Recept Palačinky (základní těsto)

(Hodnoceno 6x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Palačinky (základní těsto)

Postup

V polovině mléka rozkvedláme vejce, sůl a všechnu mouku, pak přilijeme druhou polovinu mléka, dobře rozkvedláme a na rozpálené pomaštěné pánvi pečeme tenké palačinky.

Podáváme:

  • potřené džemem, tvarohovou nádivkou, nezapečené, tvaroh se zbytečně znehodnotí a ztrupelnatí;
  • neplněné, jen volně naplocho sbalené, doplněné syrovým bobulovým ovocem nebo ovocným syrovým salátem a v zimě s kompotem;
  • nakrájíme je na širší nudle a posypeme strouhanými vlašskými ořechy s cukrem.

Čerpáno z Moderní kuchařky pro ženu i muže (1965).

Recept je z kategorií: Základní těsto



Nahlásit recept

  • 31.03.06 vloženo
  • 142026x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1/4 l mléka
  • 1 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • špetka soli
  • tuk na pánev.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 01.02.14 14:42

Palačinky s domácí rybízovou marmeládou a čerstvým sýrem (Cottage).

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 10.01.14 14:38

Od včera se mi sbíhají sliny díky zdejší diskusi. Dnes mi to zlomilo a šla jsem na ně. U nás sladké moc nejdou, jako náplň jsem zvolila sýry – Cottage, Grana Padano; jako doplněk zelené olivy a čerstvé bylinky.

Těsto jsem zpracovávala tyčmixérem a nechala odležet asi půl hodiny. Palačinky se pekly dozlatova, netrhaly se, nepřipékaly (zde asi dost záleží na povrchu pánvičky – mám obyčejnou, ale když ji čistím, pouze ji vytírám ubrouskem a nikdy nedrhnu s agresívními odmašťovadly), byly poloprůsvitné, tenoučké.

Na odpolední svačinku báječný tip!

edit: překlep

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.05.13 15:30

Jak už zde padlo níže – těsto je skvělé a pro začátečníky opakuji radu mých předchůdců v uvaření: palačinkové těsto se dobře peče a netrhá, když se zadělá předem a nejméně hodinu před pečením se nechá stát…
Těsto je pěkně tekuté, rychle se peče…
My měli s citronovým džemem od Alis:
http://www.labuznik.cz/…ronovy-dzem/
a navrch trochuu pocukrovat.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

jcs1 19.05.13 21:33

Velmi dobré palačinkové těsto. Důležité nechat alespoň hodinku odležet.

Odkaz na uvaření

Lyduska 15.05.13 11:44

Výborné cesto na palacinky.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Palačinky (základní těsto)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
892 příspěvků 02.02.14 08:44

Dnes ráno jako teplá snídaně palačinka s lečem a sýrem (na palačince zbylé od včera navršené lečo z vlastnoručně vyrobené konzervy a strouhaný sýr, krátce zapečeno v MW) :mavam:

 
jolana
4753 příspěvků 01.02.14 18:41

Birkano, ty ma mas s tymi fotkami na svedomi…minule ked si pridala fotecku som ich robila, s tvarohom a sice bez stipky cukru ( ja sladke nemusim) a ti moji sa len tak kukali, je to pre nich uuuzasna novinka ze ja robim palacinky a bez toho aby sa museli prosit..a dokonca som ich aj ja! jedla..a vela!.. :lol: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 11.01.14 20:40

Tak to se u nás nikdy nestalo, dle toho jak mám velkou chuť, nebo hlad, připravím těsto buď z 1/2 litru, nebo z 1 litru a smažíme a smažíme až do vypotřebování a prázdného hrnce. Dají se jíst teplé i studené, :palec: také se u nás nic nevyhazuje. :mavam:
I když by slepičky určitě nepohrdly. :lol:

Příspěvek upraven 11.01.14 v 20:44

 
Frantiska
891 příspěvků 11.01.14 15:02

@Ačraj další důvod je ten, ze se testa udela mnohem vic, nez se sni… tak ho prece nevyhodim

 
Ačraj
697 příspěvků 11.01.14 09:37

Zuzko, to bylo zbytečné polopatě, mně je přeci jedno, kdy a jak je připravuješ. Mně překvapilo pouze, že těsto dělá někdo do foroty a potom neví, kam s ním, do špajzu, do lednice, na kuchyňské lince, přikrýt-nepřikrýt, jen tu ještě chybělo, že třeba do mrazáku. Začátečníka by to mohlo i odradit, někdo si i řekne, jak se to tu rozjelo kolem b…ch palačinek. Casino to objasnil velice dobře. :kytka: :mavam:
Když jsem nevěděla co honem uvařit, většinou to byly právě palačinky, neboť těstu stačí opravdu jen ta hodinka, to mluvím ovšem za sebe. :D

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 11.01.14 08:49

@Ačraj Ty se sněhem dělává maminka, jsou také výborné…

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 11.01.14 08:42

@Ačraj
Holt polopatě:

VÍM, že stačí hodinka…
Píši to jak v u vaření, tak v příspěvku: včera v 12:36

Scholastika se ptala, KDE uchováváme těsto, když jej potřebuje skladovat přes noc… Odpověděla jsem jí…

V dalším příspěvku jsem se (bohužel zdlouhavě) snažila vysvětlit, PROČ těsto někdy nechávám také déle, než tu hodinu…

Tož krátce: protože kolikrát prostě tu hodinu předem ČAS NEMÁM a nejsem ani poblíž kuchyně…
Proto využívám toho, že palačinkovému těstu delší uležení NEVADÍ, a zadělám si jej když ten čas mám…
A druhý případ, kdy jej nechám ležet déle je ten, že část rodiny je má k obědu a zbytek rodiny, který chodí až večer, je má k večeři a těsto má připraveno ihned k použití při jednom zadělávání a já nemusím odbíhat z dílny, kde bývám kolikrát až dlouho do večera…

Tak… teď to snad je již srozumitelné… :mavam: :kytka:

 
casino
4232 příspěvků 11.01.14 01:15
Včéra to byla sranda…

Po mých pokusech se k pánvi postavily na střídačku MAKRONKY…
1. „hups…“
2. „do prkýnka…“
3. „do pr…“
…a všechny tři si do jídelny donesly každá svůj trhanec :mrgreen:
*****
První těsto jsem zadělal před jedenáctou.
Druhé ve 14:45.
Obě těsta podle receptu byla hustá, tak jsem je poředil.
V 15:00 jsem z druhého těsta usmažil první palacinku… Někdy su strašně šikovná! :P Palacinka se povedla, ale další co byla z prvního, odleželého těsta, byla pěknější.
Smažil jsem na střídačku a kolem 15:30 už bylo jedno, které těsto přišlo na pánev.
Pak se chopily vesla MAKRONKY, a jak jim to šlo viz výše…

Pro mou maličkost z toho plyne:
Odležení těsta není na škodu, ale jedna hodina stačí :palec:

 
hippolyta
288 příspěvků 10.01.14 23:35

Nenapadne se vmisim do debaty (radeji bez pouziti Svejkovy zdvorilostni fraze) s postrehem, ze testu na palacinky staci pouha pulhodinka, jen co by a) trochu zhoustlo a za b) predevsim vyprchaly vzduchove bubliny, vznikle misenim (testo delam v rucnim slehaci na snih), ktere zpusobuji, ze se testo pri smazeni trha. Aby prvni palacinky sly dobre obracet, staci panev opravdu, ale opravdu dobre nahřát.

Acraj, nerika se palacinkam se snehem Stepanska omeleta? Kdysi jsem to jako mala jedla a bylo to strasne dobre.

 
Ačraj
697 příspěvků 10.01.14 21:29

Ano Zuzko, souhlasím s Tebou, ale nám vždy stačilo tak hodinku předem a hlavně vlažné mléko, mouku dávám nejraději půl na půl, domnívám se, že když se dělají pouze z hladké mouky, tak tomu těstu delší odpočinek prospěje, neboť se rády trhají a jdou špatně obracet. Palačinky dělal vždy můj muž, byly slaboučké – jedna báseň. Dívala jsem se do kuchařky „Kuchařka naší vesnice“ z r.1965, tam není vůbec zmíňka jak dlouho má těsto odpočívat. Pouze když se dává droždí, ale to už nejsou zase palačinky. Já dávám někdy žloutky a sníh z bílků, ale jak to nazvat, jsou nepatrně silnější, ale kypřejší. :P Tak se tu debata hezky rozjela a ať si to dělá každý jak sám uzná, také to nikomu nevnucuji. ;)

 
Eja
3099 příspěvků 10.01.14 18:47

Joj, to je debata. Z mého pohledu jednoduše – z odleženého těsta se netrhají, mohou být tenoučké, palačinkovou pánvičku po každé cca třetí palačince přetřu mašlovačkou omočenou v másle. Na Casinovo testování jsem zvědaná :mavam:

 
jolana
4753 příspěvků 10.01.14 12:39

Casino, bezpochyby sa s nimi lepsie pracuje, cesto je vlacnesjie, tym padom sa daju urobit aj tensie a samosebou ze su chutnejsie..aj ked ja robim palacinky na tenko, hrubsie alebo hrube podla toho cim sa plnia..v podstate aj vajicka davam podla toho s cim sa budu pozivat..ale nechat cesto odpocinuit ak na to mame cas ozaj doporucujem.. :mavam:

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 10.01.14 12:36

@casino Tak moc do hloubky jsem to nezkoumala… jen vím, že když jsem se pokoušela dělat z čerstvě zamíchaného, prvních několik nebylo nic moc… Když už jsem dělala z čerstvého – tak z hustějšího, pak to jde…
Ale tenoučké palačinky z hodně řídkého těsta zatím vždy šly lépe z odleželého (stačí hodina, osobní důvody k delšímu „ležení“ jsem vysvětlila níže…)
Opravdu u mě převažuje po mnoha a mnoha pokusech s palačinkami názor, že raději mám těsto uleželé…
A druhá pravda je ta, že bych si nedovolila nikdy nikoho přemlouvat, aby to dělal stejně jako já…
Napsala jsem jen odpověď na jednu otázku v diskuzi, pouze můj názor, jak postupuju já, nic víc… :nevim:
Podle mě hraje roli poměr surovin, pánev, typ sporáku, jak kdo mastí či nemastí pánev, hustota těsta, druh mouky… atd.

Ovlivnit vás nechci – naopak! Nedejte se ovlivnit, protože samotnou mě výsledky vašeho zkoumání doopravdy zajímají…

 
casino
4232 příspěvků 10.01.14 12:11
Palačinkovému těstu nijak nevadí, jak dlouho odpočívá,

…ale: Pozorovala jste, že by mu to, resp. palačinkám, prospělo?
Váš názor mě (a MAKRONKY už vůůůbec neééé) při hodnocení neovlivní, ale zajímalo by mě to. Lépe se smaží, jsou vláčnějčí, netrhají se, nepřipalují se, dají se udělat tenčejší…, či co?
Díky :)

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 10.01.14 11:57

@Ačraj Také se těším na dobu, kdy si budu moct dát snídani v osm :) :kytka:
Bohužel… zatím to nejde… práce, domek, zahrada, hospodářství a spousta jiných povinností…
Ale já nepsala, že zadělávám den předem… den je 24 hod. Ale já zadělávám na ráno než jdu spát, tj. kolem 23.hod. a kolem čtvrté či páté hodiny je připravím…
To samé když zadělám ráno, na oběd jsou připraveny a nikdy těstu neuškodilo, když ve špajzu počkalo do večera, vždy se dobře peklo… a dostalo se tak i na ty členy rodiny, kteří se z různých důvodů nemají možnost dostat domů dříve…
Myslím, že každý si to přizpůsobí svému časovému rozvrhu tak, aby to vyhovovalo a nevidím na tom nic špatného… Palačinkovému těstu nijak nevadí, jak dlouho odpočívá, pokud se zpracuje v rozumný čas po zamíchání…

 
di
2303 příspěvků 10.01.14 10:34
:-D
 
Ačraj
697 příspěvků 10.01.14 10:28

Tak já vím, každý den kde budu spát, ale kolikrát ještě v 8 hod. ráno nevím co budu vařit, palačinky nám chutnají, takové jak je děláme, i když den předem je nebudu nikdy připravovat, ty si to „di“ dělej jak jsi zvyklá a už dididi!!! :mavam:

 
di
2303 příspěvků 10.01.14 10:19

Ačraj – pořádně si znova přečtěte větu (cit.): „Stejně tak jako vychovaná dívka před půlnocí ví, kde bude spát, tak i já kolem osmé vím co bude k obědu a zadělám těsto.“ :-D
Casino: těším se na Vaše experimenty, vždy bývají velmi zábavné.

Příspěvek upraven 10.01.14 v 10:20

 
Ačraj
697 příspěvků 10.01.14 10:13

Vstávat ve 3 hod. ráno? Já netušila, že snídáš ve 4 hod. ráno. Já snídám v 8 hod. ale ještě nikdy palačinky, ty si udělám k obědu, nebo k časné večeři, na noc se necpu. :-O
Pořád stejně nechápu, proč dělat těsto do foroty, nebo den předem.
birkana, určitě poklice neuškodí, kocourky mám asi dobře vychované, protože mi po kuchyňské lince, ani stole nelozí, nevymetají. :mavam:

Příspěvek upraven 10.01.14 v 10:21

 
casino
4232 příspěvků 10.01.14 10:11
Palacinky a jak na ně

Jeden starší, respektovaný sourozenec, absolvent hotelovky a frankofil, mě dááávno poučilA, že Frantíci nechávají těsto odpočívat… Moc jsem o tom nedumal a nechávám odpočívat…
Stejně tak jako vychovaná dívka před půlnocí ví, kde bude spát, tak i já kolem osmé vím co bude k obědu a zadělám těsto.
Občas se stalo, že z technických důvodů odpočívalo pouze 3, 2 hodiny a možná ještě míň. Palacinky mi přišly pokaždé stejné, možná někdy stejně připálené jako ty na úvodním obrázku… ;) :kytka:
Už nějaký čas jsem uvažoval, že přípravu palacinek podrobím „vědeckému“ bádání a tato diskuze mě nakopla :P
Vyzkoušíme, uvidíme, ochutnáme, snad i nafotíme…
A napýýýšeme :)

 
birkana
892 příspěvků 10.01.14 09:26

@Ačraj, já bych stejně jako @Frantiska nenechala cokoli, co obsahuje mléko, sýr, maso a tuk na kuchyňské lince (nepřikryté těžší poklicí) bez dozoru, pokud je přítomna kočka. Ano, ony jsou vzorné, když tuší, že je vidíme – jakmile „vytáhneme paty“, okamžitě půjdou degustovat :jazyk:

Ale k palačinkovému těstu – klidně ho nechám ležet do rána v chladnějším prostředí, ale většinou jej spotřebuji během půl dne. Naopak se mi stává, že je těsta méně a já přidělávám 8o :mrgreen: ;)

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 10.01.14 08:20

@Ačraj jednoduše: když je chci na ráno, nebudu kvůli těstu vstávat ve tři ráno… tak si ho udělám večer a ono se mu do rána nic nestane. A do špajzu v létě proto, že bývý v kuchyni horko a ve špajzu je chlad a zdá se mi to tak hygieničtější, než to nechávat „kvasit“ v teple.
To samé, když je chci na večer a je jediná chvilka volna po snídani – připravím si těsto a to je pak krásně připraveno k pečení a já se nemusím nervovat, že ho nestihnu.
:mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 09.01.14 22:44
Palačinky

Tak tomu nějak nerozumím, :roll: připravím si těsto, já tedy z polohrubé mouky, mléko nejlépe vlažné a za 1/2 – 1 hod. dělám palačinky, nestrkám do lednice, ani do špajzu, proč asi??? ;) :?:
Kocoury mám tři, ale těsto by jim asi nejelo, tak tedy na kuchyňské lince. :mavam:

Příspěvek upraven 10.01.14 v 10:18

 
Frantiska
891 příspěvků 09.01.14 17:09

@Scholastica ja teda v lednicce :) ale ja kvuli kockam na lince radsi nic nenechavam bez dozoru… sice predemnou tam nechodi, ale co oci nevidi to srdce neboli

 
Zuzka1973
1170 příspěvků 09.01.14 14:59

@Scholastica Já jej nechávám na lince… Jak v létě, tak v zimě… zatím vždy vše v pořádku. Kolikrát je tam také celou noc, nebo naopak od rána – celý den, podle toho, kdy je chci dělat.
Je fakt, že v létě, když je hic i v noci, strčím těsto na noc do špajzu, ale ten ne každý má…

 
Scholastica
20 příspěvků 09.01.14 14:53

Nechala jsem odležet přes noc, aby palačinky byly k snídani. Mám hloupou otázku: kde necháváte těsto odpočinout? Resp. při jaké teplotě? Když se jedná o hodinu, tak je to asi fuk a nechala bych těsto svému osudu za pokojové teploty. Ale co když je to na delší dobu?

 
Eja
3099 příspěvků 09.10.12 20:41

Hm, poměr mléko/vejce používám, mouka pokaždé jinak, do těsta nedávám cukr ani olej. Odpočinout aspoň hodinku, ev. v průběhu přidat trochu mouky. Kvalitní pánvice, mašlovačka s máslem před každou palačinkou…

 
casino
4232 příspěvků 09.10.12 18:36
MAKRONKY zdravijó palačinky...

…Francózi všude pišó, prý těsto nechat odpočinót,,, prý čím dyl, tím lip :think:
My ráno zaděláme, o poledni usmažíme :palec:

 
t.neo
1 příspěvek 09.10.12 18:20

Tento recept používala již moje babička, potom taťka a teď já. Nikdy se nám nestalo, že by z toho nevzešla palačinka (i když jsem je dělala poprvé), takže díky bohu, že jsem tento recept zase našla! Jsou to nejlepší palačinky!
To polarlight: to bude rukama ne receptem!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční pečený čaj

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
TOPlist