Recept Omáčka Salsa verde

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Omáčka Salsa verde

Úvod

Pochází z Piemontu, dnes používaná v celé Itálii. V nářečí Bagnet verd (baňet vérd – přibližně zelená zálivka).

Postup

Dávky jsou jenom orientační, každý si je může upravit podle chuti.
Ingredience očistíme (z petržele použijeme jenom lístky), ančovičky a kapary případně zbavíme soli. Buď vše velmi najemno posekáme nebo trochu nasekáme a potom rozmixujeme nejlépe ponorným mixerem. Omáčka má být homogenní, krémová, hustota je regulovaná střídou housky. Sardelová pasta je nevhodná.
Petržel, česnek, olej s trochou octa je základ pokud nemáte ostatní suroviny. Používáme to i do bříška a na pomazávání grilovaných ryb.
Když přidáme ančovičky, kapary, špetku cukru, střídu housky (předem polétou octem a potom vyždímanou) máme tu klasickou piemontskou variantu. Často do ní přidávají žloutky a okurku. Dobré je nechat ji před použitím několik hodin uležet.
Půlky vařených bílků můžeme naplnit trochou omáčky a použít pro dekoraci.

Krajové obměny jsou nesčetné. Někde přidají trochu protlaku, jinde použijí místo pepře feferonku, dají víc česneku.
Klasické použití je na vařené maso, jazyk, koleno atd. Letní využití je na grilované, pečené nebo vařené ryby, na čerstvý sýr, tofu, vejce natvrdo nebo ztracená, na syrovou i vařenou zeleninu, na brambory, do salátů nebo do některých receptů na těstoviny. Pokud se nespotřebuje je možné ji dočasně skladovat v malých sklenkách s víčkem zalitou olejem, samozřejmě v lednici.

Recept je z kategorií: Omáčky



Nahlásit recept

  • 26.04.10 vloženo
  • 24519x zobrazeno

Ingredience

  • 120 g (plocholistá) petržel
  • 100 g olej evo
  • 2 stroužky česnek
  • 50 g vinný ocet
  • 3 filátka ančovičky
  • 1 PL kapary
  • 50 g střída bílé housky
  • špetka cukru
  • sůl, pepř
  • 2 na tvrdo vařené žloutky (nemusí být)
  • 1 PL nakládaná okurka (nemusí být).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Omáčka Salsa verde

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
manek  28.04.10 06:05
Re: Omáčka Salsa verde sveva

Přidal jsem obrázek i k tvému receptu, ale bohužel (co na to Pepajz?) se tu už nedá dát odkaz na jiné stránky, jak se dal předtím…

 
noskovice
1323 příspěvků 28.04.10 05:05
Re: Omáčka Salsa verde - Evino,

jak jsi napsala, rozkrojím rohlík a „pomatlám“ jej na řezné straně. :o
Pa, Soňa

 
Drobek  27.04.10 23:37
Re: Omáčka Salsa verde

Promiň Stevo, že se diskuse odchýlila. Já italské kuchyni moc neholduju, totiž neholduju, miluju červené omáčky, to jo. Zelenou omáčku jsem poprvé potkal v mexické kuchyni a tak mne zaujalo jméno. No nediv se. Máš pravdu, jsou to odlišné recepty, ne verze. Jen stejná barva a jméno.
A tomatillos - když jsme přišli do americka koukali jsme jak vrány na zelená rajčata se slupkou, co jsou pod ní lepkavá. Jo, to jsou tomatillos, které vůbec nejsou příbuzné s rajčaty, ale s angreštem. Zcela správná je poznámka Maňanova, že lze použít angrešt, prosím nezralý, tedy nesladký (to dodávám já), a je taky pravda, že to bude o něčem jiném.
Italskou salsu verde jsem ještě neochutnal, pesto jo, jednou a už to nemusím. Halt jsme každej jinej, tvé salse to samozřejmě neubírá na lahodnosti.
Já spíš chtěl jen osvětlit ten rozdíl kuchyní. Už je zcela osvětlenej.:o

 
Manana
1516 příspěvků 27.04.10 21:56
Re: Omáčka Salsa verde - Svevo

Používáš-li Firefox, stáhni si do něj rozšíření (Extension) Text Link, a pak už ti bude stačit jen na takovéhle odkazy odkudkoliv dvakrát kliknout a nebudeš se muset nijak prokousávat.

Piemontská Salsa verde je určitě výborná a líbí se mi na ní, že je tvárná, já ale středozemní kuchyni moc neholduju, protože jsem starej keltskej Indiánokrocan, kterej bazalku a pesto nemusí. Dám přednost pořádně mastnýmu bůčku či kačeně, nebo chile aspoň 6000 SHU s čerstvým cilantro a epazote.

Proti gustu žádnej dišputát!

 
sveva
751 příspěvků 27.04.10 21:14
Re: Omáčka Salsa verde manek

Moc děkuji za odzkoušení a posouzení. Musela jsem se k receptu přes odkaz trochu prokousat, ale stojí to zato, včetně fotky.
Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 27.04.10 21:12
Re: Omáčka Salsa verde drobek Manana

Kluci až si povíte všechno o receptu od Manany, řeknete mi něco i k tomuto?
Zdravím.

 
manek  27.04.10 20:07
Re: Omáčka Salsa verde

no bezva, tak jinak…

http://manek.bloguje.cz/…pagetami.php

 
manek  27.04.10 20:06
Re: Omáčka Salsa verde

Se mi to moc líbilo, tak jsem si s tím poradil takhle:

Pošírovaný pangasius se salsou verde a špagetami target="_blank

:)
 
Manana
1516 příspěvků 27.04.10 16:36
Re: Omáčka Salsa verde - Drobku

U nás je k dostání Physalis, ale bohužel jen Physalis peruviana, která je menší a oranžová. Mexické tomatillos, tedy zelenou a větší Physalis ixocarpa jsem u nás ještě neviděl. Ale záměna je možná, jen pak ta salsa není moc zelená.
Místo tomatillos se dá použít angrešt nebo také šrucha zelná, Portulaca oleracea, v Mexiku zvaná Verdolagas. Je jasné, že se to chuťově posune trochu jinam.

 
sveva
751 příspěvků 27.04.10 16:10
Re: Omáčka Salsa verde ewa

Ono není důležité jak, ale aby to byl ten Sonin výborný rohlíky .
Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 27.04.10 16:00
Re: Omáčka Salsa verde drobek

Physalis mívají v Kauflandu.
Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 27.04.10 15:59
Re: Omáčka Salsa verde svato

Omáčka Salsa verde má dva základní recepty. Ten italský jsem si dovolila popsat výše, na mexický upozornil Manana. Ale jsou to dva odlišné recepty, ne verze. Po světě si připravují různé omáčky, které byliny zabarví na zeleno a název salsa verde se líbí. Pepinův recept jsem samozřejmě viděla a protože v ingrediencích je zakysaná smetana, považuji ho za jeho recept, ale není to italská Salsa verde a ta mexická také ne.
Zdravím.

 
ewa
600 příspěvků 27.04.10 15:30
Re: Omáčka Salsa verde

Soňo, mne láká ten tvůj způsob. Jen si nejsem jistá jak to „do rohlíku“ myslíš. Jako že ten rohlík rozkrojíš a řeznou stranu pomatláš salsou? :)

 
svato
1398 příspěvků 27.04.10 15:22
Re: Omáčka Salsa verde - drobek

v SR sa dajú kúpiť v Tescu a v Metre, tak v ČR určite tiež

 
2905
753 příspěvků 27.04.10 08:34
Re: Omáčka Salsa verde

Základní na ryby se mi líbí :)) Varianta v pečivu by momentálně hodně „bodla“ :)

 
Drobek  27.04.10 07:48
Re: Omáčka Salsa verde

Maňano, jsou v Česku k dostání tomatillos? Já teda znám právě jen tu mexickou verzi, mám ji moc rád.

 
Manana
1516 příspěvků 27.04.10 07:03
Re: Omáčka Salsa verde

Mexická varianta je zde .

 
svato
1398 příspěvků 27.04.10 06:37
Re: Omáčka Salsa verde

V dávnej minulosti trošku jednoduchšiu verziu uviedol Pepino.

 
noskovice
1323 příspěvků 27.04.10 05:32
Re: Omáčka Salsa verde

Já si ji dávám do rohlíku. To je tak dobré!!!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist