Recept Omáčka z Hlívy Ústřičné a kuřecího masa

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Omáčka z Hlívy Ústřičné a kuřecího masa

Postup

Rozpustíme máslo a přidáme cibuli. Mezitím si kuřecí prsíčka a Hlívu Ústřičnou nakrájíme na kostičky. Maso a houby přidáme k cibuli. Maso zatáhneme, okořeníme, podlijeme vroucí vodou a přidáme všechny bujóny. Když je maso měkké, přidáme šlehačku a zahustíme omáčku hotovou jížkou.
Dobrou chuť peji :o)

Recept je z kategorií: Omáčky k masům



Nahlásit recept

  • 13.12.06 vloženo
  • 15513x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 5 Kuřecích prsíček
  • 500g Hlívy Ústřičné
  • 2 cibule
  • máslo na osmažení cibule
  • 2 šlehačky
  • 1 hotová světlá jížka
  • 2 slepičí bujóny
  • 1 houbový bujón
  • 2 bujóny česnek majoránka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • houbové koření

Doporučená příloha

  • Omáčka chutná nejlépe s bramborovou kaší.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 22.04.16 13:08

Následovala jsem Zuzku a autora receptu jsem nepochopila - opravdu to vařil jak píše?
Na troše slunečnicového oleje jsem přivedla cibuli do lehce zlatava, přidala proužky krůtích prsou, česnek, majoránku, trochu soli a pepře, zatáhla maso, přikryla poklicí a dusila pomaličku do skoro úplně měkka. Nebyl žádný důvod k podlévání. Pak jsem přidala hlívu na velké kusy, přiklopila, hlíva je na skus rychle, přidala nadvakrát trochu smetany do požadované konzistence.
Hotovo. Žádný bujon, žádná jíška, jen chuť krůtího a hlívy jemně dotažená česnekem a majoránkou. Moc dobré - s brambory jen lehce šťouchnutými s petrželkou a zbytkem smetany.

Tak nevím, jestli mám hodnotit originál recept nebo co z něj bylo…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 17.04.16 13:09

Takže na rozdíl od těch, kdo kritizovali v diskuzi beze snahy pokusit se o realizaci s úpravami tak, já se o to pokusila a nelituji ;)

  • Dělala jsem z prsou kuřecích, jak je psáno, jen jsem k nim přidala odřezky z prsou krůtích, cca půl na půl…
  • Jíšku jsem si udělala sama (klasika: máslo + mouka)
  • slepičí bujony zdárně nahrazeny vývarem z drůbků (stačilo sáhnout do mrazáku, tam vždy nějaký ten domácí vývar v zásobě nám…
  • houbový bujon a houbové koření nahrazeno drcenými sušenými houbami (používám k tomuto účelu špičky travní, kterých bývá po zahradě plno a mají úžasnou chuť i vůni. Stačí nasušit, rozemlít, vzduchotěsně uskladnit).
  • bujon česnekový a majoránkový nahrazen česnekem čerstvým a majoránkou sušenou (vše vlastní zdroj).

Nic proti bujonům osobně nemám, ani proti instantním jíškám - vím, že se už dají koupit v poměrně solidním složení…
Ale osobně tyto náhražky nekupuji kvůli jejich unifikované chuti.
Pokud je také neradi používáte, stačí dodržet moji úpravu a zaručuji vám, že si pochutnáte…

My měli s rýží, zítra bude zbytek s doporučenou přílohou od autora…

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Omáčka z Hlívy Ústřičné a kuřecího masa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Admin Labužník.cz
607 příspěvků 25.04.16 15:17

Dobrý den,

komentáře pod receptem slouží k diskusi o daném receptu. Nevkládejte proto, prosím, off topic příspěvky.

Na určité téma je vždy možné založit nebo využít stávající diskusi. Podněty a připomínky k webu Labužník. cz nám můžete sdělovat prostřednictvím soukromých zpráv, případně v diskusi Nápady a připomínky pro admina.

Děkuji a přeji pěkné odpoledne :kytka:
adminka Eliška

 
di
2383 příspěvků 21.04.16 17:43

Birkano, musíte holt adminy bombardovat dotazy, jinak si nevšimnou, oni to tady asi úplně zabalili (stejně jako většina přispěvatelů a diskutérů). Chodím se dívat i na Módní peklo (ale nediskutuju tam), patřící do stejné „stáje“, tam se dámy snaží a ptají se na kde co. Ovšem na druhé straně, admini jim taky odpovědí jen na to, co sami uznají za vhodné, ale jistý posun tam přeci jen je (i když malý).

 
birkana
1488 příspěvků 21.04.16 12:36

@Labužník jandule02, jó Deníčky. Na jaře jsem se snažila o vložení příspěvku. Nic, žádná odezva. Psala jsem o tom v Diskusi. Žádná odezva. Prostě je to mrtvá záložka, kterou nám sice původně slíbili obnovit, ale dnes je ticho po pěšině :,(

 
Eja
3565 příspěvků 21.04.16 12:35

@Labužník jandule02 :P jo, můj manžel byl za oslovení „Fanoušku“ schopen vraždit, a to měl sexepílu na rozdávání :mrgreen:

 
Labužník jandule02
1052 příspěvků 21.04.16 12:27

Taky je mi líto, že všichni utekli. Bývalo veseleji. Ráda jsem četla i deníčky. Ale vracím se sem hlavně kvůli tomu, že jsou tu tisíce receptů (a hodně z nich je dobrých i vynikajících) většinou právě jako pozůstalost po těch odpadlících. Chtělo by to naverbovat novou krev, ale nikoho, kdo je schopen si dát přezdívku Bobánek. Kdybych takto oslovila svého syna, asi by zapomněl na dobré vychování a poslal mě… Nevím, jak Bobánek vypadá, ale představuji si menšího, mírně obtloustlého mladíka s nulovým sexappealem, možná i mastnými vlasy a s tisícem komplexů. Druhá možnost je, že je to prostě sebestředný blbec. Nevím, možná, že by Bobánek překvapil - ale určitě ne v kuchyni.

 
Eja
3565 příspěvků 21.04.16 12:15

@Labužník jandule02 podstatné je, že po dvou dnech mrazivého ticha už to tady zase žije :mavam:

 
Labužník jandule02
1052 příspěvků 21.04.16 12:13
Ale dámy,

Bobánek se tu jen mihnul v roce 2006, udělal reklamu Vitaně, Knoru či jak se všichni ti výrobci různých zbytečných dochucovadel vlastně jmenují a vyvolal takovéhle vášně? Ten recept je tady v několika malých obměnách - sama jsem sem před lety vložila recept „Hlíva na smetaně“. Tak jak je recept prezentován, bych jej za stálého míchání… Fuj.

 
tlustá bába
1186 příspěvků 18.04.16 21:10

Huš, baby, nebo řeknu kuš!
A nemohl by se, místo viskozimetru, do každé domácnosti fasovat Casino? To by se, kromě hlásání hodnot, ještě umělo chytnout vařečky. Zrovna dneska jsem potřebovala třetí ruku… :lol:
Jdu vám napsat recept na přiměřeně hustou polívku a je mi šumák, jestli už tu je, kdo se v tom má vyznat (asi blbě hledám)! :pankac: Á dva tři, šou dva tři.

 
birkana
1488 příspěvků 18.04.16 18:45

@Eja :potlesk: :hug: :mavam:

@daduuja, asi mnohé zůstalo nepochopeno; nemá cenu to dále rozvíjet. I přes to jsi mi sympatická :kytka:.

 
Eja
3565 příspěvků 18.04.16 18:06

Dando, přestávám Ti rozumět. I proto ne do SZ. Naznačovala jsi včera něco v tom smyslu, že noví přispěvatelé nepřidávají recepty na Labu, když vidí současnou úroveň. Ano, souhlasím, odchodem namátkou Jorise, Zébulon a dalších se posunul Labužník trochu mimo „domov gurmetů“. Je nás několik, co se snažíme vytáhnout někdy docela zajímavé recepty a interpretovat je po svém. Někdy to vyjde, někdy je to horší, to je fakt. Pokud máš pocit, že je to ku škodě Labužníka a pokud tady taková vaření nebudou, přihrne se na Labu dav dalších Jorisů a Zébu - dobře. Můžeme to vyzkoušet.

P. S. Dorty na Mimibazaru jsou krásné. Ale zrovna já bych většinu z nich nikdy hostům nepředložila - v načinčaném marcipánu piškot a máslový krém, to není můj šálek čaje.

 
daduuja
953 příspěvků 18.04.16 18:03

Birkano, je s tebou docela veselo :-)

Proč myslíš, že trestuhodné? nebo trestuhodnost je synonymem veselé, hezké?
Proč hned prezentovat na veřejnosti jak se mám dobře nebo, co si mohu dovolit, měla jsem na mysli jiné lidské nešvary, které by na veřejnosti vypadaly daleko hůř než bohatství, proti kterému ale nic nenamítám, protože dovoluje určitý stupeň nezávislosti a dalších požitků.

Pořekadlo tvé babičky znám, pouze mi nějak unikla souvislost s tvým předchozím komentářem.

I mně píší lidé vzdělaní, slušní, proto mne ta slova docela překvapila.

Tím se loučím, protože cokoli jiného bude plodněji strávený čas :mavam:

 
birkana
1488 příspěvků 18.04.16 17:49

@daduuja, tedy jak píšeš: kdyby všichni naráz se začali prezentovat na veřejnosti stejně jako doma, to je podle tebe trestuhodné? Raději budu dělat ze sebe hógofógo, jen ať ostatní vidí, co si mohu dovolit?

Jak říkala moje babička: Navrch huj, vespod fuj!

Slovník těch „tvých“ SZ věru neznám, mě píší lidé vzdělaní a slušní, slovníku Mimibazaru nepoužívajíce :nevim:.

 
daduuja
953 příspěvků 18.04.16 17:30

Birkano, ano, o kultuře.
Ale bylo by zajímavé, kdyby všichni naráz se začali prezentovat na veřejnosti stejně jako doma, nebylo by to ale ani veselé ani hezké, věř. Myslím, že v tomto případu příměr s Potěmkinem není ten správný.

Na Mimibazar jsem včera koukala, mají tam nádherné dorty. Šmáknout? manžové si budou čvachtat? tak to mám odsud, tak se tu mluví v SZ a dokonce i vaří :mavam:

 
birkana
1488 příspěvků 18.04.16 17:18
Jak krátkozraké,

@daduuja, Mám se prezentovat na veřejnosti jinak, než v soukromí domova? Toť Vesnice Potěmkinova 8o.

V hezké restauraci (co si pod tímto názvem představuješ Ty?) jídlo za 150 Kč? To bývá většinou denní menu pro příchozí. Ono to vlastně není o hodnotě výchozích surovin (tedy většinou) ani o koncové ceně pro spotřebitele. Je to o kultuře zákazníka a kuchaře (potažmo majitele a provozovatele).

A jestli si „šmáknu“? To slovo máš z Mimibazaru? To je ta úroveň Labužníka, kterou chceš pozdvihnout? Ach jóóó!

 
daduuja
953 příspěvků 18.04.16 16:51

Birkano, jak krátkozraké. Doma si vařme co a jak je libo, pokud prezentujeme mezi veřejnost, dejme si záležet, i estetika patří k Labužníkovi,

Jinak vám přeju, až budete někdy někde v hezké restauraci, na oslavě, s přáteli či jiné významné události, ať jídla vám přinesena, vypadají stejně jako na fotkách níže a porce minimálně za 150Kč. Dobrou chuť :-)
Určitě si velice šmáknete, neb jste zvyklé z domova :mavam:

 
birkana
1488 příspěvků 18.04.16 15:50

Milé dámy. milí pánové - něco málo k definici viskozity (jó, jsem potrefený chemik - technolog)

Viskozita (také vazkost) je fyzikální veličina, udávající poměr mezi tečným napětím a změnou rychlosti v závislosti na vzdálenosti mezi sousedními vrstvami při proudění skutečné kapaliny.

Viskozita je veličina charakterizující vnitřní tření a závisí především na přitažlivých silách mezi částicemi. Kapaliny s větší přitažlivou silou mají větší viskozitu, větší viskozita znamená větší brzdění pohybu kapaliny nebo těles v kapalině.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Viskozita

@tlustá bába, to je dost, že se účastníš plodné ;) diskuse :mavam:

@Eja, vařme tak hustě, jak nám libo. Viskozimetry a jiné vehementy zahoďme! Toť mé heslo do domácí kuchyně! :lol: :mavam:

 
Eja
3565 příspěvků 18.04.16 15:01

@tlustá bába Birkana zvolila krásný termín VISKOZITA…hm :think: kde je hranice mezi hustou polévkou a kaší :think: :think:
Navrhuji jít na to vědecky a pořídit viskozimetr do každé kuchyně a vědecky stanovit parametry… ( zní to líp než konzistence/kon­zistometr či hustota/hustometr) :mrgreen:
Casino, kde jsou??? to je téma pro Jejich badatelské sklony :mavam:

Edit - jen aby to oslovení nedopadlo „huš, baby“ :mavam:

Příspěvek upraven 18.04.16 v 15:04

 
tlustá bába
1186 příspěvků 18.04.16 14:07

Huš, baby!
Chechtala jsem se jako blázen, když jsem to četla - protože tuhle jsem vařila polévku a dost fest a vážně jsem přemýšlela, jak hustá je hustá polívka. Vymyslela jsem leda to, že když je to polívka, tak to není kaše. :lol:
:mavam:

 
birkana
1488 příspěvků 18.04.16 12:40

@Eja, do termínu tvůrci jsem se snažila zahrnout vlastníka, programátora, webdesign, admina, sekretariát, fakturaci… a ostatní nezbytně nutné pozice pro provoz serveru :lol:

 
Eja
3565 příspěvků 18.04.16 12:26

@birkana ze strany „tvůrců“…že by mi něco uniklo :think: že by tady admini něco tvořili :think: :mrgreen:

Tvůj popis návštěvy degustačního menu :potlesk: :potlesk: :potlesk: já to úplně vidím…Ale třeba na blogu pana Cuketky lze dohledat „reportáže“ z vyhlášených světových restaurací s foto - tam to bude asi trochu jinak a to bych si užila.

Hestonův ejakulující dezert a reakce na něj…

 
birkana
1488 příspěvků 18.04.16 12:00
Technická (nebo debilní?)

@Eja, možná je i přínosné, že zde nepanuje příliš tvrdá cenzura ze strany tvůrců. Ono totiž pevné sešněrovávání nedá moc možností vyjádřit svůj svobodný názor (byť někdy notně pitomý ;) ). Je na vůli čtenáře, zda bude souhlasit či ne.

Také si všimni, že do Diskuse nikdo moc nechodí a ani nepřispívá; kdyby se poslední příspěvky zobrazovaly na první stránce…? Už mě přestalo bavit psát náměty ke zlepšení - když něco nefunguje, je veškerá snaha marná :,(

Můj popis degustačních menuje z praxe. Jedinkrát jsem se ze zvědavosti zúčastnila. Bylo to panoptikum. Pánové se tvářili jako světáci - mořští vlci větry (hospodských ventilátorů) ošlehaní :lol:. A dámy? S barokně vytrčenými malíčky upejpavě ochutnávaly neznámé substance, v hlavě rychle si opakujíce Špačkovy rady ohledně chování u tabule. Kdybych měla větší talent, zpracuji to ve scénáři ke komediálnímu filmu.

P. S. Mám prostě ráda plný talíř jasně definovatelného jídla, který mne (dokonce) i zasytí. Na druhou stranu miluji Hestonovy :srdce: nápady, jen bych je realizovala uhlazeněji, méně bláznivě :oops:

 
Eja
3565 příspěvků 18.04.16 09:57

@birkana Asi by se to hodilo jako zvláštní téma - hustota omáček…
( Pepíček by nám diskuzi zařízl už někdy v polovině, ale teď díky blahovolnosti :cert: adminů to jde bez problémů)
Tvůj krásný popis hustoty omáčky mi připomněl mé vaření svíčkové - moje představa asi odpovídá Tvému popisu, ale manželovi jsem vždycky musela jeho porci omáčky odebrat a trochu naředit smetanou…„je to moc dobrý, ale moc hustý“ ;) U ostatních ( rajská, koprovka, guláš a další) jsme měli kupodivu názor na „viskozitu“ stejný.
Já bych s „univerzální doporučenou viskozitou“ byla asi dost rezervovaná.

U Tvého popisu degustačního menu jsem se smála nahlas a dlouho :mavam:

 
birkana
1488 příspěvků 18.04.16 09:16

@daduuja, nedala mi spát tvoje věta: Pokud vidím, že omáčka je hustá jako tvoje, tak ji rozředím. Jak hustá nebo řídká je vlastně ta správně hustá omáčka? Podle mne tak, aby s knedlíku (bramboru, těstovin) nestékala pramínkem, ale jemně pastovitě zahoustlá držela tvar; případný přebytek se oddělí jako celistvý. Tím samozřejmě nemíním šťávu k pečení, ale omáčky zahuštěné (bešamelové, s jíškou, záklechtkou) a některé druhy guláše. Je-li určena norma na viskozitu omáček, sem s ní!
Víš, kolikrát jsem při servírování guláše (v hospodě) slyšela, že ten a ten guláš je poctivý (=s plnou chutí a s hustou šťávou), za to vedle „U Vency“ je to žbrnda! Tento odstavec se samozřejmě netýká pokrmů ve formě degustačních miniporcí, kdy na stolním nádobí bizarních tvarů tyčí se vysoko navršená pyramida pochutin, které by normálně se stravující jedinec nedal dohromady ani v nejhorším snu; nádobí jest pro zvýšení estetického(?) účinku pobryndáno a posypáno též nedefinovatelnou substancí 8o.

K focení omáček: jistě sama víš, že chladnoucí omáčka houstne. Nenaliješ-li na talíř omáčku horkou, bude hustá. Naliješ-li ji na talíř horkou, začne se „vlnit“ a pára stoupá. To se fotí docela blbě :think:. A ten, kdo použije „reportážní“ způsob focení, ten ty nedokonalosti (nasvícení, úhel, aranžmá) neodstraní. Pokud budu fotit „ateliérově“, pak si budu hrát - to chce ale spoustu času, který se dá využít rozumněji.

To, že si nemůžu manipulovat s vlastními fotkami, se tady holt loni zařídilo, programátor vyhověl přání uživatelů. A zpět už to asi nevrátí. Jsme tak odkázáni při jejich odstraňování na milost a nemilost adminů, jak jsem před několika dny zjistila na vlastní kůži při odstraňování té „nevhodné“.

A nakonec - nevím proč ;) nemohu nevzpomenout repliku z Černých baronů: O tom, co je krásné, rozhodujeme MY, STRANA!

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 20:04

@daduuja Pokud vím, stačí napsat adminovi - není problém fotku prohodit.
Já jsem ta poslední, kdo by něco namítal - natolik jsi mě už snad poznala, že nebazíruji na tom, abych nutně byla na titulní fotce… Jen nemám čas hlídat všechny uvařené recepty, zda už tam nepřibyla nějaká lepší, než moje…
K té hustotě: neměla jsem důvod ředit - ta hustota na fotce je zavádějící - nebylo to tak husté, jak se to jeví… Kdybych to tehdy naředila, byla by to břečka…
A myslím, že další debata už nic nového nepřinese, neboj: beru to jako konstruktivní kritiku, ne jako útok, na to už mě snad také trošku znáš…
Urážet se rozhodně neumím, ani nevidím k uražení se důvod :kytka:
Také přeji hezký večer :mavam:

 
daduuja
953 příspěvků 17.04.16 19:51

@Zuzka1973 naposled, protože evidentně nechápeš nebo nechceš pochopit o co mi jde.

Necedila, ale mixovala. Pokud vidím, že omáčka je hustá jako tvoje, tak ji rozředím. Nikde jsem nepsala, že nevaříš s láskou, ani že jídlo flákáš, to jsou tvoje dedukce.

Obdivuji tvoji kuráž dát zrovna tuhle fotku jako úvodní k cizímu receptu, máš pravdu, ta druhá vypadá o trochu líp, ale tahle je první, kterou uvidí každý jako první.

Měj se hezky :mavam:

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 19:15

@daduuja Také jsem ale nikdy nepsala, že moje uvaření je správné… Čas vaření věnuju dostatečný…
Ten konkrétní případ není dobrá volba: K této fotce jsem tam napsala, že maso prostě nezbylo… a veřejně jsem tam napsala, že jsem to necedila…
Takto vytržené z konceptu to není vhodné dávat jako příklad…
Navíc je tam i další mé uvaření, kde už jsem maso na focení uhájila a i omáčka je po první zkušenosti zahuštěna lépe rozmělněným chlebem…
Barvu neovlivním - fotky prostě neupravuji a na rovinu: mockrát to vypadá ve skutečnosti daleko lépe, ale nemám možnost lepších fotek…

Ale pokud na základě fotek umíš vydedukovat, že to není uvařeno s láskou a že to bylo odfláknuté… tak to smekám… To já bych si tedy netroufla…

 
daduuja
953 příspěvků 17.04.16 18:59

Zuzko, ach jo.
Tady přeci nejde o fotky, ale o to co je na nich.

Hele - Plzeňské vepřové, s černým pivem. Vidíš rozdíl třeba v konzistenci omáčky?
Já vím, řekneš, že to takhle máte rádi. A máš recht. Ale omáčka nemá takhle vypadat a ostatní by měli vědět, že je to špatně. Já nevím jak jinak ti to říct. Omáčka by měla být hladká, ne moc hustá, ne moc řídká, prostě příjemně zahoustlá, provařená do tuku, lesklá… To je pro mne vaření s láskou, věnovat vaření čas :-)

Příspěvek upraven 17.04.16 v 19:09

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 18:53

@daduuja To už přeháníš…

To tvé: „PRO lásku“ vyznělo dost netaktně…
Vařím nejen pro mého muže…
a i kdyby - vařím pro ty, které mám ráda. Sami si schvalují, co uvařím…
No, ale když ti zdvihlo to tebou zmíněné sebevědomí - ráda jsem k tomu posloužila :kytka:

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 18:47

@daduuja Jako útok to neberu, ale netuším, kde bereš tu jistotu, že nevařím s láskou…
Jsou tu daleko horší fotografie a já si nikdy na žádného uměleckého kuchaře nehrála…
Neumím to pořádně nafotit, fotky neupravuji… neumím to a ani na to nemám čas.
Pokud je tento web určen jen těm, kteří mají čas si s jídlem hrát a čančat, holt se omlouvám: v pravidlech jsem se to nedočetla…
:nevim:
Chuťově jsme byli spojeni vždy, pokud ne - napsala jsem to vždy v uvaření. Jídlo u nás nezbývá, vařím denně a asi tě to překvapí: dokonce s láskou…

 
daduuja
953 příspěvků 17.04.16 18:45

@Eja spíš PRO lásku :-)

 
Eja
3565 příspěvků 17.04.16 18:37

@daduuja myslím, že Zuzka vaří s LÁSKOU…

 
daduuja
953 příspěvků 17.04.16 18:30

@Zuzka1973 pokud chceš poučit lidi jak na to, musíš být lepší než oni.
To není o přetvářce, to je o umění vaření. Do hrnce hodit kus nebo kousky masa a k tomu zeleninu nebo houby, uvařit do měkka, to uměl kdysi i neandrtálec :-)
To není o moderně, to je o vkusu, chuti, lásce… přeber si to jak chceš.

Ale určitě to není o tomhle, kdy můžeš vyměnit přílohu a prohlásit to za co chceš.
To je to sebevědomí, které jsem měla na mysli viz tvoje fota, která ač každé jiné, z jiného masa, z jiných surovin, vypadají skoro stejně a neměly by.

Neber to jako útok, ale jako radu, protože vařit se musí s láskou :-)

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 17:57

@daduuja Co to má co společného se sebevědomím? 8o :nevim:
Já vařím to, co nám chutná a jak nám to chutná a nebudu se přetvařovat jen proto, aby mi cizí lidi sice tleskali, ale doma na to rozpačitě koukali :nevim:

 
daduuja
953 příspěvků 17.04.16 17:34

Ó jé, ženy, vy jste popošly o pěkný kus… ale sklouzly jste z receptu do osobní roviny a to nebylo účelem.
Mně je taky jedno co a jak si kdo uvaří, když mu to chutná…, ale od začátku labužníka se v gastronomii hodně změnilo k lepšímu, ale tady to není vidět.

Zuzko, jinou odpověď jsem ani nečekala - Jestli vadí to, že vařím obyčejně a nudně, tak musím zklamat: jiná už nebudu…, ještě dodat, že na talíř to neumíš nandat a učit se to taky nebudeš. Tohle miluju, takové sebevědomí nemám.

Mějte se, jdu se podívat na Mimibazar, asi to bude podobné :mavam:

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 17:33

@birkana Přesně - žádná kouzla nefungují :)
Já těmi devíti ještě neskončila ;) Je z čeho ubírat… Díky silným depresím jsem se vyžrala tak, že momentálně stačí heslo: „jez jen půlku toho, co před tím“ :D
Kila šla dolů i navzdory Velikonocům a dvěma narozeninovým oslavám, a to jsem se vážně ničeho nezříkala, jen si kontroluju sama kolik toho mohu sníst :)
Teď je spása zahrada - práce šlechtí a shazovat kila jde snáz…
:mavam:

 
birkana
1488 příspěvků 17.04.16 17:23

@Zuzka1973, devět kilo dolů - zasloužíš velký :potlesk:! Já se zase snažím nepřibrat! Řeším to tak, že pokud „zahřeším“ s tučným vydatným jídlem, další den mám trochu masa a hromadu zeleniny. Prostě průměrný příjem se musí rovnat průměrnému výdeji (nebo být nižší). Žádná kouzla neplatí :lol: :mavam:.

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 17:15

@birkana Já třeba ráda zkouším i nové recepty - ale jak píši: jím je povětšinou sama… Takže to kolikrát dopadne tak, že vařím osvědčený recept pro muže a pro sebe extra nějakou novotu… Ale prostě nejraději mám také tu starou dobrou klasiku: smetanové omáčky by u nás mohly být denně (ale to bychom se za chvíli nevešli do křesel :) Takže ono to dá někdy práci, sestavit jídelníček tak, aby kila nepřibývala, ale přesto jsme si mohli vařit to, co máme rádi.
Mně se povedlo beze změny v jídelníčku shodit už devět kilo, a to jím jak moučníky, tak kaloricky vydatnou českou kuchyni.
Jen jsem se naučila hlídat si „kolik“ a „v kolik“. Takže si to rozložím v určitém množství do celého dne a není pak problém ani s takovýmito kalorickými bombami :)
Pro mě je směrodatné, že strávníkům chutná a že si rádi přidají…
ne to, co je zrovna v módě :) :mavam:

 
birkana
1488 příspěvků 17.04.16 17:03

@Zuzka1973, máš pravdu, vařme a jezme, co nám chutná :mavam:. Z osobní zkušenosti vím, že je mnoho lidí přesyceno různými extra zdravými „superpotravinami“, kdejakými hamburgry, suši, wrapy, smoothie z kdečeho apod. Začínají vyhledávat obyčejná lidová jídla regionální kuchyně. A to je dobře! Sice taková jídla nejsou nóbl, zato chutnají! ;)

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 17:01

@Eja jen doufám, že ne jen kvůli té bramborové kaši :kytka: :hug:

 
Eja
3565 příspěvků 17.04.16 16:55

@Zuzka1973 já bych k Tobě na oběd určitě šla :hug: :mavam:

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 16:44

Já jen vařím to, co máme rádi a chutná nám to… nic nebylo vařeno „do bezvědomí“ - to je snad logické každému… Normální člověk ví, kolik stačí drůbežímu masu a houbám…
Pro každého je „labužnické“ něco jiného…
Když doma uvařím nějakou „vkusnou, vábnou modernu“, asi moc nepochodím :(
Vaříme si to, co chutná nám, ne to, co je v módě :nevim:
Necítím se nijak záslužně, když překopávám podobné recepty k lepší verzi, ale cítím to tak, že není nic špatného na tom zrovna podobné recepty dát do co nejpřijatelnější podoby…
Jestli vadí to, že vařím obyčejně a nudně, tak musím zklamat: jiná už nebudu… :oops: :,(
Každý pokus o „moderně, vkusně, vábně“ dopadl „bledě“ - tj.: jedla jsem jen já, muž kolikrát ani neochutnal…

 
birkana
1488 příspěvků 17.04.16 16:38

@daduuja, receptů, které se nikdy a nikde neměly zveřejnit (jak píšeš níže), je na Labužníku (hlavně z jeho začátků) nepřeberné množství. @Zuzka1973 se jen snažila jeden takový polidštit, uhladit.

Příspěvek upraven 17.04.16 v 16:40

 
Eja
3565 příspěvků 17.04.16 16:33

@daduuja tak to je výzva :hug:

 
birkana
1488 příspěvků 17.04.16 16:26

@Zuzka1973 :palec:. K vaření bychom měli/y přistupovat s tvůrčí fantazií. Tedy pokud nevaříme „na kšeft“; tam je třeba recepturu i technologii dodržovat do puntíku!

 
daduuja
953 příspěvků 17.04.16 16:25

@Eja Vždyť píšu, že je to od ní chválihodné.

Nad slovem záslužný přemýšlím, ale převažuje pocit, že ne, protože hodit maso na cibuli, zalít vodou nebo vývarem, uvařit s hlívou do bezvědomí a přidat v českých domácnostech velice oblíbenou smetanu (eidam, nivu…), mi přijde na labužníka velice málo, ať je to ochucené chemií nebo bio nebo z vlastních zdrojů. Překopat tenhle recept by se dalo moderně, vkusně a vábně.
Mám fakt silný pocit, že to tu upadá čím dál víc.

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 16:18

@Eja Asi ano - máme kaši moc rádi :kytka:

@daduuja - to není chvályhodné - prostě jsem nechtěla kritizovat bez pokusu o změnu k lepšímu… nemám ráda kritiku na prázdno… :mavam:

Příspěvek upraven 17.04.16 v 16:19

 
Eja
3565 příspěvků 17.04.16 16:11

@daduuja Dando, já myslím, že je to od Zuzky záslužný počin ( a ne první) - přetvořit jen vynecháním různých příšerností recept hodný k uvaření.

Příspěvek upraven 17.04.16 v 16:35

 
daduuja
953 příspěvků 17.04.16 16:08

@Zuzka1973 je to od tebe chválihodné.

 
Eja
3565 příspěvků 17.04.16 16:08

@Zuzka1973 brkaše - jednoznačně :mavam:

 
Zuzka1973
1724 příspěvků 17.04.16 16:01

@daduuja ale v textu u uvaření je:

doporučte ostatním změny v ingrediencích

což jsem učinila ;)

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Holandská omáčka

Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist