Recept Nakládané rybí karbanátky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nakládané rybí karbanátky

Postup

Ryby očistíme a vykucháme, odřízneme hlavy a celé i s kostmi pomeleme na paštikové šajbě (řezné desce), nejlépe třikrát po sobě. (Třikrát proto, že stejně pak nikdo nevydrží tu vůni a chuť, tak aby kostičky tolik nevadily). Potom pomeleme i bůček, (stejně však může posloužit i vepřový lalok, dokonce byl výsledek chutnější, nemluvě o finanční stránce, když jsme dělali karbenátky z 10 kg ryb), přidáme vejce, najemno pokrájenou cibuli, sůl, koření, trochu strouhanky a promícháme.

Potom vykrajujeme kávovou lžičkou malé kousky, které zakulatíme, obalíme ve strouhance a osmažíme dočervena. Protože je kuliček poměrně dost, je lépe je smažit ve fritovacím hrnci, nemusí se obracet a jsou všechny pěkně stejnoměrně osmažené.

Ty karbenátky, které zbytou po ochutnávání, dáme do zavařovacích sklenic a každou vrstvu proložíme cibulí nakrájenou na kolečka. Nahoru přidáme kousek feferonky a zalijeme nálevem. Sterilujeme asi půl hodiny a pokud chceme karbenátky uchovat déle, sterilaci druhý den zopakujeme (vydrží pak i rok).

Necháme alespoň deset dní uležet, čím déle tím lépe. Nálev rozpustí i ty nejmenší náznaky kostiček, a je to nejen skvělé zakousnutí k alkoholickému dýchánku ale i skvělý vyprošťovák!!!

Recept je z kategorií: Sladkovodní



Nahlásit recept

  • 20961x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg malých bílých plevelných ryb (plotice,ouklej, cejn, apod.)
  • 1 kg bůčku
  • 5 vajec
  • strouhanka
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • drcený kmín
  • nálev:
  • klasický nálev na okurky podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Nakládané rybí karbanátky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
manek  25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky-Ivo

Znáš to, dovolená a tak… Takže se omlouvám, že se ozývám až teď. Takže k tvým dotazům:

Filety jsem zatím nezkoušel, ale známí si je z nich dělají - ještě jsem je neochutnal, tak nevím. Protože chytám v našich vodách, tak je víc těch cejnů, plotic a podobné žoužele, než těch kaprů a podobně. Takže tolik ke karbenátkům z filet.
Stačí obalit pouze ve storuhance, jen aby se neslepily, než je usmažíš. To co myslí Blueska jsou pečenáče, tam se porce ryb obalí v trojobalu, usmaží a nakládají také do nálevu. Jenže to chutná úplně jinak (u nás doma se pečenáče nějak neuchytili, a to jíme ryby na všechny způsoby…).
Jinak tě můžu ujistit, že když dělám karbenátky z 10 kg sekané, tak v polovině se mi zdá o kremaci úplně stejně, jako tobě! :-)
Jenom se snažím vytrvat. Kávovou lžičku právě proto, že ručně dělané měly od poloviny průměr pořádného karbenátku, jak se všichni kdo pomáhali snažili mít to z krku - pak jsem je musel ještě znovu dělit. :-)

PS: Chtěl jsem přivézt několik sklenic na sraz, no, jak to dopadlo, víš sám…

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky

V Bohumíně bývala (a snad ještě je??) Rybena. A u ní prodejna, kde je možno udělat fantastický rybí mejdan. Včetně kuliček (karbanátků) á la pečenáče. Rybí dobrůtky na všechny způsoby.

 
Ivo
1031 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky - Bluesko i Tasmo...

…děkuji za pozornost, tento recept už mám ve své databázi receptů. Problém spočívá v tom, že my jsme kaprožrouti takového formátu, že nám většinou chybí, natož aby nadbývalo. Ovšem nevadí - přikupíme.

Jen jsem chtěl ještě povědět, že k těm karbanátkům ve sladkokyselém nálevu mám srdeční vztah. Často jsme jako rodinka jezdívali do Komorní Lhotky - milé to beskydské vísky, kde v jednom občerstvovacím zařízení roky prodávala jedna paní tyto domácí výrobky. Byly tak vynikající, že jsme nikdy neopomněli se tam zastavit a nějakou tu skleničku si koupit. Zařízení zmizelo, paní také a nám zůstaly jen jakési (zřejmě) německé dovozy, které mi připádají jako z umělé hmoty a jsou takovým způsobem překořeněné, že nevím co vlastně jím. A tak jsem se chtěl vydat vlastní cestou.

Nicméně, kapříci přijdou na řadu také…

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky

Blueska myslela asi
sem

 
blueska
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky-IVO

Vykašli se na vykrajování kuliček, to je práca pro paličkovačky krajek :-)) jukni na můj recept, já su od přírody líná a ulehčuju si život kde se dá
 http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

 
Ivo
1031 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nakládané rybí karbenátky - Manku...

…pár technických dotazů. Zkoušel jsem vyrobit tyto karboše a měls pravdu, že je třeba s nakládaním spěchat. Jen bych potřeboval upřesnit pár detailů. Místo plevelných rybek jsem použil filety, zdálo se mi to však málo rybové (třeba se to ještě projeví po odležení v nálevu) - jaký máš názor na ony filety? A druhý dotaz spočívá v tom, zda obalit pouze ve strouhánce anebo doporučuješ trojobal? Jóóó, a zapomněl jsi podotknout, že když budeme na odebírání hmoty používat kávovou lžičku, tak že si máme najmout brigádníky. Myslel jsem, že mě trefí. Od poloviny už měly koule průměr 3 cm :-)

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

včera | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist