Recept Mexické masové párečky

(Hodnoceno 1x) Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mexické masové párečky

Postup

Důkladně smícháme pomleté vepřové maso, baklažán, jarní cibulku, 3 PL strouhanky, bylinky, koření, pepř, sůl, citrusové šťávy a kůry- nejlépe rukama.
Z této směsi vytvarujeme 8- 10 párečků, které obalíme v trojobalu- mouka, vejce a strouhanka, kterou pevně přitiskneme k masu, aby při pečení neopadávala. Teflonovou pánev lehce postříkáme olejem s vodou a dáme nahřát.Pak do ní dáme párečky a na mírném ohni je opečeme ze všech stran. Musí být křupavé a opečené dohněda,tak je vyndáme bokem. Do pánve přilijeme 350 ml vývaru a vína, vaříme na maximum a při tom seškrabujeme připečené zbytky ze dna pánve. Dolijeme vývar a víno, každého 175 ml, přidáme párečky a několik minut dusíme a párečky otáčíme. Až je šťáva zhoustlá, dáme si na jinou pánev zbytek vývaru a vína ke kterému přidáme papriky na proužky a stále mícháme, dokud papriky nezměknou. Podáváme na talíř párečky, na ně podušené papriky, zalité šťávou a posypeme sekaným koriandrem.

Recept je z kategorií: Mleté maso



Nahlásit recept

  • 14.04.08 vloženo
  • 9151x zobrazeno

Čas přípravy

  • do hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g libové vepřové panenky- umlít
  • 250 g baklažánu- opéct, oloupat a nakrájet
  • 2 jarní cibulky- nakrájet
  • asi 375 g strouhanky
  • 1 PL petrželky- nasekané
  • 1 PL čerstvé máty- posekané
  • 1 PL koriandru čerstvého černého- posekat
  • 1/2 KL mletého kmínu
  • 1/2 KL mletého koriandru
  • 1-2 špetky chilli koření
  • 1/2 velkého pomeranče- šťáva a nastrouhaná kůra
  • 1/2 limetky- sťáva a nastrouhaná kůra
  • 3 vajíčka- lehce našlehaná
  • 8 PL hladké mouky
  • 600 ml vývaru, nebo masox
  • 600 ml suchého červeného vína
  • 4-6 barevných paprik- očištěné, oloupané a nakrájené na proužky
  • sůl
  • černý pepř dle chuti
  • trošku olivového oleje

Doporučená příloha

  • rýže, brambory, hranolky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mexické masové párečky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Alis
2617 příspěvků 13.11.10 13:12

Tahle diskuze mi zůstala hodně pod kůží… Nechtělo se mi věřit, že se dá smažit na směsi oleje a vody. Ale že by tak zkušené kuchařky jako Danda, Bedla a Jau neměly pravdu?
Včera jsem se do toho pustila. Olej smíchala v poměru 1:7 s vodou a začala smažit.
Výsledek byl velmi tristní. Dokud byla na pánvi směs oleje s vodou, strouhanka na řízcích byla rozblácená, jakmile se voda vypařila, strouhanka se začala smažit a zlátnout. Při dolití olejovo-vodové směsi se vše opakovalo, logicky.
Tak nevím, chyba v poměru, fyzikálních zákonech? Tolik jsem se těšila na zázrak, že budu konečně smažit na vodě… a ono zase nic :(

 
Zuzuana
26 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Tak na tohle mám odpověď. Myslela jsem si ještě minulý týden to samé. Pak nám po oslavě poprvé v životě zbylo trochu tataráku. Nevěřím tomu dodnes, ale zbylo. Protože byl kompletně připravený a ochucený nebylo jiné východisko, než ho nějak zužitkovat. S krvácejícím srdecm jsem do té převzácné hmoty - která ale už pustila tekutinu a nenamazala bych to na topinku ani za nic - zamíchala trochu kukuřičného škrobu a malounko strouhanky a opatrně (rozpadalo se to) jsem obalila v trojobalu a osmažila jako karbanátek. No a řeknu vám, nic úžasnějšího v oboru mletá masa jsem nikdy neochutnala. Věřím tomu že už ani nikdy neochutnám. Tatarák je tatarák, ale kvalitní maso se pozná i v namletém stavu.

 
dorsch
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Je mi líto, nejsem žádný šťoural, ale likvidovat mletím nejkvalitněší maso na výborně ochucené karbanátky (nic jiného to přiznejme není), jde buď exibování svých finanních možností, nebo kuchařské nedostatečnosti. Je to jako v lodičkách a dlouhé róbě běhat přezpolní běh. V:,–(ím svoji nesmrtelnou duši proti vařenému bramboru, že na talíři by jsi nepoznala rozdílu! Recept je to milý, dobře ochucený a nenáročný.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Jenom poznámka: V receptu je napsáno, že pánev lehce postříkáme olejem s vodou, což je myslím trochu něco jiného, než se tu popisuje (tj. jakobysmažení ve vodě s přídavkem oleje) a domnívám se, že to může prskat, možná by to zasloužilo důkladnější popis pro ty, co takhle chtějí nebo musí vařit, aby to nemuseli lovit v sáhodlouhé diskusi. Chuť takto připravených pokrmů je věcí názoru, já dávám přednost klasickému smažení (v případě trojobalu ve vyšší vrstvě oleje s máslem) i přesto, že jsem měla možnost takto poněkud zdravěji připravené pokrmy několikrát ochutnat.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Terrinko o žádné novum se v tomto případě nejedná, ve vodě se třeba vaří při žloutenkové dietě, při volnější dietě se vaří voda-olej nebo voda-máslo. Možná jsi první, kdo sem vložil takto pojatý recept ostřejšího pojetí … toto by žloutenkář nemohl a v dietním pojetí by to byl nezajímavý recept. Ale prima nápad. Já s tímto pracuji, jak píši od minulého století.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky-Dando

možná, už jsem to tu někde psala, ale opravdu si každé masíčko zachová tu pravou šťavnatost, kterou má mít a nevyplaví se to do omastku. Hodně to tak používám a vůbec ne kvůli nějaké dietě, ale proto, že jsem masovej labužník! Budeme to tady Dando razit jako nóvum a praktickou věc po všech stránkách (nemluvě o tom, že ušetříš za olej, cha,cha). Jsme dobří „raziči bez tuku“!!! Přeji ti krásný celý den!

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Děvčata o tomto zůsobu - olej+voda jsem se někde zmiňovla a používala a používám dodnes při pečení řízků (obalených v trojobalu). Jednalo se hlavně o králičí a kuřecí řízky v zapékací misce a v troubě. Byla to součást diety, kdy se nesmělo smažit, kde jsem k tomu přišla dodnes nevím, ale začínala jsem s tím někdy v 70 - létech. Na pánvi od těch dob dělávám také, nebojte nic neprská je to léty ověřené. Ovšem dávám nejdříve nahřát vodu a teprve pak přidávám olej, ono záleží právě natom co vaříme.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Terrinko :-)

zkusila jsem smažit i kuřecí řízky na -olejové vodě :-)-, jedinou nevýhodou snad je, že se musí víc hlídat, ale maso ze stehen bylo krásně propečené a daleko šťavnatější než při klasickém smažení, místo tatarky byla ředkvičková pomazánka se sýrem a jogurtem…takže ještě jednou dík za nový nápad :-)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky-

Danielko, i já jsem přišla časem na to, že takto dělané masíčko je mnohem lepší, šťávička je taky lepší a nic neplave v tuku. V tom je ten fígl, že všechno má tu pravou chť toho jídla, která není přebitá omastkem. Mě to taky moc vyhovuje. Je potřeba dělat nějaké novinky když jsou k dobru viď? Nemluvím o tom, že jsme ani jedna neměli při voda+olej žádnou újmu a doporučují to i odborníci- je to zdravější. Nakonec o tom hezky píše jau. Hezké odpoledne!

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - jau :-)

ahojky :-), tak jsi nám to odborně podložila - že olej s vodou neprská :-)), ve spreji ho už nekupuji, takže jsem na pánev nalila půl panáka oleje a o něco víc vody a smažila.
Terrinko, je to skvělý nápad, maso se opéká a přitom dusí a zůstává krásně šťavnaté a přitom prakticky bez tuku, z výpeku je výborná šťáva, kterou jsem nemusela ničím dochucovat. O víkendu zkusím takto smažit-dusit kuřecí řízky, díky za nápad :-)) Daniela

 
jau
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Olej s vodou ve sprayi se běžně mísí v moderní nízkotučné kuchyni. Dělá se to v poměru 1:7. Tedy 1 díl oleje na 7 dílů vody. Touto směsí se mohou postříkat pánvičky před opékáním, rošt před grilováním a potraviny určené ke grilování. Když takhle postříkáte maso, nepřilepí se a nevysuší během grilování. Potírání tukem a smažení v tuku začíná být v moderní kuchyni out ;-) Tolik odborná literatura ( Sue Kreitzmanová - Low Fat )

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky- Dando

no to jsi mi teda udělala opravdu velkou radost,že jsi to tak pohotově udělala! A to jsi vůbec nemusela od PÁNVE UTÍKAT, aby tě nepocákal ten olej s vodou viď? Z toho důvodu ti děkuji dvojnásob, protože nejsem sama tak šikovná, že to neprská!!!Fotečka je úplně suprová, že bych si je nejraději udělala zase. Krásnej zbytek večera ti přeji- prima.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Terrinko :-)

snad k jednomu nedodržení se přiznám - omáčku jsem trošíčku zahustila solamylem, vlastně ještě jsem nepodlila papriky, ale opékala je na arašídovém oleji, jinak jsem všechno dělala dle postupu, neshledali jsme nic připaleného, tuk nikam neprskal, a to jsem vodu na pánev přilévala několikrát.
Nevím jestli recept pochází z Mexika, ale nakonec proč ne, třeba někde tam mleté maso takto upravují, všechno dohromady bylo jak lákavé pro oči, tak pro chuťové pohárky a já děkuji všem labužnicím, které měly výhrady, aniž by věděly o čem mluví, že mne vyprovokovaly k vyzkoušení. Dobrota to byla a těším se až předložím na velké, květnové, zahradní párty :-)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky- jandule+ buraci

Za 1.) dělá se to na teflonové pánvi, jak psáno
za 2.) jak psáno, lehce postříkáme olejem s vodou, nikoli že nalijeme vodu a olej
Dnes to zrovna někdo dělá, třeba nám sem napíše, jinak já jsem párečky dělala osobně a nic takového o čem máte pochybnosti se nestalo ani omylem!!! Že bych byla kuchařský zázrak- no to nemám obavy, že by jste si to mohly myslet a ani bych se tak nikdy necítila- cha,cha,cha!?
Pěkný i když zatažený den!

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - jandule:-)

Už delší dobu mi s jakýmkoliv příspěvkem mluvíš z duše:-) Ale já už se skoro bojím ptát, třeba olej s vodou prská akorát mně…

 
Labužník jandule02
1054 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Zkusil někdo opéct cokoli na oleji s vodou? Nestačil by utíkat.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky manano :-)

chtělo by to normálního kameramana a delší vysílací dobu, na Nově byla potom Venezuela a vodopády, to bylo ještě horší a přesto zajímavé :-)

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Dando

Ten Bartoška s Donutilem maj ty pořady vždycky tak pěkný a fundovaný, a ještě správně vyslovujou, ale tenhle Sacatepéquez byl nejuhozenější co jsem od nich viděl. Škoda, je tam tolik pěknejch a zajímavejch věcí…

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky Dandi,

jsi hodná díky. Já si to fakt tak myslela, dost mě to mrzí…i já bych to ráda zkusila Semínka si zkusím vysít jako Ty, jestli ještě bude do čeho. Děkuji a dobrou. Zlata

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Zlato :-)

kupuju si semínko koriandru v bylinářství, máme krásný krámek dokonce u nás :-), vyseju do truhlíku, sice dlouho klíčí, ale pak mám nať celé léto, do pozdního podzima, přes zimu to neumím, zežloutne.
Tu chuť čerstvého mne naučil před dvěma lety manana, kdy mne obdaroval pugétem a já mu takto děkuji - manano, díky :-) a že se nechceš vyjadřovat, tak tomu se nedivím :-), ale přesto zkusím a už zítra, už jsem vyndala panenku z mrazáku a pak si vychutnávala na TV 1 Guatemalu :-)
Mějte se všichni tolerantně :-)

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky Terrinko

hele vůbec jsem Tě nechtěla naštvat, já jen myslela, že je to jiný druh koriandru, než co se prodává. Tak tedy promiň že, jsem to nevěděla, ale i tak díky.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Buďte ubezpečený, že já od toho vašeho věčného prudění sem dávám recepty, které sama dělám, a to právě dělám jen díky vám, aby jste zas něco „nenašli“-stále stejní lidé! Jsem zvědavá, kdy vás to přestane bavit.
Právě proto, že se párečky krásně opečou (strouhanku pevně přimáčknout), a pak se seškrabuje, je sosík eňo, ňuňo! Koriandr mletý je sušený- koupit se dá snad ve všech marketech a ten čerstvý černý je prostě tentýž jen čerstvý=syrový. Ten se koupí ve specializovaných prodejnách koření, nebo tam, kde se prodávají bylinky. Dokonce jsem ho dvakrát koupila v Kauflandu. Kdo má se sháněním problém, je možné ho vynechat a dát sušeného trochu víc.
Dando a Miloši, děkuji za podporu- snad to někdy skončí, ale já se nedám, to vám můžu slíbit- na to jsem na Labu až příliš ráda. Krásnou dobrou noc!!!

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky Terrinko.

Mně se to docela zamlouvá a zbytek panenky mám v mrazáku. Mám jen malý dotázek - co je čerstvý černý koriandr. Díky a hezký večer.

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Dando

Tady se ode mne asi komentáře nedočkáš.

 
gmp
1593 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky danda

Děvenko moje zlatá, nezapomeň na ten rumíček, ekologickou likvidaci zbytku přenechám do laskavé péče něžnějšího pohlaví Tvé rodiny. Božínku já šplhám, no u Tebe ne to je mi jasný.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Já Ti nebráním. Oč méně je tam oleje, o to víc bude strouhanka spálená. Vyzkoušej a uvidíš.
Do Písku se těším. Na viděnou s.

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Sigrid :-)

klidně z toho výpeku šťávu udělám, protože to bude, jako když děláš přírodní řízky a z jejich výpeku je sosánek jedna báseň. Oleje je tam malinko, ne tolik, jako když se smaží klasické řízky nebo karbanátky. Zkusím o víkendu :-)
Těším se na shledání v Písku :-)
Milošůůů, na tebe taky :-)

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Dandi,

Co jsem nepřečetla pořádně? Citace:
„Z této směsi vytvarujeme 8- 10 párečků, které obalíme v trojobalu- mouka, vejce a strouhanka, kterou pevně přitiskneme k masu, aby při pečení neopadávala. Teflonovou pánev lehce postříkáme olejem s vodou a dáme nahřát.Pak do ní dáme párečky a na mírném ohni je opečeme ze všech stran. Musí být křupavé a opečené dohněda,tak je vyndáme bokem. Do pánve přilijeme 350 ml vývaru a vína, vaříme na maximum a při tom seškrabujeme připečené zbytky ze dna pánve. Dolijeme vývar a víno,…“
Já říkám, že výpek ze smažení trojobalu není vhodný k výrobě šťávy. Toť celé ;o)).

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky - Sigrid :-)

představ si, že i já umelu panenku, když si to recept žádá a bez lítosti, naopak s radostí a věřím, že nejsem sama, ony náhražky se ve výsledku vždy poznají, většinou negativně.
Ale to je na okraj, spíš mám pocit, že jsi nepřečetla recept pozorně, buď nevědomky, nebo snad… nějak se tu poslední dobou opravdu jen prudí a v diskuzích jsou to stále stejní lidé, proč?
Hezký den přeji a těším se na komentář manany, ten nás možná sepsuje všechny, kvůlivá tomu Mexiku, ale to bude jiná debata :-))

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Tedy, Terrinko, nechci polemizovat o mletí panenky, i když mně by to přišlo líto. Ovšem píšeš: obalit v trojobalu, usmažit a pak z toho výpeku z trojobalu dělat šťávu. Jsi si opravdu jistá, že to bude dobré? Když usmažím maso v trojobalu, většinou mi v oleji zbude ne vypečená šťáva, ale přepálená strouhanka. Dokonce, když toho smažím víc, měním si tuk v polovině smažení. Rozhodně bych z toho nedělala šťávu ani s vínem ani bez něj… Co myslíš?

 
gmp
1593 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexické masové párečky

Janičko, sluníčko, Ty mi děláš starosti, kde já pro Tebe tu zlatou vařechu seženu. A tady bych zpestřil kapkou rumu, v našich podmínkách Jindřichohradecký, je nejaromatičtější. Pro ekologickou likvidaci zbytku se prosím hlásím já. Navíc flaška je zálohovaná, na rozdíl od jiných rumů a dokonce 5,–kč. Miloš

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist