Recept Moc dobrá griotka

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Moc dobrá griotka

Postup

Pětilitrovou láhev od okurek naplníme do 3/4 plně vyzrálými višněmi zbavených stopek.

Nahoru nasypeme 500 – 750 g pískového cukru a hrdlo láhve ovážeme celofánem. Láhev uložíme na teplé místo.

Za několik dní pustí višně šťávu a do ní se cukr zcela vstřebá. Pak na višně dolijeme 500 ml rumu nebo žitné.

Po 14-ti dnech tekutý obsah láhve zcedíme a přidáme jeden nebo dva zelené vlašské ořechy nebo malou lahvičku ořechové tresti. Kdo umí dělat pravou malinovou šťávu, přidá ji také trochu a griotka je hotova.

Nejdůležitější při této domácí výrobě griotky je použít višně zcela vyzrálé nebo spíše přezrálé, které lze už sklízet bez stopek, plody nevypeckovat a v lahvi nemačkat.

Višně zbylé v láhvi po zcedění griotky se dají používat na dorty, pudinky nebo jinak. Nezkazí se, vydrží v dobře uzavřené láhvi i delší dobu.

Autorkou tohoto receptu je p. M. Jindrová.

Je to výstřižek z novin někdy z padesátých let, založený v Kuchařce od maminky.

Sama jsem tento recept nezkoušela.

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů



Nahlásit recept

  • 02.03.07 vloženo
  • 40828x zobrazeno

Ingredience

  • Vyzrálé višně: nejlépe se hodí Vackovka, morela nebo osthelmská
  • 500 - 750 g pískového cukru
  • 500 ml rumu nebo žitné
  • 1 - 2 zelené vlašské ořechy nebo lahvičku ořechové tresti nebo kdo umí dělat pravou malinovou šťávu, přidá ji také.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 04.08.13 09:29

Griotka je dobrá.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

kachna59 06.08.11 22:50

Vyskoušel jsem a vskutku velmí dobrý.

Diskuse k receptu Moc dobrá griotka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
chefgonin
2 příspěvky 06.08.13 00:40
třešňový sirup,

Dobrý den, já jsem španělský kuchař, zajímavý recept. Dělám třešňový sirup, pak zase do vína. Zajímavý. Podívej se na můj blog. http://valenciagastronomic.blogspot.com.es :potlesk:

Příspěvek upraven 06.08.13 v 00:41

 
Lyduska
176 příspěvků 22.07.13 11:11

Višne som v piatok zasypala cukrom a dnes zaliala alkoholom…

 
kachna59
1 příspěvek 06.08.11 22:50

Vyskoušel jsem a vskutku velmí dobrý.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Jahodový pohár Jahodový pohár
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové...
TOPlist