Recept Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Postup

Rohlíky pokrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla, necháme vychladnout.
Z vlahé vody , mléka, droždí a cukru uděláme kvásek, kterým zaděláme těsto z polohrubé mouky, 4 žloutků a soli.Do těsta též zamícháme opečené rohlíky.
Necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout.
Z těsta vyválíme 4 šišky knedlíků, které necháme odpočinout a pak vaříme ve slané vodě, po 10 minutách varu knedlíky obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Po vytažení z vody knedlíky popícháme, aby z nich vyšla pára. Před podáváním knedlíky pokrájíme na plátky, jsou nadýchané, měkkoučké jak peříčko.

Recept je z kategorií: Knedlíky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.02.08 vloženo
  • 95635x zobrazeno

Ingredience

  • 1000g polohrubé mouky
  • 3 rohlíky
  • máslo
  • 1/4 kostky droždí
  • 1/4 l vody
  • 1/4 l mléka
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce soli
  • cukr na kvásek

Doporučená příloha

  • zelí a maso, omáčky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 27.12.15 16:18

Na recepte by som nemenila nič, je tu priestor na obmenu múky. Akurát knedľu nevarím vo vode, ale používam tu už spomínanú metódu v kuchte.

Odkaz na uvaření

luisiana007 24.10.14 14:03

Tak přátelé ,když už se povedl knedlík mně ,tak už každému.Opravdu pecka ,doporučuji.Jen jsem se bála té soli,tak jsem ubrala.Příště už to neudělám.Ale i tak knedlíky opravdu nabyly neskutečně)))))))))

Odkaz na uvaření

van.Thomas 02.09.14 12:03

Povedlo se báječně. Těsto jsem měl hodně řidké, ale po uvaření bylo o to víc nadýchané.

Odkaz na uvaření

Petr Hejda 05.08.12 12:09

V České Lípě se také povedl. Udělal jsem ho přesně podle receptu a opravdu to funguje dobře. Akorát při pochutnání jsem si nebyl jist, zda je recept z Mnichova Hradiště nebo z Uherského Hradišťá.

Odkaz na uvaření

Ačraj 15.07.12 16:30

Používám také polohrubou mouku, avšak zadělávám jen vodou, na 1/2 kg dávám celé vejce, asi 10 g droždí, jsou také nadýchané, vařím na pařáčku (velký kastrol, pařáček takřka rozložím, na něj položím kolečko z pečícího papíru, několik dírek do něho, ohledně páry)vařím 20min. bez otáčení.Odpadá mytí hrnce po uvaření knedlíků, neboť kastrol je čistý.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 10.07.12 14:38

Výborné knedlíky!
Nic jsem neměnila a pak jsem jen zírala, jak nabyly… :)
Na fotce v keramické míse je jen jedna polovina várky (dvě šišky), druhá várka se tam prostě nevešla ;)
Doporučuji - jsou opravdu moc dobré!
Já je dnes dělala k plněným paprikám a spokojenost u všech zúčastněných :)
Nejvíce na tomto receptu oceňuji to, že knedlík nepraskl ani když při varu nabyl opravdu dost a hlavně povrch zůstal nerozvařený a nemazlavý, což tento knedlík zařadilo na seznam našich oblíbených :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sivakova
489 příspěvků 16.12.15 12:30
Choustníkovo Hradiště

Všem příznivcům knedlíků od babičky z Hradiště. Jedná se o Choustníkovo Hradiště, je asi 6km od Dvora Králové nad Labem. Kolem Hradiště jsou rozlehlé jablečné sady, v místní prodejně Malus lze celoročně jablka zakoupit za rozumnější ceny než v obchodních řetězcích, též tam jsou k mání brambory. Kousek nad Hradištěm v Kocbeřích je velký pískovcový lom, kde se těží, jak jinak, pískovec, je velmi kvalitní. Sochají z něho ti naši nejlepší sochaři. Děkuji, že jste dočetli až sem. Zdraví Libuše.

 
Dadooa
268 příspěvků 21.11.15 17:48

@lottysek neslo by to mluvit lidsky?? Ne jako na Mimibazaru?? tohle je ke :poblion:
Nebo dostanes pestickou od kachnicky nebo clovicka az spadnes do zelicka a to ti smakovat nebude.
A priste by to chtelo smajliku vic a kazdeho nejmin desetkrat.
Bože :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed:

 
lottysek
1 příspěvek 21.11.15 04:18
urcite zkusim

Ahojky, :mavam: tak mi drzte pesticky. V sobotu vyzkusim s domaci kachnickou a se zelickem;)
Nastesti ja mam domaci vajicka a jsou hezky zlute, akorat jsem je nikdy nemela nadychane :,(.Sice doma to snedli a chvalili, ale ja sama nebyla spokojena.
Dam vedet jak si smakovali.Mala je hodne vybirava, takze kdyz ona pochvali-tak to musi byt;)
Moje babicka byla s Noveho Jicina, ta varila, pekla, smazila jedna basen :* strasne jsem ju obdivovala :srdce: byl to uzasny clovicek
Ja na vareni nikdy nebyla, ale ted mam ze sebe sama radost :dance:.Ale spise rada delam buchty dorty babovky-v nase rodina miluje sladke
Ale rada vzdy zkousim neco noveho, experimentuji v kuchyni a zatim vse bylo mnam

 
heb.edo
1 příspěvek 21.12.09 02:29
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

nevěřil jsem množství droždí, dal jsem opravdu 1/4 z 42 gramového droždí, výsledek supr knedlík, jediné co příště udělám že housku opeču na sucho v troubě a přeleju rozehřátym máslem :-) děkuju moc fakt super!

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště - Soňa.

Soňo, jedna kostička droždí váží 40 gramů. Opravdu na 1 kilo mouky stačí čtvrtka této kostičky. Knedlíky jsou opravdu krásně nadýchané a vůbec nejsou cítit po kvasnicích. Mám je opravdu vyzkoušené , z uvedeného množství vyválím 6 knedlíků, aby se mohly pohodlně vařit po dvou v mém pětilitrovém hrnci. Dobrou noc přeje Libuše.

 
noskovice
1322 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Libuse, kolik vazi ty kostky drozdi u vas. Ja je mam u nas po 25 gr. Dekuji, Sona

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Díky za odkaz, už mi tenhle recept našla i vlaďka. Já tiskla kamarádce svoje oblíbené recepty a tenhle nenajít a nenajít! Hlavně, že je na světě!

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště - Marmelada

Marmeládko, shodou okolností jsem dnes zase tyto knedlíky vařila, opět jsou vynikající. Podávala jsem je ke guláši pečeném v troubě. Bylo to éňo ňůňo. Zdraví Libuše.

 
ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Více kvasnic potřebuje tukové těsto, určitě ne knedlíky. Nikdy jsem je nemusela vařit - stačila nás zásobovat maminka. Ale co mi manžel „naježil“ pekárnu, jsem soběstačná - zadělávám na knedlíky zá:,–(ně v této mašině. Výsledek je výborný a já už se nemůžu vymlouvat, že mi to nejde!

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Jsou bezvadné. Doporučuju dávat do hrnce s vařící vodou jenom jednu šišku, dvěma je tam za chvíli pěkně těsno. Jsou nadýchané, prostě mňam

 
Kvetka
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

S tím droždím - je to přesně tak, jak píše Sigrid. Kynuté těsto je mnohem chutnější, když se droždí dá méně. Já také s věkem ubírám a ubírám. Knedlíky dělávám jen z půl kila mouky, a droždí jen tak uloupnu. Kdyby to byla kostička, tak 1×1×1 cm. Možná malounko víc. vařím jen nejprve 10 minut přikryté, pak z druhé strany 10 minut odkryté. Nejsou pak oslizlé.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Knedlíky zkusím při nejbližší příležitosti. Doufám, že se povedou. Podle toho, co píšeš by tedy měly, i když mi to nejde do kebule.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Tedy, pokud se můžu vmísit, ono to množství droždí asi závisí od stáří kuchařky. Když jsem začínala zkoušet kynuté těsto, ve věku sice už poněkud zralejším, leč kuchařské nemluvně, taky jsem vždycky dávala kupu droždí, že aby to hlavně vykynulo. Doma to spucli, i když to tím droždím smrdělo, ale byly to máminy první pokusy, tak jim to nevadilo. Teď čím víc bábovatím a čím déle vařím, používám droždí méně a méně a „světe, div se“, ono to vykyne taky (i s tím moderním v kostičkách, které je myslím si, docela dobré) a je to chutnější.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště - Bona.

Bono, mám po dnešní odpolední knedlíkové maturitě několik knedlíkových šišek v mrazáku. Mám dojem, že další knedlíky při naší spotřebě budu vařit asi až v nejparnějším létě. Hradiště odkud pochází babička je Choustníkovo Hradiště, kolem dokola jsou rozlehlé jabloňové :,-(y.Zdraví Libuše.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště-Tak Libuško

já do toho půjdu (ovšem až tu pomine to dietní šílení, už mi z toho hrabe…:-)).
Toužím umět takovéhle věci, domácí knedlíky sice mám, ale od mámy v mrazáku a chci se to naučit sama.
Mimochodem i já měla babičku z Hradiště (u Písku, respektive v Písku) a přestože tahle babička nebyla „knedlíkový typ“ - byla řezbářka s hlavou v oblacích, nikoli v kuchyni :-) a jediný recept, který mi po ní zbyl, je její osobitý bramborový salát, tak to musím zkusit už kvůli názvu…:-))
Díky. Bona

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště - Roomanko

Roomanko, tak to je bezva nápad, s tou kurkumou.

 
mamula
129 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Roomanko díky za dobrou radu určitě ji využiji a to hned zítra na těch knedlících.

 
Roomanka
205 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště-Mamulo,

Mamulo, na tuto skutečnost mám jedinou radu - kurkumu. Už dlouho dávám špetku tohoto koření do knedlíků, buchtového těsta anebo nudlí a všechno se na mě žlutí jako kanárek! Nesmí se to přehnat, jasně, na úkor chuti, ale barvička je potom jako od malíře!

 
mamula
129 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Libuško to jsi mě teď inspirovala, houby mám v mrazáku Tvoje knedlíky určitě vyzkouším, ale kámen úrazu: nebudou moc žluťoučké nemám domácí vajíčka. Tak si zítra popřejeme „dobrou chuť“ a dnes dobrou noc a krásné sny.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště - Kacka

Kačenko, vyzkoušej tento recept a poznáš, že kypré a nadýchané knedlíky, lze uvařit i se čtvrtkou droždí a navíc knedlíky tím droždím vůbec nejsou cítit. Vynášej soudy teprve až se přesvědčíš, že to jde i jinak.Já jsem také moc nevěřila, ale knedlíky jsem dnes odpoledne uvařila a povedly se. Zdraví Libuše.

 
Labužník Kacka02
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Na 1 kg mouky dávám vždycky celou kostku droždí, ne-li víc. Nadýchané knedlíky jsou vždy kypré jen při použití více droždí. Žádné jiné neznám.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Knedlíky jsou hotové, dělané přesně podle receptu. Jen příště místo 4 knedlíků jich udělám 6, protože nemám, tak velké kastroly. Knedlíky vařením dost nabudou. Jsou nadýchané, žluťoučké od domácích vajíček. Zítra to bude mňamka až si k nim uvařím houby na smetaně podle Boniny maminky.To si dám. Zdraví Libuše.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

možná to droždí za našich babiček mělo jinou sílu, ale 1/4 kostky na kilo mouky se mi zdá málo. A to mají být nadýchané. :-) Zkuste třeba tyhle a porovnejte. A hlavně ať se povedou a chutnají. :-)))

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště - Mamula

Mamulienko, nejdříve promiň to oslovení, ale právě mě ta zdrobnělina napadla. Teď jse to v receptu opravila. Vzpomněla jsem si , že jsem nenapsala tu větu o kynutí. Takže nejdříve nechat vykynout , vyválet knedlíky, nechat je odpočinout a pak teprve vařit. Já je zrovna teď vyrábím, jsou ve fázi kynutí.Zdraví Libuše.

 
mamula
129 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

sivakova ahoj, mám dotaz: toto těsto se nemusí nechat nakynout-po vypracování se knedlíky ihned dávají vařit,nebo je postup klasický? Dík za odpověď.

 
Labužník jandule02
1081 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Tedy lžíce soli to je fakt dost.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště - Marmalada

Marmeladko, pravda je , že jsem knedlíky jen jedla, byly opravdu výtečné. Opakovaně jsem se babičky na množství droždí vyptávala. Tvrdila, že opravdu čtvrtka droždí stačí.Dnes odpoledne, až budu mít čas schválně knedlíky uvařím, abych je měla vyzkoušené. tak zatím. Zdraví Libuše.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

1/4 kostky droždí - tj. 10 g droždí - opravdu na 1 kg mouky? těsto se nechává kynout?

 
reladis
73 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nadýchané houskové knedlíky od babičky z Hradiště

Podle mé zkušenosti je dobré dát do vody na knedlíky trochu oleje a knedlíky při vaření obracet průbežně a ne až po 10 min. Nabývají takto stejnoměrně a nejsou oslizlé.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kuře na medu Kuře na medu
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist