Recept Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Postup

Ořechy a piškoty umeleme nebo ustrouháme, smícháme.

Čokoládu ustrouháme.

Zrnka kávy roztlučeme v hmoždíři najemno.

Oddělíme bílky a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh, odložíme.

Šleháme žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, poté vmícháme nastrouhanou čokoládu, utlučená zrnka kávy, tuhý sníh z bílků a nakonec strouhané ořechy s piškoty.

Hmotu nalijeme do velké 28cm formy na dort, vymazané a hrubou moukou vysypané (nebo vystačí i na dvoupatrový dort z 26cm formy, kterou nenaplníme úplně, a malé 12cm formičky nahoru).

Pečeme asi hodinu při 170 stupních, v druhé půlce pečení může být potřeba zakrýt vršek alobalem, aby příliš neztmavl.

Po vychladnutí rozkrojíme na tři pláty, slepíme dobrou rybízovou zavařeninou, celý dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů.

Dobrou chuť.

_____________­__________ Čerpáno z kuchařky Marie Janků-Sandtnerové po babičce (takže mimo jiné v originále nešleháme žloutky s cukrem šlehačem do pěny, ale „třeme tři čtvrti hodiny“ a podobně - to tedy opravdu obdivuji, bez svých elektronických pomocníků bych toho asi v kuchyni moc nenadělala).

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 25.09.09 vloženo
  • 15996x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 300 g vlašských ořechů
  • 50 g dětských piškotů
  • 200 g moučkového cukru
  • 10 vajec
  • 100 g hořké čokolády
  • 8 zrnek pražené kávy
  • 1 vanilkový cukr (v originále "tlučená vanilka")

Doporučená příloha

  • Čaj, káva, kakao

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 31.08.12 08:57

***** + ******

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
klaaarka
222 příspěvků 09.09.12 19:00

Casino, to nevadí, ty tvoje řezy jsou rozhodně úpravnější :-) S mandlemi to zkusím, musí to být bašta.

 
casino
4378 příspěvků 31.08.12 08:58
Ořechový dort

No, nerad se opakuji, ale ta první věta z 27.09.09 07:18 platí i nadále :mavam:
Tentokrát jsem místo ořechů použil mandle a místo dortu vytvořil řezy :) Ořechy nemají konkurenci,,, ale mandle jsou v tomto těstě delikátnější :palec:
Trošku jsem i zjednodušil postup:
V misce vyšlehám žloutky s cukrem do „bíla“ a vmíchám je (jen tak ledabyle, 5×, 6× hmotu převrátit stěrkou, ono se to dobře promíchá posléze s dalšími sypkými komponentami) do pevného sněhu ušlehaného v míse z bílků s troškou cukru. Přidám vše ostatní a stěrkou zlehka smísím.
Řezy z tohoto těsta (jedno zda ořechového, či mandlového) jsou prudce jedlé i jen tak samotné, bez marmelády, bez nádivky :palec:

Edit:
Koukám, že můj obrázek řezů vymazal původní foto DORTU… :evil: 8o
Žádám o vrácení původního dortu na první místo!

Příspěvek upraven 31.08.12 v 09:03

 
klaaarka
222 příspěvků 07.10.09 17:45
Re: Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Děkuji za přidání obrázku a napravení zmatků :-)

 
bedla  28.09.09 17:56
Re: Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Klaaarko ono se toho v receptech napíše, myslím si, že to je naprosto standardní postup - ušlehat sníh a teprve pak žloutky, cukr. Zpracovávám tímto způsobem drahno let, nakonec je to jak píšeš, každého věc.

 
klaaarka
222 příspěvků 28.09.09 17:44
Re: Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Jen pro vysvětlení - v kuchařce se samozřejmě nejdřív třou žloutky a sníh se šlehá až nakonec. Já osobně si dělám napřed sníh, protože za těch pár minut, než ušlehám žloutky el. šlehačem, mi spadnout nestihne, a nemusím odmašťovat metly od žloutků, než je strčím do bílků :-) Ale to už nechám na ctěném publiku.

V kuchařce je kromě plnění marmeládou i možnost oříškové náplně, kterou ještě později doplním.

 
nudle
137 příspěvků 27.09.09 07:45
Re: Ořechový dort velmi dobrý (Sandtnerová)

ja ten dort tvorim stejne s nastavenym maslovym kremem (extra si vozim pudink z ceska) uz leta na kazde detske narozeniny. a je neprekonatelny.

 
casino
4378 příspěvků 27.09.09 07:18
Re: Ořechový dort velmi dobrý (Sandtnerová)

Toto je absolutní jednička mezi „mými“ dorty !!! V sandtnerce mám připsáno „maminčin“, já mu říkám „korupční“ :o))) Běžně jej dělám ze 30 vajec (samozřejmě doma na 3× :-) a zatím jsem nenarazil na na dveře, které by zůstaly zavřeny, když na ně zaklepu čelem :-)
klaaarka, těší mě, že přiznáváte zdroj, ale možná mohlo být lépe recept opsat v původním znění a do poznámky dát jak to děláte Vy, nebo napsat „upraveno“. Janků by nejspíše „neodložila“ sníh.
A jak to dělám já? Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v „ráfku“ potaženém balícím papírem a ty nevysypávám. Nastrouhám dohromady ořechy, piškoty a čokoládu na mlýnku :-) - ( rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji melete společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ :o())) zrnkové kávy a špetku soli (ani v originále není uvedena). Do velké, vychlazené porcelánové mísy vyklepnu z vychlazených vajec bílky a dám do lednice. Žloutky s cukrem (odložím si 2 PL do sněhu) ušlehám šlehačem. Ušlehám bílky (toto množství (10 ks) ručně, spirálovou metlou), těsně před koncem zašlehám ty odložené 2 PL cukru. Do žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl „beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu. Vyklopím do formy a natáhnu po obvodu. Vložím do vyhřáté trouby (nemám kalibrovaný ovladač :-((, asi 190 C ), až vyběhne, snížím teplotu asi na 160 C; nepřikrývám, peču „na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.
Poznámka: Janků potahuje čokoládou a zdobí ořechy; opravdu, je výborný. Já plním nastavovaným čokoládovým máslovým krémem a potahuji netuhnoucí čokoládou (se škrobem) a zdobím želé (bacha na gumítky :-) je ještě výbornější :o)))

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist