Recept Nevařený sirup z černých bezinek

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nevařený sirup z černých bezinek

Postup

Dostatečné množství dobře vyzrálých bezinek otrháme pomocí vidličky, potom je opereme a dáme bez vody do velkého hrnce asi na 4 dny kvasit. Během kvašení bezinkami několikrát zamícháme. Bezinky pustí šťávu, přecedíme a zvážíme.

Na 1 kg šťávy dáváme 1kg cukru a 1 lžičku kyseliny citronové. Vše pomalu společně zahříváme a pečlivě sbíráme pěnu, která se tvoří.
Podmínkou je, aby se sirup nevařil a cukr se pouze rozpustil. Horkou šťávu dáváme do vyvařených sklenic a ihned uzavíráme.

Šťáva je velmi dobrá a chutná jako ostružinová.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty



Nahlásit recept

  • 19.07.02 vloženo
  • 24099x zobrazeno

Ingredience

  • dobře vyzrálé bezinkové plody
  • cukr
  • kyselina citronová

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 31.08.12 19:24

Nechala jsem to opravdu poctivě ty čtyři dny kvasit :)
Výsledek je vynikající, dosud jsem dělala šťávu „za studena“ sice také, ale trochu jinak… Tato je opravdu moc dobrá!
Měla jsem ale strach, jak to dopadne, takže jsem použila méně bezinek - ty ostatní jsem zpracovala pro jistotu „postaru“ :) Ale příští rok už se bát nebudu a klidně udělám várku větší…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Nevařený sirup z černých bezinek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1726 příspěvků 16.09.13 21:06

@fire16 Není proč děkovat, jen jsem napsala vlastní zkušenosti :D
U nás se tenhle způsob přípravy sirupů uchytil i u jiných druhů drobného ovoce, je to jednoduché a chuťově u všech druhů super :mavam:

 
fire16
5 příspěvků 16.09.13 20:42

Mno ale chutove to je dobre tak jsem to asi zvlad uvidim dalsi varka jesi bude epsi no :) dekuji za rady :))

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 16.09.13 18:33

@fire16 Loni jsem dělala taky z trošky, jen z kila bezinek, letos už ze tří kil :D a pěny bylo jen symbolicky.
Do poloviny várky jsem opět přidala rum a polovinu jen tak, podle receptu.

 
fire16
5 příspěvků 16.09.13 14:50

Mno rekl bych ze jsem dodrzel vse no :) ja tam mnel penu opravdu minimalne to se nedalo skoro ani nabrat a byla to tak jedna lzicka coz stejnak byla spis plana stavy nez peny :) ale delal jsem jen na skousku asi 800gramu tak jesi to neni tim ze toho bylo malo:)

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 16.09.13 11:19

@fire16 Já měla pěny loni i letos minimum. Takže pokud vše dodrženo, mělo by to být v pořádku…

 
fire16
5 příspěvků 15.09.13 21:32
Zdravim :)

Tak jsem prave dodelal prvni varku a chutove je to velmi dobre ale pri vyrobe to neudelalo zadnou penu je to mozne??nebo jsem udelal neco spatne??:/

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 13.09.13 14:03

@casino Náš mladej nedá na tu rumem „desinfikovanou“ variantu dopustit…

Jinak, přesně jak píše di: není to vaše nešikovnost s tím obrázkem, mně to zlobí taky, a asi nejen mě, uvidíme, zda s tím někdo něco udělá, já chtěla poslat zprávu, nepustilo mě to a včera to nepustilo ani do diskuzí, pouze na hlavní stránku…

Příspěvek upraven 13.09.13 v 14:09

 
di
2387 příspěvků 13.09.13 11:44

Casino, já myslím, že to bude spíš stránkami než Vámi. Včera Labužník nefungoval skoro vůbec, neotevíraly se diskuse nebo recepty nalezené vyhledávačem. Dnes je to o dost lepší. Zajímavé je, že na Módním pekle (další akvizice Webdia) bylo vše v pořádku.

 
casino
4379 příspěvků 13.09.13 11:03
S tím rumem to znááám!

Tento sirup brala maminka… Už nevím zda na srdíčko, reuma či na nervy ze mě :) Výchozí surovina byla na mně, ona už to „jenom“ nechala kvasit (teď si uvědomuju, že vlastně fušovala do řemesla mužské části rodu) Rum tam dávala, prý aby se to nekazilo! Haha, toho cukru je tam tolik, že to nemusí být ani v lednici! Ale maminka byla ještě mlsnější než já… :)

TOTO VYMAŽU
UŽ DRUHÝ DEN SE MI NEDAŘÍ VLOŽIT FOTO :evil:
Asi dělám něco blbě, nevěřím, že by zblbnul LABUŽNÍK :nevim: ;)
PROSÍM, ZKUSTE NĚKDO PŘIDAT OBRÁZEK, ať zbytečně nedivočím admina (à propos, všimli jste si jaká je tu pohoda, když Viktor dělá, že tu není :) :potlesk:

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 13.09.13 06:21

@fire16 Jak „šel čas“, tak sirup stále více houstl, ale udržoval barvu i chuť. Používala jsem ho i na barvení krémů či moučníků. Synovi chutnala verze „s kapkou rumu“ :)
Tak ať se také podaří, já poctivě používám vypařené a následně řádně vysušené nádoby, skladovvala jsem přes zimu v chladném špajzu v suchu a po zimě jsem zbylé přemístila do lednice. :mavam:

 
fire16
5 příspěvků 13.09.13 02:05

Ale tak mne „vůně“ ani tak nevadi ztm je to dobry a hlavne to je v gerazi a tam ja casto nechodim :)jinak dekuju za info uz se tesim na ochutnavku vypada tomoc dobre :))

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 12.09.13 08:00

@fire16 Podle mojí dosavadní zkoušky zatím cca rok, z letošní várky nechám opět nějakou tu lahvinku stranou a zkusím odložit na delší čas, než jen rok.
Odloženou lahev jsem měla v lednici, ubírali jsme z ní a dopila se někdy během prázdnin, a to byla načatá od mého posledního komentáře u tohoto receptu. Recept jsem dodržela poctivě, člověka nesmí odradit vzhled a „vůně“ v době toho kvašení :D

 
fire16
5 příspěvků 11.09.13 23:03
prosba

Přeji pěkný den chtěl by jsem se zeptat jakou má tento syrup trvanlivost v těch uzavřených lahvích??:))moc se mi libi tenhle recept a vypada velmi zajimave doufam ze se mi to podari :)

 
Zuzka1973
1726 příspěvků 31.03.13 15:37

Tak tento sirup je bomba… nejen že je skvělý, ale dnes otevřen vzorek z lednice (zkouška trvanlivosti) a nemá chybu… Malinko zhoustnul a chuťově pohádka… Letos nadělám větší várku.

 
SaraL
26 příspěvků 16.11.11 23:45

Tento sirup je úžasná záležitost. Navařila jsem ho asi pět litrů a funguje skvěle i jako lék při nachlazení a proti kašli. Určitě platí - před bezinkou klekni.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist