Recept Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Postup

Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme do trouby na 250°C.

Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.

Na chlupaté knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme. Lžící tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se nerozvařily) asi 10 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem.

Na pánvi opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře dáme maso, obložíme je knedlíky a zelím a posypeme smaženou cibulkou.

Další recepty na vepřo knedlo zelo

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku



Nahlásit recept

  • 09.03.02 vloženo
  • 28281x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 350 g vepřového bůčku
  • 300 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kmín
  • hladká mouka
  • 2 dl vody
  • sůl

Knedlíky:

  • 800 g očištěných brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce solamylu
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo

Zelí:

  • 400 g červeného zelí
  • 1 cibule
  • ocet
  • cukr
  • sádlo
  • sůl

Doporučená příloha

  • chlupatý knedlík, viz výše …

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 08.05.16 18:13

Maso podle receptu, den předem ho nakrájím, přidám cibuli, utřený česnek, kmín, promíchám a nechám v lednici.
Druhý den ráno vyndám, když má pokojovou teplotu osolím a přileju vodu, aby bylo skoro potopené. Peču při 200°C, občas promíchám, dozlatova.
Měkké maso vyndám, tuk sleju, cibulovou šťávu zapráším hladkou moukou, na sporáku zasmažím, podleju vodou, odškrábu připečené stěny pekáče, přípečky udělají šťávě barvu, povařím, vrátím slitý tuk a maso nechám v troubě ještě půl hodiny při 180°C, podle potřeby přidám vodu.

Na zelí osmažím v širším kastrolu nakrájenou cibuli dozlatova, přidám lžíci cukru a kmín, nechám zkaramelizovat, zasmažím lžíci hladké mouky, přidám překrájené zelí i s nálevem, podliju vodou a na mírném plameni podusím doměkka. Nakonec dosladím, dokyselím, dosolím.

Chlupaté knedlíky podle tohoto receptu se povedou každému a jsou výborné. Stejně ale na zkoušku dávám jeden jestli se nerozvaří :-)
Z těsta dělám noky přes dvě lžíce. Do vody už solamyl nepřidávám.

Vrabce máme raději se zelím bílým, trošku kyselejším, to jediné jsem nedodržela.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
daduuja
1015 příspěvků 10.05.16 19:03

@birkana od chuti je jen krůček k hříšné realizaci :-)

 
birkana
1525 příspěvků 09.05.16 13:58

@daduuja, ty mi děláš chutě takřka hříšné :mavam:. Stačilo přečíst tvé Uvaření a sliny se jen sbíhají při představě, jak se to vše peče, karamelizuje, voní… Také mám raději s bílým zelím.

 
esmeralda
4802 příspěvků 24.09.13 03:35

Tuto jedinečnou krmi jsem nedávno ochutnala u své kamarádky.
Ač rodačka z Královských Vinohrad, určitě by se za ní Moraváci nestyděli.

Snad jednou najdu odvahu a pokusím se vytvořit tuto dobrotu sama.

 
georgehradec
348 příspěvků 18.09.13 17:50

Z krásného bůčku to bylo super! :lol:

 
georgehradec
348 příspěvků 17.09.13 09:23

Souhlas s postupem! Já přidávám k vepřovým kostkám bobkový list. :P
A chlupatý knedlíky dělám podle maminky z hladké mouky. Mám to 100× vyzkoušené! :P

Příspěvek upraven 18.09.13 v 08:33

 
jirkakuta
19 příspěvků 29.08.09 16:51
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

tak je to opravdu zajímavé čtení. odkaz pro ty, co nechtějí hledat: http://www.labuznik.com/article.php?…

 
sivakova
489 příspěvků 02.06.09 02:27
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

klikni na články a pak na povídání o jídle a je to

 
jirkakuta
19 příspěvků 02.06.09 02:07
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

nemůžu toho buntera nikde najít. nemáte odkaz?

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Jeje, ja jsem uplne zapomela, ze existuje moravsky vrabec a pritom jsem ho desne milovala. To si predstavte, ze jsme se dnes cpali kachnou, cervenym zelim a chlupatymi knedliky. Musela jsem se spokojit cervenym zelim ve sklenici, koupenym v Lidlu. Nebylo to svetove, ale lepsi, nez kopanec do kotniku, jak rikaji italove. Ovsem kachnicka a knedliky......, k tomu pivecko a uz kyneme! To byl nas „lehky, svezi“ letni obed. Ahoj vsem, Sona

 
Drobek  25.01.09 03:43
Re: Moravský vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím

Velice zajímavý a nesmírně chutný je recept od Buntera v kategorii článků.
Už ho jinak neděláme a doporučuju ho pozornosti, stojí to za to.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist