Recept Mtabal (baba ghanus) - lilková pomazánka

(Hodnoceno 4x) Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mtabal (baba ghanus) - lilková pomazánka

Postup

Baklazany dame na plech do rury tak ako su, s ciapockou, nasucho, neprepichujeme, neolejujeme. Upecieme az je slupka na ruzovo pripecena aspon z jednej strany. Kazdy lilek ( baklazan ) chytime za ciapocku ( este horuci a stale drzime ) narezeme vodorovne pod ciapocku tak 2-3 cm, prichytime - ten pruzok sa nam krasne stiahne, stiahneme a lyzicou vydlabeme vnutro do pripravenej nadoby a len vidlickou akozeme sekame do hladka. Este horuce osolime, pridame pretlaceny cesnak ( aspon 4 struciky- alebo podla chuti ), pridame 2 az 3( viac nie ) polievkove lyzice tahina, ochutime citron. stavou ( aspon z pol citrona - lepsie jeden ). Nechame trochu vychladnut ( nie do chladnicky ). Podavame rozotrotrete na hrubku 2 cm koldokola taniera, okraje trosku vyvysene a v strede mini mini kopcek. polejeme olivovym olejom - pokrutime tanierom aby sa rozlial po celej hmote ( preto ten mimipidi kopcek - pomaha to ). Do kopceka zapichneme petrzlen na ozdobu . Podavame k tomu nakrajane paradajky, uhorky, zelena cibulka…naberame kuskom arabskeho chleba.

Baba ghanus sa vola v urcitych oblastiach Libanonu a Syrie, inac sa vola Mtabal( makcen na l ). Baklazany mozno uvarit cele vo vriacej vode az do makka ( osobne mi takto nechuti a malokto to robi… v niektorych restauraciach, potom je chut akoby po jogurte ). Starsie generacie ho opekaju na takych platnickach, ktore davaju na plynovy horak.
Dobru chut!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Pomazánky Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.01.07 vloženo
  • 38431x zobrazeno

Ingredience

  • 2-3-4 velke baklazany-lilky
  • tahina
  • cesnak
  • citron
  • olivovy olej
  • sol

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 20.06.14 13:50

Co teď? Lilky upečené, ale zásobovači nedodali ani zrnko sezamu! Místo tahine pasty pokrájená sušená rajčata v oleji a pokrájené černé olivy. Na parádu plátky sušeného česneku.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 05.08.13 21:22


Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 31.01.13 14:46

1 veľký baklažán, 2 veľké strúčiky cesnaku, 2 ČL tahini, 4 štipky soli, trošku mletého čierneho korenia, šťava z pol citróna, trocha oleja. Fantastické!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 09.01.13 22:30

Použila som 1 baklažán, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL tahini. Veľmi chutné.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

citekatus 27.09.12 18:38

Dekuji za uverejneni receptu, kdysi jsem si tuhle pomazanku kupovala v plechovkach u v arabskem obchode v Myslikove ulici v Praze. Ted ziju uz dlouho mimo Ceskou republiku a bez tehle bajecne pomazanky… :-) Dnes jsem ze zaharady donesla baklazany a vzpomela si na tu vybornou pomazanku a vas recept chutna uplne stejne jako ta vynikajici original z plechovky, dekuji mockrat.

Odkaz na uvaření

Cuso 16.03.12 17:22

Jolanka, super recept. Pri narezávaní sa mi odlupla celá šupka, takže odpadlo dlabanie. Určite budem pripravovať pravidelne. Fotka je z nádoby hneď po tom ako som pomazánku spravil, nearanžoval som. Nebol totiž čas. :-) Pokial sa nebude páčiť, zmažem. Ďakujem za recept. :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 20.02.11 02:38

Je vynikajici, znam ji uz vic nez 20 let, delam vzdy od oka, dneska jsem se dívla kolik tahiny. Jolanko, ja musim jit spat, nebo to sezeru jeste ted v noci! :-) Pekla jsem totiz lilek na nalozeni a jaksi jsem ho zapomnela v troube, tak opet vsechno zle pro neco dobre, mam zas moji oblibenou „babu“ ! jeste si zitra upecu placku nejakou k tomu a zamyslim se, jestli se s nekym budu delit :-)

Diskuse k receptu Mtabal (baba ghanus) - lilková pomazánka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4445 příspěvků 02.07.14 12:48
Dovolím si v laškovné tónině

Dycky dyž peku patlažány, tak s slzou v voku zpomínám na @esmeralda :hug: Když jsem se onehdá podivoval nad, dle mého názoru, pitomcem který do sebe dlábil kiwi aj s kožuchem, tak to byla ona která mi napsala, že nejen kiwi, ale kdeco jí i se slupkami.
Co zbylo ze základní suroviny po vydlabání dužiny lze vidět na obrázku… Pojal jsem ty, jen osolené, slupky jako malý předkrmeček…

@jolana, ten první odkaz vašeho posledního komentáře nepremáva… ;) Zato ten poslední odkaz vašeho posledního komentáře mi zamotal hlavu 8) Až posléze mi doplo, že jsem to byl já kdo se tu pídl po úpravě PO SLADKU. Díky :hug: Teď už mám lilky s česnekem, tak to vyzkouším až příště. Vlastně až přespříště! Příště tu bude mančaft a jak ho znám, tak ten by mě s lilkem po sladku hnal svinským krokem :mrgreen: No, co lze čekat od cházky, která se ofrňovala nad qětákem s kakaem, že? :mrgreen:

Příspěvek upraven 02.07.14 v 12:50

 
Lyduska
274 příspěvků 21.06.14 07:06

Pomazánka z baklažánov, bez tahini

Příspěvek upraven 21.06.14 v 07:08

 
jolana
5057 příspěvků 08.08.13 00:10

Svato, ten s feferonkami je najlepsi..chutny ako jalapeno jelly..
Casino tady..
 http://www.news.az/recipes/27253

alebo tady
http://www.turkishfood.com.au/…ant-Jam.aspx

a najlesi je s feferonkami, to je fakt..tradicne sa potrebuju male baklazany…kup co namensie aby nemali kosticky, olupes len scasti na pasiky, nakrajas a priprav ako jalapeno jelly..
:mavam:

 
svato
1400 příspěvků 06.08.13 23:40

Casino, jediný spôsob baklažánu na sladko poznám z arabského obchodu a je to so spústou pálivých papričiek (mne osobne to chutí, ale na takýto jednoduchý spôsob to nie je).

 
jolana
5057 příspěvků 06.08.13 08:31

Casino, som ti dlzna recet na rahat ja viem.. z lilku je na sladko marmelada…problem je ze na citanie mam malu chvilocku..strpe­nie, az mi daju lekari na plno zelenu… pak to roztocime drahousku :mrgreen:

 
casino
4445 příspěvků 05.08.13 22:21
Péci patlažány nasucho...

… abychom je posléze utopili v EVOO vypadá jako pošetilost, ale není tomu tak! :palec:
Jen máloco z jednoduchých jídel se tomuto vyrovná :potlesk:
Já lilkům propadl teprve nedávno a raději než naplátkované, vypocené, usmažené a pak např. naložené či zapečené, mám raději postup jako je tento, nebo tento
A proč to mám na topince?
Z úsporných :mrgreen: a dietetických důvodů!!! Když to servíruji na talíři jak je psáno v receptu, tak vysosnu pasty z kila lilků ani nemrku… Něco podobného nedokážu ani s ústřicemi… :mrgreen:

Mimo mísu:
Nemáte vědomost o receptu z takto pečeného lilku v úpravě PO SLADKU? :hug:

 
Lyduska
274 příspěvků 12.01.13 10:12

Dakujem pekne, Jolanka. Recept vyzera velmi dobre. Myslim, ze vyskusam.

 
jolana
5057 příspěvků 11.01.13 12:31

Lydusko, veru tak. Stari ludia, obycajny clovek, dedincan by nikdy baklazan neprepichol aby nepriel o to naj. A ozaj zvlast to plati o tych holandskych a umelo pestovanych.
Ak chutilo tak mozno ak sa paci skusit este aj toto ludove jedlo..jednoduche tiez a dobre taktiez..
 http://www.labuznik.cz/…t-betendzan/

:mavam:
 
Lyduska
274 příspěvků 11.01.13 10:24

Vela receptov odporuca baklazan prepichovat, alebo pripadne prekrojit pozdlzne na polovice a piect na naolejovanom plechu. Aj ja som to tak kedysi vyskusala. Ale tento Tvoj recept je ovela lepsi! Vsetka stava v baklazane zostane. A okrem toho je velmi jednoduche len polozit baklazany na suchy plech a vlozit do rury. Dakujem.

Příspěvek upraven 11.01.13 v 10:25

 
jolana
5057 příspěvků 10.01.13 16:12

Lydusko, uz od oka vidno ze je ako ma byt :))) dobru chut :)
Poznamka:.. ak v europe kupene lilky sa prepichuju aby sa upiekli tak sa robi velkaa chyba. Kupene lilky u nas su „huzevnate“..daju sa prirovnat asi ku nozickam od hub…je to skoda prepichovat, vsetko to co dava lilku vytecie, vypari sa a je to v cudu… :mavam:

 
Lentilka2207
1 příspěvek 21.10.12 12:54

Tuto pomazánku si dávám pokaždé v čajovně, úplně jsem si jí zamilovala!! Je vynikající! Určitě seženu Tahini pastu a pomazánku doma vyzkouším…mňam

 
Anitta
521 příspěvků 19.03.12 23:37

Wydra, kdyz ono je nekdy lepsi to delat tak, jak to komu chutna :kytka: i ty pomery ingredienci, davam je podle „oka“ podle chuti a tim mixerem to samozrejme nerozmydlim na kasi. Vzdy toho upecu vic a to by mi od vidlickovani upadla ruka… :mrgreen: Osobne mi mnohem vic chutna peceny eggplant s olivovym olejem. Ten lazensky lilek jsem jednou zkousela, ale nenadchnul me, vic si pochutnam na „Tian“ od Zebulon, coz je sice o necem jinem.....delam ho bez ryze. :mavam:

 
wydra  19.03.12 23:08
Anitto,

souhlasim s Jolanou, tenhle recept od ni je ten uplne NEJ !! Vzdycky si nalistuju abych to mela jak pise, protoze hodne tahiny neni dobre a malo take ne.
Take jsem delala podle sebe az jednou jsem narazila na tenhle recept a konecne to chutnalo jak ma!
A nemixuj, jen rozmackej vidlickou, to je basen!

Jolano, nechces do ingredienci doplnit ta mnozstvi tahiny a citronu, aby to bylo patrne na prvni pohled?

 
jolana
5057 příspěvků 19.03.12 23:02

Anitto, verim ze to je dobre..u nas su lilky na akykolvek sposob jedna z najoblubenejsej zeleniny…Mtabal skus ako je v recepte alebo ak mas platnicku tak na platnicke opekat a otacat a uvidis ze to bude o niecom inom..davno sa obycajny clovek nebabral, mal pec a hodil do pece ..pomazanka Mtabal na tanieri, hommos, labaneh, zatar , pokapat oliv.olejom a mala co jest cela rodina.. vravim ze ak je moznost tak aspon raz ochutnat klasicky original ,,stoji to za to ..ahooj :mavam:

.. si mi pripomenula svojim komentom tento recept..

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Anitta
521 příspěvků 19.03.12 22:33

Jolanko, tohle delavam dost casto, jen ty eggplants pecu trochu jinak, rozriznu podelne napul, na rezu posolim a poradne pocakam olivovym olejem a touto stranou polozim na plech s papirem na peceni, popicham a pecu, az jsou na rezu hodne cervene (375F - 45 minut asi). Pak jen zaseknu lzici kousek pod stopku a skoro jednim smahem vydlabnu do misky a ten prvni....... doslova sezeru jen tak :mrgreen: to se proste neda nechat, jak je to dobry :mrgreen: :D
Pak ty dalsi rozmixuju v misce tyckovym mixerem. Pridavam cayenne pepper, jen trosinku, ma to lepsi smrnc, budu dnes vyrabet :mavam:

 
Bento
794 příspěvků 17.03.12 15:35

Mame vela baklazanu a pre zmenu sme robili macedonsku variantu tohto receptu malidzano.

 
Cuso
342 příspěvků 16.03.12 21:42
Jolanka

Garantujem ti, že táto pomazánka dlho v chladničke nevydržala, dokonca sa tam ani nedostala. :lol:

 
jolana
5057 příspěvků 16.03.12 17:39

Cuso, dobru chut :) Paci sa, len nemaz :) .. ked sa slupka odlupne a uz netreba ani dlabat vtedy je baklazan najchutnejsi… :palec: v chladnicke vydrzi dlho.. zdravim :mavam:

 
jolana
5057 příspěvků 27.02.11 12:17

Zebulon, :palec: blog je super, aj ja si klikam a na Lab. som davno na neho dala link a ze si ho pridala aj tu je dobre.....a je tam v odkaoch este jeden: Pomegranateses and Zaatar..tiez sa oplati skuknut ;)) pekny den :)
PS: zebulon, ak ta zaujimaju pekne stranky o vareni tak si klikni na diskuziu a Odkazy na jine stranky, tam som tiez pridavala dost link na vselico..

Příspěvek upraven 27.02.11 v 12:23

 
zébulon  27.02.11 11:53

Uz jsem to sem chtela dat driv, ale zapomnela… Mam lilky a obzvlast v arabsky kuchyni hrozne rada. Patrala jsem po rozdilu mezi Mtabal a Baba Ghanouj a nasla krasny web, o ktery se tady s Vami musim podelit. Snad vas potesi, jako me:

http://syrianfoodie.blogspot.com/…hich-is.html

Hlavne ale prosim pekne, nedavam to sem proto, abych rozpoutala dohady! Jen se mi prace toho nadsence libi!

 
jolana
5057 příspěvků 27.02.11 10:45

wydro :)Dobru chut :). .. uz je aj po sice, ale az teraz som si vsimla ..vdaka za peknu foto :) To tahini si kazdy da podla chuti. Ale plati menej je viac, aby vynikla chut baklazanu. Ten na prvej foto je ten pravy nefalsovany cize neslachteny baklazan ktory sa pouziva aj na nakladanie ale v mladsom vydani ked este nema zrele semienka.
PS: nasla som na ruskych strankach pekny web a je tam aj na nakladanie baklazanov. Ked vydolujem ten link ho sem pripisem, kedze si taky milovnik baklazanov, mozno ta aj inych daco bude inspirovat..
Pekny den :)
Nasla a oplati sa pozriet cely ten blog..
 http://laperla-foto.livejournal.com/73592.html#…

Příspěvek upraven 27.02.11 v 10:55

 
wydra  20.02.11 02:38

Je vynikajici, znam ji uz vic nez 20 let, delam vzdy od oka, dneska jsem se dívla kolik tahiny. Jolanko, ja musim jit spat, nebo to sezeru jeste ted v noci! :-) Pekla jsem totiz lilek na nalozeni a jaksi jsem ho zapomnela v troube, tak opet vsechno zle pro neco dobre, mam zas moji oblibenou „babu“ ! jeste si zitra upecu placku nejakou k tomu a zamyslim se, jestli se s nekym budu delit :-)

 
jolana
5057 příspěvků 24.05.10 23:43
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

Martine, opravim a dakujem :)

Na dovetok k receptu : baklazan sa moze a v originale sa pecie bud na platnicke alebo na roste alebo po chlebe v peci. Dobry upeceny je az zdnuka je uplne makky, na to pozor- je to potom o inej chuti. A hlavne nemixovat. Nepripravujeme kasu. Ak je spravne upeceny, vidlicjkou sa prepracuje a na hrubo- ako je na obrazku. Do tohto mnozstva som dala dva PL zarovnane tahini a vytlacila pol citronu. Vsetko tak akurat aby nezanikla chut peceneho baklazanu-sol, tahini a citr.stava su na ochutenie-nemaju prevladat.

 
martin_etzl
280 příspěvků 24.05.10 23:19
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

Je to asi dva týdny, co jsem hledal recept na baba ghanoush, tento se mi vůbec nezobrazil a to je škoda. Nešlo by dát do názvu více variant?

 
jolana
5057 příspěvků 24.05.10 20:22
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

foto-postup ;)

Svato, baklazany davame do rury len co ju zapneme-aby sa neodstrelovali ;-)..mne sa zatial nestalo a baklazany neprepichujem, nech vsetko cenne v nich pekne ostava ;)

pekny den :)

 
svato
1400 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

Tiež pečiem baklažány v rúre, ale odkedy mi jeden „vybuchol“ a totálne sa rozprskol po celej trúbe, tak radšej v alobale. Recept je veľmi lákavý.

 
jolana
5057 příspěvků 03.01.07 23:28
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

Marianne dakujema dobru chut! Co sa tyka lilku a jeho farby viem, ze tiez zalezi od druhu lilku. Tych je teraz moc, ale na tento dip je najlepsi obycajny lilek tucnucky baculaty aj ked kusok duzina stmavne nevadi ( vlastne to tak ma byt a pridanim citrona prestane ) ale ta chut lahodne-pikantna baklazanova je prave v tychto druhoch. Pekny vecer.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

jen dodatečně opravím předchozí příspěvek: …a pokud máme možnost lilek opéct na roštu nad ohněm, dužina si zachová krásnou světlou barvu. :-)

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

vyzkoušeno, snězeno jen tak s chlebíkem na večeři, výborné, delikátní!

Kdysi (velmi krátce) maminka vařila lilky v páře (jako knedlíky), někdo jí poradil, že si tak uchovají všechny vitamíny atd, chuť lilků byla ale mdlá. Souhlasím, nejlepší je lilek opéct, jak popisuje Jolana. …a pokud máme možnost lilek grilovat na rožni nad ohněm, zachová si krásnou světlou barvu.

 
jolana
5057 příspěvků 03.01.07 00:55
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

Jejda Esme - ked sa ti nechce piect , prichadzas o zakladny pozitok- ta vona pripeceneho lilku sa neda nahradit - to mas ako masko , take fajne vonave opecene alebo len tak obvarene… Ja ich dam na plech a minimalne pol hodinu na nich zabudnem, potom ich otocim na druhu stranu , znova zabudnem (znova zapnem budik ) a basta. Je to pohodlne jedlo, nepotrebuje vela a chutneee…Zelam dobru chut !
Dip je chutny ku opekanemu masku na razni na drevenom uhli… A Esme - to nie je dialekt- normalna arabcina - aj v telke povedia mtabal - spisovne Mutabbal -este aj vysvetlit to je zlozite ver mi… tieto dva sa aspon podobaju ale su slova, ktore sa nepodobaju ani nahododou…

 
esmeralda
4812 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

Jolano, tušila jsem že se jedná o nějaký dialekt.
To, že je arabština velice složitá o tom nepochybuji. Už jenom to písmo…

Díky za radu. Dříve jsem lilky pekla v troubě. Čím jsem ale starší, tím jsem línější a chci mít hned vše hotové. Ha ha.
Tvůj recept mě inspiroval natolik, že jsem ráno zajela na zeleninový trh a hned jsem si to udělala. Teď jen doufám že vydržím aby to mělo čas vychladnout.
Mimochodem, je to dobré i s lístky máty.

 
jolana
5057 příspěvků 03.01.07 00:06
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka

Dakujem Esme - to posledne Mutabbal si napisala top spisovne. Mtabal -hovorovo , normalna rec. Spisovne ( oficialne uradne alebo telka a pod.) malokedy kto vyjadruje, snad len historicke filmy a urcity druh literatuty a pod. Spisovna arabcina je moooc tazka a komplikovana…
Este k dipu- skus si ho urobit takto - upiect. Neolutujes. My ho robime z dvojnasobneho mnozstva a tak tak staci. Pekny den zelam.

 
esmeralda
4812 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mtabal (baba ghanus ) - lilkova pomazanka - Jolano,

tento dip velice miluji. Musím se přiznat, že pod tímto názvem jsem ho ještě neviděla (vždy jen Ghanouj, Ghanoush, Blagadoush, Mutabbal ).

Tip pro líné labužníky: Lilek dělám v mikrovlnce. 8 minut na plný výkon.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Nadívaný hovězí jazyk


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist