Recept Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Postup

Ořechy a piškoty umeleme nebo ustrouháme, smícháme.

Čokoládu ustrouháme.

Zrnka kávy roztlučeme v hmoždíři najemno.

Oddělíme bílky a žloutky, z bílků ušleháme tuhý sníh, odložíme.

Šleháme žloutky s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, poté vmícháme nastrouhanou čokoládu, utlučená zrnka kávy, tuhý sníh z bílků a nakonec strouhané ořechy s piškoty.

Hmotu nalijeme do velké 28cm formy na dort, vymazané a hrubou moukou vysypané (nebo vystačí i na dvoupatrový dort z 26cm formy, kterou nenaplníme úplně, a malé 12cm formičky nahoru).

Pečeme asi hodinu při 170 stupních, v druhé půlce pečení může být potřeba zakrýt vršek alobalem, aby příliš neztmavl.

Po vychladnutí rozkrojíme na tři pláty, slepíme dobrou rybízovou zavařeninou, celý dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů.

Dobrou chuť.

_____________­__________ Čerpáno z kuchařky Marie Janků-Sandtnerové po babičce (takže mimo jiné v originále nešleháme žloutky s cukrem šlehačem do pěny, ale „třeme tři čtvrti hodiny“ a podobně - to tedy opravdu obdivuji, bez svých elektronických pomocníků bych toho asi v kuchyni moc nenadělala).

Recept je z kategorií: Dorty



Nahlásit recept

  • 25.09.09 vloženo
  • 16347x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 300 g vlašských ořechů
  • 50 g dětských piškotů
  • 200 g moučkového cukru
  • 10 vajec
  • 100 g hořké čokolády
  • 8 zrnek pražené kávy
  • 1 vanilkový cukr (v originále "tlučená vanilka")

Doporučená příloha

  • Čaj, káva, kakao

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 31.08.12 08:57

***** + ******

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
klaaarka
222 příspěvků 09.09.12 19:00

Casino, to nevadí, ty tvoje řezy jsou rozhodně úpravnější :-) S mandlemi to zkusím, musí to být bašta.

 
casino
4382 příspěvků 31.08.12 08:58
Ořechový dort

No, nerad se opakuji, ale ta první věta z 27.09.09 07:18 platí i nadále :mavam:
Tentokrát jsem místo ořechů použil mandle a místo dortu vytvořil řezy :) Ořechy nemají konkurenci,,, ale mandle jsou v tomto těstě delikátnější :palec:
Trošku jsem i zjednodušil postup:
V misce vyšlehám žloutky s cukrem do „bíla“ a vmíchám je (jen tak ledabyle, 5×, 6× hmotu převrátit stěrkou, ono se to dobře promíchá posléze s dalšími sypkými komponentami) do pevného sněhu ušlehaného v míse z bílků s troškou cukru. Přidám vše ostatní a stěrkou zlehka smísím.
Řezy z tohoto těsta (jedno zda ořechového, či mandlového) jsou prudce jedlé i jen tak samotné, bez marmelády, bez nádivky :palec:

Edit:
Koukám, že můj obrázek řezů vymazal původní foto DORTU… :evil: 8o
Žádám o vrácení původního dortu na první místo!

Příspěvek upraven 31.08.12 v 09:03

 
klaaarka
222 příspěvků 07.10.09 17:45
Re: Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Děkuji za přidání obrázku a napravení zmatků :-)

 
bedla  28.09.09 17:56
Re: Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Klaaarko ono se toho v receptech napíše, myslím si, že to je naprosto standardní postup - ušlehat sníh a teprve pak žloutky, cukr. Zpracovávám tímto způsobem drahno let, nakonec je to jak píšeš, každého věc.

 
klaaarka
222 příspěvků 28.09.09 17:44
Re: Ořechový dort velmi dobrý (podle Sandtnerové - upraveno)

Jen pro vysvětlení - v kuchařce se samozřejmě nejdřív třou žloutky a sníh se šlehá až nakonec. Já osobně si dělám napřed sníh, protože za těch pár minut, než ušlehám žloutky el. šlehačem, mi spadnout nestihne, a nemusím odmašťovat metly od žloutků, než je strčím do bílků :-) Ale to už nechám na ctěném publiku.

V kuchařce je kromě plnění marmeládou i možnost oříškové náplně, kterou ještě později doplním.

 
nudle
137 příspěvků 27.09.09 07:45
Re: Ořechový dort velmi dobrý (Sandtnerová)

ja ten dort tvorim stejne s nastavenym maslovym kremem (extra si vozim pudink z ceska) uz leta na kazde detske narozeniny. a je neprekonatelny.

 
casino
4382 příspěvků 27.09.09 07:18
Re: Ořechový dort velmi dobrý (Sandtnerová)

Toto je absolutní jednička mezi „mými“ dorty !!! V sandtnerce mám připsáno „maminčin“, já mu říkám „korupční“ :o))) Běžně jej dělám ze 30 vajec (samozřejmě doma na 3× :-) a zatím jsem nenarazil na na dveře, které by zůstaly zavřeny, když na ně zaklepu čelem :-)
klaaarka, těší mě, že přiznáváte zdroj, ale možná mohlo být lépe recept opsat v původním znění a do poznámky dát jak to děláte Vy, nebo napsat „upraveno“. Janků by nejspíše „neodložila“ sníh.
A jak to dělám já? Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v „ráfku“ potaženém balícím papírem a ty nevysypávám. Nastrouhám dohromady ořechy, piškoty a čokoládu na mlýnku :-) - ( rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji melete společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ :o())) zrnkové kávy a špetku soli (ani v originále není uvedena). Do velké, vychlazené porcelánové mísy vyklepnu z vychlazených vajec bílky a dám do lednice. Žloutky s cukrem (odložím si 2 PL do sněhu) ušlehám šlehačem. Ušlehám bílky (toto množství (10 ks) ručně, spirálovou metlou), těsně před koncem zašlehám ty odložené 2 PL cukru. Do žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl „beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu. Vyklopím do formy a natáhnu po obvodu. Vložím do vyhřáté trouby (nemám kalibrovaný ovladač :-((, asi 190 C ), až vyběhne, snížím teplotu asi na 160 C; nepřikrývám, peču „na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.
Poznámka: Janků potahuje čokoládou a zdobí ořechy; opravdu, je výborný. Já plním nastavovaným čokoládovým máslovým krémem a potahuji netuhnoucí čokoládou (se škrobem) a zdobím želé (bacha na gumítky :-) je ještě výbornější :o)))

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist