Recept Paštika z kuřecích jater na způsob foie gras

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Paštika z kuřecích jater na způsob foie gras

Úvod

Hledala jsem mezi místními recepty na paštiky, abych zbytečně nepřidávala další, ale ve všech jsem mezi surovinami našla nějaké koření, nebo jinou výraznou složku. Tak snad nebude vadit jedna paštika navíc… když se navíc ve výsledku skutečně podobá té slavné pochoutce :- ).

Zdroj: Cuisine et Vins de France

Postup

Játra očistíme, pokud jsou velká, rozkrojíme napůl. Nakrájíme najemno šalotky.

Rozpustíme oříšek másla na pánvi, přidáme šalotky a pomalu orestujeme doměkka, ne ale do zabarvení šalotky. Přidáme játra a prudce opékáme (pozor na oči a vůbec, hrozně to prská) 5 minut. Snížíme plamen, osolíme, opepříme, přidáme portské víno a za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá jako sirup.
Necháme úplně vychladnout.

Obsah pánve přendáme do mixéru se zbylým mírně změklým máslem a mixujeme, dokud nezískáme hladkou vláčnou hmotu. Ke konci mixování přidáme koňak. Můžeme ještě trochu vyšlehat šlehačem.

Ověříme chuť, případně dosolíme a dáme do velké formy na paštiku nebo do několika menších. Povrch lehce posypeme čerstvě mletým pepřem, černým, nebo červeným.

Rosol připravíme buď podle návodu na sáčku (to jsem udělala já, připravila jsem ho ze zbytku kuřecího vývaru v kombinaci s portským vínem) nebo pokročilejší použijí rosol vlastní. Místo rosolu poslouží i rozpuštěné sádlo, kachní, husí nebo i vepřové, případně přepuštěné máslo.

Necháme v lednici nejméně 24 hodin, podáváme s čerstvým pečivem.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso



Nahlásit recept

  • 02.05.11 vloženo
  • 28586x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 45 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 600 g kuřecích jater
  • 300 g másla demi-sel (v Česku použijte polovinu slaného, polovinu
  • obyčejného másla)¨
  • 3 šalotky
  • 1 dcl červeného portského
  • 1 lžíce koňaku (dala jsem calvados)
  • sůl, pepř
  • rosol na pokrytí hotové paštiky - ze sáčku nebo z vývaru
  • nebo sádlo
  • nebo přepuštěné máslo

Doporučená příloha

  • Nějaká pikantní ovocná záležitost, třeba hrušky na zázvoru podle babi

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Paštika z kuřecích jater na způsob foie gras

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4382 příspěvků 01.03.16 20:59

Mám rád paštiky s kousky jater, ale abych vyšel vstříc společné poptávce mančaftu po paštičce jako máááslíííčko, tak jsem trošku pozměnil způsob tepelné úpravy jater:
Ve vodě povařím divoké koření (nebo koření nepoužiji), pak vložím játro, ztlumím oheň a nechám krátce táhnout do okamžiku, kdy už rozříznutý zkušební kousek „nekrvácí“. Sliji vodu a po vychladnutí pokračuji podle rcp…
No, skoro podle rcp; nedávám cibulku ani portské a někdy dám alkohol (naposledy to byl Zacapa 23)
Teď o víkendu jsem naplnil pár nepodařených paštiček (nepodařené, ale jako peříčko byly) a zbytek paštiky jsem si uhamonil a polizoval jako Nutelu. Ta lízanka mi vydržela jenom do pondělka :)

 
ajta
590 příspěvků 24.12.11 11:16

Excelentní !! :potlesk:
Portské jsem použila Graham's Six Grapes a na dochucení Grand Marnier. Paštiku jsem zalila přepuštěným máslem. A výsledek je fantastický.
Děkuji za skvělý receptík. :palec:

 
jolana
4988 příspěvků 07.06.11 13:56

Casino,kdyz jsem dneees uvarila jaterko , nechala vychladnout a umixovala v Mulinex chooper 1000 W tak se jemnounko jaterko zahralo, potom som dala maslo naraaz a krasne sa to umixovalo a naslahalo a nezahralo, pak smetaanku a je to jednoducho ndycha, naslahane , lahodne, jrmnonuke a nadychane..pche­..kdo umi ten umi..akurat som to osolila..mooc..usla mi ruka kedze som myslela na teba celkem intenzivne.. az so slzami v ociach.. takze idem dokupit jaterka ..
 http://www.youtube.com/watch?…

:lol:
 
lydia
1217 příspěvků 18.05.11 10:57

Dag, napiš prosím ten recept zvlášť, bylo by škoda, kdyby se v komentářích ztratil.
Zébulon, promiň, ale vyzkoušela jsem nejprve ten od Dag, protože mě casino svým komentářem dostal :-) . Ale taky na ni dojde.
Ještě jsem nikdy paštiku nedělala. Vzala jsem krůtí játra, protože kuřecí právě neměli. Přidala jsem do jedné části 1 čl medu a do druhé trochu brusinkového kompotu. Bylo to výborné.

Příspěvek upraven 18.05.11 v 10:57

 
zébulon  11.05.11 13:48

Promiň, jago, promiň :- ). Snad tu bojovnost využiješ efektivně.

 
jaga13
399 příspěvků 11.05.11 12:18

…ojojoj, to patřilo di do jiného receptu, sorry :oops:

 
jaga13
399 příspěvků 11.05.11 12:17

…zébulon, asi jsem ve škole nedávala pozor, zpívala jsem „strana naródnaja“… :mrgreen: a teď to mám v hlavě a jsem patřičně bojovně naladěná :roll:
di, i já bych se přimlouvala ke vložení receptu, přece nejsme všichni zde exhibicionisté (strašné slovo pro dyslektika, uf) :lol:

Příspěvek upraven 11.05.11 v 12:18

 
zébulon  11.05.11 11:51

Haha, dando, to je pravda, jednou takhle u nás došlo i na letitý Kagor (a ten nás nějak inspiroval ke zpěvu ruských písní, takže syn se při návratu uprostřed noci divil, když z oken znělo s vervou „vstaváj staná agrómnaja!!!“).

To jsme se od paštiky dost odklonili :- ).

 
danda  11.05.11 11:09

Zébulon, to vydržení je u nás hodně relativní :-), doma je stále něco málo, pak ale přijde neohlášená návštěva a i když přinese, tak často dojde i na ty zbytky na vaření dlouho po půlnoci :-), nehlášené jsou nejlepší :-)

 
zébulon  11.05.11 10:29

Jasně, můžu potvrdit, že dobré portské „na vaření“ u nás mají Vietnamci v zelenině. A jelikož na samotné pití opravdu moc není, vydrží ve špajzu i relativně dlouho :- ).

 
midla
266 příspěvků 11.05.11 10:25

To žluté je grilovaný ananas. Wydro „ošidila či neošidila“ se týká množství nikoli cenových relací. Víno mám z těch levných a tedy v tomto smyslu ošidila. Chutnalo nám, to je hlavní. Másla jsem dala o poznání míň a dle mého to nevadilo. Paštikám zdar.

 
zébulon  11.05.11 10:16

midlo, ta se krásně povedla! To je ananas, to žluté?

wydro, nekdy ano, nez tak nejak samovolne vyprchaji :-).

 
wydra  11.05.11 09:57

Midlo a spol, vy mate vsichni bezne doma portske a konak? Nemuzu mnoho jidel varit, protoze kvuli 1 lzici by cena jidla odpovidala pastice z franc. prodejny :-)
Takze si holt musim odrict pastiky tohoto typu.
:mrgreen:

Příspěvek upraven 11.05.11 v 09:58

 
midla
266 příspěvků 11.05.11 09:38

Výborná rychlovka, ošidili jsme máslo, rozhodně neošidili portské ani další alkohol. Dík za recepis. Bude se opakovat. :palec:

 
wydra  08.05.11 08:29

Něco z historie Labuznika k tomuto tematu ..... :-P :potlesk:
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.11 11:01

Asi jsem špatně vysvětlila svou myšlenku… Nechme to na jindy a na jinam, sem to nepatří a já nevím, jak svůj geniální nápad lépe nastínit. :-)

Upřímně - taky je to nápad, který se zatím jen rodí a možná je taky úplně pitomý a nesmyslný. Ale třeba v rámci „oblíbených“ použitelný.

O tom, že by mě Bentovy fotky zahlcovaly, jsem (aspoň myslím) nikde neřekla ani slovo. Tedy pokud nepíšu něco, co si nemyslím. Pak prosím o upozornění, pokud možno velmi pregnantní, objednám se na nejbližší termín na psychiatrii :D

 
casino
4382 příspěvků 05.05.11 10:23

Alis, píšete:
„Napadá mě, jestli by si některé recepty nezasloužily samostatné podkategorie (podobné, ale v něčem jiné). Někdy bych to uvítala – moci srovnávat jednotlivé nuance a nemuset se zahlcovat stovkami jiných, co mi vyhledávač nabídne…“
Nevím, nevím, už tak aby se v tom prase vyznalo :roll:
Ale možná by to bylo přijatelné řešení pro Bento, který zde pravidelně irituje labilnější labužníky svými úvahami o vymazání-nevymazání „svých“ receptů, resp. „fúzií“ :wink:
A býti „zahlcena“ Bento krásnými fotkami…? Co lepšího si lze přáti :-)
zébulon, omlouvám se… :oops: :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.11 09:16

Zebu, už moje maminka nebyla dcérka poslušná… Když mě občas předávala zkušenosti v kuchyni, například mi řekla, že podle kuchařek se játra nemají solit. Pak se ke mně naklonila a dodala: Mezi námi - hovězí určitě ne, ztvrdnou na kámen. Vepřová dušená taky neriskuj. Ale naše milované minutky (plátky) a nudličky na cibulce klidně osol, nic se tomu nestane a jídlo bude chutnější. :-)

Stejnou zkušenost jsem potom udělala i s játry kuřecími :-)

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.11 09:11

To nebylo žádné dlouhé pátrání, Casino, to byly jen recepty, se kterými jsem měla zkušenosti. Ještě vím, že něco podobného dělala i Aničkav, ale její verzi jsem ve svých uložených nenašla. Jen její játrovou pomazánku na lokše a ta je přece jen odlišná a steriluje se.

Já nejsem kompetentní rozodovat, který recept vložit a který naopak smazat, ale pokud můžu přidat svůj názor, jsem taky pro :-)

Napadá mě, jestli by si některé recepty nezasloužily samostatné podkategorie (podobné, ale v něčem jiné). Někdy bych to uvítala - moci srovnávat jednotlivé nuance a nemuset se zahlcovat stovkami jiných, co mi vyhledávač nabídne…

 
zébulon  05.05.11 09:08

casino, se neomlouvejte, mne se to libi, takova plodna diskuze. Myslim si taky, ze ten hezky recept od daq by si zaslouzil vlastni misto. Vy jste tedy akcni clovek :- )).

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.11 08:45

No jo, no, v uvozovkách to bylo :-) Děkuji :-)

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.11 08:44

Casino, to ano, to dělám… Jsem zvyklá všechno psát do svých poznámek, pak zkontrolovat a pak zkopírovat. Naučil mě to právě labužník před lety, kdy se každý druhý (někdy první) příspěvek ztratil :-)

Jaký je v tom rozdíl? V uvozovkách? Myslela jsem, že znaky jako znaky????

Příspěvek upraven 05.05.11 v 08:51

 
casino
4382 příspěvků 05.05.11 08:37

Technická:
Alis, eši Vy to nepíšete a pak nekopírujete z Wordu (např.) :?:

Edit:
Alis, prošel jsem odkazy…; dík za Cliftonskou pátrací akci…, ale pokud zde není nic jiného (lepšího :-P ) myslím, ža dag by měla ten recept vložit na LAB, aby tato chutná chuťová „chuťovka“ měla šanci, že na ni občas někdo natrefí.
Opravdu, vážně, fakt…, ta játrovka, tak to je massso :palec:

Příspěvek upraven 05.05.11 v 08:53

 
Alis
2617 příspěvků 05.05.11 07:40

Nějaké obměny v postupu a výrobě pro inspiraci :-) :

Dělávala jsem před lety podobnou od babi. Je to jednoduché a osvědčené. Polovina rodiny ji blahořečila (protože je hodně játrová), druhá polovina odmítala (protože je hodně játrová).

Podobnou dělá i tea63, s tou má zase zkušenosti Jolana

Lin peče a část másla nahrazuje smetanou

Nějak mi to vkládání odkazu nefunguje. Buď je to rozbitý nebo je rozbito v mé nemocné hlavě :-)

Příspěvek upraven 05.05.11 v 08:44

 
casino
4382 příspěvků 04.05.11 23:03

zébulon, omlouvám se, ale už zde s komentáři budu končit. Doufám :wink:

jaga13, přiměla jste mě k návštěvě svatostánku konzumu, a protože na lačno, nechal jsem tam majlant :twisted: Nakoupeno, uvařeno a chutě už se snoubí v lednici :-P
Poněvadž jste se zachovala férově a nenasazovala mi předem psí hlavu na hlavu, nebudu Vás štengrovat a budu taky férovej :-)
Ta šlehačka s jatérky nefunguje podle Vašich představ, lépe řečeno, nepodařilo se mi to prokázat.
Když sem včééra dag dala svůj recept do komentářů, musel jsem mít při čtení vlčí mlhu… Mixovat vařené játro? A nasucho?? Já je tlačívám přes robomasomlýnek a obyčejně to končí minimaxem :cry: Takže dnes jsem mixoval… ETA to neutáhla, tyčák si ani neškrtl, zachránil to až TURMIX L.P. 1936 po mamince. Taky málem zfajroval… Játro se mixováním zahřálo.
Po ochlazení fáše jsem natřikrát přidal studené máslo… … Játro se mixováním zahřálo.
Po ochlazení fáše (specifická hmotnost 0,994 g/cm3) jsem přidal studenou šlehačku (30%ní) a mixoval. Játro se mixováním zahřálo.
Po ochlazení, teď už skoro hotové paštéty, byla specifická hmotnost 0,984 g/cm3. Rozdíl 0,01g může být chyba při stanovení, ale dejme tomu, že došlo k našlehání, záleží na úhlu pohledu :mrgreen:

dag, ta Vaše receptura je vymakaná! Je to na hraně (co se přípravy týká), ale výsledek je Ia! Snad receptu neudělám medvědí službu, ale já celý večer chodím do lednice a ulizuji… Nemohu jinak, než konstatovat, že strukturou ale i CHUTÍ mi to nejvíce připomíná nepřezrálý HERMELÍN (potvrdí to někdo?)

Dvě třetiny paštiky jsem ochutil TÍMTO KOŘENÍM podle komentáře z 07.01.10 17:07; do části jsem přidal hořčičné semínko a nakládaný pepř, do zbytku sušené brusinky…
zébulon, omlouvám se… :oops:

Příspěvek upraven 04.05.11 v 23:29

 
zébulon  04.05.11 19:09

Pro způsob a la foie gras ale nenakypřujte ani nenadlehčujte :- ). Výsledkem má být právě kompaktní tuhá a jemná hmota.

 
dag
529 příspěvků 04.05.11 18:13

Casino, chladné máslo se našlehá, rozpuštěné se umíchá.Šlehačka opravdu nakypří, ale hlavně ušlehanou hmotu zjemní.Je to přece jen obyčejná, rychle udělaná pomazánka

 
jaga13
399 příspěvků 04.05.11 11:37

milé :mrgreen: casino, když píšu nadlehčila, myslím nadlehčila…zkuste přidat neušlehanou šlehačku do pastovité hmoty a pak šlehat, zapracuje tam jako nadlehčovadlo, má tendenci tvořit pěnu a tím nadlehčovat do čeho přidána jest

 
casino
4382 příspěvků 04.05.11 11:03

:-) milá gaga13,
pokud se bavíme o receptu dag zde z komentářů, pak tedy stran CHLADNÉHO másla setrvávám v očekávání dag laskavého objasnění :-D
Zatím to zde vypadá, co kuchař, to jiný názor :roll:
Píšete: „…šlehačka a opradvu nadlehčila výslednou paštiku,…“ Možná jste chtěla napsat „odlehčila“ :?: Či snad myslíte, že NALITÁ šlehačka působí jako nadouvadlo :wink: No, nevím, nevím, ale možná snad, když se následně „mixuje dohladka“ s těmi jatéérky, tak to třeba i expanduje (jen aby to neexplodovalo :mrgreen:

 
jaga13
399 příspěvků 04.05.11 07:29

pěkné recepty, oba vyzkouším…studené máslo se dává asi proto, aby pak v chladné hmotě správně zafungovala šlehačka a opradvu nadlehčila výslednou paštiku, si tedy myslím :think: a nechat odležet v chladu se mi zdá dost důležité, zvláště u paštiky, milé casino :twisted:

 
zébulon  03.05.11 21:47

Omlouvam se, ale musim jeste jednou - jolano, ta veta s klobouckem me rozesmiva :- )).

 
zébulon  03.05.11 21:38

daq, to je pekna varianta, to nekdy zkusim. Taky jatra solim az po opeceni, tak me ucila maminka a jelikoz jsem dcerka poslusna, nikdy jsem nezkousela jinak. Pry by jinak ztvrdla. No asi jo :- ). A chladne maslo proto, ze je vonave, ne?

 
dag
529 příspěvků 03.05.11 13:50

Casino, Casino…někdy se mi po Tobě i stýská.

 
jolana
4988 příspěvků 03.05.11 12:41

tuuudle…nepri­paluje…ja jsem byla hodna..taky..ob­cas..to se vyvazi.. :-P :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?…

 
jolana
4988 příspěvků 03.05.11 12:41

tuuudle…nepri­paluje…ja jsem byla hodna..taky..ob­cas..to se vyvazi.. :-P :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?…

 
casino
4382 příspěvků 03.05.11 11:54

jolana, já a ven na slunko? Ani náhodou!!! Já jsem ošlehaný akorát tak kavárenskými větřáky :mrgreen:
Tento recept mě zaujal právě jako zdroj Déčka, když už tedy vypadám jak ředitel vápenky :-P
Nechci se s Vámi přít, ale ten tip vidím tak na 50% :think: Tedy, nic moc :mrgreen:
No, ale u vás prý už připaluje…, tož si déte bacha :wink:

 
jolana
4988 příspěvků 03.05.11 11:28

To su recepty, jedna radost :)..pastiky sa hodia a velmi .. vdaka :)

Ja by som si tipla ze chladene maslo sa naslaha okrem toho ze chladene zabrani tomu takemu typickemu puchu ci pachu..?!..:)
Casino, ze ty chodis po jarnim slunickou bez kloboucku.. :-P

 
casino
4382 příspěvků 03.05.11 11:10

No, čtu-li dobře, tak se taky vaří… :mrgreen:
No, dejme tomu, že se vaří tak trátce, až se „skoro“ nevaří… :-P

Zajímavé je to CHLADNÉ máslo. Má to nějaký technologický význam? (aby se paštika nepřehřála, či aby se mixovalo dostatečně dlouho - než se másko zapracuje?). Asi to bude pro mixer větší makačka, než se obě hmoty spojí… Proč tedy?

...........

:-) …„aby se chutě spojily“ Hihihi :wink:

Příspěvek upraven 03.05.11 v 11:12

 
dag
529 příspěvků 03.05.11 09:22

Toto je můj recpt.
Také se ńevaří , ani nepeče, ale hned se maže na houstičky.

500g drůbežích jater
100g másla
100ml šlehačky.sůl a pepř
1-2 lžíce brandy

játra vložím do vařící NEOSOLENÉ vody .
Když zešednou, ještě asi 2-3 minuty povařím.
Scedím, nechám odkapat a vychladnout.
Vychladlá játra umixuji.
Přidám na kostičky nakrájené CHLADNÉ máslo a znovu mixuji.
Když jsou obě hmoty spojené, zaliji šlehačkou a mixuji do hladka.
Nakonec přidám brandy.
Dám do mističky a nechám alespoň dvě hodiny v ledničce, aby se chutě spojily

 
casino
4382 příspěvků 02.05.11 22:46

Jj, nádhera :-)
Konečně recept na paštiku, která se nepeče!
Dělám se sádlem (prasečím, škvařeným)
Vyzkouším s máslem (kravím, čerstvým) :wink:

 
Drobek  02.05.11 21:34

Ale tohle je nááádhera. Už to tisknu, foie gras jsem v životě neochutnal, znám jen z televize a husí játra taky. :-(
Kuřecích jsou plné obchody. :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Guláš z masáků

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist