Recept Ořechové pracny - medvědí tlapky

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z výše uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici asi 1 – 2 hodiny odpočinout.
Pak plníme do NEvymazaných formiček a pečeme asi 10 minut na 180°C. Podle trouby, hlídáme.
Po upečení necháme trošku odpočinout, jednak aby nás to nepalilo :-), ale hlavně pak jdou pracny krásně vyklopit.
Teplé pocukrujeme nebo obalíme v cukru.

Recept je velmi jednoduchý, těsto se krásně zpracovává, pracny se nedrobí a nelámou. A navíc jsou moc dobré. Těsto bez skořice a citronové kůry používám také na plněné košíčky.

Recept jsem po letech pátrání a rozlámaného cukroví objevila v kuchařce „Vánoční kuchařka – Jozef Štígel“ a od té doby jiné už nedělám.
Snad se Vám budou také tak dařit, jako mně.

Recept je z kategorií: Cukroví ve formičkách Vánoční cukroví



Nahlásit recept

  • 19.11.07 vloženo
  • 29415x zobrazeno

Ingredience

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 KL skořice
  • citronová kůra z necelého citronu

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Hippolita 16.12.12 18:36

Právě jsem je vytáhla z trouby, vyklopit šly skvěle a chutnají ještě lépe, jen jsem použila lískové ořechy a vynechala skořici, protože máme skořicové hvězdičky. Nelámou se a jsou vážně super.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Eiwy 07.12.10 19:58

Jsou opravdu skvělé, musím je ještě přidělat :-D

Diskuse k receptu Ořechové pracny - medvědí tlapky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Sylvie
2305 příspěvků 18.12.12 16:04

Ach, ten chleba…ten se se mnou už poveze. :-)
Ačraj, děkuji za rady. Ještě je napeču.

 
Ačraj
697 příspěvků 18.12.12 15:54

Sylvie: Já raději nikdy neriskuji a NEPATRNĚ vždy formičky vymazávám rozehřátým máslem, i když je zde zdůrazněno „NEVYMAZÁVAT“ :roll: při dalším plnění už né, vše se krásně vyklopilo. Když budeš dodržovat přesný postup na „chleba bez hnětení“, tak se zaručeně povede, mně se povede vždy. :) :mavam:

 
Sylvie
2305 příspěvků 18.12.12 11:11

Opice! :-)

 
jolana
4736 příspěvků 18.12.12 09:39

Sylvie a boli dobre upecene?.. v rure maju „nakynut“,zbeliet a potom este trosku do naznaku! zlatista cize nie moc a nie malo tak akurat :mrgreen:.. :mavam:
PS: no, najskor by som povedala ze to bude tou vahou :mrgreen: protoze s jedlom rastie chut :P

 
Sylvie
2305 příspěvků 18.12.12 08:50

V poslední době se mi nějak nedaří (chléb bez hnětení…) a ani tyto pracny mně moc nešly vyklopit. Určitě je chyba na mé straně, ale možná mi poradíte, kde.

Děkuji

Míša

 
jolana
4736 příspěvků 16.12.12 17:28

Hippolita, nech sa dari :)
Acraj, ten tvoj recept poznam..hodne stary recept a tiez dobry :)
Teo63, vies ze sa mi za tebou cnie.. zelam vsetko naj, naj.. :kytka:

 
Ačraj
697 příspěvků 16.12.12 15:53
Pracny

Hippolita, jistě se Vám tlapky povedly, já mám vyzkoušený tento recept:
15 dkg hladké mouky, 9 dkg cukru, 15 dkg oříšků, 12 dkg másla, 2 žloutky, citr. kůra, skořice, roztlůčený hřebíček, tyto jsou bez kakaa, opravdu výborné :P

 
Hippolita
1 příspěvek 16.12.12 11:31

Lidi, věřím vám a jdu na ně, jsem zvědavá. Ještě nikdy jsem pracny nedělala.
:mavam:

 
gaburiatko
733 příspěvků 03.12.11 20:15

Jolanka, dakujem za info, ze nemaju byt dute. Ja potom netusim, ako sa vola take strasne sladke, orechove, nafuknute pecivo, co sa pecie v tychto formickach. Robieva sa aj kokosove. Myslela som, ze to su labky, aspon pod tymto nazvom som to jedavala…

Jasne, labky sa uz rozleziavaju, aj tak s nich chodim ujedat. Jolanka, ja milujem citronovu koru, aj skoricu, ale ich spolocna kombinacia mi akosi nereze. Prekryva mi tie orechy, ktore ja milujem. Ked budem este niekedy robit, urcite dam malinko skorice a ziadnu koru. Mne sa skorica viac hodi k maku a jablkam, nie k vlasakom.
Inak moja svokra robieva orechovnik a tiez do tej orech. plnky dava citron. koru a chuti mi to divne, ale zvykla som si na to, zalezi, kolko jej tam da. Ale ked som z neho zobrala k mojim rodicom, tak tatkovi nechutil ten orechovnik vobec, tak mu tam vadila kora…

Ale zasa to ma vyhody. Aspon toho nepojem vela :)
Kazdopadne cesto je vyborne, aj pomerne malo sladke, takze urcite niekedy este skusim.

 
jolana
4736 příspěvků 03.12.11 18:08

Gabu, to je dobre ze si ich vytiahla :-) … medvedie labky prazdne/nafuknute byt nemaju veru..druhykrat daj menej skorice trebars ak ju nemas rada a mozes dat za lyzicu kakaa.. davam kakao a skoricu menej a cukru mozno aj menej ako tretinu a robievam ich z aj mandli,aj orechove, podla toho co mam alebo ake pecivo ine robievam.Gabu, nechaj ich ulezat, ono sa ta chut rozlozi a bude ina ako teraz za cerstva…ja zas milujem ak pecivo vonia po citr. kore ..qa nielen pecivo, rada nastruham aj na maso dusene a podobne..to je vona..este aj to masicko je potom ine, sviezejsie ..

 
gaburiatko
733 příspěvků 03.12.11 17:52

Tak dnes som ich skusala, isli naaadherne vychlopit, ale zial pre mna mali dost divoku chut. Ja milujem vlasske orechy, ale tu ich nebolo akosi citit a ich chut bola prekryta skoricou s citronovou korou. Bola som si ista, ze to bude urcite skvela kombinacia, ale asi tam islo prilis vela skorice a citron. kory. Inak vobec neboli presladene, co mi vyhovovalo. Co ma prekvapilo, myslela som si, ze toto je pecivo, ktore by sa malo vo formicke nafuknut a byt v strede dute. Urobila som niekde chybu, alebo nemaju byt dute ?

 
Eiwy
11 příspěvků 07.12.10 19:58

Jsou opravdu skvělé, musím je ještě přidělat :-D

 
jolana
4736 příspěvků 07.12.10 14:56

:))tieto su fajnove..

 
verkaurik
1 příspěvek 13.12.09 00:00
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Jsou vynikající, přidala jsem dvě lžíce kakaa, protože máme rádi kakaové. Po několika letech jsem opět zkusila podle tohoto receptu pracny a samozřejmě nevěřila, že půjdou vyklepat. Nevěřila jsem svým očím, když jsem je vytahovala z trouby a jak se hnuly formičky na plechu tak, už z nich vyjížděly. Moc děkuju za bezvadný recept.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky-Jarko:-)

Jsem ráda, že jsi našla, co hledala. Já se začínám Vánocemi jen tak lehce zabývat až po Mikuláši, zatím je mi to šumafuk. Doufám, že oslava narozenin proběhla v poho i s nevyklopi­telnými pracnami.:-) Tak teď můžeš teprve začít… a na ostro !! :-))

 
mutenin
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Ahoj zdravím,tady opět mutenin,nedokážeš si představit,co jsem se nahledala tvého receptu,letos peču dříve,muž má v prosinci narozky ,tak aby bylo něco na stůl,všude jsem hledala a nenašla,a najednou jsem ho objevila v uložených.Jak jsem zmatkovala ,tak jsem ho přehlédla,peacny sice už mám upečené,co jsem se zase navztekala ,hrůza.Ale snad nezapomenu ,kde jej mám a stejně si ještě tyhle upeču ,máme je všichni rádi ,přeji ti vše dobré a měj se fajn Jarka

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Ahoj mutenin, to jsem moc ráda, že se Ti také podařily. Já jsem ještě s vánočním pečením nezačala, nějak to letos odkládám, ale po Mikuláši už jdu na to!:-))
Hezký večer. T.

 
mutenin
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Ahoj,celá léta se potýkám a vyklápěním pracen,tento recept je skvělý.Prvně jsem neměla problém,šly krásně vyklopit.Nevěřila jsem tomu,ale skutečně se podařilo,díky.Dříve jsem formičky mastila,stříkala olejem ve spreji a nešly tak krásně,jako tyhle v nevymazaných formičkách.Fakt skvělý.

 
emem
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Děkuji za odpověď a už se těším na celé to vánoční pečení, ještě musím vybrat alespoň jeden nový druh na vyzkoušení. Přeji všem příjemnou předvánoční pohodu.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky - emem

tvrdé nejsou ani hned po upečení ( asi že je tam poměrně dost ořechů ), já peču většinou tak 14 dní před Vánoci a jsou bezva, tak snad Tvým mlsounům budou také chutnat.:-)Dej vědět, jak to dopadlo :-)

 
emem
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

To je krásně nový recept, určitě do toho letos půjdu – jen dotaz. Jak dlouho potřebují rozležet? Pokud se mi podaří je patřičně ukrýt před mlsouny v naší rodině? Děkuji.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Jolanko, já možná letos budu také mít mandlové, protože zatím nemám žádné vlašské ořechy. Tak uvidíme. Cukru může být méně, ale já je upečené neobaluji, ale jen trošku pocukruji, tak je to akorát:-))…

 
jolana
4736 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Teo, robim presne take iste akurat davam mandle a mozno menej cukru…su fantasticke ;)

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ořechové pracny - medvědí tlapky

Dík za další recept do sbírky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
TOPlist