Recept Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Úvod

Ze spisovného costoletta (žebírko) vznikla cotoletta alla milanese, v Miláně zvaná cuteléta milanés. Patří k uznané čtveřici specialit alla milanese (další jsou risotto , ossobuco a mondeghili ).
A dostali jsme se k české kotletě.

Postup

Klasická milánská kotleta je z mladého telecího masa, vysoká nejméně 2 cm, zásadně nenaklepaná, jen pečlivě očištěná od tuku po obvodu a v několika místech trochu naříznutá. Maso se částečně odřízne od kosti, která se před podáváním balí do papíru.
Neosolenou kotletu namočíme do našlehaných vajec a obalíme strouhankou. Nejlepší je bílý toustový chléb, kterému ořežeme tmavý okraj, trochu vysušíme v troubě a na hrubo nastrouháme. Obal dobře přitlačíme k masu z obou stran.
Původně se smažila na přepuštěném másle, kterého se nakonec trochu nalilo na hotovou kotletu. Každá strana se smaží asi 4 minuty. Dnes se máslo odlehčuje olejem a raději si ji pokapeme citrónem.
Usmaženou kotletu osušíme na papíře, posolíme a podáváme horkou.

Módní variantou je „sloní ucho“, maso je naklepané na tenký plátek velký skoro jako talíř. Porce je velká, smažením se nakrabatí, ale je více cítit smaženým tukem.
V létě se milánská kotleta někdy podává přikrytá ochucenou rukolou a čerstvými rajčaty.
V současnosti se používá často kuřecí a krůtí maso.
Najdou se malé odchylky v přípravě, ale staré klasické recepty jsou bez mouky. Obal je tenký a křupavý. Právě tím se liší od vídeňského řízku, který je bez kosti, naklepaný, v trojobalu, někdy z vepřového, smažený na sádle.
Dlouhá debata o tom, který recept je starší, byla ukončena nalezenou korespondencí a skutečností, že recepty na tento lombardský pokrm sahají do středověku.

Recept je z kategorií: Telecí maso



Nahlásit recept

  • 29.11.09 vloženo
  • 10822x zobrazeno

Ingredience

  • telecí kotlety
  • vejce
  • strouhané bílé pečivo nebo strouhanka
  • přepuštěné máslo na smažení
  • sůl

Doporučená příloha

  • klasika je bramborová kaše a citrón

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3566 příspěvků 28.06.13 20:36

Ale no tak, to mám jako z části krůtího jako teplý předkrm tohle? Naštěstí jsem dnes v sýrotéce koupila ledacos, ale parmezán nnee. Ale vypadá to lákavě :think:

 
Destabilizator
4 příspěvky 28.06.13 15:01

Dovolil bych si reagovat, na zaklade pribehu, ktery o tomto receptu a videnskem rizku znam ja (doufam, ze vsechna jmena budu mit spravne).
Puvodni recept na toto italske jidlo obsahuje smes parmezanu a strouhanky, ktera mu dodava kouzlo (nevim, jak je mozne ze parmezan v receptu chybi). Kdyz toto jidlo ochutnal marsal Radecky v Italii v hotelu Danielli, zachutnalo mu a poslal cisari depesi s receptem. Cisar recept predal svemu kuchari, ale ten nemel parmezan, tak to risknul a udelal bez nej a vzal misto parmezanu mouku (- klasicky trojobal). Cisari samozrejme chutnalo…
Kdyz se marsal Radecky vratil a privezl parmezan, kuchar se priznal, ze ho nepouzil a marsal, vida jak cisari chutna i tak, to nechal vysumet.

 
dag
527 příspěvků 01.12.09 03:28
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

No, to je krásný recept, a jak sugestivně napsaný, jenomže telecí kotleta, to se u nás nevidí. A u nás je v Praze 6.
No, poptám se, protože to bych moc chtěla zkusit.

 
sveva
751 příspěvků 01.12.09 02:31
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese iva noskovice

Na můj dotaz jak je možné, že taková civilizace jako byla ta starého Říma, zmizela v mlze zapomnění, mi jeden pan profesor s úsměvem dvojsmyslně odpověděl: vtrhli tam barbaři. Ale ten recept asi nesahá až do těch dob, to byla nouze s bídou.

Soňo děkuji za perfektní spolupráci. Ano solí se až na papíře a údajně to podporuje křehkost obalu.
Zdravím vás obě.

 
iva  30.11.09 23:56
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-svevo

původ receptu a příbuznost s Vídeňským řízkem vysvětluje skutečnost, že Lombardie byla od 5.století n.l. osídlena germánským kmenem Langobardů, kteří na chvíli ob:,–(ili až na velmi malou část celou Itálii. Byl o tom hezký pořad v ČT Příchod barbarů - Langobardi

 
noskovice
1323 příspěvků 30.11.09 14:23
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-dag,

ano, rozuměla jsi dobře. Solí se až na papíře a jestli se nepletu, ta sůl není jemná, ale trochu hrubší.
Lezu svevě do zelí, tak doufám aspoň, že dobře. :-))
Ahoj, Soňa.

 
dag
527 příspěvků 30.11.09 13:44
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Rozuměla jsem tomu správně, že NEOSOLENOU? Anií vajíčko se neosolí? Houska na strouhanku také není osolená?

Vložit nový komentář
Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist