Recept Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Zacneme jahodami. Pripravime si obrovskou 5ti litrovou lahev, dame do ni treba pul kila ocistenych jahod a polovicni davku cukru (250gr), zalijeme rumem tak, aby byly ponorene. Zamichame, aby se cukr snadneji rozpustil. Uzavreme, dame do spize a cekame, az se objevi dalsi sezonni ovoce. Zde jsou to tresne. Znovu ocistime, zvazime, pridame k jahodam, ale tentokrat davam uz mene cukru. Rum pridavam jen kdyz je potreba. Ja tam dam vsechno ovoce. Melouna (vykrajim kulicky, je to hezci), broskve, svestky, hroznove vino. Hlavni je davat ovoce, kdyz je jeho cas. To je na tom i zabavne, protoze to tvoris nekolik mesicu. No a …Jednou v roce na Vanoce.........!

Mne to naucila italska sestrenice, co bydli v Nemecku, ale myslim si, ze to nema presnou narodnost.

Ten cukr se tam musi pridavat s kazdym ovocem, ale jiz v mensim pomeru. Zalezi i na kazdem z vas, jak vam chutna sladke.

Recept je z kategorií: Zábavné recepty



Nahlásit recept

  • 08.06.08 vloženo
  • 11706x zobrazeno

Čas přípravy

  • od jara do podzimu

Ingredience

  • jahody
  • tresne
  • merunky
  • atd....
  • rum
  • cukr.

Doporučená příloha

  • nevim, mne to staci samotne..

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
midla
266 příspěvků 17.06.10 23:23
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Nejdůležitější je stejně ta přípomínka v mobilu

 
casino
4379 příspěvků 17.06.10 22:47
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

jandule, Vy snad čtete myšlenky :)
Já se snažím, aby měl nálev 20% alkoholu - sichr je sichr (občas přidávám líh, aby nálevu nebylo moc. Akorát pro "Višně v čokoládě ":http://www.labuznik.com/recipe.php?… nakládám do 60%ního alkoholu); ale pálenku? nikdy!!! To je podobné jako když někteří zoufalci dělají ze slivovice Eierkoňak, nebo Zelenou. Cukru dávám asi 40% na hmotnost ovoce.
Mimochodem, funkci cukru jako konzervantu Wolfg zcela pominul.

 
suzanka
158 příspěvků 17.06.10 22:23
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

tak to je nádhera …

 
Labužník jandule02
1054 příspěvků 17.06.10 20:31
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Po našem se to zove „Babičin rumový hrnec“ a ještě to trochu vylepšujeme semo tamo vloženou kůrou z citronu (nechemického) a souhlasím s Casinem, že alkoholu tam musí být dostatek coby konzervačního činidla, takže rum „ředíme“ 50% domácí ovocnou pálenkou - nejlíp z meruněk, ale i jabkovice postačí. Nezapomenu na svoji dceru, kdy chodila coby ještě náctiletá ujídat „kompůtek“ a ztřískala se jako doga. A pak naprosto souhlasím se Soňou, že jablka a hrušky tam nejsou nejen nutná, ale ani žádoucí - ztratí chuť svoji a nejsou ani přínosem pro směs. Zato se vyplatí vyrazit do lesa a doplnit malinami a ostružinami. Letos ani nebude nic, svině počasí!

 
Wolfg
581 příspěvků 17.06.10 19:56
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Tfuj! To musí bejt na prášky, vzpomenout v zimě na obří flašku, s nadějí šmátrat ve spíži a v tajemně mihotavém světle úsporné zářivky spatřit vrstvu penicilínu. V tu chvíli je domácí pohoda v čudu, mnohem dřív než paměť rozšlápnuté flešky. Aby nedošlo na pozdní slzy, vězte že výrobci chlastu se domluvili, přesně splňují zákon a pančujou své patoky na 37,5% obj. lihu. To aby ušetřili na spotřební dani aspoň kačku na flašce a taky, aby se tekutina mohla vůbec správně nazývat. Alkohol je konzervant, ále až od 15% výše. Což vyžaduje takové množství lihoviny, aby koncentrace v celém objemu pod těch zatracených 15% neklesla. Takže rumu, vodky, raději více, ono se to neztratí. Ovoce nemá co čumět z hladiny, aby neplesnivělo, ale kdo je bude topit? Pokud si chceme pozichrovat výsledek, na pojišťovny nespoléhejme. Uzměme plastový kýbl od stavebních hmot i s víkem. Je z polypropylénu stejně jako kelímky jogurtové, tedy nezávadný. Zhotovmež zatěžovací vložku, jako na zelí v kadečce. Může být z plastu, nerez plechu nebo listnaté dřeviny, taktéž kamenná, třeba velká, upravená dlaždice. Ovoce vložme, lepší než cukr je sirup, výsledná chuť je jemnější, zalejme lihovinou, zatěžme, dobře uzavřme originálním víkem a použijme moderní techniku. Do mobilu uložme po týdnech upomínky, např. ochutnat. Při každém novém vložení ovoce, nešetřme lihem. Na podzim si rád přečtu mručivě pochvalné poznámky. Ne na mě, alébrž na vaše skvosty :-))

 
midla
266 příspěvků 17.06.10 17:11
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

O víkendu musíme dojíst loňské a můžeme začít znova. Asi jahodami a nějakým žlutým melounkem. :-)

 
meisje
580 příspěvků 17.07.08 17:19
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Holky…jeste si dejte pozor na potlucene, nahnile apod. ovoce. Staci tam dat kousek nahnileho ovoce a pak je z toho jen rumak plny plisne. Cervik v ovoci nevadi, ale hniloba a plisne !!! Opravdu staci jen trochu nahnile a uz se to veze s celym hrncem…vyplati se kazdy kousek ovoce dvakrat zkontrolovat.

Noskovice…takovy jahodovy rumicek musi byt famozni )))).

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Jednou moje tchyne mi zasantrocila sklenici s jahody v rumu. My jsme se od ni odstehovali a po ctyrech letech, kdyz jsme ji prevratili byt vzhuru nohama (kvuli uklidu), objevili jsme moje jahody. Tak jsem to precedila, jahody vyhodila a rumicek nadherne cervene barvy pomaloucku s kamaradkou vypila. To byla takova dobroticka, ze si je ted delam kazdy rok (kvuli rumu)!
Podle mne je rum lepsi, nez lih, je „gentile“. Lih je „tvrdak“.
Lydie mas pravdu, s pudinkem nebo zmrzlinou je to fantasticke..­.......! Ahoj vsem, Sona

 
spanny
159 příspěvků 16.07.08 23:21
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

meisje, dik za odpoved. Ja to udelam s Bacardi a koupim kameninovou nadobu. Ty jsou tu velmi levne. Zkusim dat kivi ale jen malo.

 
lydia
1217 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Já mám doma 2 hrnce na Rumtopf - tak se tomu u nás říka. Keramický a skleněný oba pomalované. Dříve jsem dělala, pokud si vzpomínám, tak se ovoce nemělo míchat, jenom vrstvit, zasypat cukrem a zalít opravdu dobrým silným rumem. Jinak se může stát, že ovoce začne kvasit. Myslím, že by měl 1 l rumu stačit na 5l nádobu, protože ovoce také pustí šťávu. Hroznové víno a podobné ovoce se má propíchnout. Stačí 250 g od každého ovoce. Nakonec se může dát i ananas. Teprve až je Rumtopf hotový, uležený, tak se může promíchat. Tak se to dělávalo dříve. Já už jsem dlouho nedělala. Měla jsem to taky jako dárek na vánoce. Do pěkných skleniček, pěkně zabalit…:-)
Ovoce je velmi chutné např. na pudink nebo ke zmrzlině......:-)))

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Devcata…ovoce tam muze jakkekoliv, meloun, kiwi ( to se hodne rozblemcne, ale je chutne), jen tam nedavejte nic co kvasi…jablka, hrusky, banany. Nejlepsi nadobou je keramicka ( kameninova - nepruhledna), jestli mate doma mensi :,-(elnacek, nebo zelnak, staci nahore zavazovat platynkem nebo gazou. Doporucuji od rijna do toho nepridavat, neotvirat. Ja to vzdy zvednu a odspodu cas od casu s nadobou zamicham a zase ji necham par tydnu stat v klidu. Ja jsem nikdy jiny alkohol nez rum nedavala tak nevim jestli bude i jiny alkohol chutny…mozna cisty lih ))). A nebo i vodka. Ja rumy stridam nekdy davam bily jindy hnedy. Tento rok mam nalozeno v bilem " Baccardi". Uz jsem tam parkrat frkla i kompotovane jahody, pak jsem nepridavala uz zadny cukr s tou varkou. Ale jestli jste z Prahy tak jsem videla jeste na dost mistech prodavat certsve jahody. Naposledy vcera na metru u Andela, na Zlicine a i v Pruhonicich u Hypernovy.At se dilo zadari, zdravim meisje ))).

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Děvčata můžete porovnávat, Labužník nezklame …
tady
tady
tady
a tady
Možná jsem i některé recepty přehlédla. Tak hlavy dohromady a určitě se dá vybrat.

 
spanny
159 příspěvků 10.07.08 18:59
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Dik za recept, ja to definitivne udelam. Zitra jdu koupit velkou flasku a rum. A musi to byt rum? Muze to byt jiny alkohol? Eleen, ja taky ty jahody zmeskala ale udelam to s jinym ovocem. Zkousel nekdo loupane Kiwi?

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu - meisje

asi to vyzkouším, i když jahody už nemáme… Škoda, že jsem nenašla dřív.
A nebude mi třeba rybíz plavat??? Mám teď na zahradě zralý rybíz.
Asi to letos udělám v menším. Může se dát třeba i meloun Piel de Sapo?

 
meisje
580 příspěvků 10.07.08 10:17
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Eleen to se neplni naraz…rumu prilevas vzdy tolik, aby jsi mela ovoce ponorene. Ja vzdy zacnu s litrem rumu a toho cukru dej tolik jak mate v radi. Takze smichej ovoce s cukrem, hod na dno nadoby a zalej takovym mnozstvim aby bylo plne ponorene a tak porad dokola pokazde kdyz pridas ovoce…musis mit ponoreno!!!

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Ja delam pravidelne kazdy rok rikame tomu " Rum pot" naucila jsem se od sve holandske tchyne. V Holandsku nebo v Nemecku se na to prodavaji specialni keramicke hrnce neco jako :,-(elnacky. Naposledy tam pridavam ovoce koncem zari, pocatkem rijna. Pak prevazu platnem a priklopim ulozim na tmave chladne misto az do Mikulase. Hrusky, jablka, banany ( apod. ovoce) se do rumaku NEDAVAJI - toto ovoce kvasi a zkazi cele dilo.
Jak pise Noskovice…je to uzasna dobrota a taky to ma uzasnou silu ))) !!! V zimnich dnech to rozehreje kazdeho a vlastni zkusenost…pokud se stane a ukapne vam at uz na satstvo ci koberec uz to z nej v zivote nedostanete, alkohol s barevnym ovocem udela divy.

 
DanaJ
1133 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

Eleen, já pochopila podle receptu, že je nejdůležitější podle jahod a pak už dáváš podle chuti.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

kolik se tam dává cukru a rumu na těch 5 l????

 
noskovice
1323 příspěvků 02.07.08 15:39
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu-svato,

nevim proc, ale ani ja tam nedavam jablka, nebo hrusky. Mozna proto, ze ten rum se spatne vcucne do jablek a do hrusek. Mozna, ze si jenom vymyslim, ale fakt je, ze tam toto ovoce nedavam. Hrusky miluji v kompotu (hrusky williams), nebo jako marmeladu a jablka ve strudlu, dusena a nebo strouhana na bramborovych plackach. Jinak je to ovoce, ktere mi docela lezlo krkem, protoze bylo porad: Co chces, hrusku nebo jablko? Jestlize mas rad toto ovoce, muzes to zkusit. Docela urcite se nic nestane. V nejhorsim pripade to ovoce zustane tvrdsi. Dej mi vedet, jak to dopadlo. Ahojky Sona

 
svato
1396 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nalozene ovoce v rumu-od jara do podzimu

takúto krásnu fľašu mávala vždy v zásobe moja sestra. Hovorila, že jablká a hrušky sa nehodia, ako sa to osvedčilo Vám?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Štika na smetaně Štika na smetaně
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist