Recept Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na svatého Jana nebo až do svaté Anny natrháme 35 kusů nezralých vlašských ořechů a na 24 hodin je dáme do vody. Druhý den je rozsekneme na čtvrtky (použijte rukavice, barví) a dáme do džbánu. Přidáme 1,5 litru lihu, hřebíčky, čerstvou kůru, celou skořici a cukr. Uděláme klobouček z alobalu a necháme 6 týdnů macerovat bez toho, abychom s tím hýbali.
Pak si připravíme půl litr svařené vody, přidáme 1/2 litru lihu nebo jiného destilátu, cukr, kůru z citronu, skořici a hřebíčky. Vše přivedeme na krátkou dobu k varu (aby nám neutekl alkohol), zamícháme a přes sítko scedíme do džbánu, kam dále přecedíme i macerované ořechy. Nalijeme do lahví a za týden až měsíc můžeme nalévat ořechovici.

Recept z dnešního pořadu, určitě ho vyzkouším.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů



Nahlásit recept

  • 30.06.07 vloženo
  • 25028x zobrazeno

Ingredience

  • 35 ks trhaných ořechů ve slupce
  • 1,5 l lihu (popř. vodky, calvadosu, ne však slivovice)
  • 6 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice
  • kůra z jednoho citronu (popř. pomeranče)
  • 1/2 kg cukru krupice
  • po 6 týdnech macerování:
  • 1/2 l převařené vody
  • 1/2 l destilátu (opět líh, vodka, calvados...)
  • 1/2 kg cukru krupice
  • citrónová kůra
  • skořice
  • 6 hřebíčků

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4064 příspěvků 24.08.11 13:32

No, tady by se casino vyřádilo na diakritice…, dále nebude polemizovat, pouze naznačí: etanol se nevyrábí v lÍhovarech :mrgreen:

Myslím, že recept je nešťastně napsán… a pletou se tu koše s baňama :-)
Při podomácku vyráběných likérech bych si nedělal hlavu s % alkoholu v konečném produktu (na výpočet koncentrace existuje jednoduchý vzorec :-P
K maceraci je lepší lihovina s vyšším obsahem alkoholu, ale v konečné fázi stačí doředit demineralizovanou (převařenou :-) ) vodou podle chuti (mělo by to být přes 30%, to poznáte porovnáním na jazyku třeba s tou vodkou)

EDIT:
TADY TO SPOČÍTA SKORO SAMO

Příspěvek upraven 24.08.11 v 16:11

 
taky chceme mimčo
1 příspěvek 24.08.11 11:27

Já teda zatím moc zkušeností s výrobou lihovin nemám (momentálně dodělávám ořechovku – „uměleckou prvotinu“) a též řeším poměr „alkohol“ : voda. V tomto receptu vidím zásadní „problém“ v tom, jestli se použije líh (obvykle 80%) nebo „poloviční“ vodka (obvykle 40%), což by de facto obsah „vody“ rázem zdvojnásobilo. Asi budu vycházet z toho, že spíš myslí „nějaký“ 40% alkohol…

 
mrtvola
1394 příspěvků 17.07.09 03:04
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Vladko, v tom případě jenom radím požívat opatrně :))

 
penda
4753 příspěvků 17.07.09 02:12
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Mrtvolko, i tak díky za radu. A když jsem prohlédla pár odkazů na ořechovku na netu, tak ten poměr vody a lihu je u tohoto receptu asi nejlepší (4 díly alkoholu a 1 díl vody), u dalších mi to vychází na 2 díly lihu a 1 díl vody nebo 3 díly lihu a 4 díly vody). :)

 
mrtvola
1394 příspěvků 17.07.09 01:55
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Vladko, buď ledově klidná. Je-li v něčem půldruha litru lihu, ani cukr nemá šanci začít kvasit.

Co ovšem nějak nehraje mně, je množství lihu a vody. Pokud umím počítat bude tam výsledně 2l lihu a 1/2 l vody. I když připočítám ten cukr a to, že ořechy pravděpodobně pustí nějakou šťávu, pořád mi to vychází tak, že to bude děsný utrejch. Nevím, ale bylo by dobře, aby se k tomu vyjádřil někdo, kdo má s domácími likéry zkušenost.

 
penda
4753 příspěvků 17.07.09 01:49
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Tak jsem před pár hodinami ořechovici postavila na skříň, jen mám problém. Spolehla jsem se na tento recept a následovně jsem zjistila, že oproti jiným receptům tam nehraje ten cukr (dobrá rada nad zlato ). Co teď s tím, když už mám spolu s ořechy naložený v alkoholu i cukr? Myslíte si, že to bude mít nějaký vliv na výsledný produkt? Šest neděl je přece jenom šest neděl … neudělá ten cukr něco nekalého? :))

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

I ta babička … kostičko, to jsem nikdy nepila, protože kde je kmín, anýz a fenykl to je brrrr.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Houbičko, když jsme u toho, nevíš, co byla Kontušovka? Tu pila na zažívání moje babička a asi ho měla mimořádně špatné, protože Kontušovka se u nás kupovala dost často :).

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Kostičko,¨u nás se tento likér léta používá na zažívání takže cukr moc nedávám … přiměřeně, přiměřeně.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Houbičko, zdravím :D! Já tyhle sladké likéry nemusím (mám mlsnou čelist a nejradši dobrou whisky), ale občas vyrábím jako vhodné dárky (pro pozůstalé ;). Souhlasím s grizzlym, co se týče té politury, takže bych ořechy pořádně vymáčela a pak použila čistý alkohol k vodě v poměru 1:2, maximálně 1:1 a ještě pořád by to byl lomcovák.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Kostičko, ořechovku jsem vyrobila, ale výsledný produkt neokusila, protože současně s touto jsem vyráběla další 2 a následně jsem je smíchala a výsledek byl vynikající. Také je pravdou, že nikde nedodržuji předepsaný poměr alkoholu, také se mně ho zdá hodně.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Tedy já nevím, možná jsem pitomá (ostatně mozek se rozkládá nejdřív), ale jestli dobře počítám, tak je to 2l čistého lihu (lékárenský má přes 95%) a jenom 1/2l vody. Nespálí mi to i ty sliznice, co mi ještě zbyly. I když je tam kilo cukru, furt je to skoro čistý líh a nám jaksi chybí ta průprava, kterou mají Rusové.

 
macounova-j
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Mamka chtela recept, a tak jsem ji ho poslala. Doufam, ze bude spokojena.

 
Grizzly
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Ořechové slupky obsahuji hodně chlorofylu, který není nezdravý ale chutná jako politura na rakve.
Držím se proto vyzkoušeného receptu, podle kterého se nakrájené ořechy vyluhují ve vodě asi týden a voda se denně vyměňuje.
Nechci tento postup nikomu vnucovat, ale mám ho vyzkoušený.
S doporučením nepoužívat slivovici plně souhlasím, protože dobré slivovice by byla škoda a špatná je dobrá akorát tak na reuma.

 
zoubek
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

Když po 6 týdnech scedím vzniklý likér, zbylé ořechy nevyhodím. Nechám je okapat, dám do mikrotenového sáčku a šup s nimi do mrazáku. Používám je pak strouhané všude tam, kde se dává kandované ovoce. Je to vynikající.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Ořechovka-ořechovice z pořadu ČT Dobrá rada nad zlato

…tak si jdu tento recept vytisknout, protože jsem sběratel, mám v sešítku ještě další po tetě, porovnám a možná ho také přidám … díky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pomazánka z olejovek

Inzerce

Chutné recepty, ze kterých nepřiberete

21.04.14 | V dnešní době se většina z nás snaží o zdravý životní styl, kdy je většinou hlavním cílem zhubnout přebytečná kila nebo si udržet postavu. K tomuto fenoménu patří především kvalitní a správné stravování... (číst dále)

 

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Jahodový pohár Jahodový pohár
TOPlist