Recept Opekance - Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou

(Hodnoceno 2x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Urobime kvasok a prehriatu muku rozmiesame so solou a s cukrom, pridame vykysnuty kvasok, podla potreby vlazne mlieko (ak chceme hrozienka) a vypracujeme dost tuhe cesto, ktore nechame dobre vykysnut.

Na doske posypanej mukou urobime z cesta dlhe tenke sulky (priemer asi tych 1 az 1,5 cm), ktore pokrajame na primerane kocky (tiez 1–1,5 cm). Poukladame na vymasteny plech, nechame nakysnut, upeciemie dobre do zlatava – maju byt krasne cervenucke koldokola!

Mozu sa pripravit uz teraz, dobre uskladnene vydrzia dlho (osobne ich mam rada len tak suche na chrumkanie :) Pozn.: Nekto zarobi viacej cesta na kolac (vianocku) a pecie to z toho isteho cesta.

Priprava:
Makove:
Pred podavanim opekance vhodime do vriacej vody (alebo mlieka) a hned naozaj chvilka co prevru alebo vyjdu na povrch, nie su dobre ak vela nasiaknu) ich vyberame. Alebo ich len zaparime. Polejeme roztopenym maslom, posypeme makom, cukrom, kto nedal do cesta hrozienka – posype nahriatymi hrozienkami, polejeme roztopenym medom a podavame.

Tvarohove:
To iste – zaparime alebo obvarime, roztopene teple maslo, tvaroh, hrozienka, cukor, med.

Bryndzove:
Zaparit alebo obvarit, bryndza a roztopene teple maslo.

Mozu byt aj – mlete orechy (pomliet trosku na hrubsie) + maslo + cukor + med.

Niekde sa dokonca robia aj s kylou kapustou. Jednoducho oprazime a podusime kyslu kapustu.

Opekance – Bobalky je (davno isto iste bola) v urcitych castiach slovenska neoddelitelna sucast vianocneho menu (a lahodna).
Dobru chut!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 11.12.06 vloženo
  • 16319x zobrazeno

Ingredience

  • 600 gr muky
  • 1 zarovnana cajova lyzicka soli
  • 30 gr prach. cukru
  • mlieko podla potreby + hrozienka kto chce a podla toho s cim ich chce
  • drozdie

Makove:

  • mak
  • med
  • maslo
  • prach. cukor podla chuti

Tvarohove:

  • tvaroh
  • prach. cukor
  • med
  • maslo

Bryndzove:

  • bryndza
  • maslo

Orechove:

  • orechy
  • prach. cukor
  • maslo
  • med

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

lesni_bytost 01.04.12 20:00

Tak příště asi musím povařit déle, měli jsme dost tuhé, bála jsem se, že se rozmočí.. ale i tak moc chutnalo! Měli jsme s mákem. Příště asi tvaroh nebo bryndzu, mňam..

Odkaz na uvaření

Shira313 08.01.11 17:17

Na vianoce sa po nich len zaprášilo a aby sme si ich užili nadostač pečieme znovu :D
Zalievame si ich vriacim mliekom, do ktorého pridám maslo a po napučaní ich posypeme makom a polejem medom – mňam
Ale s tvarohom, či bryndzou by sme mohli tiež koštnúť ;o)

Odkaz na uvaření

jolana 23.09.10 11:32

bobalky a pasula zo zemplina…stastne a vesele prajem :))

http://www.youtube.com/watch?…

Diskuse k receptu Opekance - Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
goralka
238 příspěvků 13.12.11 01:38

wydra, stačí dať do googla bobálky a máš na čom oči pásť :-D

a tu aj video

http://www.akosatorobi.sk/…ance-s-makom

 
Shira313
116 příspěvků 08.01.11 17:17

Na vianoce sa po nich len zaprášilo a aby sme si ich užili nadostač pečieme znovu :D
Zalievame si ich vriacim mliekom, do ktorého pridám maslo a po napučaní ich posypeme makom a polejem medom – mňam
Ale s tvarohom, či bryndzou by sme mohli tiež koštnúť ;o)

 
wydra  06.01.11 15:06

Ja to neznam, na sladke moc nejsem, ale tohle je vonave uz z dalky. Tak treba nekdy udelam z mensiho mnozstvi. Tvaroh, maslo, rozinky…ajajajaj, mnamka!

Kolik z toho mnozstvi mouky toho je? A fotku nikdo nema?

 
anickav
2903 příspěvků 06.01.11 13:51

…a môj starý otec ich mal rád aj s bryndzou a smotanou…preto cesto bolo v podstate indiferentné, lebo sa pupáky jedli aj na slano aj na sladko…

 
jolana
4585 příspěvků 06.01.11 12:16

Stastne a vesele..;)) dnes su vianoce pravoslavnych :)

 
jolana
4585 příspěvků 23.09.10 11:32

bobalky a pasula zo zemplina…stastne a vesele prajem :))

http://www.youtube.com/watch?…

 
jolana
4585 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opekance- Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou...

Ani, dakujem …vies, ze si to nikto okrem teba nevsimol? Dufam, ze to dakto nezamiesi bez drozdia…Pravda je, ze niekto pecie len take dlhe sulance a potom ich krajaju. U nas na vychode nie – robia sa ako som popisala. Osobne ich robim dost, lebo ich mam rada na chrumkanie len tak suche.Pozdravujem Ani, pekny den, aby sa ti darilo tak ako si zelas…
Borievka , tiez dakujem, ze si sa podelila so svojimi skusenostami- ja mam najradsej s tvarohom ( vobec vsetko sladke s tvarohom a smotanou je pre mna top ..) Myslim, ze to s tym obvaranim zalezi od kvality opekancov – podla toho z akeho cesta su ( bud su huste tuhe alebo ked su z vianockoveho tak su redsie ) … ja ich obvaram kusok – len co vyjdu na povrch. Hned ich lejem horucim maslom a ..a.. prikryjem a dam na teple miesto ( napr.: radiator, alebo do este teplej rury a oni tam krasne " dozreju " ) . Neviem ako ty, ale ja davam masla dost – aby ho bolo citit , chutnejsie…dakujem Borievka a pekny a prijemny den a tyzden, vela radosti a malo starosti…

 
anickav
2903 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opekance- Bobalky, Jolanka,

my sme ich doma piekli vo forme tých dlhých šúľancov, piekli v predtermíne. Pred „varením“ sme ich krájali, resp. sekali…neviem prečo, jednoducho mama mala taký zvyk. Myslím, že by si pre začiatočníkov do surovín mala uviesť aj to droždie. Ale tiež už len spomínam nostalgicky- poznáš to, niektoré jedlo Ti nikdy nebude tak chutiť, ako keď to robila mamka, alebo babka…
Príjemný deň!

 
borievka
53 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opekance- Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou...

Bez opekancov u nás nie sú Vianoce,ja s mladšou dcérou s makom,manžel so staršou majú radi s bryndzou len s tým rozdielom že ich polievam smotanou a opečenou slaninkou.Pri príprave ich ale nechávam na najmiernejšom plameni vo vriacej vode aj 10 minút podľa potreby, pri častom miešaní v čo najširšom hrnci aby boli na hladine v jednej vrstve, nie aby sa rozvarili na to pozor,ale ani tvrdé nesmú byť niečo medzi,tá chuť sa nedá opísať vianočné opekance sú predsa len raz do roka.

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 11.12.06 18:01
Re: Opekance- Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou...

Jo – chtela jsem volat pro recept

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 11.12.06 18:00
Re: Opekance- Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou...

Zrovna vcera v praci jsme se o tomto receptu bavili. Kolega byl tak sugestivni ze jsem se je rozhodla udelat. Zijeme taky za morem a uplne mi to navodilo Vanoce detstvi. Takze jsem chtela volat mamince na Slovensko. Ovsem Tvuj recept je uplne perfektni takze letos budou k Vanocum opekance – ktere u nas na Slovensku musel opravdu kazdy snist – protoze prinaseji bohatstvi. Dik

 
jolana
4585 příspěvků 11.12.06 13:21
Re: Opekance- Bobalky s makom a medom, tvarohom, bryndzou...

Babi, dakujem si velmi mila . Mas pravdu , bobalky su vonavunka lahoda na vsetky sposoby, len ich netreba prevarit, aj keby boli zvnutra suche, prikryt na chvilku a v pare zmaknu. Dakujem.

 
babi
6239 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Opekance- Bobalky - Jolanko,

na oplátku jsi Ty probudila nějaké moje krásné vzpomínky ;o) A to na našeho výborného kamaráda Štefo, který mně v Kanadě předal nějaké slovenské recepty (vesměs jsem je přidala na Labu). Opékance jsou výborná dobrota!

Přeji Ti příjemný den!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Velikonoční nádivka

 

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s...
TOPlist