Recept Nakládané rybí karbanátky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nakládané rybí karbanátky

Postup

Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme na paštikové šajbě (řezné desce), nejlépe třikrát po sobě. (Třikrát proto, že stejně pak nikdo nevydrží tu vůni a chuť, tak aby kostičky tolik nevadily). Potom pomeleme i bůček, (stejně však může posloužit i vepřový lalok, dokonce byl výsledek chutnější, nemluvě o finanční stránce, když jsme dělali karbenátky z 10 kg ryb), přidáme vejce, najemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky a promícháme.

Potom vykrajujeme kávovou lžičkou malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme dočervena. Protože je kuliček poměrně dost, je lépe je smažit ve fritovacím hrnci, nemusí se obracet a jsou všechny pěkně stejnoměrně osmažené.

Ty karbenátky, které zbytou po ochutnávání, dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka. Nahoru přidáme kousek feferonky a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi půl hodiny a pokud chceme karbenátky uchovat déle, sterilaci druhý den zopakujeme (vydrží pak i rok).

Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček, a je to nejen skvělé zakousnutí k alkoholickému dýchánku ale i skvělý vyprošťovák!!!

Recept je z kategorií: Sladkovodní



Nahlásit recept

  • 21826x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg malých bílých plevelných ryb (plotice,ouklej, cejn, apod.)
  • 1 kg bůčku
  • 5 vajec
  • strouhanka
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • drcený kmín
  • nálev:
  • klasický nálev na okurky podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládané rybí karbanátky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
manek  25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky-Ivo

Znáš to, dovolená a tak… Takže se omlouvám, že se ozývám až teď. Takže k tvým dotazům:

Filety jsem zatím nezkoušel, ale známí si je z nich dělají - ještě jsem je neochutnal, tak nevím. Protože chytám v našich vodách, tak je víc těch cejnů, plotic a podobné žoužele, než těch kaprů a podobně. Takže tolik ke karbenátkům z filet.
Stačí obalit pouze ve storuhance, jen aby se neslepily, než je usmažíš. To co myslí Blueska jsou pečenáče, tam se porce ryb obalí v trojobalu, usmaží a nakládají také do nálevu. Jenže to chutná úplně jinak (u nás doma se pečenáče nějak neuchytili, a to jíme ryby na všechny způsoby…).
Jinak tě můžu ujistit, že když dělám karbenátky z 10 kg sekané, tak v polovině se mi zdá o kremaci úplně stejně, jako tobě! :-)
Jenom se snažím vytrvat. Kávovou lžičku právě proto, že ručně dělané měly od poloviny průměr pořádného karbenátku, jak se všichni kdo pomáhali snažili mít to z krku - pak jsem je musel ještě znovu dělit. :-)

PS: Chtěl jsem přivézt několik sklenic na sraz, no, jak to dopadlo, víš sám…

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky

V Bohumíně bývala (a snad ještě je??) Rybena. A u ní prodejna, kde je možno udělat fantastický rybí mejdan. Včetně kuliček (karbanátků) á la pečenáče. Rybí dobrůtky na všechny způsoby.

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky - Bluesko i Tasmo...

…děkuji za pozornost, tento recept už mám ve své databázi receptů. Problém spočívá v tom, že my jsme kaprožrouti takového formátu, že nám většinou chybí, natož aby nadbývalo. Ovšem nevadí - přikupíme.

Jen jsem chtěl ještě povědět, že k těm karbanátkům ve sladkokyselém nálevu mám srdeční vztah. Často jsme jako rodinka jezdívali do Komorní Lhotky - milé to beskydské vísky, kde v jednom občerstvovacím zařízení roky prodávala jedna paní tyto domácí výrobky. Byly tak vynikající, že jsme nikdy neopomněli se tam zastavit a nějakou tu skleničku si koupit. Zařízení zmizelo, paní také a nám zůstaly jen jakési (zřejmě) německé dovozy, které mi připádají jako z umělé hmoty a jsou takovým způsobem překořeněné, že nevím co vlastně jím. A tak jsem se chtěl vydat vlastní cestou.

Nicméně, kapříci přijdou na řadu také…

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky

Blueska myslela asi
sem

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky-IVO

Vykašli se na vykrajování kuliček, to je práca pro paličkovačky krajek :-)) jukni na můj recept, já su od přírody líná a ulehčuju si život kde se dá
 http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky - Manku...

…pár technických dotazů. Zkoušel jsem vyrobit tyto karboše a měls pravdu, že je třeba s nakládaním spěchat. Jen bych potřeboval upřesnit pár detailů. Místo plevelných rybek jsem použil filety, zdálo se mi to však málo rybové (třeba se to ještě projeví po odležení v nálevu) - jaký máš názor na ony filety? A druhý dotaz spočívá v tom, zda obalit pouze ve strouhánce anebo doporučuješ trojobal? Jóóó, a zapomněl jsi podotknout, že když budeme na odebírání hmoty používat kávovou lžičku, tak že si máme najmout brigádníky. Myslel jsem, že mě trefí. Od poloviny už měly koule průměr 3 cm :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist