Recept Naan - plochý chléb (Nán), podrobný recept

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Naan - plochý chléb (Nán), podrobný recept

Postup

Vložit kvasnice a vodu do velké mísy, zamíchat. Po jednom hrnku přidat 3 hrnky mouky. Vařečkou míchat v jedenom směru. Hníst vařečkou asi po 1 min. (asi 100 úderů, aby se vyvinul lepek.) Osolit povrch těsta a přidávat zbytek mouky opět po jednom hrku. Po každém přidání dobře zamíchat. Hníst, až je těsto tak husté, že je těžké ho utáhnout. Možná, že nebudete potřebovat všechnu mouku.

Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál a rychle ho hníst s velkou silou. Je-li zapotřeby, tak přidat více mouky, aby vzniklo hladké a pružné těsto, které se dobře ovládá, asi 10min.

Vymastit čistou mísu olejem a vložit do ni těsto. Těsto několikrát otočit, aby se obalilo olejem. Mísu přikrýt a postavit ji na vlahé místo bez průvanu. Nechat těsto nakynout do více jak dvojitého objemu asi 2 hodiny, bude-li to trvat déle, nevadí. (možnost je dát těsto přes noc do chladničky a potom přivéct těsto k pokojové teplotě před dalším zpracováním).

Když jste připraveni péct, tak položte příčku v troubě do středu a na ni položit pizza kámen, nebo jenom těžký obrácený plech. Rozehřát troubu na 240°C.

Jak se těsto vytvaruje:
Pěstí zbouchnout těsto dolů (uniknou vzduchové bubliny zachycené v těstě). Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál a rozdělit ho na 4 kusy. Zploštit každý kus a vytvarovat z něj ovál asi 15cm. široký a 20cm dlouhý. Přikrýt každý ovál plastickým filmem (mikrotenovým) a nechat je odpočinout, aby se uvolnil lepek.

Začít tvarovat první chléb Naan několik minut po tom, kdy trouba dosáhne 240°C. Do malé misky vložit studenou vodu. Namočit svoje prsty ve vodě (všech deset) a začít na jednom konci těstových oválů dělat hluboké důlky do řad s malými odstupy. Důlky musí být opravdu hluboké, protože ovály se budou vytahovat, ale důlky musí zůstat. Namáčet si prsty stále, protože těsto musí být na povrchu mokré, opravdu mokré.

Zdvihnout těsto, přehodit ho přes ruce a potom ruce od sebe odtahovat. Udělat to několikrát, aby se těsto vytáhlo a vytvarovalo do tvaru asi 13cm širokého a 40cm i trochu více dlouhého oválu. Možná se těsto trochu potrhá, nevadí, pokračujte.

Pečení.

Položit placku na pracovní desku a posypat ji lžičkou sezamových semínek. Potom opatrně zdvihnout těsto a přenést ho na pizza kámen, nebo plech v troubě.

Péct chléb do té doby, až má na povrchu zlaté skvrny a dole je hnědý a křupavý asi 5min. Vyjmout Naan z trouby a nechat jej zchladnout po 5min. Potom jej zabalit do utěrky, aby se zachoval vlažný a vláčný.

Podávat chléb při pokojové teplotě. Chléb se může uschovat zabalený v utěrce po jeden den. Vzduchotěsně zabalený se může zmrazit (nechat rozmrazit při pokojové teplotě a po několik minut ohřát v troubě rozehřáté na 200°C).

P.S: Nán je žvýkavý zde a křupavý onde. Ve Střední Asii se chléb peče v keramické, hluboké peci se jménem Tandoor. Chléb je však snadné upéct i doma v troubě. Nikdy se nekrájí a podává se naskládaný na hromadu uprostřed stolu. Trhá se na kusy nebo kousky a podává se s mnoha pokrmy jako příloha, na nabírání pokrmů atd.

Recept je z kategorií: Chléb



Nahlásit recept

  • 05.05.05 vloženo
  • 26807x zobrazeno

Ingredience

  • Pro 4 dlouhé úzké chleby
  • 2 1/2 hrnku vlažné vody (asi 43°C)
  • 2 lžičky (10ml) suchých kvasnic, nebo 25g čerstvých
  • 5-6 hrnků chlebové mouky, nebo výběrové polohrubé pšeničné mouky (může být smíchaná s hladkou)
  • 1 lžička soli
  • 4 lžičky sezamových semínek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 15.06.14 14:10

Dělal jsem ho podle toho videoreceptu na Youtubu, který v diskusi dal Bento- rozdíl v podstatě jen v tom, že místo sezamových semínek tam byl olej a jogurt.
V každém případě skvělé jídlo.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Dangerous 07.09.12 16:44

Moc dobrý recept. Udělala jsem poloviční várku a vyšla na čtyři porce - takže pokud toho nechcete moc, stačí polovina. Jinak skvělé.
Také místo semínek doporučuji i čerstvou mátu - dát na těsto těsně před pečením (semínka jsem neměla, tak jsem to trochu pozměnila :)).

Diskuse k receptu Naan - plochý chléb (Nán), podrobný recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
TWitko
1 příspěvek 08.09.12 09:51

Jdu uz asi s „krizkem po funuse“, vzhledem k datu diskuze, ale treba se to nekomu bude hodit i ted…
souhlasim, ze jako nejvetsi problem s Naanem vidim nizkou teplotu (moje trouba utahne max 250). Nejvic se mi osvedcil grill, rozpaleny na maximum. Nevim jaka teplota tam byla, ale na domaci podminky to byl nejlepsi Naan co jsem byl schopen pripravit

 
glama  21.07.11 21:55

Anittoooooooo­ooo…díííííky! :-D
Jen co se dorehabilituji…přec­pu se k prasknutí.. Ne že bych to neuměla během rehabky, ale…není tu kde ohřát :-D
Děkuji všem účastnicím za péči o mé blaho :-D
:mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 21.07.11 21:14

Glama, tohle by pomohlo? :-D
http://www.mm-hobby.cz/…-p-2632.html

 
iva  21.07.11 20:34

tak opravuji, malých je v balení 6 ks. A stačí zlehka navlhčené prohřát na suché teflonové pánvi. Přílohou se není třeba zdržovat, naan se dá jíst samotný :-D

Příspěvek upraven 21.07.11 v 20:35

 
glama  21.07.11 19:33

Ivo, anooo!!
Ten ochucený, česnek + koriandr, je naprosto úžasný!!!
Chci ho!
:mrgreen:

 
iva  21.07.11 19:19

Glamo, bohužel už nevím (fakturu nemám). Měli balení 8 ks malých nebo 2 ks velkých ve dvou provedeních (neochucené a česnek+koriandr). Po rozpečení v horké troubě mě ochucený naan naprosto uchvátil. Příště si koupím zas.

Příspěvek upraven 21.07.11 v 19:20

 
glama  21.07.11 18:15

Díky, díky..budu shánět jako vzteklá, jen co mě propustí :-)
Ivo, kolik stojí v Makru?
Františko díky, dcera přivezla asi 8 balení, vakuovaných (á 2 větší ks) a myslím, že už není..Není co zamrazit. A já ani mrazák nemám. Tedy zapnutý. Prakticky nepotřebuji. Maximálně 1-2× do roka na led (do mojita ;-) ) :-) A docela se bez něj obejdu.
Jinak všechno čerstvé :-)

 
iva  21.07.11 06:15

Glamo, koupila jsem v Makru.

 
Anitta
521 příspěvků 20.07.11 22:47

Jo jo, ne tak rychle na me :-D musim i pracovat, ale pokusim se co nejrychleji :-D

 
wydra  20.07.11 22:22

ja taky chci Anitto vyzkouset!!! A urcite nejen ja, sem s receptem! 8-o

 
Frantiska
922 příspěvků 20.07.11 21:49

tak ted jsi me dostala … nevim 30-40kc za 4 male kusy … ale me to moc chutna, rozpekam si je normalne v troube … nakoupim a cast naskladam do mrazaku

 
glama  20.07.11 21:37

jooooooooooooo :-D ale až snad za měsíc… Jsem na léčení v ústavu.. a blázinec to není… tudíž nevařím, nepeču…pohybuji se ;-) :-D

 
Anitta
521 příspěvků 20.07.11 21:23

Glama, tak to ti asi nereknu :mrgreen: Osobne naan miluju take, hlavne cesnekovy s bylinkama, mam to ale jednodussi s kupovanim. Pred chvili jsem nasla mnohem jednodussi recept, nez je tady, chces vyzkouset? :-D

 
glama  20.07.11 21:22

Františko, děkuji :-D Kolik tam tak cca stojí?

 
Frantiska
922 příspěvků 20.07.11 21:09

Marks and Spencer :) tam ho maji

 
glama  20.07.11 21:00

Dcerka přiletěla na tradiční každoroční návštěvu rodné hroudy a půlku kufru naplnila balíčky s naanem. Přírodní, bylinkové, a zejména koriandr s česnekem… Ohřívaly-opékaly jsme v sendvičovači. Neskutečná dobrota!!!
Kde ho sehnat v Praze…?

 
Anitta
521 příspěvků 02.06.11 17:53

Gaburiatko, tady je pekna stranka s obrazky
http://www.finecooking.com/…an_naan.aspx
Ale nedelala bych se s tim, jen obcas si koupim, je to hruza kalorii… :mrgreen: :-)

 
gaburiatko
739 příspěvků 02.06.11 14:56

Bento, pozrela som ten youtube a teta ich ma rovnake, ako som robila podla toho indickeho receptu. Vyzeraju tiez tak chrumkavo a nie makko, mne chutia viac tie makke. Ale inak, do toho rcp. co som robila neslo maslo a videla som uz par recetov s maslom, takze mozno v tom to moze byt. Maslo predsa zmakcuje. Ved skusim s maslom. Ja tie naany musim vediet urobit !!! ;)

 
casino
4389 příspěvků 02.06.11 11:24

No, tak to jsou perfektní služby :-) …trošku to připomíná naše pěstitelké pálenice: zákazník dodá suroviny a dřevo k topení a odveze si slivovici :-)
:-) esmeralda, u vás topivo dodají, či sbíráte sami :mrgreen:

 
esmeralda
4802 příspěvků 02.06.11 11:07

Meisje, určitě máš pravdu. S tandoorem nebudou žádné žerty a musí se to umět.
Tady existuje Travelling Tandoor. Přijedou, přivezou tandoor na traileru, uvaří a zase odjedou.

 
meisje
580 příspěvků 02.06.11 05:58

Ono to neni tak jednoduche mit Tandoori doma. Tandoori byva vysoke i pres metr, v prumeru je tak okolo 60 cm. Jak rika Esme je to jako sud z cementu ci betonu, pod tim sudem je jeste otevreny ohen a zelezny podstavec na kterem Tandoori stoji. Takze je to vec narocna na prostor a i obsluhu, tady restaurace zacinaji Tandoori vytapet uz tak okolo 5 hod. odpoledni,uz se nam nekolikrat stalo ze kdyz jsme si objednali okolo 8 vecer jidlo z Tandoori, bylo nam receno ze jeste nemaji roztopeno na tu spravnou teplotu. A pak pro Tandoori je nutne mit venkovni-otevrenou kuchyn…coudi to jak blazen :mrgreen:

 
gaburiatko
739 příspěvků 01.06.11 18:58

Meisje, dakujem za vycerpavajucu odpoved. To s tym prenajmom Tandoori aj s kucharom mi pride super napad :) Ale som prekvapena, ze Indovia Tandoori nemaju doma 8-o To by som cakala, ze ma kazdy ! Hmm, ale usvedcila si ma v tom, ze budem musiet teda chodit do indickej restiky na naan. Bohuzial tu v BA som si ho dala v dvoch restikach a ani v jednej nebol taky dobry ako v indickej restike v UK, kde som vobec prvy krat ochutnala indicke jedla.

 
meisje
580 příspěvků 01.06.11 13:11

A jeste dodam, ze pod Tandoori se topi suchym kravskym trusem, ma velmi dlouhou vyhrevnost a specifickou vuni.

 
meisje
580 příspěvků 01.06.11 13:09

Bez „Tandoori“ nikdy neupecete Naan takovy jaky by mel byt. A v Tandoori peci nespadne proto, ze z vrchu hned pod okrajem pece jsou do betonu (ci co to je za kameninu) zadelane haky a hacky ruznych velikosti na ktere se Naan ci kusy masa zavesuji…syrovy Naan se potre vodou, zavesi a prilepi na stenu pece. Indove nikdy doma Naan nepecou, nikdo nema doma Tandoori pec doma.Ale je tady bezne ze si muzete „Tandoori pec“ domu pronajmout, vetsinou se dodava i s kucharem, neni snadne tu vec obsluhovat, ale musite mit k dispozici venkovni kuchyn.

 
Bento
794 příspěvků 29.05.11 22:00

gaburiatko, skus este aj toto:

http://www.youtube.com/watch?…

 
gaburiatko
739 příspěvků 29.05.11 16:40

Hmmm, dam tomu este jednu sancu a skusim podla ineho receptu a potom to asi tiez necham na restiky :) Skoda, lebo Naan milujem a rada by som si ho robila doma.

 
esmeralda
4802 příspěvků 29.05.11 00:09

Gaburiatko, tajemství bude asi v tom Tandooru. Je to vlastně takový kamenný vysoký sud ve kterém hoří oheň a teplota dosahuje cca 500°C.
Domorodci plácnou těsto na stěnu a za pár minut (ne-li vteřin) vyndají krásně upečený Naan.
Jak to dělají že jim to nespadne s té kolmé stěny do ohně je mi záhadou.

Je to tak trochu jako pizza. Nemáš-li dostatečnou teplotu je to napodobenina, ale není to ono.

Zde restaurace nabízejí Naan s různými chutěmi…s česnekem, se sýrem, se sezamem nebo jen tak bez ničeho.
I já jsem se pokusila ho udělat doma. Dnes to raději nechávám profesionálům.

 
gaburiatko
739 příspěvků 28.05.11 18:26

V anglicku som jedla v indickej restike, varili tam indovia a sypali sezam. semiackom, mne to velmi chuti. Tento recept som este neskusala. Dnes som robila naan podla jednej Slovenky zijucej v Indii, krasne sa nadul, ale bol proste chrumkavy a tvrdy. Zatial, co som jedla v indickych restauraciach, tak som mala tie naany take makkucke, takze patram skor po takom recepte. Babi, ake su tieto naany ? pripadne, ked ste niekto skusil, poradte. Vdaka.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Naan - plochý chléb (Nán), podrobný recept

Nejlepsi je Naan po upeceni pomasteny lzickou " Ghee" a ulozeny v alobalem vystlane uzaviratelne termosce. Tak se bezne uchovava teply po cely den v indickych domacnostich.­.....u me doma taky. Jenom indove skoro vubec nepouzivaji na posypani Naanu sezamove seminka, ale jen Ghee a nebo rozetreny cesnek s Ghee. Ja jsem to teda za osm let pobytu v Indii nikdy se sezamem nevidela. Ale urcite je mozne to vyzkouset.Zdravim z Indie.......

 
pavla.kyticka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Naan - plochý chléb (Nán), podrobný recept

Babi, ráda bych připravila Naan doma ještě před tím, než přijdou hosté, abych se jim mohla věnovat a ne jen stát u sporáku :) Obvykle, když dělám indickou večeři používám vakuově balený z obchodu, ohřátý v mikrovlnce. Tenhle recept mně láká. Jen se bojím, aby mi neztvrdl. Má být utěrka vlhká, nebo mám třeba dát placky pod peřinu..... ? Moc díky za odpověd. Pavla

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Naan - plochý chléb (Nán), podrobný recept - gabu,

vím, že recept vypadá zdlouhavě, ale chtěla jsem vše dobře popsat ;o) Recept mě naučila, tak jako i jíné jedna Indka, moje kolegyně a kamádka z práce, narozená v Indii, kde jsem také několikrát byla na služebních cestách…

Přeji Ti příjemný večer!

 
gaburiatko
739 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Naan - plochý chléb (Nán), podrobný recept

Babi, uz sa dlho chystam vyskusat tento Nan, snad sa k tomu dostanem :)). V sobotu sme boli v indickej restauracii a velmi som si pochutila, mnam. Aj ked nan v nasej Bratislavskej restauracii nie je taky ako v jeden restauracii v Anglicku, ale varia tam uplne skvele. Cokolvek si tam dam, je to delikatesa :))
Hned ako vyskusam Tvoj Nan, dam vediet :))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuře na medu Kuře na medu
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Karbanátky Karbanátky
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist