Recept Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Postup

Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme do trouby na 250°C.

Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.

Na chlupaté knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme. Lžící tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se nerozvařily) asi 10 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem.

Na pánvi opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře dáme maso, obložíme je knedlíky a zelím a posypeme smaženou cibulkou.

Další recepty na vepřo knedlo zelo

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku



Nahlásit recept

  • 09.03.02 vloženo
  • 27665x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 350 g vepřového bůčku
  • 300 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kmín
  • hladká mouka
  • 2 dl vody
  • sůl

Knedlíky:

  • 800 g očištěných brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce solamylu
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo

Zelí:

  • 400 g červeného zelí
  • 1 cibule
  • ocet
  • cukr
  • sádlo
  • sůl

Doporučená příloha

  • chlupatý knedlík, viz výše …

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 08.05.16 18:13

Maso podle receptu, den předem ho nakrájím, přidám cibuli, utřený česnek, kmín, promíchám a nechám v lednici.
Druhý den ráno vyndám, když má pokojovou teplotu osolím a přileju vodu, aby bylo skoro potopené. Peču při 200°C, občas promíchám, dozlatova.
Měkké maso vyndám, tuk sleju, cibulovou šťávu zapráším hladkou moukou, na sporáku zasmažím, podleju vodou, odškrábu připečené stěny pekáče, přípečky udělají šťávě barvu, povařím, vrátím slitý tuk a maso nechám v troubě ještě půl hodiny při 180°C, podle potřeby přidám vodu.

Na zelí osmažím v širším kastrolu nakrájenou cibuli dozlatova, přidám lžíci cukru a kmín, nechám zkaramelizovat, zasmažím lžíci hladké mouky, přidám překrájené zelí i s nálevem, podliju vodou a na mírném plameni podusím doměkka. Nakonec dosladím, dokyselím, dosolím.

Chlupaté knedlíky podle tohoto receptu se povedou každému a jsou výborné. Stejně ale na zkoušku dávám jeden jestli se nerozvaří :-)
Z těsta dělám noky přes dvě lžíce. Do vody už solamyl nepřidávám.

Vrabce máme raději se zelím bílým, trošku kyselejším, to jediné jsem nedodržela.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
996 příspěvků 10.05.16 19:03

@birkana od chuti je jen krůček k hříšné realizaci :-)

 
birkana
1517 příspěvků 09.05.16 13:58

@daduuja, ty mi děláš chutě takřka hříšné :mavam:. Stačilo přečíst tvé Uvaření a sliny se jen sbíhají při představě, jak se to vše peče, karamelizuje, voní… Také mám raději s bílým zelím.

 
esmeralda
4799 příspěvků 24.09.13 03:35

Tuto jedinečnou krmi jsem nedávno ochutnala u své kamarádky.
Ač rodačka z Královských Vinohrad, určitě by se za ní Moraváci nestyděli.

Snad jednou najdu odvahu a pokusím se vytvořit tuto dobrotu sama.

 
georgehradec
344 příspěvků 18.09.13 17:50

Z krásného bůčku to bylo super! :lol:

 
georgehradec
344 příspěvků 17.09.13 09:23

Souhlas s postupem! Já přidávám k vepřovým kostkám bobkový list. :P
A chlupatý knedlíky dělám podle maminky z hladké mouky. Mám to 100× vyzkoušené! :P

Příspěvek upraven 18.09.13 v 08:33

 
jirkakuta
19 příspěvků 29.08.09 16:51
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

tak je to opravdu zajímavé čtení. odkaz pro ty, co nechtějí hledat: http://www.labuznik.com/article.php?…

 
sivakova
489 příspěvků 02.06.09 02:27
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

klikni na články a pak na povídání o jídle a je to

 
jirkakuta
19 příspěvků 02.06.09 02:07
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

nemůžu toho buntera nikde najít. nemáte odkaz?

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Jeje, ja jsem uplne zapomela, ze existuje moravsky vrabec a pritom jsem ho desne milovala. To si predstavte, ze jsme se dnes cpali kachnou, cervenym zelim a chlupatymi knedliky. Musela jsem se spokojit cervenym zelim ve sklenici, koupenym v Lidlu. Nebylo to svetove, ale lepsi, nez kopanec do kotniku, jak rikaji italove. Ovsem kachnicka a knedliky......, k tomu pivecko a uz kyneme! To byl nas „lehky, svezi“ letni obed. Ahoj vsem, Sona

 
Drobek  25.01.09 03:43
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Velice zajímavý a nesmírně chutný je recept od Buntera v kategorii článků.
Už ho jinak neděláme a doporučuju ho pozornosti, stojí to za to.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Guláš z masáků

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Cibulačka Cibulačka
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist