Recept Opravdu houskové knedlíky Veg

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Opravdu houskové knedlíky

Úvod

Poctivě jsem prošla všech 388 receptů, které mi vyhledavač nabídl, ale tento jednoduchý recept na opravdu houskové knedlíky bez kvásku, bez vajec a s těmito poměry surovin jsem nenašla. Pokud špatně hledám a budete-li chtít, přepíšu něčím jiným. Třeba receptem na háčkované dečky :-)

Postup

Kdysi nás gmp Miloš v deníčku učil, jak udělat chlebové knedlíky. Poté, co se z deníčků staly moderní a mně nicneříkající blogy, špatně se mi v nich hledá. Miloš se s poměry moc nepáral, jen uváděl suroviny. Poctivě jsem zvážila a změřila. Miloši:

NEBYL to chleba, byly to

4 rohlíky
400 g hrubé mouky
400 ml vody
sůl
1 prašopeč

NEBYL to jeden knedlík, ale dva, i tak se šišky skoro nevešly do hrnce… Jo, a NEBYLO to obvyklých dvacet minut (jak jsme asi všichni zvyklí), ale opravdu to chce těch pětadvacet (minut, samozřejmě)
Ale BYL to SUCCESS!!! Příště vařím z dvojité dávky, udělám třikrát dvě šišky.

Děkuju za inspiraci :-)

Recept je z kategorií: Knedlíky



Nahlásit recept

  • 08.01.11 vloženo
  • 446398x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 rohlíky
  • 400 g hrubé mouky
  • 400 ml vody
  • sůl
  • 1 prašopeč

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 04.02.15 13:56

Knedlíky se povedly, uvařeno přesně podle receptu. Soutěž v nadýchanosti by sice nevyhrály, ale to může být moukou. Soli jsem dal jednu lžičku, což je evidentně málo.

Odkaz na uvaření

jcs1 10.11.12 22:34

Navíc přidávám 1 celé vajíčko. Vodu dávám perlivou (nebo ze sifonu). Důležité je tvarovat šišku knedlíku pod tekoucí vodou, jinak mi to nefunguje. Takto jsou výborné a osvědčené.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.05.12 12:46

Hned, jak jsem narazila na tento recept, se mi vybavily rohlíkové knedlíky mojí babičky… Nikdy jsem si na ně nestihla vzít recept - mylně jsem si vždy říkala, že času je dost… Nebylo…
Od její smrti jsem našla a vyzkoušela spoustu variant, ale až tato je ta pravá - ano, tohle jsou ony!
Babička je dělala snad ke všemu, já dnes zvolila koprovou omáčku, na niž jsem narazila také zde, na Labužníkovi a pod ní na spoustu kladných ohlasů…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Takže bylo jasno hned, co bude dnes dobrého ;)

A mohu napsat, že volba to byla správná v obou případech :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Opravdu houskové knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
thielk
1 příspěvek 12.05.14 14:17

Alis, našla jsem dnes tvůj recept na knedlíky, hned jsem ho šla vyzkoušet, knedlíky se nad očekávání povedly výborně, propříště už budu dělat jen tyto, sice jsem měla doma jen 2 rohlíky, ale i tak jsou chuťově bezva, odnesla jsem je ochutnat mamince, také je velmi chválila, děkuji za inspiraci :D :kytka:

 
Alis
2617 příspěvků 15.04.11 20:22

:-) S tím nemůžu nesouhlasit: přesně tak, domácí vajíčka jsou hlavně tisíckrát chutnější :-)

 
wydra  15.04.11 20:16

Uz jsem to upravila!

 
Alis
2617 příspěvků 15.04.11 20:12

Wydro, tys mě nepochopila - mluvím o tom, že vejce kupovaná (třeba v Lidlu) mají žlotky žlutější, než ta domácí. Právě proto, že velkochovy přidávají do krmiva nějaké složky, které barví žloutky. A protože domácí chovatelé chovají a krmí poctivě, jejich vejce už tak žluté žloutky nemívají. :-) Už jsem se vyjádřila srozumitelněji? :-)

 
wydra  15.04.11 20:07

Kdysi pred lety daval do knedliku s vajci hostinsky malinko potravinarskeho barviva.
Alis, nedavno koupena vejce nekde v Lidlu byla zrejme taky od pravych slepic, krasny zloutky :-)
Ja jeste mam zdroje, kde jsou zloutky zlute, zradlo nebarvene a pozna se to podle uzasne chuti !!

Příspěvek upraven 15.04.11 v 20:16

 
Alis
2617 příspěvků 15.04.11 19:54

Wydro, upřímně - dnešní průmyslová vejce mají mnohdy žlutější žloutek, než ta domácí. Domácí totiž nekrmí barvivy :-)

Parlesi, o barvení kurkumou vím už dlouho, ale přiznávám, že jsem to ještě nikdy sama nezkoušela. Používám ji jen do nějakých indických jídel. Mám částečně nakoupeno, o víkendu se bude experimentovat :-)

Příspěvek upraven 15.04.11 v 19:55

 
wydra  15.04.11 18:41

Ja davam radeji vejce od pravych slepic :lol: Maji krasne zlute zloutky, dam 2 bez bilku a knedliky jedna basnicka !

Příspěvek upraven 15.04.11 v 18:41

 
parles
286 příspěvků 15.04.11 18:33

Alis, kurkuma v knedlíkách nebyla vůbec cítit, jen vidět! Je to výborné barvivo a navíc podstatně levnější, než šafrán. Tak hodně štěstí při experimentu!

 
Alis
2617 příspěvků 15.04.11 15:51

Parlesi, děkuji, mám radost, že ses ozval - nejenom proto, že chutnalo, ale hlavně kvůli té kurkumě. Mám v hlavě jeden recept, chci ho zkusit realizovat o víkendu, tvůj nápad z kurkumou možná pomůže. :-)
Půl lžičky kurkumy asi těsto chuťově nijak neovlivnilo nebo ano?

 
parles
286 příspěvků 15.04.11 15:20

Také jsem tyto knedlíky vyzkoušel. Uvařil jsem je v páře na papíru a byly moc dobré!Překvapilo mne, jak hodně zvětšily objem.A k vylepšení vzhledu jsem do těsta přidal asi půl lžičky kurkumy, takže byly žluté, jak z domácích vajec. :-D

 
glama  14.01.11 18:03

Milá Alis…ty jsi úúúúžasná! :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 14.01.11 16:52

Tak jsem se, Glamo, vybičovala a koukla do svých receptů. U všech, kde je to relevantní, jsem přidala označení VEG. Ještěže jich tolik nemám…, ufff. Tobě by možná mohly být inspirací, zato dceři… nevím, nevím, moc jich nebude :roll:

 
glama  13.01.11 23:11

Je mi to, Alis, jasné..dcera je vegan skoro 12 let, má to dost vychytané.. Knedlíky nejí, snad ještě bramborové..Ale tyhle by mohla…k segedínu ze sojového masa.. :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 13.01.11 22:44

P.S. - tyhle knedlíky můžeš bez problémů udělat i z celozrnného pečiva, aby to mělo pro dceru smysl :-)

 
Alis
2617 příspěvků 13.01.11 22:43

Glamo, konečně odpověď podle mého gusta, vyčerpávajíí pro mé chabé znalosti a pomalé chápání :-)
Netušila jsem, že bílé pečivo neobsahuje vejce, žiju v prostém přesvědčení, že ano.

Nechtěla jsem mazat označení VEG, neměla jsem pro to důvod, ale netušila jsem, že je to přímo VEGAN :-) Možná proto to chtěl Ocal zdůraznit, kdo ví? :-)

 
glama  13.01.11 21:09

Neobsahují :-) Rohlíky a housky - běžné bílé pečivo - vejce ani mléko neobsahuje. Otázkou je, jestli ho vegani vůbec jedí. Já říkám, že spíše nejedí - je to pro ně prázdná potravina, vycpávka, která nemá žádný výživový význam. Jedí rozhodně spíše chléb a zejména celozrnné pečivo, to má pro ně smysl.
Rohlíky a housky se dneska dělají hlavně z hotových „instantních“ směsí, které dodávají výrobci pekařských směsí…např. Backaldrin…
Sama jsem zažila ve velkých pekárnách „testování“ různých nabízených směsí. Ochutnávali jsme různé rohlíky a jiné pečivo. A rozhodovalo se, která směs a od kterého dodavatele se bude brát.
Neříkám, že je to tak vždy a všude, ale zejm. velké pekárny to tak mají. V malých pekárnách se ještě dělá „ruční“ práce. Někde… Ale iluze si raději moc nedělejme..
Nakonec kvalitu pečiva všichni dobře známe…
Ale mléko ani vejce v nich nenajdeme.. :mrgreen:

PS. přimlouvám se za ponechání označení VEG!! Rozhodně mi napoví, že na tento recept se mám (jako přesvědčený Veg-) podívat.
Tento knedlík je na rozdíl od ostatních přímo veganský a proto by bylo dobré označení ponechat

Příspěvek upraven 13.01.11 v 21:20

 
Alis
2617 příspěvků 13.01.11 18:57

Právě proto se nad tím zamýšlím už několik dní… Vegetarián může přece jakékoli knedlíky s vejci či zadělávané mlékem, pak není potřeba zdůrazňovat, že je knedlík vegetariánský. Tento je stejně vegetariánský jako kterýkoliv jiný.

Vegan nejí ani vejce, pak by bylo dobré zdůraznit, že jsou veganské… ovšem pokud by doopravdy byly… vždyť housky, rohlíky apod. přece obsahují vejce????

 
glama  13.01.11 17:08

Ano, přesne! Tyhle knedlíky nejsou jen vegetariánské, jsou totiž přímo veganské!
Vegetariáni vejce či mléko mohou, vegani ne. Pro ně se hledají recepty mnohem hůře.
Díky za recept, Alis. Dcera sice knedlíky moc nemusí, ale jako veganka by jiné ani nemohla. Hned jí je přeposílám…co kdyby… :mrgreen:

 
wydra  13.01.11 13:55

Alis, hodne lidi dava do knedliku vajicko a tady neni, proto VEG , myslim si ja.

 
Alis
2617 příspěvků 13.01.11 13:26

Pořád o tom přemýšlím a pořád na to nemůžu přijít: Ocale, proč bys u těchto knedlíků zdůraznil, že jsou vegetariánské? To snad většina knedlíků, ne? Pominu-li špekové či plněné…

 
Landospandos
256 příspěvků 10.01.11 19:41

Já se omlouvám, ale v poslední době na PC nejsem každý den. Jasně, papír na pařáček, ještě ho propíchám (papír), aby knedlíky nestály ve vodě. Já jsem totiž myslela, že to moje opěvování pečícího pspíru je už tak profláknuté, že detailnějšího popisu netřeba. Jak jsem psala již hodné dávno, nesnášela jsem za a) oslizlé hrnce (vaření knedlíků klasicky ve vodě), b) oslizlé hadříky (vaření v páře). Tak jsem to kdysi zkusila a nadšení nebralo konce. Tedy MOJE nadšení. Jinak to bylo totiž všem naprosto ukradené :-D . A co se týká té nechuti krájení - docela pochybuju, že se někdo po třiceti letech vaření pro chlapa, který jí jen proto, aby žil a jídlo neocení, při krájení čtvrtého rohlíku pochechtával, když navíc vidí, jak jsou všude odrobinky, které si rozmarně létají po celé lince, občas se snesou na podlahu… Ano, přípravné práce zrušit!

 
danda  10.01.11 19:32

Dag, jsi spřízněná duše :lol:

 
bocianka
528 příspěvků 10.01.11 19:28

Františko dík za upřesnění vaření na pečicím papíru. :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.01.11 v 19:30

 
dag
527 příspěvků 10.01.11 15:42

Já taky, Dando.

 
Frantiska
921 příspěvků 10.01.11 15:28

no ja osobne, kdyz varim knedliky v pare, tak je pokladam na pecici papir :)

 
bocianka
528 příspěvků 10.01.11 10:58

:potlesk: Landosko, prozraď nám své tajemství jak vaříš knedlíky na pečicím papíru. Taky mě to moc zajímá. Díky… :mrgreen:

 
wydra  10.01.11 01:05

Nemuzu rict, ze tyhle knedliky, ktere se v nasi rodine delaji co ja pamatuju a tudiz je delam i ja, kazdeho nadchly. Prece jenom, jsou tuzzsi, nez jsou lide zvykli ! Ja nic nevazim, na pomeru mouky a rohliku tolik nezalezi, je to jen o tom, kolik te housky tam kdo chce mit. Pokud se zadela jeste sodovkou a je sila k vypracovani, jsou prece jenom nadychanejsi. Moje sestra je dela vzdy z mouky hrube, ja z mouky polohrube. Vareni opravdu 25 min !

Tyhle knedliky mame radi , omacky delame hustsi a tenhle knedlik se k nim sakra hodi !
Pro koho jsou novinkou a tuzsi mu nevadi, nebude delat nikdy jine.

A jeste je tu drobna, mozna varianta - misto prdopece dat na tohle mnozstvi mouky pulku pytlicku praskoveho drozdi. Dokonce je to mozna i lepsi .

 
danda  09.01.11 23:12

Ocal :-), máš naprostou pravdu, a proto mám neustále plnou kuchyň špinavého nádobí - radostně si ho schovávám na radostné hodinovky u dřezu :-)

 
glama  09.01.11 22:57

Vaření je radost…to rozhodně..jen některé „přípravné práce“ jsou pěkně otravné!
Občas by se i doma hodila ficka :-D

Hlásím se do klubu…krájení pečiva též neoblibuji… :mrgreen:

 
ocal
31 příspěvků 09.01.11 22:33

Jak může na stránkách Labužník domov gurmetů,někdo napsat že ho nebaví krájení to mi hlava nechce pobírat.Vše spojené s vařením má být radost!

 
dag
527 příspěvků 09.01.11 22:29

Také by mne zajímalo, jak je to s tím pečícím papírem.

 
Alis
2617 příspěvků 09.01.11 21:32

Landosko, souhlasím, krájení pečiva mě taky hodně nebaví. To starší jde přece jen o něco lépe a když mám kliku a někdo mi nabrousí ten správný nůž, pak je to skoro radost :-)
Máš ve svém receptu sice méně mouky, ale taky skoro o polovinu méně tekutiny, musí být možná ještě tužší, než ty moje… Někdy to zkusím :-)
Tvému vysvětlení, jak vaříš na pečícím papíru moc nerozumím, myslíš na páře?

 
gmp
1593 příspěvků 09.01.11 21:27
ocal

Zřejmě při výrobě Tvého příspěvku, došlo ke zmatkům ve výrobě a nevšiml sis, že nejde o knedlik kynutý(jak píšeš„zadělávaný“).
Musím Tě však ujistit, že i na tomto nekynutém knedliku si musíš řádně pocvičit svaly při zadělávání.

Příspěvek upraven 09.01.11 v 21:28

 
Landospandos
256 příspěvků 09.01.11 21:01

Nedávno mi švagrová přihrála dosti podobný recept,s tím rozdílem, že čtyři (nejlépe starší) rohlíky nakrájím na kostičky. Než je nakrájím (bože, jak já to krájení nesnáším!), rozmíchám ve 200 ml mléka 200 ml hrubé mouky s jedním vajíčkem. Směs osolím, občas přidám pro barvu špetku kurkumy. Pak se vše zhňácá dohromady, upatlám čtyři koule, které vařím na svém oblíbeném pečícím papíře pod poklicí zhruba 15 - 20 minut. Moji chlapi je mají hodně rádi, neb jsou tuhé konzistence.
Mimochodem - bohužel ani mně se tyto nové stránky nelíbí.

 
ocal
31 příspěvků 09.01.11 20:46

To si děláte srandu!Jak můžeš napsat opravdu houskové knedlíky k tomuto paskvilu.Pro tento název bych zvolil a zdůraznil bych vegetariánský.Jinak to nemá nic společného s houskovým poctivě zaděláným knedlíkem. Ocal

 
Alis
2617 příspěvků 09.01.11 18:49

Nadis, záleží na velikosti hrnce, ve kterém budeš knedlíky vařit. Můj největší hrnec má průměr 24 cm (kvůli tobě jsem ho radši došla přeměřit :-) ). Udělala jsem dvě šišky, během vaření zvětšily objem tak, že se do hrnce skoro nevešly. Příště tedy určitě udělám šišky tři a budu vařit nadvakrát (popřípadě, jak jsem napsala v receptu - dvojitou dávku a třikrát dvě šišky, když už se budu pachtit v kuchyni a budu špinit hrnec, nasáčkuju do mrazáku) :-)

 
Alis
2617 příspěvků 09.01.11 18:45

Dag, jsem ráda, že se povedlo. :-) A je fajn, že recept je teď upravený pro obě skupiny, vážící i měřící :D

 
Nadis
5 příspěvků 09.01.11 17:28

Alis pokud jsem to dobře pochopila tak z této dávky udělám 2 šišky knedlíků a budu je vařit 25 minut je to tak správně prosím ráda bych je vyzkoušela dík za odpověď

 
dag
527 příspěvků 09.01.11 14:07

Alis, včera jsem Tvé knedlíky s chutí uvařila.
Výpočet Esmeraldy byl správný.
Měla jsem k nim taktéž houbovou omáčku a taktéž to byl succes.Zbytek knedlíů je nerozplizlý a bude použit v pondělí k omáčce okurkové.
Děkuji oběma dámám za vylepšování a zjednodušování při zachování staré kvality.

 
Alis
2617 příspěvků 09.01.11 09:18

Dag, taky jsem si párkrát naběhla :-) Ty kupované si už název „houskové“ nezaslouží. Tyhle jsou opravdu hodně houskové, takové máme rádi například ke včerejší houbové omáčce.

Esme, moc děkuju za hrníčkový přepočet, já patřím taky mezi ty, co váží, proto jsem to neuměla doplnit :-)

 
dag
527 příspěvků 08.01.11 22:49

Esme, to je od Tebe milé. Děkuji

 
esmeralda
4799 příspěvků 08.01.11 21:23

Dag, někdo váží, někdo odměřuje.
Já patřím do té první skupiny. Proto si už léta dělám tabulku vah a objemů různých surovin.
Mouka: 1 hrnek (250 ml) = 160 gr. Na 400 gramů mouky tudíž potřebuješ odměřit 2,5 hrnku.
Snad ti to ušetří trochu práce.

 
dag
527 příspěvků 08.01.11 13:28

Opravdu jednoduché a opravdu houskové. To opravdu houskové píši proto, že jsem se v předvánočním shonu nechala nachytat na knedlíky hotové. V půli šišky byly jen tři okénka tvrdých housek a vůbec to nebylo dobré.
Tenhle knedlík jistě dobrý bude, ale já si odváženou mouku přepočítám na hrnečky, aby to bylo ještě jednodušší.

Vložit nový komentář
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist