Recept Ovčáci, čtveráci

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Především utlučeme v hmoždíři pepř, nové koření a jalovec - od každého pět šest kuliček - a k tomu 2 bobkové listy. Přidáme 3 špetky mletého zázvoru a štědřejší porci tymiánu. Tím vším pečlivě potřeme odblaněnou, naklepanou, osolenou kýtu a necháme ji odležet v kameninové nádobě v chladu aspoň tři čtyři dny, v zimě týden. A nezapomeneme ji každý den obrátit.
Před pečením kýtu zhruba otřeme, protáhneme hustě slaninou a pečeme zvolna 2 - 2,5 hodiny s pokrájenou cibulí a kořenovou nastrouhanou zeleninou. Občas obracíme a podléváme. Když je maso měkké šťávu procedíme, povaříme s vínem a zhustíme lžící mouky.Rychle podáváme na stůl na nahřátých talířích. Jako přílohu podáváme opečené brambory, rýži nebo knedlík. Můžeme též podávat s čerstvě upečeným domácím chlebem.

Recept je z kategorií: Skopové maso



Nahlásit recept

  • 01.04.08 vloženo
  • 5820x zobrazeno

Ingredience

  • 1500g vykostěné skopové kýty
  • 100g anglické slaniny
  • 2 větší cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel
  • 1/2 celeru
  • sádlo
  • 2 dl červeného vína
  • hladká mouka
  • celý pepř
  • jalovec
  • nové koření
  • bobkový list
  • zázvor
  • tymián
  • sůl

Doporučená příloha

  • červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ovčáci, čtveráci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1593 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci.

Ano byly ve Frýdlantu nad Ostravicí. Ale bohužel, zřejmě v tom Brně je těch bezbožníků víc. Jenom ten pohled na jídelní lístek… Kdybyste tam někdo zašel. Tak jim řekněte, ať jdou zpátky, ještě tu mají nějaké nedodělky. Ale pravdou je, že tady byly zhruba o stovku levnější, pokud si vzpomínám.

 
di
2387 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci. - pro gmp

Jestli jsou to ty samé sestry, tak se odstěhovaly k nám do Brna: http://leauvive.info/
Jídelní lístek k nahlédnutí zde: http://leauvive.info/listek.php

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci.

No, gmp, já to tedy až tak úplně nepreparuju, přece jenom nejsem patolog. Odstraním povrchové blány, ale koukám, aby to zůstalo v celku. Nebo další řešení je hřbet ;o).
Který Frýdlant máš na mysli? Nad Ostravicí nebo v Čechách?

 
gmp
1593 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci.sigrid

Ona je mazaná, leta společného soužití ji naučila, že není všechno prase co na talíři, právě pravila, že má ńa to docela vytříběné todle. Ale to pořád neřeší tu otázku zda pečlivě odblanit a tím získat hromádku nábojů do pldvk (pánové vědí protiletadlový dvojkanon) nebo méně pečlivě odblanit a mít kýtu v celku. Ve Frýdlantu před krátkým časem sídlily jeptišky provozujicí restauraci. Nevzpomenu si, něco kolem pramene, ale jak ty připravovaly jehněčí či skopové… Starému komunistovi Bůh je svědkem… Jehněčí kýta krojená jako osobuko, bešamel omáčka s mandličkami a kandované ovoce v rozích kulatého talíře. Bože proč jsi je poslal dál k nějakým dalším bezbožným komuninistům?

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci.

Milošu, Milošu, Ta zeleninka v receptu opravdu sebere charakteristickou chuť skopového a červené vínečko to pak jen doladí ani tam nemusíš dávat česnek, který by tě mohl prozradit, že pečeš něco jiného než vepřové. Jen si trochu musíš dávat pozor při servírování, aby bylo pořád vše v optimální teplotě. A když přece na to náhodou Tvoje žena přijde, tak ji zcela bezelstně řekni, že to všecno děláš jen z lásky. Vždyť nebudeš přeci daleko od pravdy. Zdraví Libuše.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci - gmp.

S tím kořením a vínem by manželka možná ani nepoznala, že je to skopové. Zvlášť když použiješ jehněčí, které není tak výrazné. Ale zase je to škoda, protože ta vůně je taaak dobrá ;-)).

 
gmp
1593 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci.

Tak děvčátka a včil tedy dejte hlavy dohromady a podejte informaci. Pokud tu kýtu skutečně dobře odblaním nedostanu již kompaktní celek, ale hromádku nesourodých válečků svaloviny. Skopové a jehněčí miluji, leč odpor k tomuto masu v mé rodině je hluboce zakořeněn, tak mi nezbývá než konzumace mimo rodinu nebo v restauraci. Tajně ho dávám do boršče, doufám, že to má manželka, nejlepší ze všech číst nebude

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci.- Sigrid.

Dělávám ještě variantu s česnekem,ale potom dělám šťávy podstatně méně, necedím ji a masíčko jíme i se zeleninou. Jako přílohu míváme čerstvě upečený tmavý chléb. Je to též velmi dobré, zelenina setře téměř skopovou příchuť masa.Většinou Tohle masíčko připravuji, když se sejde více hostí u nějaké slavnostní příležitosti. Je také dobré to zapíjet dobrým červeným vínem plné chuti nebo správně chlazeným dobrým pivem, například dvanáctkou Krakonoše.
Zdraví Libuše.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ovčáci, čtveráci.

Libuško, to je prima, žes mi ten recept připomněla, díky. Dřív jsem to dělávala skoro stejně, jen jsem přidávala ještě nastrouhanou citronovou kůru a maso jsem pekla trochu rychleji. Moc dobré je to i s noky.
Můžu všem jenom doporučit.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Chléb s celerem Chléb s celerem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist