Recept Pampelišková poupata naložená jako kapary Dia Veg Linie Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pampelišková poupata naložená jako kapary

Úvod

Všestranné použití v kuchyni; hlavně tam, kde se dávají kapary naložené ve slano-kyselém nálevu. Například do studených omáček, salátů a salátových dresinků.

Postup

Poupata pampelišek sbírám co nejmladší, jen sotva vykukující z listové růžice. Ta starší mají již prodloužený stonek a ráda se při přípravě pootevřou. Ono to není na škodu, chuť je stejná. Jen už to není ta zelená „kulička“.

Nasbíraná poupata zbavíme spodních odstávajících zelených lístků.

.

Přesypeme do kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a stáhneme s ohně – již dál nevaříme! Scedíme a rozložená necháme oschnout na utěrce (nechala jsem přes noc).

.

Do vhodné sklenice ukládáme poupata ve vrstvách a každou zasypeme solí. Nakonec zalijeme vinným octem, uzavřeme a sklenici několikrát překlopíme, aby unikly vzduchové bubliny, které mezi poupaty zůstaly.

.

To je vše, přátelé :lol: . Uložené prý dlouho vydrží; s tím však zkušenost nemám.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Konzervace Pro alergiky (mléko, vejce) Pro diabetiky Redukční dieta Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.05.15 vloženo
  • 2866x zobrazeno

Ingredience

  • uzavřená mladá poupata pampelišek
  • sůl
  • bílý vinný ocet

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 08.05.15 13:39

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pampelišková poupata naložená jako kapary

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1649 příspěvků 21.03.17 08:27
@Labužník jandule02 píše:
… že sníst tolik zeleniny v celku a syrové je nad lidské síly …

Kolik té zeleniny odšťavňuješ? Já jí sním denně 300 - 500 g celkem (drtivá většina za syrova) a domnívám se, že co se týče vitamínů, nerostných látek a vlákniny, je to dostatečné množství :nevim:. K tomu ještě ovoce (asi 1/4 kg za den). Zeleninu 3× denně misku (některou i v celku, strouhanou nebo krájenou - míchaný salát) po cca 150 g; ke svačinám po jednom velkém jablku.

Listy jarních bylinek dávám do salátů jemně natrhané s jednoduchým dresinkem.

Pro představu: 150 g zeleniny je přibližně hrst kysaného zelí nebo 2 - 3 střední mrkve či 2 rajčata, 1/2 větší salátové okurky, 1 červená řepa „do hrsti“, 1/4 květáku, 1/3 větší brokolice apod. :mavam:

 
Labužník jandule02
1080 příspěvků 20.03.17 13:20
Já bych ho tak nezatracovala

Máme Omegu, a zeleninové šťávy jsou proto tak dobré, že sníst tolik zeleniny v celku a syrové je nad lidské síly, ale ve šťávě to jde. V bříšku jak v pokojíčku, ale chce to dát si šťávu alespoň 3 x týdně. Ideálně každý den. Základem všech směsí je mrkev, pak se přidává prakticky cokoli. a tedy i ten pampeliškový kořen, kopřivy a jiné byliny.

 
birkana
1649 příspěvků 17.03.17 08:09

Hezký příspěvek ve zdejší diskusi na téma ODŠŤAVŇOVAČ ; od Kateřiny Říhové :lol:.

 
Zuzka1973
1898 příspěvků 15.03.17 18:32

@birkana - aha… už vím, o co jde… tak na ten už jsem sice koukala před Vánoci, ale odradila mě cena… :oops:
Zůstanu tedy u osvědčeného zpracování :kytka:

 
birkana
1649 příspěvků 15.03.17 17:17

@Zuzka1973, ona Jandule asi nemá na mysli lis na ovoce na kliku, co vypadá jako masomlýnek. Ale ten moderní, současný hit :lol:. Zagůgli (heslo šnekový odšťavňovač), ať jsi „v obraze“ a „jdeš s dobou“. Mají jej snad všechny e-shopy s domácími spotřebiči (vč. Alzy). Ten historický ruční strojek by pampeliškový kořen sotva rozemlel, natož řádně a důkladně odšťavnil :roll: :evil:.

 
Zuzka1973
1898 příspěvků 15.03.17 13:12

@Labužník jandule02 - ten bych měla někde mít ještě po babičce… zkusím najít…

 
Labužník jandule02
1080 příspěvků 15.03.17 12:38
Ono to takhle asi nepůjde

Odšťavňujeme v šnekovém odtavňovači, který vyloudí šťávu ze všeho, tedy i z křenu a pampelišky.

 
Zuzka1973
1898 příspěvků 13.03.17 18:17

@birkana - dopadla jsem podobně… Ale zkouška proběhla jen na skleněném struhadle a pak v lisu na česnek… ani kapka :(
Tak jsem opět jen usušila v sušičce - na čaj :) Čaj je z těch kořenů super, chutná s medem i bez něj…

 
birkana
1649 příspěvků 13.03.17 14:32

@Labužník jandule02, byla jsem zvědavá :lol:. Zkusila jsem ten kořen nastrouhat (ručně), byl suchý víc než křen. Šťávu jsem vymačkat nedokázala. Tak jsem další kořeny (6 pěkných kusů) zkusila zpracovat v odstředivce na ovoce. Výsledkem bylo její téměř půlhodinové čištění. Speciální stroj na šťávy nevlastním, takže neochutnám. Možná rozmixovat s trochou vody a vymačkat na sítku :think:. Ale ve styku s kovem… :zed:.

 
Zuzka1973
1898 příspěvků 13.03.17 12:50

@Labužník jandule02 - to musím vyzkoušet, já je zatím používám jen jako čaj nebo pražené do doma dělané „melty“, ale tohle zní také zajímavě, díky :kytka:

 
Labužník jandule02
1080 příspěvků 13.03.17 12:44
Kořeny pampelišek

Neničit, odšťavnit. Je to sice hořké, ale když se přidají do štávy z mrkve, event. s přídavkem červené řepy, tak to neva. Každopádně úžasná detoxikační záležitost.

 
Zuzka1973
1898 příspěvků 12.03.17 12:25

@birkana - díky za tip, to zní dobře :mavam:

 
birkana
1649 příspěvků 12.03.17 12:05

@Zuzka1973, naložená poupata jsem také jednou přidala do šťávy k přírodní roštěné při jejím dokončování. Zajímavé osvěžení jinak „obyčejného“ pokrmu ;)

 
Zuzka1973
1898 příspěvků 12.03.17 09:45

Chystám se na ně i letos - hned jak otrhám poupata na „kapary“, vytahám i kořeny - z těch je moc dobrý čaj jak ze syrových, tak ze sušených (stačí v sušičce). Když je chci přidat do domácí „Melty“, tak je pražím…
Kořeny doporučuju sbírat na jaře, čaj z nich je příjemně lehce nahořklý, ale i bez doslazení má příjemnou chuť, tedy alespoň mně se příjemná zdá - to samé čaj z květů.
Skvěle se dají využít i mladé lístky a část květů nechám na čaj z květů a na sirup :)
Pampeliška se dá opravdu využít „do mrtě“, nemusím se bát, že bych ji na pozemku vylikvidovala - ač každý rok vytahám slušné množství těchto rostlinek - není to další jaro vůbec poznat :D
Ještě dlužím za tento recept poděkování :kytka:

 
Roomanka
205 příspěvků 11.05.15 21:23

Uznávám, že z lichořešišnice byly kapary lepší. Nevařila jsem je. Také jsem nevařila bezinky, ale protože jsem se jich bála, mám je doposud a příště je povařím. Nejsou chuťově špatné. Postupovala jsem podle pana Cuketky.
 http://www.cuketka.cz/?…

 
birkana
1649 příspěvků 10.05.15 16:30

@Roomanka, lichořešišnici jsem ještě nezkoušela a bezinku (zelenou) bych raději ani nezkusila :cert:. Také jsem někde četla, že se takto mohou nakládat i poupata sedmikrásek. U nich mě ale odrazuje jejich velikost, resp. drobnost; bylo by jich třeba natrhat mnohonásobně více 8o. Z té vyfocené skleničky už mám jen půlku, rozsekaná poupata jsem použila do domácí tatarky místo kapar. A byla dobrá jako s pravými :kytka:

 
Roomanka
205 příspěvků 09.05.15 22:07

Vloni jsem takto nakládala plody lichořešišnice, byly vynikající. Zkoušela jsem to i se zelenými bezinkami, ale s těmi se musí opatrně - jednomu by se mohlo udělat šoufl. :)

 
jolana
5057 příspěvků 08.05.15 15:07

@birkana, taky tak :lol:

 
birkana
1649 příspěvků 08.05.15 14:10

@jolana, také je nakládáš do soli a octa? Nebo jinak? :kytka:

 
jolana
5057 příspěvků 08.05.15 13:42

@birkano, :palec:..si mi pripomenula ze treba ist ist zbierat kapary.. :mavam:

Příspěvek upraven 08.05.15 v 13:42

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Nadívaný hovězí jazyk


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Cibulačka Cibulačka
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist