Recept OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Postup

Mrkev oloupeme, rozkrojíme na dvě půlky a tyto půlky pak rozkrojíme PODÉLNĚ opět na dvě poloviny. Tyto rozkrojené části dáme vařit do vývaru, který osolíme, velmi vydatně okořeníme a ooctujeme [tento vývar je po použití nepojídatelný a likviduje se]; vydatnost koření je proto, že mrkev při vaření tyto chutě ´nasává´. Mrkev kontrolujeme, aby se neuvařila příliš do měkka - musí zůstat trochu tvrdá. Poté slijeme již dále nepoužitelný vývar, mrkev necháme chladnout a zatím rozdrtíme česnek a promícháme se solí, bílým vínem a malou špetkou mletého pepře. Touto kašičkou pak potíráme uvařené kousky mrkve, které pak již obalujeme ´klasickým´ postupem - tedy nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Poté smažíme na přiměřeném množství oleje [snažíme se použít spíše kvalitnější, jednodruhový olej, než různé směsi, které někdy páchnou ´rybinou´ a dokáží závěrem pokazit všechnu předchozí práci].

Můžeme podávat jako hlavní jídlo; nejlépe se osvědčuje s vařeným bramborem, tatarkou a okurkovým salátem.
Je ovšem také možné osmažené kousky mrkve nechat do večera vychladnout [není špatné použít i chladničku] a poté je podávat samostatně jako chuťovky k vínu; již mnoho lidí, kteří se nazývají typickými ´pojídači masa´ a nikdy by prý zeleninu k vínu takto nejedli, projevilo velké překvapení nad touto mrkvovou chuťovkou a stala se součástí jejich repertoáru.
Na závěr je nutné dodat, že abychom dosáhli skvělé chuti, je to třeba ´vychytat´, najít si vlastní poměry ingrediencí - prostě si s tím vyhrát. Ale výsledek je nad očekávání chutný!
A ještě poznámka pro pivaře - tato mrkvová chuťovka nechutná pouze k vínu, chutná i k pivu!

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla



Nahlásit recept

  • 19.06.07 vloženo
  • 19168x zobrazeno

Čas přípravy

  • 35-45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi 4 větší mrkve
  • 4-5 stroužků česneku
  • polévková lžíce suchého bílého vína
  • několik polévkových lžic octa
  • špetka mletého pepře
  • sůl
  • olej
  • různá koření [kari, mletá paprika sladká i pálivá, pepř, majoránka ... ]
  • slepičí nebo jiný masový vývar
  • součásti na klasický trojobal [hladká mouka, vajíčko, strouhanka]

Doporučená příloha

  • jako chuťovku podáváme samostatně; jako hlavní jídlo s bramborem, tatarkou a okurkovým salátem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
z_povltavi
2 příspěvky 03.06.09 20:54
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Moc a moc dobré. Já velmi podobně dělám také pastinák nebo chřest, ale s mrkví je to asi nejlepší.

 
JALOVCOVA
37 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

A tohle nám připadá také krásné. Manžel to bude chtít zkusit na státní svátek a já taky. Ta kombinace česnek a mrkev - jsme zvědaví.

 
melania
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

A tohle nám připadá také krásné! Určitě dáme k pivu!

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - DanoJ

úplně souhlasím a děkuji za připomenutí - také to občas takto dělám (jsem fakt milovník mrkve - jím ji i syrovou). Ale to s tou vařenou a obalovanou je trochu o něčem jiném - je to o tom, jakou chuť ta mrkev NASÁKNE, což je důležité. Skoro bych se domníval, že jde o dvě různorodá jídla… A téměř na jisto bych si řekl, že pro milovníky mrkve obě chutná…

 
DanaJ
1134 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Mrkev stačí nakrájet na 2-3 mm silné plátky, není třeba povařit, obalit ve slaném palačinkovém těstíčku a opékat na sádle či oleji. Je to vynikající samotné a nebo se zeleninovým salátem a vařeným bramborem. ..a není s tím tolik práce.;-)

 
trados
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Léto se blíží ke konci, ale mrkev ještě na zahrádce máme. Danda má pěkné obrázky, které nás inspirovaly. Zkusili jsme tuhle obalovanou. Vynikající! I masaři si pochutnali! Na zapíjení doporučuji vinný střik.

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

No tak, nedá se nic dělat; mixtionnant je prostě lepší. Ten můj původní odkaz TARGET = _new prostě nebyl tak úplně fajn. Jenže Danda dělá tak prima fotky, že mi to nedalo, abych se to taky tak pěkně nenaučil, protože ty její obrázky si to prostě zaslouží! Takže chci ukázat i můj nový odkaz, že jsem se to také naučil TARGET = _new !!! A když už miluji ty patisony, tak to zkusím i tam, protože obrázek, který udělá Danda, je vlastně vždycky hezčí TARGET = _new , než to, co já uvařím …

 
iva  25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - mixtionnant

pastinák je proti petrželi jemnější a trochu nasládlý. Tchýně pěstovala pastinák místo petržele a všechna jídla byla moc dobrá.

 
HelcaK
959 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - mixtionnant

já mám pocit, že rozdíl mezi kořenovou petrželí a pastinákem je tak zanedbatelný, že mnohdy prodávají pastinák jako petržel a tudíž jsi ho nejspíš i jedla, jen o tom nevíš… myslím, že jsem to tu někde četla, ale nevím kde.

 
mixtionnant
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - Dando dík za zprávu!

Internet je trochu můj chleba (pracuji jako organizační pracovnice, jo jo), proto se nebojím odkazů. Ta mrkev je fakticky moc dobrá (už jsme ji vařili dvakrát a není všem dnům konec)!!! Pastináku TARGET= “_blank“ se trochu bojím, protože jsem ho ještě nikdy nejedla. A zároveň mě právě proto láká! Naši chlapi jsou zvláštní, protože mají experimenty rádi, takže na to nejspíš dojde. Máme výhodu v tom, že naši příbuzní fanaticky hospodaří a zásobují nás vším - nejen mrkví, ale i pastinákem, baklažánem, patisonem, cuketou atd.

 
mixtionnant
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - Danda má krásnou fotku

a ta fotka TARGET= “_blank“ tak hezky propaguje tenhle recept! Takže z toho byl bezva dovolenkový oběd. Všem nám to moc a moc chutnalo! Mrkev jako řízek - kdo by to pomyslel? Zkusíme asi i ten pastinák TARGET= “_blank“ !

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

tak zatím jsem mrkev vždy vařila jen v osolené vodě do poloměkka a obalila. Ale zato jsem k tomu dělala výraznější, ale jednoduchý bramborový salát -vařené brambory, ocet, olej, sůl, pepř, cibule. Tohle je prima, vyzkouším.A ještě k té mrkvi. Kdysi v nějakém TV pořadu vařil pan Satinský „Mrkva ako čabajka“. Uvařil, vydlabal, čímsi naplnil, asi nějakým tvarohem, držel dietku, už si nepamatuji. A pak pronesl památnou větu: " No pozrite, je to mrkva, vyzerá to ako čabajka, ááá.........chutí to ako mrkva ":-((( ..... :-))))

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Danda nafotila děsně půvabnou fotku obalované mrkve [já bych to tak nedokázal; ani jsem netušil, že to mé fantazijní jídlo tak pěkně vypadá – a to ho už vaříme a jíme asi patnáct roků!]. Ale což o to; Danda má všechny fotky moc pěkné! Takže jsem ji poprosil, zda bych mohl její fotku k receptu přidat. Souhlas jsem dostal, takže jsem ji [jako slušný člověk, dbalý pravidel] přeposlal ´pepíčkovi´, ale asi nemá čas a fotku k receptu neumístil [na což má jako provozovatel serveru plné právo a vůbec se nezlobím!]. Jenže – ta fotka je tak pěkná, že aspoň odkaz na „OBRÁZEK OBALOVANÉ MRKVE OD DANDY ":“http://muj­.labuznik.com/zaz­nam_denicku.php?c=3180&­l=Danda" TARGET = _new umístím sem… Když už Danda souhlasila, že [DÍKY!]?

 
kamilio
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Jsem vášnivý odpůrce jakékoliv tepelně upravené mrkve a milovník různých syrových salátů s mrkví. Vy mě snad i přesvědčíte, abych se o vytvoření tohoto pokrmu taky pokusil. A ještě všetečný dotaz. Co kdyby se ta mrkev obalila v nějakém hustějším těstíčku? Nemá to někdo vyzkoušené?

 
rak21
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Musím souhlasit s tím, co píše Danda - je to skvělé jídlo!!!

 
danda  25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - MI_LANE :-)

právě jsme dojedli s novým vařeným brambůrkem, tatarkou a okurkovým salátem a shodli se, že i u nás zůstane v repertoáru. Krásný letní receptík, dík :-)

 
Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Milane - dík za zprávu, na oplátku ráda vyzkouším tento recept, hlavně mě zaujala ta chuťovka k pivu, moje drahá polovička občas chodí za kamarády na pivo, oslňuje tam vlastnoručně pletenými houstičkami v domácí pekárně zadělanými a tak by mohl být za hvězdu s mrkvovou chuťovkou, nejdřívě však musí vše pořádně natrénovat

aničko - díky za doporučení a vyznání, které ráda opětuji ;-)))

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - JAKO CHUŤOVKA I JAKO HLAVNÍ JÍDLO

Vzkaz pro uživatele „anickav“; na recept od „vali“ [mrkvové karbanátky] jsem se nejen podíval, ale též jsem uvařil a pojedl. A bylo to moc chutné, takže děkuji za doporučení. Vařím a jím něco podobného; snad to jen trochu více jemňoučce chutná po masu - i když tam ovšem maso není. Zkusím svou variantu dát na web, až budu mít trochu více času. Jinak samozřejmě jsou ode dneška mrkvové karbanátky v mých oblíbených receptech…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: OBALOVANÁ MRKEV - MI_LAN,

mrkni na mrkvové karbanátky u vali, určite Ti budú chutiť! Odkedy som ich tu objavila, milujem ich (aj vali)!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist