Recept Mrkvánky

(Hodnoceno 4x) Izraelská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mrkvánky

Postup

Na vál prosijeme mouku s práškem, přidáme změklý tuk a mrkev, špetku soli, a vypracujeme vláčné těsto. Necháme odpočinout. Vyválíme těsto na placku a pokrájíme na čtverečky. Každý naplníme, protilehlé konce spojíme na psaníčka. Poklademe na plech, resp. pečící papír. Pečeme na cca 160 dokud nezrůžoví. Horké obalíme ve vanilkovém cukru.

Recept je z kategorií: Cukroví



Nahlásit recept

  • 15.03.09 vloženo
  • 15891x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Ingredience

  • 450 g hladké výběrové mouky
  • 250 g másla (Smetol, Zlatá Haná, Hera)
  • 250 g jemně strouhané mrkve - syrové
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g povidel nebo pikantní marmelády (rybízová je nejlepší)
  • vanilkový cukr
  • sůl

Doporučená příloha

  • brandy se špetkou kávy

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Arome sokolik 02.09.13 11:42

Včera upečeno (už poněkolikáté). Plněno letošními domácími povidly. Zkusila jsem polovinu bílé mouky nahradit moukou celorznnou a výsledek je skvělý. Děkuji za vynikající recept!

Odkaz na uvaření

tlustá bába 24.06.13 22:18

Hvězdičky s ořechovou nádivkou jsou jemné, až nenápadné. Srdíčka vpředu jsou s malinovou marmeládou a skvělá (s marmeládou z rybízu nebo josty musí být mrkvánky úžasné). Poslední srdíčka jsou neplněná (dělala jsem je z odřezků a oždibků), jen obalená v cukru a sypaná skořicí – a ta jsou tuze dobrá! Vykrajovala jsem malé tvary, takže náplně není mnoho, což je nejspíš na škodu. Nebát se velikosti! Recept hodnotím převelice kladně! Jednička s óbr hvězdičkou!
Včera večer jsem upekla a mísu překryla další mísou – a POZOR, ono se to ÚŽASNĚ ROZLEŽELO! SKVĚLÉ!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 22.06.13 21:19

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

euforbia 23.10.10 14:09

Mrkev v této podobě můžu v jakémkoliv množství :-)Z uvedené dávky vyšly dva plechy po třech řadách. Jeden se pekl 30 min. Plnila jsem broskvovou marmeládou – chuť super, ale trochu tekla. Příště zkusím hustá povidla. Lepší je vykrajovat kolečka. Čtverečky jsem nezvládla pravidelné, takže mrkvánky byly šišaté a každý jiný. Naštěstí vzhled na chuti neubral a cukr drobné nedostatky zamaskoval :-)

Odkaz na uvaření

2905 18.10.10 01:42

Velmi dobře se pracuje s těstem a netřeba podsypávat.
Kdo vyzkouší, nebude litovat:)
Přikládám foto posledních, ještě teplých dvou kousků,
 díky…

Diskuse k receptu Mrkvánky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1122 příspěvků 24.06.13 00:39

Rybízovou nemám, višňová mi teče, tak povidla? Co hrušková? A co ořechová náplň? Nebude to suché?
Vyzkouším. Holčičkám pro radost sluníčka z mrkvičky!

 
avital
8 příspěvků 30.05.12 00:25

Moc dobrý! Když se dá olej místo másla je to parve a můžete jíst i po fleischig jídle jako moučník. Dobrý jsou plněný sezamovou pastou s medem.

 
Sylvie
2305 příspěvků 05.01.12 19:25

Kruci, Milošu, zase jsem nepočkala, až vychladnou. Auvajs.

 
Sylvie
2305 příspěvků 05.01.12 14:31

Ruce mi voní po těstě, těsto zatím odpočívá. Počkám, až se děti vrátí z té sloty domů…

 
2905
753 příspěvků 23.10.10 22:24

Wydro lze i bez mrkve, stačí použít strouhaný sýr, třeba … :wink:

 
euforbia
16 příspěvků 23.10.10 14:09

Mrkev v této podobě můžu v jakémkoliv množství :-)Z uvedené dávky vyšly dva plechy po třech řadách. Jeden se pekl 30 min. Plnila jsem broskvovou marmeládou – chuť super, ale trochu tekla. Příště zkusím hustá povidla. Lepší je vykrajovat kolečka. Čtverečky jsem nezvládla pravidelné, takže mrkvánky byly šišaté a každý jiný. Naštěstí vzhled na chuti neubral a cukr drobné nedostatky zamaskoval :-)

 
casino
4207 příspěvků 22.10.10 01:24

gmp, zdá se, že jste opět v dobrém rozmaru :-) Nepřišlo mi, že byste se podivoval nad původní kuchyní „vlastního“ receptu… Pravda, bylo by to poněkud schizofrenické :-) :-D :lol:
Až nyní jsem si všiml doporučené přílohy… Brandy došlo, otevřel jsem Metaxu…
Nevím, zda jsem Vám skočil na špek (ve skle TO vypadá příšerně; to tak podávat v porcelánu), ale pít se to dá!!!

Příspěvek upraven 22.10.10 v 01:25

 
gmp
1559 příspěvků 22.10.10 00:45

Casino – jsem – li já Evina rodu? Očekávám satisfakci  – v plné zbroji na oři rujném.

 
Alis
2550 příspěvků 22.10.10 00:44
:potlesk:
 
casino
4207 příspěvků 22.10.10 00:27

Dámy, nevím zda Izrael, ale židovské kuchařky tento recept uvádějí :-)
Není mi známo, kdy se na Blízký východ dostala mrkev z Evropy, ale možná právě díky mrkvi viděl už Mojžíš dál než jeho soukmenovci :lol:

 
gmp
1559 příspěvků 22.10.10 00:26

SYLVIE – Mýšo, nemůžeš chvilku počkat, seš horší jak ty děcka! Musíš to eště horký?! A vůbec, maminka řikávala: „foukej máš vítr v puse“ Teda ona neříkala v puse, ale to jsem vymazal a nahradil …

 
gmp
1559 příspěvků 22.10.10 00:20

ALIS  – s lítostí oznamujeme Vám, že v současné chvíli ani Zlatu ani Hanu v nasich Izraelských filiálkách skladem nedržíme . :-)

 
Alis
2550 příspěvků 22.10.10 00:11

Koupím Zlatou Hanou, ale jedině z Izraele :-)

 
Sylvie
2305 příspěvků 18.10.10 14:29

Moc dobré. Ale jaksi horké…

 
anickav
2903 příspěvků 18.10.10 10:15

Sladký Miloško, fakt stačí iba obaľovať vo vanilk. cukre a je to fakt recept z Izraela?

 
wydra  18.10.10 01:50

…ale muze to byt i bez te mrkve, ze jo !? :lol:

Příspěvek upraven 18.10.10 v 01:53

 
2905
753 příspěvků 18.10.10 01:42

Velmi dobře se pracuje s těstem a netřeba podsypávat.
Kdo vyzkouší, nebude litovat:)
Přikládám foto posledních, ještě teplých dvou kousků,
 díky…

 
iva  25.05.09 04:13
Re: Mrkvánky

a od Miloška slaďonké i bez cukru, viď Aničko? :-))

 
Bobozh
23 příspěvků 19.03.09 23:52
Re: Mrkvánky

Tento recept je zajimavy.Ale v určité podobě,tvoří se malé koláčky,se peče na polensku na vysočině jako krajova specialita.Peče se o poti,přijedˇte se podívat budete překvapena. Zpozdravem Bobozh.

 
anickav
2903 příspěvků 17.03.09 19:43
Re: Mrkvánky

Veľmi pekné! :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pivní štrúdl (závin)

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na...
TOPlist