Recept Mrkvánky

(Hodnoceno 4x) Izraelská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mrkvánky

Postup

Na vál prosijeme mouku s práškem, přidáme změklý tuk a mrkev, špetku soli, a vypracujeme vláčné těsto. Necháme odpočinout. Vyválíme těsto na placku a pokrájíme na čtverečky. Každý naplníme, protilehlé konce spojíme na psaníčka. Poklademe na plech, resp. pečící papír. Pečeme na cca 160 dokud nezrůžoví. Horké obalíme ve vanilkovém cukru.

Recept je z kategorií: Cukroví



Nahlásit recept

  • 15.03.09 vloženo
  • 16064x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Ingredience

  • 450 g hladké výběrové mouky
  • 250 g másla (Smetol, Zlatá Haná, Hera)
  • 250 g jemně strouhané mrkve - syrové
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g povidel nebo pikantní marmelády (rybízová je nejlepší)
  • vanilkový cukr
  • sůl

Doporučená příloha

  • brandy se špetkou kávy

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Arome sokolik 02.09.13 11:42

Včera upečeno (už poněkolikáté). Plněno letošními domácími povidly. Zkusila jsem polovinu bílé mouky nahradit moukou celorznnou a výsledek je skvělý. Děkuji za vynikající recept!

Odkaz na uvaření

tlustá bába 24.06.13 22:18

Hvězdičky s ořechovou nádivkou jsou jemné, až nenápadné. Srdíčka vpředu jsou s malinovou marmeládou a skvělá (s marmeládou z rybízu nebo josty musí být mrkvánky úžasné). Poslední srdíčka jsou neplněná (dělala jsem je z odřezků a oždibků), jen obalená v cukru a sypaná skořicí – a ta jsou tuze dobrá! Vykrajovala jsem malé tvary, takže náplně není mnoho, což je nejspíš na škodu. Nebát se velikosti! Recept hodnotím převelice kladně! Jednička s óbr hvězdičkou!
Včera večer jsem upekla a mísu překryla další mísou – a POZOR, ono se to ÚŽASNĚ ROZLEŽELO! SKVĚLÉ!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 22.06.13 21:19

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

euforbia 23.10.10 14:09

Mrkev v této podobě můžu v jakémkoliv množství :-)Z uvedené dávky vyšly dva plechy po třech řadách. Jeden se pekl 30 min. Plnila jsem broskvovou marmeládou – chuť super, ale trochu tekla. Příště zkusím hustá povidla. Lepší je vykrajovat kolečka. Čtverečky jsem nezvládla pravidelné, takže mrkvánky byly šišaté a každý jiný. Naštěstí vzhled na chuti neubral a cukr drobné nedostatky zamaskoval :-)

Odkaz na uvaření

2905 18.10.10 01:42

Velmi dobře se pracuje s těstem a netřeba podsypávat.
Kdo vyzkouší, nebude litovat:)
Přikládám foto posledních, ještě teplých dvou kousků,
 díky…

Diskuse k receptu Mrkvánky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1126 příspěvků 24.06.13 00:39

Rybízovou nemám, višňová mi teče, tak povidla? Co hrušková? A co ořechová náplň? Nebude to suché?
Vyzkouším. Holčičkám pro radost sluníčka z mrkvičky!

 
avital
8 příspěvků 30.05.12 00:25

Moc dobrý! Když se dá olej místo másla je to parve a můžete jíst i po fleischig jídle jako moučník. Dobrý jsou plněný sezamovou pastou s medem.

 
Sylvie
2305 příspěvků 05.01.12 19:25

Kruci, Milošu, zase jsem nepočkala, až vychladnou. Auvajs.

 
Sylvie
2305 příspěvků 05.01.12 14:31

Ruce mi voní po těstě, těsto zatím odpočívá. Počkám, až se děti vrátí z té sloty domů…

 
2905
753 příspěvků 23.10.10 22:24

Wydro lze i bez mrkve, stačí použít strouhaný sýr, třeba … :wink:

 
euforbia
16 příspěvků 23.10.10 14:09

Mrkev v této podobě můžu v jakémkoliv množství :-)Z uvedené dávky vyšly dva plechy po třech řadách. Jeden se pekl 30 min. Plnila jsem broskvovou marmeládou – chuť super, ale trochu tekla. Příště zkusím hustá povidla. Lepší je vykrajovat kolečka. Čtverečky jsem nezvládla pravidelné, takže mrkvánky byly šišaté a každý jiný. Naštěstí vzhled na chuti neubral a cukr drobné nedostatky zamaskoval :-)

 
casino
4209 příspěvků 22.10.10 01:24

gmp, zdá se, že jste opět v dobrém rozmaru :-) Nepřišlo mi, že byste se podivoval nad původní kuchyní „vlastního“ receptu… Pravda, bylo by to poněkud schizofrenické :-) :-D :lol:
Až nyní jsem si všiml doporučené přílohy… Brandy došlo, otevřel jsem Metaxu…
Nevím, zda jsem Vám skočil na špek (ve skle TO vypadá příšerně; to tak podávat v porcelánu), ale pít se to dá!!!

Příspěvek upraven 22.10.10 v 01:25

 
gmp
1559 příspěvků 22.10.10 00:45

Casino – jsem – li já Evina rodu? Očekávám satisfakci  – v plné zbroji na oři rujném.

 
Alis
2550 příspěvků 22.10.10 00:44
:potlesk:
 
casino
4209 příspěvků 22.10.10 00:27

Dámy, nevím zda Izrael, ale židovské kuchařky tento recept uvádějí :-)
Není mi známo, kdy se na Blízký východ dostala mrkev z Evropy, ale možná právě díky mrkvi viděl už Mojžíš dál než jeho soukmenovci :lol:

 
gmp
1559 příspěvků 22.10.10 00:26

SYLVIE – Mýšo, nemůžeš chvilku počkat, seš horší jak ty děcka! Musíš to eště horký?! A vůbec, maminka řikávala: „foukej máš vítr v puse“ Teda ona neříkala v puse, ale to jsem vymazal a nahradil …

 
gmp
1559 příspěvků 22.10.10 00:20

ALIS  – s lítostí oznamujeme Vám, že v současné chvíli ani Zlatu ani Hanu v nasich Izraelských filiálkách skladem nedržíme . :-)

 
Alis
2550 příspěvků 22.10.10 00:11

Koupím Zlatou Hanou, ale jedině z Izraele :-)

 
Sylvie
2305 příspěvků 18.10.10 14:29

Moc dobré. Ale jaksi horké…

 
anickav
2903 příspěvků 18.10.10 10:15

Sladký Miloško, fakt stačí iba obaľovať vo vanilk. cukre a je to fakt recept z Izraela?

 
wydra  18.10.10 01:50

…ale muze to byt i bez te mrkve, ze jo !? :lol:

Příspěvek upraven 18.10.10 v 01:53

 
2905
753 příspěvků 18.10.10 01:42

Velmi dobře se pracuje s těstem a netřeba podsypávat.
Kdo vyzkouší, nebude litovat:)
Přikládám foto posledních, ještě teplých dvou kousků,
 díky…

 
iva  25.05.09 04:13
Re: Mrkvánky

a od Miloška slaďonké i bez cukru, viď Aničko? :-))

 
Bobozh
23 příspěvků 19.03.09 23:52
Re: Mrkvánky

Tento recept je zajimavy.Ale v určité podobě,tvoří se malé koláčky,se peče na polensku na vysočině jako krajova specialita.Peče se o poti,přijedˇte se podívat budete překvapena. Zpozdravem Bobozh.

 
anickav
2903 příspěvků 17.03.09 19:43
Re: Mrkvánky

Veľmi pekné! :-)

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

včera | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s...
TOPlist