Recept Nezkazitelné špekové knedlíky, co se nerozpadnou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s trochou soli a rozvedlanými žloutky. Přilijeme osmaženou na kostičky nakrájenou slaninu i s tukem (pokud používáme uzené - osmažíme na sádle) a necháme stát, až se všechno vsákne.

Přidáme mouku - můžeme přidat nebo ubrat podle potřeby a děláme knedlíky velké jako citron. Vaříme v osolené vodě cca 20 minut.

Uvařené rozsekneme vidličkou a podávame přelité osmaženou cibulkou. Jako příloha je dobré sladké dušené červené zelí.

Recept je z kategorií: Knedlíky



Nahlásit recept

  • 19.05.05 vloženo
  • 31957x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 10 gumových housek
  • 6 lžic hrubé mouky
  • trochu soli
  • 4 žloutky
  • 3/8 l mléka
  • 25 dkg slaniny nebo uzeného masa

Doporučená příloha

  • červené zelí, pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nezkazitelné špekové knedlíky, co se nerozpadnou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Vergelika
44 příspěvků 10.08.11 09:35

Děkuji glamo i tobě wydro za další tipy, jak mít knedlík ještě lepší :-D … od doby, kdy chodím na Labužníka bývám přežraná a jsem těžce rozežraná. To je nádhera, jak se dá s jídlem kouzlit.

 
Janrym
4 příspěvky 10.08.11 08:18

Tak jsem špekové knedlíky včera nejenom poprvé vařila ale i poprvé jedla. Jsou úžasné… Moc děkuji za recept.

 
wydra  05.01.11 19:06

Vergeliko, TAK jak pise glama, opect na speku , zadne maceni v mlece! Delam spekove knedliky straaaaaaaaaasne let, jen pomer mam vic mouky na tohle mnozstvi rohliku. A jeste jedno vylepseni - uzene pouze koleno nebo zebra! Stejne jako do fleku !
Já dělám zelí bílé, nezadělané, také se špekem, nebo kdyz je vypecená stava z uzeneho, dam do zeli. A urcite do testa davam prášek do peciva a pouzivam polohrubou mouku.
Zkus, budes prekvapena....... a prezrana :lol:

Příspěvek upraven 05.01.11 v 19:12

 
glama  05.01.11 18:45

Vergeliko..pokud ti chutná tohle, postup na další level a připrav je podle mého receptu..
Opeč ty houstičky na rozškvařené slanině. Chuťově je to potom o několik tříd výš, než houstičky jenom nakrájené a zalité mlékem..
Ručím vlastní hlavou… :wink: :mrgreen:
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Vergelika
44 příspěvků 05.01.11 18:05

Proč mi nikdo neřekl, že je špekovej knedlík taková bašta? :-D Škoda každý gumový housky, která se hodí do koše !
Ze směsi jsem nadělala 20 knedlíčků, každý vážil 45g (děsně ráda všechno vážim). Houskových kostiček jsem si do směsi nakrájela 380g. No budu je dělat často, ta slaninka v nich je božská :palec:

 
anickav
2904 příspěvků 08.04.09 06:01
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Pri diskusii o vídeňských knedlíkoch som si spomenula na tento super receptík!
U nás je stále vo veľkej obľube.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou - esmeraldo,

pokud dáš do těsta celá vejce, pak výsledný produkt, je poněkud tvrdý. Našlehaný sníh se dává za účelem zkypření těsta, v tomto případě je to opravdu nežádoucí, knedlíkové těsto by bylo moc nakypřené a knedlíky by se rozvářely…

Takže žloutky jsou v tomto receptu dávány proto, aba se těsto dobře spojilo ( obecně se přeci vejce používají jako pojidlo, ikdyž třeba noky uvaříš i bez vejce, stačí smíchat mouku s odpovídajícím množstvím vody, ale to je nyní vedlejší) a výsledný produkt - knedlíky se daly pohodlně rozkousat.

 
dabmv
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

mno, ja jsem tyhle knedliky pouzil jako prilohu ke gulasku a mohu to vsem vrele doporucit. diky za jednoduchy a funkcni recept :)

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Špekáče máme moc rádi, ale já je vždycky poválela v solamylu a tak zůstaly pohromadě. Ovšem tohle zkusím hned příště a ještě s tím špenátem, vždy jsme to jedli se zelím…

 
leena66
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Tak jsem včera vyzkoušela tento recept a vybrala jsem dobře:-). Všem nám moc chutnaly. Sice jsem měla trochu obavy, ale jak recept sliboval, nerozpadly se a byly skvělé. Díky!:-)

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Přeju dobou chuť! Jinak dobrý k nim je i špenát jako příloha.

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou - Lass,

díky. Už se těším jak se nacpu. :-))))

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Recept mám dobře vyzkoušený, fakt bez bílků :-).

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Esme, bílky nacpi do něčeho jiného, ale ne sem. Těsto s nimi rozblemcáš a bude se to rozvářet. Takže bílky NEDÁVAT!!!

 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

esme ty bílky ušlehej na sníh a zamíchej ho do těsta, tím nic nezkazíš. Já to tak dělám.

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Díky Manku a Ivo. Váhu housky beru v patrnost.
Ty bílky jsou mi stále záhadou. Kdyby se šlehaly tak je mi to jasné, ale tady??

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou - Esme

Takové ty obyčejné rohlíky či housky u nás váží cca 35-40g. Proč ale jen žloutky, to Ti, čeče, nepovím - ale u hodně podobných receptů jsem si všiml, že se rohlíky zvlhčují mlékem s rozmíchanými žloutky a ve finále se do těsta „opatrně“ zamíchá sníh - tu závěrečnou fázi při výrobě knedlíků nemám rád a už se mi stalo, že jsem ji i vypustil a dalo se to přežít (knedlíci nebyli tak nadýchání)…

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou, Esme,

1 houska je 43 g, ať čerstvá, nebo gumová!!! :-)

 
esmeralda
4801 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Stále se ještě na tyto knedlíky chystám.
A jako obvykle, mám dilema: kolik asi tak váží deset gumových housek?
Housky tu sice máme, ale za ta léta jsem ztratila představu jak velké jsou ty
v ČR.
A ještě otázka: proč se dávají jen žloutky?

 
PITRYS
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Nevím, zda se to dostane někde jinde, já jsem objevil zdroj a tak na něj chodím tam - v InterSparu mají ORAVSKOU SLANINU - používám ji na halušky a jiné pochoutky, kde se tato ingredience užívá a také do těchto knedlíků. Doporučuji.

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Díky za pochvalu… Recept jsem kdysi odposlechla od někoho ve vlaku a je jediný, který umím vařit tak, aby se knedle skutečně nerozpadly :-)

 
Podskalacka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Ó, to je od manžela pěkné. Ale myslím, že i my bychom si ze slovenské kuchyně dokázali vybrat.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Včera som knedlíky uvarila so špenátom a celá rodina bola maximálne spokojná. Môj manžel vzdáva autorke hold, pozdravuje a ďakuje. A zdôrazňuje:niet nad českú kuchyňu…

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Vzhledem k tomu, že se mě pár zvědavců ptalo na podrobnosti, tak upřesňuji: stáří gumových housek je tak 2 - 3 dny. Z uvedeného množství vznikne 16 knedlíků velkých jako pořádně veliký citrón. Po jejich uhňácíní doporučuji ještě každý lehce obalit v hrubé mouce a pak teprve vhazovat do vody. A skutečně se nerozvaří. Pochopitelně se nesmí vařit klokem. Jen je potřeba tak po dvaceti minutách jeden zkušebně vyndat, rozkrojit a pokud už není uvnitř mazlavý, je jídlo hotové.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Čerstvý žampionový salát

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist