Recept Oukrop

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Drobně nakrájenou cibuli opečeme na sádle do hodně tmavé barvy.

„Kostkovaný“ starý chleba také opečeme, ale jen na mastné pánvi.

Do talíře dáme utřený česnek se solí, zalijeme vařící vodou, přidáme smaženou cibulku, sádlo a opečený chleba.

Kdo má rád, přidá si špetku majoránky (či maggi). Moje babička používala kostičky Vitana.

Je to obyčejná česnečka zvaná oukrop a je jedinečná!

Recept je z kategorií: Polévky Speciální polévky



Nahlásit recept

  • 04.01.07 vloženo
  • 10496x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

  • voda
  • česnek
  • cibule
  • sádlo
  • chleba
  • sůl
  • majoránka

Doporučená příloha

  • opečený starší chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Oukrop

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop

Rehek má pravdu. Oukrop je vždy s vodou s brambor.

 
rehek
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop

V podkrkonoší je oukrop voda z uvařených brambor + utřený česnek se solí + nakrálený tvrdý chleba + kmín.

 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop

Ale vždyť je to jedno né? Hlavně, že je to dobré. Každý kraj má svůj název. Zrovna jako bramborák. Znám pod názvem cmunda, kramflek, sejkora atd…

 
possum
464 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop, tady mate rozreseni :-))))))

V knizce 100+1 polevek je napsano v obsahu: Česnečka (oukrop). :-))))))))))))

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop

No vidíte, moje babička žila na Šumavě a oukrop od ní znám ze stejných ingrediencí, jak je v receptu, jen je provařila v hrnci. Název česnečka se u nás nikdy nepoužíval - prostě oukrop.

 
misapoho
135 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop

Babička dělávala oukrop stejně, žádná voda z brambor, taky bych to pak už pasovala na česnečku. Cibuli ale nedávala
PS: pocházíme ze středních Čech

 
wydra  06.01.07 03:27
Re: oukrop

oukrop jako takovy nikdy se nezalival vodou z brambor, to uz je cesnecka…

 
esmeralda
4799 příspěvků 05.01.07 22:54
Re: Oukrop :-))))
 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop

Ano, ano u nás Kerkonoších se tomu opravdu říká okrop. A Úpice je jen kousek. No vlastně my jsme Esme přece sousedky.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oukrop - Alice_G,

ano, ano, to je přesně ono.
Vždyť ta Úpice není od Hradce zase tak daleko i když to jsou už spíše Krkonoše.
Jen tak mimochodem: v úpickém česloslovenském kostele jsem byla křtěná. :-))))

 
Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: oukrop - milá esme,

mám předky spravedlivě rozdělené po Čechách a Moravě, ale oukrop - to je jasně recept chudých od babičky z Úpice. Na talíř se nakrájel postarší chleba na lodičky, ty kousky se potřely trochou utřeného česneku (i bez soli) a vše se zalilo vodou z právě uvařených brambor (tedy i s kmínem a solí). S cibulí a maggi to neznám, ale přiznám se, že přidávám lžičku sádla (ty moravské kořeny…). Je to milá a levná posilvestrovská polévka pro ty, které netrápí žlučník.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Oukrop - Wydra

Česneček je tu již pár, ale pod tímto názvem se tu objevuje poprvé.
Oukrop jí totiž říkak můj tatínek který pocházel z Josefova (Královohradecko).
U nás se zalévala vodou z vařených brambor. Nepamatuji si že bych v tom někdy viděla cibuli, ale jistě to s ní bude dobré. Jiný kraj jiný mrav.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist