Recept Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Úvod

Ze spisovného costoletta (žebírko) vznikla cotoletta alla milanese, v Miláně zvaná cuteléta milanés. Patří k uznané čtveřici specialit alla milanese (další jsou risotto , ossobuco a mondeghili ).
A dostali jsme se k české kotletě.

Postup

Klasická milánská kotleta je z mladého telecího masa, vysoká nejméně 2 cm, zásadně nenaklepaná, jen pečlivě očištěná od tuku po obvodu a v několika místech trochu naříznutá. Maso se částečně odřízne od kosti, která se před podáváním balí do papíru.
Neosolenou kotletu namočíme do našlehaných vajec a obalíme strouhankou. Nejlepší je bílý toustový chléb, kterému ořežeme tmavý okraj, trochu vysušíme v troubě a na hrubo nastrouháme. Obal dobře přitlačíme k masu z obou stran.
Původně se smažila na přepuštěném másle, kterého se nakonec trochu nalilo na hotovou kotletu. Každá strana se smaží asi 4 minuty. Dnes se máslo odlehčuje olejem a raději si ji pokapeme citrónem.
Usmaženou kotletu osušíme na papíře, posolíme a podáváme horkou.

Módní variantou je „sloní ucho“, maso je naklepané na tenký plátek velký skoro jako talíř. Porce je velká, smažením se nakrabatí, ale je více cítit smaženým tukem.
V létě se milánská kotleta někdy podává přikrytá ochucenou rukolou a čerstvými rajčaty.
V současnosti se používá často kuřecí a krůtí maso.
Najdou se malé odchylky v přípravě, ale staré klasické recepty jsou bez mouky. Obal je tenký a křupavý. Právě tím se liší od vídeňského řízku, který je bez kosti, naklepaný, v trojobalu, někdy z vepřového, smažený na sádle.
Dlouhá debata o tom, který recept je starší, byla ukončena nalezenou korespondencí a skutečností, že recepty na tento lombardský pokrm sahají do středověku.

Recept je z kategorií: Telecí maso



Nahlásit recept

  • 29.11.09 vloženo
  • 10927x zobrazeno

Ingredience

  • telecí kotlety
  • vejce
  • strouhané bílé pečivo nebo strouhanka
  • přepuštěné máslo na smažení
  • sůl

Doporučená příloha

  • klasika je bramborová kaše a citrón

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3590 příspěvků 28.06.13 20:36

Ale no tak, to mám jako z části krůtího jako teplý předkrm tohle? Naštěstí jsem dnes v sýrotéce koupila ledacos, ale parmezán nnee. Ale vypadá to lákavě :think:

 
Destabilizator
4 příspěvky 28.06.13 15:01

Dovolil bych si reagovat, na zaklade pribehu, ktery o tomto receptu a videnskem rizku znam ja (doufam, ze vsechna jmena budu mit spravne).
Puvodni recept na toto italske jidlo obsahuje smes parmezanu a strouhanky, ktera mu dodava kouzlo (nevim, jak je mozne ze parmezan v receptu chybi). Kdyz toto jidlo ochutnal marsal Radecky v Italii v hotelu Danielli, zachutnalo mu a poslal cisari depesi s receptem. Cisar recept predal svemu kuchari, ale ten nemel parmezan, tak to risknul a udelal bez nej a vzal misto parmezanu mouku (- klasicky trojobal). Cisari samozrejme chutnalo…
Kdyz se marsal Radecky vratil a privezl parmezan, kuchar se priznal, ze ho nepouzil a marsal, vida jak cisari chutna i tak, to nechal vysumet.

 
dag
527 příspěvků 01.12.09 03:28
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

No, to je krásný recept, a jak sugestivně napsaný, jenomže telecí kotleta, to se u nás nevidí. A u nás je v Praze 6.
No, poptám se, protože to bych moc chtěla zkusit.

 
sveva
751 příspěvků 01.12.09 02:31
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese iva noskovice

Na můj dotaz jak je možné, že taková civilizace jako byla ta starého Říma, zmizela v mlze zapomnění, mi jeden pan profesor s úsměvem dvojsmyslně odpověděl: vtrhli tam barbaři. Ale ten recept asi nesahá až do těch dob, to byla nouze s bídou.

Soňo děkuji za perfektní spolupráci. Ano solí se až na papíře a údajně to podporuje křehkost obalu.
Zdravím vás obě.

 
iva  30.11.09 23:56
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-svevo

původ receptu a příbuznost s Vídeňským řízkem vysvětluje skutečnost, že Lombardie byla od 5.století n.l. osídlena germánským kmenem Langobardů, kteří na chvíli ob:,–(ili až na velmi malou část celou Itálii. Byl o tom hezký pořad v ČT Příchod barbarů - Langobardi

 
noskovice
1323 příspěvků 30.11.09 14:23
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese-dag,

ano, rozuměla jsi dobře. Solí se až na papíře a jestli se nepletu, ta sůl není jemná, ale trochu hrubší.
Lezu svevě do zelí, tak doufám aspoň, že dobře. :-))
Ahoj, Soňa.

 
dag
527 příspěvků 30.11.09 13:44
Re: Milánská kotleta - Cotoletta alla milanese

Rozuměla jsem tomu správně, že NEOSOLENOU? Anií vajíčko se neosolí? Houska na strouhanku také není osolená?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

včera | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Karbanátky Karbanátky
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist