Recept Originální kuřecí salát ke korunovaci anglické královny

Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pomalu uvařit kuřata v trochu osolené vodě s mrkví a plátky cibule, bobkovým listem a několika kuličkama pepře. Nechat je vychladnout ve vlastním vývaru. Vývar uschovat pro další upotřebení. Vykostit je, sloupnout jejich kůži a maso natrhat na jednosoustové kousky.

Na jedné lžíci oleje osmažit cibuli asi tak 3 – 4 minuty a potom přidat lžičku Karí koření v prášku. Smažit další 1 – 2 minuty. Přidat navršenou lžičku pyré z rajčat, vinnou sklénku červeného vína, 3/4 vinné sklénky vody a bobkový list. Přivéct do varu, přidat sůl, pepř a cukr podle chuti a plátky citonu společně s citronovou šťávou. Nepřikryté podusit asi 5 – 10 minut (omáčka by se měla zredukovat na polovinu). Omáčku přecedit a nechat ji zchladnout.

Do zchladlé omáčky postupně přidat majonézu spolu s 1 – 2 lžícemi pyré z meruněk (nebo podle chuti). Nakonec lehce vložit 2 – 3 lžíce našlehané šlehačky. Dochutit a přidat víc citonové šťávy, je-li nutné.

Vzít tolik vzniklé omáčky aby pokryla kousky kuřete a kuře do ni zamíchat. Rozdělit na talířky, oddobit trochou šlehačky navíc a řeřichou potoční.

Podávat s rýžovým salátem chcete – li

P.S.
Kreace vznikla ke korunovaci anglické královny Elizabeth II, která se konala 2 června 1953. Byla podávána 350 zahraničním hodnostářům. Recept byl vytvořen zakladatelkou a spoluředitelkou ¨chic¨ Le Cordon Bleu kuchařské školy v Londýně, chef Rosemary Hume a populární květinářkou Constance Spry, která taktéž měla na starosti celou květinovou výzdobu pro korunovační oslavy. Recept vznikl na základě receptu ke stříbrnému výročí anglického krále Jiřího V v roce 1935, který obsahoval kuře, majonézu a karí koření. Na toto téma jsou však i jiné nýzory.
V korunovačním receptě se použil již namíchaný karí prášek a to proto, že v poválečné Anglii nebylo čerstvé koření takřka k máni. Taktéž použití volně běhajících ¨bio¨ kuřat bylo víc jak luxusní. Vzhledem k počtu hostů chod musel být připraven dopředu a proto se podával studený. Všiměte si, že pokrm neobsahuje máslo a žádné jiné maso, protože v Anglii roce 1953 tyto ingredience byly ještě na potravinové lístky.

Kuchařská kniha od Constance Spry a Rosemarry Hume ¨Cookery Book by Constance Spray¨ vyšla až v roce 1956.

TIP: Salát se nyní používá jako náplně do chlebíčků a k plnění housek.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso



Nahlásit recept

  • 29.10.06 vloženo
  • 5222x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Recept tak, jak jej vytvořila Rosemary Hume a je uveden v kuchařce ¨Constance Spry Cookery Book¨.
  • 2 mladá kuřátka, nejlépe volně běhající
  • sůl
  • plátky cibule
  • mrkev
  • celý černý pepř
  • bobkový list
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g na jemno posekané cibule
  • 1 lžička karí koření v prášku (curry powder)
  • 1 navršená lžička pyré z rajčat
  • 1 sklénka červeného vína (100 ml)
  • 3/4 sklénky vody (60 ml)
  • bobkový list
  • sůl podle chuti
  • špetka cukru podle chuti
  • špetka černého pepře podle chuti
  • 1 - 2 plátky citronu
  • několik kapek citronové šťávy, nebo podle chuti
  • 425 ml majonézy
  • 2 lžíce pyré z uvařených a slitých sušených meruněk
  • 2 - 3 lžíce do měkka ušlehané šlehačky
  • řeřicha rotoční na ozdobu
  • šlehačka navíc na ozdobu
  • Rýžový salát jako příloha připravený z uvařené rýže, uvařeného hrášku, posekané syrové okurky, s posekanými bylinkami a Francouzským dressingem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Originální kuřecí salát ke korunovaci anglické královny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
danda  05.08.09 01:49
Re: Originální kuřecí salát ke korunovaci anglické královny.

Slavný salát jsem zkusila z masa z kuřecích koster, vychlazený je příjemnou letní večeří.
Pokud červené víno nahradíme bílým a přidáme zelené vypeckované kuličky hroznového vína vytvoříme – Kuře Veronika.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originální kuřecí salát - Jiti...

Děkuji Ti za milé přivítání. Mimo jiné, víš že sdílíme stejné iniciály ;-)

Přeji Ti pěkný večer!

 
airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originální kuřecí salát ke korunovaci anglické královny.

Je, uz mam dalsi recept na ten zazracni salat:-)) Ja ho delat zatim urcite nebudu, ale budu mit moznost ochutnat a pak rada napisu svuj nazor co se tyce chuti:-))) Babi, diky za vysvetleni k receptu.

 
jitkap
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Originální kuřecí salát ke korunovaci anglické královny.

Vlaštovičky odlétají – babi se zase vrací – vítej!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist