Recept Pampeliškový med 2

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pampeliškový med 2

Postup

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího (4 l) hrnce a přelijeme je 2 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
Do druhého dne necháme vyvařené květy louhovat, pak je vymačkáme přes plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony a cukr.

Vaříme 60 – 90 minut za občasného promíchání, čistou (novou vařečkou. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty



Nahlásit recept

  • 14.03.02 vloženo
  • 67004x zobrazeno

Ingredience

  • 365 velkých rozvinutých květů pampelišky
  • 2 celé omyté citrony bez jadérek
  • 2 kg krystalového cukru
  • Pampeliska - léčivá od hlavy k patě.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pampeliškový med 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
plechovicka
7 příspěvků 23.05.13 12:31
Good recept

Tak už ho mám ve skleničkách, chutnala sem sladoučkej a dobroučkej jak med :srdce: bála sem se tý karamelizase ale povedl se :)

 
plechovicka
7 příspěvků 23.05.13 12:31
Good recept

Tak už ho mám ve skleničkách, chutnala sem sladoučkej a dobroučkej jak med :srdce: bála sem se tý karamelizase ale povedl se :) Dělala jsem ho z poloviční dávky protože sem si vzpoměla strašně brzo že bych mohla udělat pampeliškovej med a mám cca 7 skleniček od přesnídavky :potlesk:

Příspěvek upraven 23.05.13 v 12:39

 
di
2297 příspěvků 06.05.09 02:19
Re: Pampeliškový med

Jak někde dole upozorňuje KatkaH, je to bohužel taky silný alergen – vyzkoušeno osobně, i mými dětmi. :-/

 
bocianka
527 příspěvků 05.05.09 22:18
Re: Pampeliškový med

Dříve jsem květy počítala. Teď to vážím, asi 25 deka na jednu várku. Vynikající je taky sedmikráskový, stejný postup jako u papmeliškového. K zahození není ani z květu bezinky.

 
z-d-e-n-a
1 příspěvek 05.05.09 16:36
Re: Pampeliškový med

Dnes jsem vařila pátou dávku , je hodně tmavý a hustý , zbylé dávky mají nádherně zlatou barvu – postup vždy stejný . Jen mě mrzí , že už pampelišky odkvétly , ještě bych med vařila … Moc mě to chytlo , protože se všechny dávky povedly . Až se divím , vařila jsem to poprvé v zivotě . Jestli mohu poradit , vařit alespoň 1 a půl hodiny a i maličko víc , stačí občas zamíchat. Není třeba u toho stát . Je opravdu výborný !!! (200–220 pampelišek , 1 litr vody , 1 kg cukr krystal , 1 citron a 1 pomeranč ). Ať se Vám povede ! Hezký den , Zdena .

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Teď jsem udělala poslední proces- nalila do skleniček, zavíčkovala a otočila. Mám 15 skleniček, velikostí od přesnídávky, má krásnou zlatavou barvu a pěkně tuhne a až vychladne, bude to přesně ono!
Pár vás tu psalo, že jste udělali karamel ( taky se dá sníst), tak se zeptám, jestli jste to nalévali do skleniček vařící, protože jak se to nechá byť jen chvilku stát jen tak, za chvíli to karamelizuje- možná by to zafungovalo, znovu přivést k varu. Pěkný jarní večer!

 
vosa.armanda
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Na poprvý se mi taky podařil karamel, ale je to fajn. Udělala jsem z toho lízátka:-D

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Já už také sbírám a to i s našema pidilidima, ale tahají mi to z košíčku. Pampelišky jim nic neříkaj, zato houby ty normálka hledají! Nejlepší by bylo, každý den sebrat 1 a za rok by jich byl ten správnej počet- jenže neroste celoročně, tak jsme zase namydlený. Prima neděli!

 
ildig
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Opravdu musím ty květy počítat? Nedá se to nějak od oka? Třeba pětilitrový hrnec…Plánuju ke sbírání využít procházky se psy a ti mi moc klidu k počítání nedopřejou…

 
sivakova
488 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Vedle citronu přidávám do pampeliškového medu ještě pokrájený jadérek zbavený pomeranč. Chuť medu pak připomíná cucavé bonbony. Zdraví Libuše.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Druhý pokus už se vydařil. Z cca 1740 g vyluhované tekutiny mám asi 2550 ml medu (pampeliškového sirupu). Klasicky opět řídkého, ale uložením trochu zhoustne a do čaje či na limonádu je vyhovující. ;o)

 
Marjanka2
210 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Tady už padlo, hodně prudký déšť a pár hromů, ale mračit se nemá cenu. Ať se daří i Tobě.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

No, neztratila, když jsi schopná tohle napsat. On je dneska nějak těžký den, tady v jižních Čechách černo před kroupami, tak je škoda si ho ještě kazit. Tak ať se daří!

 
Marjanka2
210 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Máš pravdu, asi jsem ulítla. 30 letým prcháním před včelami (mám alergii na bodnutí) jsem ztratila smysl pro humor.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Ale no tak si to tak neber. To je jak s tou unií, kde rum není rum.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Ale no tak si to tak neber.

 
Marjanka2
210 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

To nepopírám, ale je mi líto med to není. Zeptejte se kteréhokoliv včelaře.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med - marjánko

A ten pampeliškový med je moc dobrý!! A zdravý!! :))

 
Marjanka2
210 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Med existuje jenom jeden a ten vyrábí včela medonosná, vše ostatní jsou pouze sirupy s obsahem pylu.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Holky, bordel uklizen, jen malé spečené asfaltíky na plotně pořád drží, už nevím, co bych na to dala, aby to šlo dolů. Včera, když jsem viděla ten karamel, měla jsem chuť se vykašlat na úklid a jít si hrát s ornamenty z karamelu. ;o) Nových 400 květů je již naloženo a zítra u toho budu sedět a sedět a sedět. ;o)))

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Vladka není sama, kdo umí pampeliškový karamel. Bohužel i já jsem se ho minulé jaro nechtíc při výrobě medíku naučila :))) Nevzdala jsem to a udělala nový a celou zimu jsem s ním sladila čajíčky. Nezapoměla jsem ani na bezinkový med, který je možná ještě lepší.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med - Vlaďko

Tak Vlaďka, jak píše v deníčku ho dělá ze 400 ks a může nám dát recept na pampeliškový karamel :)). Tak co Vlaďko – pohroma uklizena? Já mám podobnou skušenost se zapomenutým uzeným v papiňáku – ale to patří do diskuse k Pohromám v kuchyni.

 
jau
344 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med - Luthien

Dávám ho do těch menších skleniček od majonézy a z této dávky (400 květů, litr vody a kilo a půl cukru) mívám 4–5 skleniček. Zdravější, ale dražší, je dát cukr hnědý.

 
jau
344 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med- barnabas

Dva litry vody na 365 květů je moc, já dávám na 400 květů jeden litr vody a dva citróny. Když se Ti to zdá řídký, nezbývá, než vařit, dokud se větší část vody nevyvaří.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Barnabáško, mně pampeliškový neztuhnul nikdy…používávala jsem ho do čaje. Možná by pomohl želírovací cukr. ;o)

 
barnabas
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Med jsem včera vyzkoušela a vypadal dobře. Jenže ještě ráno, i když byl vychladlý, nestuhl. Nevítě čím to může být? Prosím poraďte. Díky moc!!

 
Luthien
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Chtěla bych se zeptat, kolik si asi mám připravit skleniček na tuto dávku medu, dejme tomu skleniček od přesnídávky?

 
Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Pampeliškový med je výborný na kašel. Ale pozor, může být silný alergen !

 
maja55f
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

vyskoušejte, já t ozkusila jeto mňamka!!!

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med - přidán obrázek

díky Pendo :)

 
kolacek
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pampeliškový med

Tento med jsme vařili s manželem po dlouhé době,ale recept nemá chybu,hustota,chuť, no prostě je vynikající. Příští sezonu pampelišek se chystáme na mnohonásobné množství. Včera při jízdě na kole jsme se rozhodli pro bezinkový sirup, příroda nám dává neustálé množství možností.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Dýňové zelí

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
TOPlist