Recept Nezkazitelné špekové knedlíky, co se nerozpadnou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s trochou soli a rozvedlanými žloutky. Přilijeme osmaženou na kostičky nakrájenou slaninu i s tukem (pokud používáme uzené - osmažíme na sádle) a necháme stát, až se všechno vsákne.

Přidáme mouku - můžeme přidat nebo ubrat podle potřeby a děláme knedlíky velké jako citron. Vaříme v osolené vodě cca 20 minut.

Uvařené rozsekneme vidličkou a podávame přelité osmaženou cibulkou. Jako příloha je dobré sladké dušené červené zelí.

Recept je z kategorií: Knedlíky



Nahlásit recept

  • 19.05.05 vloženo
  • 31842x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 10 gumových housek
  • 6 lžic hrubé mouky
  • trochu soli
  • 4 žloutky
  • 3/8 l mléka
  • 25 dkg slaniny nebo uzeného masa

Doporučená příloha

  • červené zelí, pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nezkazitelné špekové knedlíky, co se nerozpadnou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Vergelika
44 příspěvků 10.08.11 09:35

Děkuji glamo i tobě wydro za další tipy, jak mít knedlík ještě lepší :-D … od doby, kdy chodím na Labužníka bývám přežraná a jsem těžce rozežraná. To je nádhera, jak se dá s jídlem kouzlit.

 
Janrym
4 příspěvky 10.08.11 08:18

Tak jsem špekové knedlíky včera nejenom poprvé vařila ale i poprvé jedla. Jsou úžasné… Moc děkuji za recept.

 
wydra  05.01.11 19:06

Vergeliko, TAK jak pise glama, opect na speku , zadne maceni v mlece! Delam spekove knedliky straaaaaaaaaasne let, jen pomer mam vic mouky na tohle mnozstvi rohliku. A jeste jedno vylepseni - uzene pouze koleno nebo zebra! Stejne jako do fleku !
Já dělám zelí bílé, nezadělané, také se špekem, nebo kdyz je vypecená stava z uzeneho, dam do zeli. A urcite do testa davam prášek do peciva a pouzivam polohrubou mouku.
Zkus, budes prekvapena....... a prezrana :lol:

Příspěvek upraven 05.01.11 v 19:12

 
glama  05.01.11 18:45

Vergeliko..pokud ti chutná tohle, postup na další level a připrav je podle mého receptu..
Opeč ty houstičky na rozškvařené slanině. Chuťově je to potom o několik tříd výš, než houstičky jenom nakrájené a zalité mlékem..
Ručím vlastní hlavou… :wink: :mrgreen:
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Vergelika
44 příspěvků 05.01.11 18:05

Proč mi nikdo neřekl, že je špekovej knedlík taková bašta? :-D Škoda každý gumový housky, která se hodí do koše !
Ze směsi jsem nadělala 20 knedlíčků, každý vážil 45g (děsně ráda všechno vážim). Houskových kostiček jsem si do směsi nakrájela 380g. No budu je dělat často, ta slaninka v nich je božská :palec:

 
anickav
2904 příspěvků 08.04.09 06:01
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Pri diskusii o vídeňských knedlíkoch som si spomenula na tento super receptík!
U nás je stále vo veľkej obľube.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou - esmeraldo,

pokud dáš do těsta celá vejce, pak výsledný produkt, je poněkud tvrdý. Našlehaný sníh se dává za účelem zkypření těsta, v tomto případě je to opravdu nežádoucí, knedlíkové těsto by bylo moc nakypřené a knedlíky by se rozvářely…

Takže žloutky jsou v tomto receptu dávány proto, aba se těsto dobře spojilo ( obecně se přeci vejce používají jako pojidlo, ikdyž třeba noky uvaříš i bez vejce, stačí smíchat mouku s odpovídajícím množstvím vody, ale to je nyní vedlejší) a výsledný produkt - knedlíky se daly pohodlně rozkousat.

 
dabmv
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

mno, ja jsem tyhle knedliky pouzil jako prilohu ke gulasku a mohu to vsem vrele doporucit. diky za jednoduchy a funkcni recept :)

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Špekáče máme moc rádi, ale já je vždycky poválela v solamylu a tak zůstaly pohromadě. Ovšem tohle zkusím hned příště a ještě s tím špenátem, vždy jsme to jedli se zelím…

 
leena66
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Tak jsem včera vyzkoušela tento recept a vybrala jsem dobře:-). Všem nám moc chutnaly. Sice jsem měla trochu obavy, ale jak recept sliboval, nerozpadly se a byly skvělé. Díky!:-)

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Přeju dobou chuť! Jinak dobrý k nim je i špenát jako příloha.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou - Lass,

díky. Už se těším jak se nacpu. :-))))

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Recept mám dobře vyzkoušený, fakt bez bílků :-).

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Esme, bílky nacpi do něčeho jiného, ale ne sem. Těsto s nimi rozblemcáš a bude se to rozvářet. Takže bílky NEDÁVAT!!!

 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

esme ty bílky ušlehej na sníh a zamíchej ho do těsta, tím nic nezkazíš. Já to tak dělám.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Díky Manku a Ivo. Váhu housky beru v patrnost.
Ty bílky jsou mi stále záhadou. Kdyby se šlehaly tak je mi to jasné, ale tady??

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou - Esme

Takové ty obyčejné rohlíky či housky u nás váží cca 35-40g. Proč ale jen žloutky, to Ti, čeče, nepovím - ale u hodně podobných receptů jsem si všiml, že se rohlíky zvlhčují mlékem s rozmíchanými žloutky a ve finále se do těsta „opatrně“ zamíchá sníh - tu závěrečnou fázi při výrobě knedlíků nemám rád a už se mi stalo, že jsem ji i vypustil a dalo se to přežít (knedlíci nebyli tak nadýchání)…

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou, Esme,

1 houska je 43 g, ať čerstvá, nebo gumová!!! :-)

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Stále se ještě na tyto knedlíky chystám.
A jako obvykle, mám dilema: kolik asi tak váží deset gumových housek?
Housky tu sice máme, ale za ta léta jsem ztratila představu jak velké jsou ty
v ČR.
A ještě otázka: proč se dávají jen žloutky?

 
PITRYS
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Nevím, zda se to dostane někde jinde, já jsem objevil zdroj a tak na něj chodím tam - v InterSparu mají ORAVSKOU SLANINU - používám ji na halušky a jiné pochoutky, kde se tato ingredience užívá a také do těchto knedlíků. Doporučuji.

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Díky za pochvalu… Recept jsem kdysi odposlechla od někoho ve vlaku a je jediný, který umím vařit tak, aby se knedle skutečně nerozpadly :-)

 
Podskalacka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Ó, to je od manžela pěkné. Ale myslím, že i my bychom si ze slovenské kuchyně dokázali vybrat.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Včera som knedlíky uvarila so špenátom a celá rodina bola maximálne spokojná. Môj manžel vzdáva autorke hold, pozdravuje a ďakuje. A zdôrazňuje:niet nad českú kuchyňu…

 
Lassienka
409 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nezkazitelné špekové knedlíky co se nerozpadnou

Vzhledem k tomu, že se mě pár zvědavců ptalo na podrobnosti, tak upřesňuji: stáří gumových housek je tak 2 - 3 dny. Z uvedeného množství vznikne 16 knedlíků velkých jako pořádně veliký citrón. Po jejich uhňácíní doporučuji ještě každý lehce obalit v hrubé mouce a pak teprve vhazovat do vody. A skutečně se nerozvaří. Pochopitelně se nesmí vařit klokem. Jen je potřeba tak po dvaceti minutách jeden zkušebně vyndat, rozkrojit a pokud už není uvnitř mazlavý, je jídlo hotové.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

včera | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist