Recept Neobvyklé marmelády

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jablečná marmeláda

600 g oloupaných, na kostky nakrájených jablek
250 ml jablečné šťávy, pokud možno neslazené
2 PL instantní kávy
150 ml vaječného likéru
na špičku nože mleté skořice
na špičku nože roztlučeného hřebíčku - nemusí být
1 sáček Quittinu
1 kg cukru
Jablka, šťávu, kávu, vaj. likér a skořici smícháme, uvedeme do varu, vmícháme želérovací cukr a ještě asi 3-4 minuty povaříme. Plníme do skleniček.

Zimní jablečná marmeláda

800 g oloupaných, na kostky nakrájených jablek
75 g mandlových hoblinek, orestovaných
1 ČL skořice
2 ČL citronové šťávy
75 g hrozinek - den předem namočených v rumu
500 g želírovacího cukru
Smícháme orestované mandle se skořicí, hrozinkami a žel. cukrem a jablky.Přidáme trochu vody, je-li zapotřebí, za stálého míchání uvedeme do varu. Přidáme citr. šťávu, plníme do skleniček

Jablečná marmeláda s fíky

1,5 kg jablek, oloupaných, nakrájených
450 g sušených nakrájených fíků, odstraníme stopky šťáva a kůra z 1 pomeranče, chemicky neošetřeného špetka mletého muškátového oříšku špetka drceného hřebíčku - nemusí být
1 ČL skořice
1 kg cukru
Smícháme všechno kromě cukru ve velkém hrnci, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Snížíme teplotu, necháme asi 30 minut lehce vařit. Přidáme cukr, zapneme na vyšší teplotu a necháme za stálého míchání ještě asi 10 min. vařit.

Jablka a hrušky

500 g jablek, oloupaných a nakrájených
500 g hrušek, oloupaných, nakrájených
500 g želírovacího cukru 2:1
1 bourbon vanilkový cukr
několik kapek vanilkové esence

Malinové želé s broskvemi a levandulí

1 kg malin, mohou být i mražené, rozmixované a propasírované
1 kg broskví, oloupaných, rozmixovaných
5 malých stonků levandule
2 sáčky Quittinu nebo podobně
cukr podle chuti - nebo jenom želírovací cukr, množství podle návodu na balení

Vše smícháme, přidáme levanduli, uvedeme do varu, odstavíme, necháme asi 2 hodiny odstát. Levandluli vytáhneme.

Želé z vína

600 ml červeného vína
150 ml pomerančové šťávy - pokud možno čerstvé
2 cl rumu
800 g hnědého cukru
3 sáčky Glühfix - koření na svařování vína
Pektin, podle návodu na balení

Víno uvedeme ve větším hrnci do varu, odstavíme a přidáme Glühfix, necháme asi 10 minut odstát. Vytáhneme sáčky, přidáme pomerančovou šťávu, Pektin smícháme s trochou cukru. Uvedeme do varu a přidáme zbytek cukru. Asi 4 minuty povaříme. Plníme do sklenic.

Pomerančová

1 kg oloupaných, okrájených a filetovaných červených pomerančů
500 g želírovacího cukru 2:1
citronová kůra z 1 citronu
pomerančový likér - podle chuti špetka čerstvě pomletého černého pepře

Pomeranče nakrájíme na kostky, nebo rozmixujeme na hrubo, přidáme cukr, povaříme. Přidáme citronovou kůru, pomerančový likér a na špičku nože černého pepře. Plníme do skleniček.

Jsou to marmelády, které se hodí také jako dáreček na vánoce.

Jahodová marmeláda s kokosovým mlékem

1 kg jahod, 500 g želírovacího cukru 2:1, nebo 1 kg normálního želírovacího cukru, 200 ml kokosového mléka, 2 -3 čl kyseliny citronové

Jahody očistíme, rozkrájíme, rozmixujeme a nalijeme do hrnce. Přidáme želírovací cukr, 200 ml kokosového mléka a kyselinu citronovou. Necháme povařit, až marmeláda začne želírovat, nalijeme do připravených, horkou vodou vypláchnutých sklenic. Zavíčkujeme a obrátíme.
Marmeláda má decentní kokosovou chuť, aniž by ztratila jahodou chuť.

S kokosovým mlékem se dá stejným způsobem připravit i dýňová marmeláda.

Recept je z kategorií: Konzervace



Nahlásit recept

  • 08.10.06 vloženo
  • 17080x zobrazeno

Ingredience

  • Ingredience jsou uvedeny v postupu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Neobvyklé marmelády

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Bento
794 příspěvků 08.07.14 15:19

Daduuja, :) dakujem ale ja som sa zle vyjadril ja nebyvam v europe a ich mam v zahrade a musim vytrhavat lebo vtaky roznasaju kostky :palec:

 
daduuja
1015 příspěvků 07.07.14 22:20

@Bento tahle třešeň se dá pěstovat i u nás, ve velké nádobě na zahradě, na zimu se musí dát domů a jmenuje se Martej, neboli Eugenia uniflora, dá se koupit v zahradnictví Kruh u Jilemnice :-)
Plodila mi i doma, jako pokojový stromek.

 
daduuja
1015 příspěvků 07.07.14 13:26

Určitě záleží na druhu i poloze, u nás, co jsem zkoušela, tak je pozdě, tak kolem půlky června by to šlo. Nesmím zapomenout příští rok :-)
Teď jsou na řadě maliny s levandulí.

Příspěvek upraven 07.07.14 v 13:28

 
birkana
1525 příspěvků 07.07.14 08:49

@daduuja, omlouvám se, že se tady do toho „montuju“, ale u nás jsou ořechy ještě docela měkké bez dřevnatějící skořápky. Záleží na místě a hlavně druhu - ty naše jsou zralé velice pozdě (polopapírek) 8o

 
daduuja
1015 příspěvků 06.07.14 22:38

@jolana jestli není už pozdě na zelené ořechy?
Jako dítě si pamatuju kupované kompoty a ve skleničce byl černý vlašský ořech, ten z toho chutnal nejvíc :-)

 
Bento
794 příspěvků 06.07.14 16:32

Myslim ze tato z takej cudnej ceresne :jazyk:
http://gastrogusto.com/…-cherry-jam/

 
jolana
4988 příspěvků 06.07.14 11:17

..zo zelenych orechov..
http://www.tasteofbeirut.com/…z-al-akhdar/

 
daduuja
1015 příspěvků 26.06.14 17:39

@casino to ovoce schlo vlivem bezdeštivého počasí?
Z černého rybízu je nejlepší na vánoční slepované, aspoň pro mě teda :-)
Dnes jsem vyzkoušela jahodovou s kokosovým mlékem.
Jahody jsem nemixovala, jen šťuchadlem na brambory rozmáčkla v kastrolu, zůstaly i docela velké kousky, cukr 2:1 od Labety.
Barva rubínová, vůně silně jahodová s podtónem kokosu, chuť sladce nakyslá.
Lydia, mám rovné 3 2dcl skleničky a synek po ochutnání lamentuje, že je to málo :-)
Využití této dobroty vidím široké, od potření dortového korpusu, po důkladném svlažení rumem :-) až po ochucení domácího jogurtu :-)

 
casino
4389 příspěvků 24.06.14 19:44
No, neobvyklých marmelád a Ramy jsem si užil k snídaním...

…kdysi dááávno, ještě v tom zlém Německu, když Rama u nás nebyla běžně k mání ;) Naštěstí houstičky bývaly obzvláště vypečené a daly se jíst i samotné…

@di ad. P. S.
Vařím obvykle obvyklé „marmelády“ m. j. k ochucení krémů do makronek…
Letos chci zkusit zkoncentrovat ovocnou chuť způsobem vaření zavařeniny až z částečně zaschlého ovoce… Momentálně tedy zatím podrobuji sluneční lázni bobule černého rybízu. Uvidíme, zdali to bude k čemu :nevim:

Příspěvek upraven 24.06.14 v 19:46

 
Eja
3616 příspěvků 24.06.14 15:54

@di neodolala jsem rebarborovému džemu se zázvorem, meduňkou, mátou, citronem, úžasné. A jahody + rebarbora + vanilka.
Z Lydiiných asi neodolám broskvím s malinami a levandulí.

 
di
2391 příspěvků 24.06.14 15:32

No, jak mám Lydiiny recepty ráda, tohle moc nemusím, dávám přednost klasice (se sníženým obsahem cukru). Ale zase na druhé straně jako zpestření - proč ne? Vyzkoušet se má všechno.
P. S. Co už kdo máte letos zavařeného?

 
daduuja
1015 příspěvků 24.06.14 15:14

Musím vytáhnout neobvyklé marmelády :-)

 
lydia
1221 příspěvků 13.06.09 23:18
Re: Neobvyklé marmelády

františko, díky za zájem:-) Taky jsem vyzkoušela přidat do jahodové marmelády trochu sirupu z bezinkových květů. Je to také zajímavá kombinace.

 
Frantiska
922 příspěvků 11.06.09 00:36
Re: Neobvyklé marmelády

dekuji za pridani :) popravde zkousela jsem jen dve, ale muzu rict, ze postupne vyzkousim vsechny … jsou skvele

 
lydia
1221 příspěvků 10.06.09 20:55
Re: Neobvyklé marmelády

Přidala jsem jahodovou s kokosovým mlékem. Je opravdu výborná. S dýní jsem zatím nevyzkoušela, ale určitě vyzkouším.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Vynikající je též míchaná z pomerančů, mandarinek a kiwi - ovoce pokrájíme na kousky a pak už jen pokračujeme tak jako obvykle. Já ji vařím v domácí pekárně a přidávám cukr a Gelfix v poměru uvedeném na sáčku.

 
Mispule
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Nádhera, zimní jablečnou a pomerančovou vyzkouším, musí to v hezkých skleničkách i nádherně vypadat.

 
Frantiska
922 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Ja vim, domaci je domaci, ale me je dela mamka a babicka :), tak si rikam, ze asi udelam neco extra

 
lydia
1221 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

Františko, určitě nějakou vyzkoušej. Já dělám marmelády ráda, ale také je musím sama sníst. Tak si je dávám do jogurtu, alespoň vím, co jsem do jogurtu dala. Letos asi nebude žádná marmeláda, protože mám ještě z minulého roku dost zásob. Domácí marmelády se nedají s kupovanými srovnat:-)

 
Frantiska
922 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

teda to je nadhera, tak me to zaujalo, ze snad i poprve v zivote sama udelam marmeladu

 
Usinka
27 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Neobvyklé marmelády

marmelády vypadají báječně, určitě zkusím, především ta z červeného vína - miluju svařák :o) Budu asi zkoušet v domácí pekárně, jsem trochu časově vytížena, možná to půjde :o)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist