Recept Ohnivý kotlík

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Toto jídlo se v Číně připravuje ve speciálním kotlíku s dřevěným uhlím přímo na stole. Kotlík můžete nahradit vařičem s hrncem a v ostatním se řídit orientálním předpisem. Maso nakrájejte na velmi tenké plátky a rozložte je na mísu společnou pro všechny stolovníky nebo na jednotlivé talíře. Okraje mísy předem potřete olejem, aby se plátky nepřilepily. Plátky masa střídejte s plátky zeleniny,okurkou, květákem, kedlubnou a pod. Tvrdou zeleninu je nutné předvařit. Pekingské zelí nebo hlávkový salát natrhejte na větší kousky a dejte do misky. Připravte i další přísady: pažitku, petržel, pórek, nebo cibulku nakrájené nadrobno, lisovaný česnek rozřěděný trochou vody, sojovou omáčku, pálivý olej, hustou omáčku z arašídů rozmixovaných s vodou a solí a pod. A teď to hlavní: všechno , co jste připravili, dejte na stůl a středu vařič s hrncem v němž se bude stále vařit voda. Před každého stolovníka prostřete misku s hůlkami nebo s vidličkou. Každý se bude obsluhovat sám: plátek masa ponoří asi na 6 vteřin do vařící vody, a jakmile sousto zbělí, dá ho do misky, ochutí přísadami a sní. Kousky zeleniny se vhazují do hrnce, nechají se krátce povařit a jí se mezi sousty masa. V průběhu tohoto dlouhého a slavnostního stolování je třeba do kotlíku přilévaz horkou vodu a udržovat ji ve varu. Nakonec je z ní vývar, kterým se jídlo zapije.

Recept je z kategorií: Roštěná



Nahlásit recept

  • 15.06.05 vloženo
  • 7406x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g jehněčí kýty, 250 g roštěnky, 250 g svíčkové, 1 pekingské zelí(jen vršky listů) nebo 2-3 hlávkové saláty, další zelenina podle sezóny, kořeněné přísady podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ohnivý kotlík

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ohnivý kotlík - Pepino

Pepino, dík za recept. Skoro jsem zapomněla že jsme tohle náramné jídlo dělali před lety dost často. Tento styl je oblíbený po celé Asii. Název Ohnivý nebo Horký kotlík se používá v Číně a Mongolsku (Fire Pot nebo Hot Pot). V Singapůru je to Steamboat (parník?) a Japonci to nazývají Shabu-Shabu (odvozeno od příjemného syčivého zvuku, když se kousky jídla vaří). Také jsem slyšela název Čínské fondue.

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Pepino,

já ti tleskám! Domnívám se, že i Mike Aftic by měl radost. Ta polívka se jmenuje ka-ndži.

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Ohnivý kotlík

Takže něco na způsob „Fondue“? Čínské fondue se tuším ale dává do vývaru…? Jinak je to super (jen se přiznám, že si nedovedu představit „6 vteřin“ ponořené jehněčí)
 P.

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Ohnivý kotlík

Pepíno, to je tak pěkné!!! Žádné nádobí kolem a všichni papají zároveň!! :-D

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

včera | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist