22.06.12 19:59

Vyzkoušela jsem podobný recept:1/2 kg vepřových jater, 20 dkg cibule, 20 dkg špeku, tymián, česnek, pepř, sůl, smetana na vaření, olej, 2 pol.lžíce másla, 1 vejce.
Cibuli orestovat na trošce oleje do růžova, přidat špek, játra a orestovat, přidat 1/2 kelímku smetany, přidáme koření a chvíli dusíme, přidat masox, potom 2 pol.lžíce másla a zbytek smetany, do chladného vejce a mixovat do hladka, sterilovat ve skleničkách 1 hodinu, já jsem si tento recept ještě upravila, vynechala jsem olej, máslo a jen polovinu smetany a žďabec masoxu.Cibuli jsem orestovala na sádle se špekem a potom játra, je velice dobrá.Tento recept ještě vyzkouším z kuřecích jater.;-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.05.12 21:17

Jednoduchý recept na domácí paštiku, vhodný hlavně pro ty, kdo nemají moc času a ani začátečníci by s ní neměli mít žádné problémy…
Od včera se nádherně proležela, koňak jsem nakonec neměla, takže jsem ho nahradila „půldeckou“ bílého vína, do paštik je fajn nějaké dobré, suché, s kořeněnou chutí…
Na výsledek to vliv nemělo, chutě se rozvinuly dobře i tak, stejně co si pamatuju, i babička do paštik používala víno a maminka taky…

Diskuse k receptu Paštika z vepřových jater

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Admin Labužník.cz
609 příspěvků 22.05.12 13:07

Diskuse byla přesměrována do tématu Chléb a nůž.

Tereza

 
Zuzka1973
1740 příspěvků 12.05.12 12:04

Tak jsem vyndala játra z mrazáku a jsem moc zvědavá na výsledek, vypadá to na zatím nejsnadnější postup, na jaký jsem dosud narazila :palec:
Jen ještě čekám na jednu z ingrediencí - večer se synek uvolil, že mi k nim do klubu skočí pro ten koňak… no, se ještě nevrátil :think: :mrgreen:
Tak až dorazí, pustím se do toho a pak poreferuju :mavam:

 
DanaJ
1134 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika z vepřových jater *

Paštika… tralala lalala a jednoduchej recept… lala tralálá :-)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist